Zobacz pełną wersję : Nikkor 85/1.8 'bez D'?
Witam,
Chciałem się dopytać czy taki obiektyw autofocus istnieje w naszym systemie? Kilkukrotnie spotkałem się z takim nazewnictwem a nigdzie w spisie nie mogę znaleźć takiego szkła. Jeżeli istnieje to czym się różni od wersji z D? Treściwa informacja mile widziana :-)
jest i niczym sie nie roznia. Niby ten z D przenosi info o odleglosci od obiektu i niby ma to pomagac przy blysku doswietlajacym, ale roznic nie stwierdzono :)
a tu masz info ma poparcie tego, ze jest bez D:
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/specs.html#85
Dzieki wielkie za taka pokaźną bazę która umknęła moim oczom :) Hmmm gdyby jeszcze była z mozliwością dodawania komentarzy na temat szkła. Rozumiem w takim razie że optycznie to samo.
Photoartbox
07-09-2009, 21:13
Dzieki wielkie za taka pokaźną bazę która umknęła moim oczom :) Hmmm gdyby jeszcze była z mozliwością dodawania komentarzy na temat szkła. Rozumiem w takim razie że optycznie to samo.
Mialem obydwie wersje, nie stwierdzilem zadnej roznicy, po za literka "D" :)
Mam wersję bez D i jest lepsza od wersji z D którą wcześniej miałem. Wszystko zależy chyba od danej sztuki.
A autofocus też taki badziewny?
mibartek
08-09-2009, 10:08
badziewny ?
oprócz tego że głośny, to myślę że nic mu nie można zarzucić (mając oczywiście na uwadze, że to śrubokręt, a nie AF-s/HSM)
A autofocus też taki badziewny?
Do sportu i ptactwa, faktycznie syf i masakra. Do zadań, do których został stworzony sprawuje się bez zarzutu. Nigdy nie miałem problemów z celnością. Parametr jak "odsetek nietrafionych zdjęć" - nie istnieje.
Az taki to "syf"? Porownujac do 50/1.8, jest lepszy czy gorszy?
No jak tylko usłyszałem śrubokręt to powróciłem wspomnieniami do czasów gdy użytkowałem Sonyego i wszystko było na śrubie. Kręcenie, brzyczenie, pierdzenie itd.
Właśnie odebrałem 85tkę bez D. Szkiełko moim zdaniem lepiej wykonane i coś mi się zdaje że lepiej z ostrością :) Czuć że starsza konstrukcja. Autofocus działa trochę głośniej, czuć te zębatki... Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.
Byłem już zdecydowany na 85mm f/1.8D a tu nagle ten wątek i zmąciliście mi w głowie. Czy zatem wersja z 'D' jest gorsza i będzie złym wyborem? Sprawdziłem właśnie allegro, wersji bez 'D' brak...
mibartek
21-09-2009, 23:28
Byłem już zdecydowany na 85mm f/1.8D a tu nagle ten wątek i zmąciliście mi w głowie. Czy zatem wersja z 'D' jest gorsza i będzie złym wyborem? Sprawdziłem właśnie allegro, wersji bez 'D' brak...
nie, na pewno z D nie jest gorsza. Po prostu też nie jest lepsza, a mimo wszystko trochę droższa.
dzięki, bo nie chce mi się dłużej rozkminiać. Fakt, że jest tak mało używanych ofert może wskazywać, że mało osób decyduje się na rozstanie z tym obiektywem - tzn. musi być przydatny :)