PDA

Zobacz pełną wersję : CO jest nie tak?

andrzej_laskowski
05-09-2009, 15:50
Witam.
Może mi ktos pomoże z moją siecią bezprzewodową. Niby wszystko proste, a nie chce działać.
Podłączyłem D-LINK-a do komputera stacjonarnego. TAm net działa bez problemu.
Uruchomiłem kreatora sieci bezprzewodowych. Włożyłem flash-a, przełozyłem do laptopa. Postępowałem zgodnie z informacjami pojawiającymi sie na ekranie. Wszystko ładnie i bez problemów.
W laptopie w zakładce "zarządzaj sieciami bezprzewodowymi" widze swoją nową seć.
Ale kiedy wchodze do "połącz z siecią" widze sieci wszystkich sasiadów, tylko nie swoją.
I tu pytanie - dlaczego?

Co smieszne już raz konfigurowałem te same dwa komputery w taką sama sieć i nie było z tym problemu. A teraz ,mimo kilku godzin siedzenia nad tym, nie mam pojęcia dlaczego nie działa.

Router zresetowałem i wszystko robiłem od nowa z pięc razy. Zawsze ten sam efekt.
Na stacionarnym XP, a na laptopie Vista.

Wielkie piwo za pomoc.

fIlek
05-09-2009, 15:56
Możliwości jest kilka, ale przede wszystkim zrezygnowałbym z automatycznych ustawień przenoszonych za pomocą flasha. Czy komp stacjonarny chodzi na kablu, czy przez wifi? Odpowiedź na to pytanie ułatwi zabawę.

andrzej_laskowski
05-09-2009, 16:00
Komputer stacjonarny podłączony jest kablem.

jackrabbit
05-09-2009, 16:01
a wejdz na ten ruter i tam po prostu skonfiguruj wifi

te durnowate kreatory windowsowe zawsze mnie przyprawialy o zawrot glowy, ani razu w ten sposob sieci mi sie nie udalo postawic :mrgreen:

mysle ze Twoj lapek po prostu widzi siebie samego a nie ruter :)

andrzej_laskowski
05-09-2009, 16:08
a wejdz na ten ruter i tam po prostu skonfiguruj wifi

te durnowate kreatory windowsowe zawsze mnie przyprawialy o zawrot glowy, ani razu w ten sposob sieci mi sie nie udalo postawic :mrgreen:

mysle ze Twoj lapek po prostu widzi siebie samego a nie ruter :)

Ja trochę zielony w tym jestem więc proste odpowiedzi będe dawał.

"Wejdź na router", czyli wpisuje wprzeglądarkę http://192.168.0.1/ i tam konfiguruje tak?
No tylko że robiłem to zgodnie z info z sieci. Sam nic nie pozmieniam bo nie mam pojęcia co i jak.
A mozliwości konfiguracji jest tam z milion.

fIlek
05-09-2009, 16:14
A jaki to router? Może mam taki, albo dorwę w necie demo jego menu, to napiszę Ci co i jak ustawić

andrzej_laskowski
05-09-2009, 16:16
DI-524 D-LINK jak pisałem wyżej

fIlek
05-09-2009, 17:00
A chcesz się nauczyć, czy po prostu mieć zrobione? Pytanie śmieszne, ale ma coś na celu ;)

andrzej_laskowski
05-09-2009, 17:06
A chcesz się nauczyć, czy po prostu mieć zrobione? Pytanie śmieszne, ale ma coś na celu ;)

Raczej to drugie. Łopatologiczna wiedza na temat konfiguracji w zupełności mi wystarczy.

fIlek
05-09-2009, 17:20
Raczej to drugie. Łopatologiczna wiedza na temat konfiguracji w zupełności mi wystarczy.

OKi, masz PMkę, a pytałem, bo niedawno jeden delikwent usiłował mnie nauczyć obsługi jednego sprzętu, a skończyło się na tym, że kupiłem inny, prostszy :)

andrzej_laskowski
05-09-2009, 21:28
WIELKIE podziekowania za poswięcony czas dla FILKA. Juz wszystko dziła. Choc pojęcia nie mam jak on to zrobił z odległości niemal 400km. ;)

fIlek
05-09-2009, 22:04
WIELKIE podziekowania za poswięcony czas dla FILKA. Juz wszystko dziła. Choc pojęcia nie mam jak on to zrobił z odległości niemal 400km. ;)

Na zdrówko, baw się dobrze :D