Zobacz pełną wersję : D300s - pierwsze wrażenia
no to pare pierwszych wrazen z D300s - w porownaniu do D300
zewnetrznie w 98% to samo co D300, poza dedykowanymi przyciskami Lv oraz Info (jak w D700)
bardzo dobry pomysl z wyprowadzeniem przycisku Lv - jest szansa, ze duzo czesciej bedziemy go uzywali
info z szybkim menu tez sie czasem przydaje (vide D700)
klapka kart jak w D700, takze to na minus, ale na plus ze chodzi zdecydowanie ciezej i z wiekszym oporem niz D700 - wymaga wiekszej sily do otwarcia/zamkniecia - takze przypadkowe otwarcie duzo trudniejsze
bardzo dobrze rozwiazane 2 sloty na karty, w menu wybieramy ktory z dwoch slotow ma robic za glowny (CF czy SD) i jak ma zachowywac sie drugi slot zapasowy (opcje jak w D3 - przepelnienie, mirror, raw+jpg)
pokretlo wyboru trybu zamiast Lv ma teraz opcje Q czyli tryb cichy, ktory dosc fajnia dziala, slychac, ze zwalnie jakby opadanie lustra, przez co nie ma takiego lomotu jak normalnie przy robieniu fot (jest jakos o polowe cieszej imho)
zaktualizowane firmware, ktory odpowiada z grubsza temu co mamy w d3x (active d-lighting extra high, auto etc.)
kreci 7fps na zwyklej baterii, udalo mi sie nawet wstrzelic 8 fot w jedna sekunde (wg czasu na wyswietlaczu w puszce)
filmy - wiadomo, w menu doszlo kilka opcji z tym zwiazanych
z tego co widze poprawiono rowniez predkosc autofocusa, szczegolnie jest to widoczne w trybach wykorzystujacych duza iloscia pkt af, np. auto area - pucha od razu decyduje gdzie chce ostrzyc bez
zadnego zastanawiania i drobnych opoznien. z tego co mialem okazje doswiadczy w d300 i d700 to tam
tryb auto area dziala wolniej niz innej tryby, tu tego opoznienia nie widze
gorny wyswietlacz dodatkowo pokazuje ktorej karty uzywamy (cf/sd)
przy podgladzie fotki, gdy wlaczymy sobie histogramy RGB, powiekszaniu obszaru na LCD powoduje wyswielenie histogramu powiekszonego obszaru
jest sztuczny horyzont, ale tylko w LV
wada - wyglada na to, ze nikon odpuscil sobie picture control dx2 mode I/II/III dla d300s - nie ma ich do sciagniecia
na stronie - mozna za to aplikowac w CNX w postprocessie
i to chyba tyle
nadal jest to ten sam dobry aparat, zmiany w funkcjonalnosc zdecydowanie na plus imho, generalnie model przypomina mi face lifting stosowany przez koncerny samochodowe pomiedzy kolejnymi generacjami danego modelu
w zasadzie najwieksze zastrzezenie, ze mogli troche popracowac nad matryca
całkowicie sie zgadzam z przedmowca lub jak kto woli przedpiszacym z malym tylko zastrzezeniem co do klapki kart - mi osobiscie ona pasuje (i sila otwarcia i zamkniecia) - ale kazdy lubi co innego...
jednak wsio okaze sie w praniu a raczej pstrykaniu - pozdrawiam
moim zdaniem sila/opor klapki tez jest ok i wcale nie jest jej tak latwo otworzyc jak w d700, takze szansa na przypadkowe otwarcia duuuuuzo mniejsza niz w d700
kwestia jedynie tego typu, czy mechanizm sie wyrobi z czasem czy nie - jesli zostanie tak jak jest teraz w nowym, to bedzie ok
kichu, a obrazowanie idento?
ps
moze lepiej zalozyc nowy watek d300s pierwsze wrazenia
kichu, a obrazowanie idento?
nie podejme sie odpowiedzi na to pytanie, biezaca stycznosc z d300 mialem jakis czas temu...
Moonbeam
05-09-2009, 01:36
Ile klatek na sekundę możemy robić w trybie Q?
Ile klatek na sekundę możemy robić w trybie Q?
nie ma czegos takiego - jako parametru - tzn tryb Q jest niezaleznym trybem obok pojedynczego i CL oraz CH
na oko jakies 3-4 kl/sek wyjda
BART3skiing
05-09-2009, 12:26
Moje d300 robie 8fps bez batery gripa :)
Moje d300 robie 8fps bez batery gripa :)
ale bez pomiaru swiatla i autofocusa miedzy klatkami :) wiemy, znamy :)
Czy w zestawie z D300s jest Capture NX?
Na optycznych już się pojawiły pierwsze teorie spiskowe o złym działaniu trybu wideo.
Kolejne doniesienia dotyczą problemów z trybem wideo w Nikonie D300s. Podobno Nikon wysłał do swoich dilerów notę Q&A, w której opisano całe zagadnienie. Dotyczy ono samoistnego wyłączania się rejestracji filmów i występuje, gdy na karcie pamięci jest już niewiele miejsca, a dodatkowo rejestracja odbywa się w rozdzielczości 320x216 pikseli z użyciem zewnętrznego mikrofonu. Na razie nikt oficjalnie nie potwierdził tych doniesień.
WB Auto na plus, lepiej trafia niz w D700 - wniosek na podstawie fotek robionych w domu w znanym mi oswietleniu :)
trial :) jak zawsze
Jak to jak zawsze? Do D300 był dodawany kod aktywacyjny... choć niby nie wszyscy znaleźli go w pudełku.
d300 z kodem byl sprzedawany przez pewien okres, pozniej sie to skonczylo
Ok, dzięki za wyjaśnienie :)
Moonbeam
06-09-2009, 03:04
nie ma czegos takiego - jako parametru - tzn tryb Q jest niezaleznym trybem obok pojedynczego i CL oraz CH
na oko jakies 3-4 kl/sek wyjda
Spytam w takim razie inaczej. Czy Q jest wyraźnie wolniejszy od S?
Interesuje mnie to, bo w kościele czasem i 4 kl/s się przydają, a zawsze to mniej rozpraszam młodych, księdza i gości.
moim zdaniem sila/opor klapki tez jest ok i wcale nie jest jej tak latwo otworzyc jak w d700, takze szansa na przypadkowe otwarcia duuuuuzo mniejsza niz w d700
Noszę D700 w torbie, czasem w toploaderze, a czasem w plecaku... NIGDY nie otworzyła mi się przypadkowo klapka od karty. Dziękuję za uwagę i sorki za OT :-P
Mimo, ze jest mowa o D300s i D700, mi w D300 i D80 tez nigdy sie nie otworzyla, a slyszalem tyle narzekan (ok, w D300 jest dzwignia, ale to tez ludziom przeszkadza). Nie chce tez pisac, ze ani w jednym, ani w drugim nie odkleila mi sie guma, ale nie chce zapeszac;)
Tez "cfaniakowalem" z guma w D50, ktora mimo wieku i klasy aparatu caly czas byla na miejscu - kiedys jeden maly narozniczek zaczal sie odklejac i blyskawiczna reakcja zatrzymala reszte. Ale w tym roku temperatura w Portugalii i Hiszpanii (Madryt - 35 w nocy bylo najmniejszym wymiarem kary) zrobily swoje.
Noszę D700 w torbie, czasem w toploaderze, a czasem w plecaku... NIGDY nie otworzyła mi się przypadkowo klapka od karty. Dziękuję za uwagę i sorki za OT :-P
Mi w moim bylbym D700 tez nie, no ale staralem sie byc obiektywny... i tu trzeba przyznac ze wykonanie i spasowanie klapki w 300s jest solidniejsze niz w D700.
Odnosnie trybu Q - tak bedzie wolniejszy niz tryb S, bo to wynika z tego jak jest realizowany ten tryb, jak sie robi w nim zdjecia ewidetnie slychac, ze po wykonaniu zdjecia w sensie wciskam przycisk migawki, podnosi sie lustro i przebiegu migawki, opad lustra nie odbywa sie swobodnie jak w normalnym trybie, ale jest opozniany/powstrzymywany przez mechanizmy aparatu. Sluchaj jakby lustro sie zeslizgiwalo w dol, a nie po prostu opada z lomotem. Wiec nie da sie, zeby ten tryb nie byl wolniejszy. O ile dokladnie nie wiem, a i testow nie mam zamiaru przeprowadzac, ale szybka seria zdjec jedno za drugim i przejrzenie fotek ze zwroceniem uwagi na exify wskazuje okolice miedzy 3 a 4 klatki na sekunde. Aparat w tym trybie fotke wykonuje blyskawicznie jak normalnie, ale przez zwolnienie opadu lustra jest gotowy chwile pozniej do zrobienia nastepnej fotki niz w normalnym trybie.
Odnosnie trybu Q
I jak, faktycznie aparat jest w tym trybie cichszy?
kichu1979
A jak tryb video
Możesz porównać z D90 ?
odnosnie Q - efekt jest taki, ze zamiast jednego duzego "lomotu" zwiazanego z wykonaniem fotki - gdzie jakby dzwiek mechanizmow wystepuje w jednym czasie, sa cichsze/spokojniejsze odglosy mechanizmu, ale wystepujace odrobine dluzej
ciezko mi to jakos wiarygodnie ocenic, poniewaz dzwiek migawki d300s (i d300), generalnie wydaje mi sie cichszy niz puszek FX, z ktorymi mialem do czynienia
ale fakt, ze jest dyskretniejszy niz normalnie
co do trybu video nie wypowiem sie, bo to moja pierwsza stycznosc z filmami w dSLR - bawilem sie D90 kolegi, ale to na zasadzie kilku do kilkunastu minut macania puszki nic ponadto
A może nagraj dźwięk normalnego klapmięcia migawki w D300s z klapnięciem w trybie "Q"? O ile oczywiście masz taką możliwość. Myślę, że było by to ciekawe porównanie.
robin102
06-09-2009, 15:12
Aż pójdę gdzieś z mikrometrem laserowym obadać i obmierzyć tą klapkę. Może czas aparat zmienić :mrgreen:
Z tym AF to może jest coś lepsiejj :)
Robert01
06-09-2009, 16:42
Jeśli ktoś chciałby posłuchać trybu Cichej migawki, można to zrobić na stronie NIKONA, wchodzimy kolejno:
1. http://www.nikondigitutor.com/eng/d300s/index.html
2. FEATURES OF D300s
3. Quiet Shutter-Relase
4. Po prawej stronie ciemno żółte napisy klikamy drugi i trzeci
Jeśli ktoś chciałby posłuchać trybu Cichej migawki, można to zrobić na stronie NIKONA, wchodzimy kolejno:
2. FEATURES OF D300s
3. Quiet Shutter-Relase
no i trzeba pamietac, ze w tym trybie to my decydujemy kiedy lustro wroci, jak nacisniemy migawke i przytrzymamy to ruch powrotny lustra bedzie mial miejsce jak ja puscimy, takze wtedy - juz jest mocno dykretnie
dorzuce jeszcze dwie rzeczy ktorych wczesniej nie wylukalem
- bracketing oparty na ADL
- przy podgladzie zdjec mozemy ekran z podgladem oddalic i obok 4 i 9 fotek mozna wyswietlic jakas ogromna ich ilosc
nie chce mi sie sprawdzac w instrukcji ale to jest cos kolo 100 miniaturek
- przy podgladzie zdjec mozemy ekran z podgladem oddalic i obok 4 i 9 fotek mozna wyswietlic jakas ogromna ich ilosc
nie chce mi sie sprawdzac w instrukcji ale to jest cos kolo 100 miniaturek
Fajna opcja, bardzo mi się podobała jak miałem w ręce D90, szkoda, że w D300 jako update firmware'u jej nie wrzucili :(
sprawdzilem w instrukcji, to jest dokladnie 72 miniaturki
aaa, instrukcja wspomina tez cos o supporcie dla eye-fi
czy jest szansa zebyś wrzucił na serwer np rapidshare krotki filmik z d300s doslownie kilkadziesiąt sekund, byle co, np: nagla zmiana ekspozycji lub najazdy zoomem, nie wiem nawet czy to ma autofokusa czy trzeba manualnie... bardzo bardzo bardzo prooosze ;)
autofocus przy kreceniu filmow dziala tak samo jak w live view czyli slabo, no i bez zew mikrofonu slychac prace wszystkich mechanizmow puszki w tym takze obiektywu ostrzacego, a z tego co sie orientuje i zaczalem zglebiac temat to bolaczaka wszystkich dSLR krecacych w sense ze zarowno ninkonow jak i canonow... takze jesli myslimy o powaznej operatorce to i tak trzeba krecic wszystko recznie
dzieki za info, chce porownać filmy z d300 do canona 7d, trzeba szukać w sieci
hmmm... porywnywanie video na podstawie sampli w sieci mozna sobie generalnie o kant d... wsadzic, wiekszosc jest po resize i kompresji do netu, wiec nijak
ma sie do bazowego materialu...
rozwazasz zmiane 300 na 7d?
wiem :) dlatego prosiłem grzecznie o maly sampelek ;)
autofocus przy kreceniu filmow dziala tak samo jak w live view czyli slabo, no i bez zew mikrofonu slychac prace wszystkich mechanizmow puszki w tym takze obiektywu ostrzacego, a z tego co sie orientuje i zaczalem zglebiac temat to bolaczaka wszystkich dSLR krecacych w sense ze zarowno ninkonow jak i canonow... takze jesli myslimy o powaznej operatorce to i tak trzeba krecic wszystko recznie
A można podłączyć jakiś zewnętrzny mikrofon jest taka opcja ??? jak piszesz, że wewnętrzny jest do bani ???
Nie wiem, jak to wygląda możesz rozwinąć - Dzięki.
pucha ma wbudowane gniazdo na zewnetrzny mikrofon (tam gdzie gniazda usb i pozostale)
Witam, również rozważam zakup d300s - i tu najbardziej interesuje mnie praca matrycy na wysokich czułościach.
Czy są jakieś zauważalne różnice w porównaniu do D300?
Matryca niby ta sama (d90, d300), a szumią na wysokich ISO nieco inaczej.
jak juz pisalem nie mam zielonego pojecia, bo nie mam jak ani z czym porownac...
Photoartbox
07-09-2009, 21:11
Matryca niby ta sama (d90, d300), a szumią na wysokich ISO nieco inaczej.
Juz bylo o tym wielokrotnie, to nie jest ta sama matryca.
Juz bylo o tym wielokrotnie, to nie jest ta sama matryca.
Możesz rozwinąc?
Zwyczajnie - rozni sie jakimis drobnymi szczegolami, ktore powstaly w miare udoskonalania procesu produkcji.
Nastepny:)
jakie szczególy, jakie udoskonalenia? jest lepije czy gorzej? jakies sample?
Czy tylko gadamy sobie?:)
proste - idziesz na strone nikon.pl
specyfikacja d300
calkowita liczba pikseli matrycy 13,1, a efektywna 12,3
specyfikacja d90
calkowita liczba pikseli matrycy 12,9, a efektywna 12,3
chocby z tej pierwszej informacji wynika, ze sa to inne uklady posiadajace - kazdy inna calkowita liczba pikseli - wiec ta sama nie moze byc
proste - idziesz na strone nikon.pl
specyfikacja d300
calkowita liczba pikseli matrycy 13,1, a efektywna 12,3
specyfikacja d90
calkowita liczba pikseli matrycy 12,9, a efektywna 12,3
chocby z tej pierwszej informacji wynika, ze sa to inne uklady posiadajace - kazdy inna calkowita liczba pikseli - wiec ta sama nie moze byc
To może być akurat zwykły wybieg marketingowy, sugerujący że to niby różne matryce.
Bardziej obstawiałbym różne jej oprogramowanie.
Cholera wie...
Chyba nie ma sobie co zawracac głowy xolox różnicą w szumach między tymi aparatami (d90/d300/d300s). Jest na tyle mała, że imo warto dać sobie na luz. Konkretną różnicę na pierwszy rzut oka to widać dopiero o pólkę wyżej na d700... :)
To może być akurat zwykły wybieg marketingowy, sugerujący że to niby różne matryce.
Bardziej obstawiałbym różne jej oprogramowanie.
Cholera wie...
Thom Hogan pisze ze inna , w recenzji D90 pisze tak
"The sensor has been bumped from the old 10.2mp Sony to a modified 12.3mp Sony similar to (but not the same as) the D300"
Chyba nie ma sobie co zawracac głowy xolox różnicą w szumach między tymi aparatami (d90/d300/d300s). Jest na tyle mała, że imo warto dać sobie na luz. Konkretną różnicę na pierwszy rzut oka to widać dopiero o pólkę wyżej na d700... :)
Miałem nadzieję, że w D300s jednak będzie coś lepiej niż w D90, D300, może nie tak jak w D700 ale - ech... pozostaje tylko dociułać na d700 :(
Z podpisu widać, że masz d80. Z d80-->d300 napewno warto wymienić. D700 to jednak droga pucha za 8-9 kafli :> Uzywanego d300 w idealnym stanie można dzisiaj kupic za 4 tysiące.
plusfoto
08-09-2009, 10:07
za 4000-4500 to można kupić nówkę
za 4000-4500 to można kupić nówkę
To może napisz gdzie, osobiście nie znalazłem ( oczywiście dystrybucja Polska )
4100 to ja w grudniu nówke nierdzewke kupowałem :D teraz za 4200 uzywki chodzą :D
plusfoto
08-09-2009, 10:23
A nie dystrybucja Polska odpada ale UK jak najbardziej jeśli się dobrze poszuka to około 900 funtów się trafi przy obecnym kursie 4,7 to jest około 4200-4300
http://www.ceneo.pl/862801
Cena d300 od 5431zł... To że gdzieś na świecie jest taniej nie robi mi. Lubię kupować sprzęt u polskich dystrybutorów gdzie np. mogę go potestować przed kupnem
kolejny odkryty ficzer d300s - detekcja twarzy przy przegladaniu fot
jak mamy w kadrze twarze i powiekszymy zdjecie na lcd (co najmniej raz plusem) to nastepnie przednim kolkiem mozemy skakac miedzy twarzami obecnymi w kadrze
przydaje sie jak chcemy szybko zweryfikowac ostrosc gdy mamy na zdjeciu wieksza ilosc osob
plusfoto
08-09-2009, 11:22
http://www.ceneo.pl/862801
Cena d300 od 5431zł... To że gdzieś na świecie jest taniej nie robi mi. Lubię kupować sprzęt u polskich dystrybutorów gdzie np. mogę go potestować przed kupnem
Jak wygram w totolotka też tak będzie:-?.
A tak na poważnie to przy różnicy 100-200zł przy tej cenie bym się nie zastanawiał ani chwili gdzie kupić.
Ale 1000-1200? To wolę z żoną i wnuczkami za te pieniądze wyjechać na dobry wykend. A jak narazie złych doświadczeń nie miałem. Tymbardziej że gwarancja u nas jest ważna.
jak mamy w kadrze twarze i powiekszymy zdjecie na lcd (co najmniej raz plusem) to nastepnie przednim kolkiem mozemy skakac miedzy twarzami obecnymi w kadrze
przydaje sie jak chcemy szybko zweryfikowac ostrosc gdy mamy na zdjeciu wieksza ilosc osob
Panowie, czy ta opcja jest dostępna w d700?
Panowie, czy ta opcja jest dostępna w d700?
nie
To jest bardzo fajna opcja...
wada - wyglada na to, ze nikon odpuscil sobie picture control dx2 mode I/II/III dla d300s - nie ma ich do sciagniecia
na stronie - mozna za to aplikowac w CNX w postprocessie
Tego szkoda, myślałem że zostawią to w porównaniu do D300.
Osobiście często używam tych profili w postprocesie przy wywoływaniu zdjęć z D80.
No ale póki co nie mam kasy ani na D300, ani na D300s, ani na D700 :)
Tego szkoda, myślałem że zostawią to w porównaniu do D300.
Osobiście często używam tych profili w postprocesie przy wywoływaniu zdjęć z D80
To znaczy ja obecnie robie tak, ze po zrzuceniu nefow do kompa, zaznaczam wszystkie zrzucone fotki w ViewNX i zmieniam im profil na ten ktory chce, czyli np. DX2 Mode I. Takze nadal mozna go uzywac, tylko niepotrzebnie
tracimy czas przy kompie.
2. FEATURES OF D300s
3. Quiet Shutter-Relase
Pobrałem te dźwiękii włożyłęm do Audiacity Zakładając, że próbki są nagrane w takich samych warunkach silent mode d300s wygląda na trochę cichszy od normalnego trybu.
Amplituda:
[/URL]
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
[url=http://img90.imageshack.us/img90/663/d300ssound.jpg]źródło (http://img188.imageshack.us/i/d300ssound.jpg/)
Różnica głośności:
źródło (http://img35.imageshack.us/i/39736583.jpg/)
Niby różnica jest, nawet na ucho, ale nie jest to chyba rewolucja.
oj ja po odluchaniu moge tylko powiedziec, ze na zywo jednak brzmi to nieco inaczej
i prosze pamietac, ze dzwiek Q mozna sobie rozdzielic na dwa etapy, tak dlugo jak przytrzymamy migawke nie puszczajac jej po wykonaniu zdjecia tak dlugo lustro nie zostanie opuszczone, a wiec samo pstrykniecie migawki bedzie jeszcze cichsze
tak naprawde najwiecej halasu w puszce robi wlasnie lustro nie migawka
ale jak ktos chce supercicho to chyba bedzie musial kupic dalmierz :)
albo przykleic lustro do gory i uzywac LV :>
tyle osób ma juz nową puszkę a żadnych sampli nie widac?
panowie posiadacze tej puszeczki czy mozecie pokazać jej możliwości?
najlepiej jak sie zachowuje na duzych iso (>800)
bede wdzieczny bo bardzo jestem ciekaw.
hej prosze sampelki i nie tylko Sampelki i nie tylko (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9557)
a jak znajde troszke czasu to zrobie moze swoje tesciki - pozdrawiam
Robert01
12-09-2009, 09:06
Ja bym chciał zerknąć na coś takiego "amatorskiego" jakieś takie zdjęcia na szybko nic artystycznego też jestem ciekaw, bardzo. No jak by ktoś wrzucił filmik też bez żadnej weny, po prostu zwykły film jak to wygląda, bo sampli w necie się już naoglądałem ale czuję niedosyt.
Jak chcecie zobaczyć jak obrazuje d300s to zobaczcie jak to robi d300/d90 - nie zobaczycie różnicy.
hej prosze sampelki i nie tylko Sampelki i nie tylko (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9557)
a jak znajde troszke czasu to zrobie moze swoje tesciki - pozdrawiam
e takei sample niewiadomogeo pochodzenia.. (czy to JPG odszumiane itd?)
chcialbym zobaczyc prawdziwe zrzuty z RAWow bez ostrzen, redukcji szumów itd...
A najlepiej dostac RAWy w swoje lapki ;)
http://rapidshare.com/files/279411517/_DSC9725.NEF.html
Chcieliście nefa to macie ;) miałem okazje wczoraj pobawić się tym cudem w ramach akademii nikona w Katowicach. Miałem go w rękach 5 minut i strzeliłem kilka pstryków modelce, naprawdę ładna funkcjonalna puszka zwłaszcza dla kogoś kto na co dzień używa d80 :)
hmm..
nie otwiera mi sie w NX2 a Wam ?
http://rapidshare.com/files/279411517/_DSC9725.NEF.html
Chcieliście nefa to macie ;) miałem okazje wczoraj pobawić się tym cudem w ramach akademii nikona w Katowicach. Miałem go w rękach 5 minut i strzeliłem kilka pstryków modelce, naprawdę ładna funkcjonalna puszka zwłaszcza dla kogoś kto na co dzień używa d80 :)
niestety, nie moge sciagnac:
This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.
This limit is reached.
To download this file, the uploader either needs to transfer this file into his/her Collector's Account, or upload the file again. The file can later be moved to a Collector's Account. The uploader just needs to click the delete link of the file to get further information.
ktoś wie jak udostępnić plik w sieci na dłużej? :(
wyslij mi na maila (pics malpa valwit kropka net), wrzuce na serwer u siebie
hmm..
nie otwiera mi sie w NX2 a Wam ?
a masz ostatnia wersje?
okazuje sie, ze nie
tylko dlaczego "check for new updates" pokazuje "no update avaiable right now" i trzeba to robic recznie?
przeciez to nie odbywa sie za posrednictewm serwisu NP wiec powinno normalnie dzialac :) P
czasem jest tak, ze najpierw pokazuje sie nowa wersja na stronie, a do kanalu "update" w sofcie jest wrzucana troche pozniej...
wielu producentow softu tak robi
http://mediafire.com
okazuje sie, ze nie
tylko dlaczego "check for new updates" pokazuje "no update avaiable right now" i trzeba to robic recznie?
przeciez to nie odbywa sie za posrednictewm serwisu NP wiec powinno normalnie dzialac :) P
sciagnalem kolejno i kolejno zainstalowalem poprawki i teraz dziala:)
http://www.mediafire.com/?sharekey=595887c534dedccdd1014a7a667fa2b4e04e75f6 e8ebb871
Obiecany link do rawa ;)
Robert01
15-09-2009, 08:50
fotka strzelona na imprezce Nikona :]
Aparat bardzo dobry, odświeżone d300.
Bardzo dobry pomysł z trybem cichym.
Ulepszono nagrywanie filmów, zrobiono AF (w porównaniu do d90).
Cyngiel C-M-S nadal niedorobiony. Wciąż łatwo, przypadkiem go przestawić.
Aparat bardzo dobry, odświeżone d300.
Bardzo dobry pomysł z trybem cichym.
Ulepszono nagrywanie filmów, zrobiono AF (w porównaniu do d90).
Cyngiel C-M-S nadal niedorobiony. Wciąż łatwo, przypadkiem go przestawić.
Hmm, z moich, aczkolwiek dopiero tygodniowych doświadczeń z D300s wynika, że:
1. tryb cichy mało przydatny - może i obiektywnie jest cichszy, ale za to dźwięki "rozłożone w czasie" - dużo bardziej zwracają uwagę niż szybkie "trzaśnięcie" migawki i lustra
2. z AF podczas kręcenia filmów nie jest tak, jakby można oczekiwać - jest dostępne tylko wymuszenie AF "na żądanie" dostępne pod przyciskiem AF-ON, ciągłego AF nadal brak...
nie chce być złośliwy, ale jak chciałbyś robić film z ciągłym autofocusem?
nie chce być złośliwy, ale jak chciałbyś robić film z ciągłym autofocusem?
Weź do ręki dowolną KAMERĘ i myślę, że wszystko będzie dla Ciebie jasne. Jeśli użyjesz dowolnej małpki robiącej filmy - podobnie :)
Ale żeby było już zupełnie jasne: AF dostępny podczas rejestracji filmów oznacza dla mnie, że w przypadku zmiany kadru (co ma miejsce praktycznie co chwilę) aparat wykonuje korektę AF i nie trzeba tego jakoś specjalnie wymuszać manualnie.
W przypadku D300s - aparat ustawia (automatycznie) ostrość raz, przy włączeniu trybu film a następnie tylko manualnie, po wciśnięciu przycisku AF-ON.
1. To zależy gdzie i co się robi. W trakcie uroczystości sakralnych i itp. (nie mam tu na myśli ślubów), czasami szczególnie zwracają uwagę, by nie przeszkadzać. Kolega fotograf, opowiadał, że w cerkwi musiał owijać bluzą aparat, by jak najbardziej wyciszyć dźwięk. W tym przypadku zdecydowanie łatwiej wyciszyć o połowę mniejszy dźwięk. Podsumowując, na pewno znajdą się zastosowania tego trybu i pewnie go ulepszą jeszcze.
2. No tak, wciśnięcie miałem na myśli. Podniesione lustro zasłania czujniki AF, dlatego jest z tym problem i cały pomiar musi być w oparciu o dane z matrycy. Jednak przycisk to już jakieś ułatwienie.
nie wiem nigdy tego typu sprzętu nie używałem, ale dla mnie ciągły autofocus to ryzyko groźnej dla operatora pomyłki! np gdy pole ostrości zejdzie z głównego obiektu, przy autofocusie pod przyciskiem operator ma pełną kontrole nad tym! Swoja drogą żadna profi kamera nie ma autofocusa :twisted:
Odnośnie ceny, to D300s można kupić taniej za granicą niż nowy D300 w Polsce, co jest dziwne biorąc pod uwagę obecny stosunek dolar/pln. Wzrost ceny D300 (i nie tylko) w Polsce był tłumaczony m.in. kursami walut...
U nas wszystko zawsze było na opak ;)
Dlatego ja się cieszę że kupuje sprzęt w netto. I jak patrze przy zakupie to interesuje mnie netto nie brutto.
Z drugiej strony jakby u nas były takie ceny jak zagranicą kupowałbym bym jeszcze "taniej". Ale nie zawsze się ma to co się chce ;)
Co do D300s to ciekaw jestem jak to jest rzeczywiście z tą matrycą i ewentualnymi różnicami międzu d90>d300>d300s. Bo jakby się to niczym nie różniło to wolałbym bym kupić d300. Jako że z funkcji video nie korzystam dlatego też zrezygnowałem z d90 na korzyść d80 :)
Tyle że d90 to trochę inna technologia niż d80...
ale zdjęcia ciągle robi...
Napisałem to w kontekście tego że d90/300/300s można od biedy nazwać rodzeństwem. D80 a d90 - to jest różnica pokolenia i kupując d80 zamiast d90 nie rezygnujemy bynajmniej tylko z filmów.
wiem, żartowałem :)
są za to rodzaje fotografii w których różnicy nie poczujesz i nie mówię tego dlatego że mam d80 :)
Sam przymierzam się do d300 bo paru rzeczy mi brakuje w osiemdziesiątce a dziewięćdziesiątka tego też nie oferuje...
to puści ktoś jakieś nocne sampelki na ISO 3200 i 6400 bo te na fotopolis takie nijakie. wrzucicie takie jpg-i bez redkucjii
proszę :]
Hipolit_S
21-09-2009, 09:00
Wlasnie od kilku dni ciesze sie nowym d300s po przesiadce z d200. Nowa puszka przyleciala z USA i mam w zwiazku z tym problem z instrucja pl - czy ktos moze mi podeslac pdf lub jakies linki? Jest jeszcze jeden problem - z obrobką RAW-ow, jaki program daje rade je obrabiac?
[email protected]
superkomornik
21-09-2009, 09:09
A czy ktoś mógłby nakręcić filmik z wolnym i szybkim panoramowaniem? Pliiis :)
Wlasnie od kilku dni ciesze sie nowym d300s po przesiadce z d200. Nowa puszka przyleciala z USA i mam w zwiazku z tym problem z instrucja pl - czy ktos moze mi podeslac pdf lub jakies linki? Jest jeszcze jeden problem - z obrobką RAW-ow, jaki program daje rade je obrabiac?
[email protected]
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list wystarczy zarejestrować produkt i siebie oraz pobrać instrukcję w pdf.
Obrobisz w Capture NX v2.2.2, PS4 + ACR 5.5, lub LR 2.4
Robert01
21-09-2009, 14:07
Nie mogę zrozumieć jednego faktu D300s już jest trochę w sprzedaży parę osób go posiada i cisza, natomiast o 7d jest już na forum C. ponad 80 stron pomimo tego że jeszcze nie leży na półkach, o co chodzi ? nie wiem czym to jest spowodowane może tym że D300s trafia na razie w ręce tych którzy siedzieli na D90 lub niżej ? i boją się publikować zdjęcia czy filmy ? a może D300s nie ma czym zaskoczyć ? jak przeczytałem o nim napaliłem się strasznie i właśnie najbardziej liczyłem na "amatorskie sampelki" właśnie tutaj.:???:
Nie mogę zrozumieć jednego faktu D300s już jest trochę w sprzedaży parę osób go posiada i cisza, natomiast o 7d jest już na forum C. ponad 80 stron pomimo tego że jeszcze nie leży na półkach, o co chodzi ? nie wiem czym to jest spowodowane może tym że D300s trafia na razie w ręce tych którzy siedzieli na D90 lub niżej ? i boją się publikować zdjęcia czy filmy ? a może D300s nie ma czym zaskoczyć ? jak przeczytałem o nim napaliłem się strasznie i właśnie najbardziej liczyłem na "amatorskie sampelki" właśnie tutaj.:???:
Jeżeli chodzi o samo obrazowanie to niczym się nie różni od D300, więc sampli jest do bólu. Teoria przesiadki też nie do końca jest słuszna, ja przesiadłem się z D3x.
Prosta sprawa - D300s to tylko "face lifting" dobrze znanego i opisanego w tysiącach postów D300. Ta sama matryca, ten sam moduł AF, wyświetlacz... po prostu nie ma tu żadnej sensacji, a zamiast wstawiania kolejnych sampli typu butelki, puszki, widoki za oknem - chyba lepiej po prostu robić zdjęcia ?
Ja osobiście miałem D300 przez prawie rok, później znów przez rok używałem D90, teraz wróciłem do D300s i z satysfakcją używam tej sprawdzonej (jako D300) i solidnej puszki - ale bez jakiejś szczególnej ekscytacji "nowością" :)
Robert01
21-09-2009, 14:55
i już promocja 6099zł :-D
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d300s-body.bhtml?from=ceneo
Jeszcze chciał bym zapytać o sprawę mikrofonu przyznam, że szukałem pobieżnie. Na jakiej zasadzie zostało to rozwiązane czy podpinamy tam jakiś specjalny NIKONOWSKI mikrofon czy każdy ? Na zdjęciach widać że jest on zamontowany do stopki i tu pytanie w jaki sposób ? jakiś adapter ?
Jeszcze chciał bym zapytać o sprawę mikrofonu przyznam, że szukałem pobieżnie. Na jakiej zasadzie zostało to rozwiązane czy podpinamy tam jakiś specjalny NIKONOWSKI mikrofon czy każdy ? Na zdjęciach widać że jest on zamontowany do stopki i tu pytanie w jaki sposób ? jakiś adapter ?
To jest dokladnie ten mikrofon - przykrecany do stopki i kosztuje ok 150 funciakow.
http://uk.rodemic.com/microphone.php?product=StereoVideoMic
i już promocja 6099zł :-D
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d300s-body.bhtml?from=ceneo
Nie musisz używać specjalnego - jest standardowe złącze (jack 3.5 mm). Pomijając kwestię mocowania to stopki flasha - każdy mikrofon zewn. będzie lepszy od wbudowanego, który zbiera wszelkie odgłosy pracy puszki....
a ja z D700 :) hihi
A tak z czystej ciekawości - mogę zapytać co było powodem przesiadki z D700??
Robert01
21-09-2009, 18:10
Przesiadka z D3x i z D700 na D300s...:confused: no to jakaś rekomendacja już jest :twisted:
plusfoto
21-09-2009, 20:56
To nie jest rekomendacja tylko koledzy doszli do wniosku że bardziej im pasuje do ich roboty CROP niż pełna klatka bo np. mniejszy ciężar, lżejsza optyka itp. a efekt który potrzebują uzyskać jest podobny. I tak powinni wybierać prawdziwi zawodowcy a nie sugerować się tym że amator ma teoretycznie lepszy sprzęt od tego która ja posiadam.
Robert01
21-09-2009, 21:43
Wiem rozumiem tylko z momentem oficjalnej premiery i pierwszych wpisów, były głosy że lepiej dopłacić do D700, dlatego moje zdziwienie, jeszcze troszkę poczekam cena leci w dół i myślę że jeszcze poleci troszkę jak Canon wypluje swoje premiery.
Hipolit_S
21-09-2009, 23:30
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list wystarczy zarejestrować produkt i siebie oraz pobrać instrukcję w pdf.
Tak,tak, tylko jak puszka jest zakupiona w USA to oni to traktują jako nielegalny kanał dystrybucji i nie dają mozliwosci rejestracji takiego body. Moze ktorys z kolego sciągnie pdf - a potem wysle go do mnie.
Tak,tak, tylko jak puszka jest zakupiona w USA to oni to traktują jako nielegalny kanał dystrybucji i nie dają mozliwosci rejestracji takiego body. Moze ktorys z kolego sciągnie pdf - a potem wysle go do mnie.
chyba, ze dokonasz odprawy celnej
Robert01
22-09-2009, 11:31
Wczoraj pisałem o cenie 6099 dziś już 6399 :(
http://www.euro.com.pl/search.bhtml?keyword=d300s
i jeszcze zauważyłem że w PL dają 12 miesięcy gwarancji a np w UK jest zazwyczaj 24 miesiące ale oczywiście wszystkich ofert nie przeglądałem.
Nie do końca tak jest - jedynie pojawia się informacja, że sprzęt pochodzi z innego regionu sprzedaży.
Ja zakupiłem swojego D90 w USA jak tylko się tam pokazał (akurat byłem w USA a u nas jeszcze nie było) i po powrocie bez problemu wszystko zarejestrowałem na stronach Nikona i pobrałem instrukcję PL.
witam mam pytanie dotyczące podłączenia d300s do kompa zdjęcia można kopiowac natomiast picture control nie widzi aparatu co może by przyczyną? W meni nie mogę odnależc opcji usb
Jako zaprzyjazniony z nikoniarzami canoniarz (choc w szafie lezy jeszcze d70) wydaje mi sie, ze roznica cenowa pomiedzy D300 na D300s jest zbyt wysoka jeski chodzi o wlasciwosci "nowego" modelu. Zastanawiajac sie nad zakupem "s" nalezy juz chyba rozwazac zakup D700.
Jako zaprzyjazniony z nikoniarzami canoniarz (choc w szafie lezy jeszcze d70) wydaje mi sie, ze roznica cenowa pomiedzy D300 na D300s jest zbyt wysoka jeski chodzi o wlasciwosci "nowego" modelu. Zastanawiajac sie nad zakupem "s" nalezy juz chyba rozwazac zakup D700.
Targetem 300s nie sa dotychczasowi uzytkownicy 300, to po prostu lekki face lifting nastawiony na nowych kupujacych. Cena lada chwila jeszcze spadnie - syndrom nowosci - i bedzie puszka nieco lepsza od D300 w cenie dotychczasowego modelu.
jak d300 zleci do 4500:D to może kupie:P
pioter m
03-10-2009, 17:30
Targetem 300s nie sa dotychczasowi uzytkownicy 300, to po prostu lekki face lifting nastawiony na nowych kupujacych. Cena lada chwila jeszcze spadnie - syndrom nowosci - i bedzie puszka nieco lepsza od D300 w cenie dotychczasowego modelu.
Cena juz spadla (moze jeszcze nie w PL) i pewnie jeszcze spadnie.
Mi caly czas sie marzy d300, ale cena nie dla mnie. Nastepnym aparatem bedzie cos z FX, bo d90 mi wystarcza raczej do amatorki.
300-tki to swietne aparaty. Ich obecna cena to czysty marketing. Na wykladzie z marketingu bylo cos takiego, ze 80% zysku na jakims produkcie generuje pierwsze 20% sprzedanych egzemplarzy.
Cen canona nie sledze, bo mnie nie interesuje, ale pewnie jest podobnie.
Czy jst sens kupowac d700 zamiast d300s? To zbyt daleko posuniete uogolnienie. To sa aparaty do jednak nieco innych zastosowan.
Cena spada, bo wchodzi 7D i co by nie powiedzieć jest to spora konkurencja
Mam paru znajomych fotografow w Katalonii i z tego co mi pisza to zainteresowanie 7D jest co najmniej duze. Zobaczymy jednak co czas pokaze...
Elfi cena spada z 6400 na 6399 :(.
Niech wchodzi, chętnie zanabędę 300s jak mu cena nieco opadnie ;oP
no to sobie jeszcze trochę poczekasz :P
a z tym 7d nie przesadzajmy. znając marketing canona to bedzie imo syf (na cholerę tyle pikselkóf?! dobrze wygląda w ulotce reklamowej - ale nie na tym poziomie sprzętu!)
Robert01
06-10-2009, 23:44
No nie wiem czy to aż taki syf :]
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=760327&page=6
Hmm...
Ale dla kogoś kto ma aparat z jednym obiektywem i to wszystko.
Jeśli ma się cały sprzęt z nikona, kilka szkiel, lampy, duperele, to nowoy model konkurencji niewiele tu namiesza....
Moze kiedys na skutek jakies dyrektywy UE wszytskie apraty beda musialy miec jeden bagnet:))
Robert01
07-10-2009, 21:02
Moze kiedys na skutek jakies dyrektywy UE wszytskie apraty beda musialy miec jeden bagnet:))[/QUOTE]
Myślę że to by było dobre, mniej aparatów na rynku i większa konkurencja czyli bardziej dopracowane puchy
a ja i tak myślę że nigdy się to niewydaży:P jestem niedowiarkiem i racjonalistą. można by wtedy mieć d3 i 35/1.4 i nikt by nie marudził... ale były by jaja 8)
Witam po bardzo długiej przerwie. Właśnie cieszę się nowym zakupem, staram się ogarnąć wszystkie jego funkcje, ale nie potrafię dojść do jednej rzeczy. Czy przy nagrywaniu wideo jest możliwość zmiany przysłony? Nie wiem nawet jak to zmienić przed rozpoczęciem nagrywania. Zmiana pokrętłem, pomimo zmiany wartości na wyświetlaczu, nie daje rezultatu na nagraniu. A wracając do samej puszki, to po przesiadce z D70 muszę powiedzieć, że wydarzyło się wiele dobrego w fotografii cyfrowej. No i czas pomyśleć o siłowni, bo zestaw D300s+17-55+SB800 waży ładne kilka kg :)
CyfraL też jestem przed zmianą swojego D90 na D300. Rozważam zakup N17-55/2.8
i miałbym pytanko jak oceniasz ten obiektyw. Chodzi mi o ostrość na 2.8 i pracę AF.
(szczególnie szybko poruszających sie obiektów). Jezeli mógłbyś mi wysłać kilka fotek
na
[email protected] to będę wdzięczny. I naprawdę komplet jest taki ciężki:?. Pozdr.
dareknik
11-10-2009, 18:50
Miełem zestaw D300 + 17-55 i powiem krótko.... REWELACJA.
Ciemna sala a AF nic sobie z tego nie robił.... szybki jak rewolwerowcy :)
Większość zdjęć na f/2.8 - same żyletki :)
Teraz mam D700 + 24-70 i.... niestety gorzej to wygląda.
Chętnie bym wrócił do D300 + 17-55 no ale D700 ma inne zalety.
Co jest gorzej w zestawie d700 i 24-70/2.8? Pytam bo też przymierzam się do 24-70/2.8.
MZ:
waga takiego zestawu i wstrzelenie sie w GO.
Miełem zestaw D300 + 17-55 i powiem krótko.... REWELACJA.
Ciemna sala a AF nic sobie z tego nie robił.... szybki jak rewolwerowcy :)
Większość zdjęć na f/2.8 - same żyletki :)
Teraz mam D700 + 24-70 i.... niestety gorzej to wygląda.
Chętnie bym wrócił do D300 + 17-55 no ale D700 ma inne zalety.
Pierwszy mój post, ale ja z innego obozu o tajemniczej literce "O" (jednak dużo u was czytam) :)
W sumie już zdecydowałem że chce D700+24-70 sądziłęm ze warto dołożyć od razu i kupic to, zamiaast D300 +17-55 - focę sluby i w końu stwierdziłem ze potrzebuje lepszego ISO. Wiem że to dwie zupełnie inne puszki ale czy aż tak jest źle z D700 (przeca mozna zapodać wyższe iso zyskując na czasie w porównaniu z D300 powinno wiec to wyglądać lepiej a nie jak piszesz) czy to subiektywne Twoje odczucia ?
PS. Jak to jest z tym brakiem ISO 100 w Nikonach, czy to kwestia rozwiązań technicznych czy może innego sposobu przeliczania ISO ?
Pytanie do posiadaczy D300s (najlepiej tych którzy mieli wcześniej D300):
- czy warto dopłacić ~1000zł i zamiast planowanego D300 kupić D300s?
Mam właśnie taki dylemat. Wg. ceneo: najtańszy D300 - 5299zł, najtańszy D300s - 6319zł. Tysiąc to spora kwota. Mogłbym ją spożytkować np. na MB-D10. Warto dopłacić?
neomarcel
12-10-2009, 19:12
Podobnie jak przedmówca mam ten sam dylemat....jak na razie snuje się po www szukając testów porównawczych i nadal nie wiem, w której puszcze ulokować pieniądze D300 czy D300s ?
Pewnie zaraz zacznie sie porownywanie "folderowych specyfikacji". A to nie wszystko. Kichu1979 pisal, ze AF jest duzo szybszy
Mikis525
12-10-2009, 20:56
Mam D300s i zdecydowanie polecam, ja dopłaciłem tego tysia do D300. Kupiłem za 6399, ale z fakturką na firmę, czyli tak jakbym kupił D300 bez :)
Podobnie jak przedmówcy mam wątpliwości, D300 czy D300s. Dla mnie najważniejsza w D300s
jest sprawa dwóch slotów pamięci i no własnie AF? Kilka opinii było na temat pracy AF w D300s.
Czy ktoś naprawdę zauważył różnicę. Jeżeli jest on lepszy to może to być sprawa tylko upgrade
firmare w D300 (może kiedyś się takowy pojawi). Dla mnie sprawa AF może być decydująca. Więc
opinie na pewno będą pomocne.Pozdr.
Mikis525
12-10-2009, 21:19
Mój D300s ostrzy z moimi szkłami idealnie, nie mam jednak porównania z D300, jedynie z D90 - o wiele szybciej i pewniej. W moim przypadku zdecydował również slot SD, teraz mam też D80 i 3x 4GB, które musiałbym wymienić na 2x4GB CF i do tego jedna sd - zmiana przede wszystkim nie opłacalna.
Osobiście nie za bardzo jestem przkonany czy warto dopłacać ten tysiąc zł. Tysiąć w przybliżeniu. Różnica w cenie przekracza nawet 1,5tyś zł w tym samym sklepie. Gdyby on choc nazywał się D400 ;) Aktualnie posiadam D200 i tylko karty CF. Slot SD to dla mnie nieduży atut. Nagrywanie filmów - dla mnie absolutnie zbędne. Pozostaje atut jednej klatki więcej przy zdjęciach seryjnych, podobno lepszy AF, poprawiona matryca, liveview. Coś jeszcze? Jeśli nikt nie przekona mnie że warto zamiast gripa do D300 przeznaczyć te 1-1,5tyś na D300s, to kupię D300 :)
Jeśli nikt nie przekona mnie że warto zamiast gripa do D300 przeznaczyć te 1-1,5tyś na D300s, to kupię D300 :)
A ktoma Cie przekonywac, wszak to Twoja kasa i Twój wybór - mialem d80 przesiadlem sie na d90 (padl po 2 tygodniach użytkowania) wskoczyłem na d300s i nie żaluje i nie myśle ze moglem kupic d300 i gripa za ta kase (mam d300s i gripa ;)). Krótko d300s i d300 - to te same aparaty ale jakze rozne. Kupuj i rób fotki - szkoda czasu i światła
Co do kwestii D300s vs D700 nie warto dopłacać testowałem jeden i drugi wybór padł na 300s (ocena subiektywna) też trochę dla tego że mam sporo cropowych szkieł.
D300s vs D300 moim zadaniem warto dopłacić ja korzystam z 2 kart cf raw sd jpg u mnie się sprawdza, AF rewelacja, LV i filmy tego nie używam
mi osobiście przeszkadza troszkę że we wszystkich profilach przetwarzania obrazu jpgi są przepalone (moim zdaniem) i trzeba zjechać z jasnością na -1
poza tym żadnych wad się nie dopatrzyłem jak na razie no może cena :p
Wcześniej miałem D200 i przez ostatni miesiąc pożyczonego D300 pstrykałem też trochę D700 więc porównuje pod tym kątem.
a ja... czekam na nastepce d300/s :) z polowka matrycy z d3s:) mnie wystarczy czulosc natywna do 6400 :D
zprkangur
16-10-2009, 23:49
Powtórze sie ze swoim postem, może tu podczas dyskusji cos mi doradzicie:
"Nie bardzo jestem zorietowany w temacie , a nie mam jak porównać działania innego D300s jednak trochę się niepokoje, czy wszystko gra z moja puszką.
Tym bardziej, że miałem problem po włożeniu pierwszy raz karty w gniazdo SD - nie chciała wogóle wyjść, nie odblokował się zatrzask.
Nie wiem czy to nie problem, ale w D80 tak nie było.
Włączam aparat, dioda pali się około 8-10 sekund nim zgasnie.
Po wyłączeniu aparatu tez mija kilka sekund, około 7-8 nim zgasnie.
Chcąc przejrzeć zrobione zdjęcia, po wciśnięciu przycisku odtwarzania mija około 10 sekund nim pojawi się na wyświetlaczu fotka. Mam tylko porównanie z D80 gdzie tam nastepowało to niemal natychmiast.
Zarówno w D80 jak i w D300s robie w NEF(RAW)+JPEG fine.
Używam karty Kingston CF 8GB/133x oraz SD EMTEC SD HC class4 4GB.
Jeszcze dodam, że po wcisnieciu przycisku MENU - puszka mysli też około 8-10 sekund nim sie wyswietli menu na wyświetlaczu.
Nie wiem, odnoszę wrażenie, że D80 chodził na tym polu jak formuła 1. Być może za bardzo sie przyzwyczaiłem i teraz ta powolność razi mnie w D300s.
Podpowiedzcie jak wszystko sprawdzić czy z puszką jest wszystko OK i gdzie ( mieszkam okolice Łodzi) , aby miec pewność, że cos jest nie tak wówczas reklamacja, albo ze wszystko gra i tak ma być, bo odnoszę wrażenie, że cos jest własnie nie tak.
Troche kasy wywaliłem a satysfakcji za bardzo nie mam tylko zmartwienie
z czystymi kartami dzieje sie identycznie ;( "
Nasuwa się jedno rozwiązanie - musisz porównać swoją puszkę z inną, sam, organoleptycznie! - albo ktoś z forumowiczów z Twojej okolicy znajdzie chwilę i potestujesz (w sumie to chwila tylko jest potrzebna) a jak nie, to idź do jakiegokolwiek sklepu - nawet niekocznie tam gdzie kupowałeś i sam potestuj jakąkolwiek inną puszkę, choćby z gabloty - karty masz swoje więc nie będzie żadnego problemu.
zprkangur ja przebywam w łodzi więc jak Ci się chce podjechać to w niedzielę możemy się umówić i po testować
dareknik
17-10-2009, 11:55
Osobiście nie za bardzo jestem przkonany czy warto dopłacać ten tysiąc zł. Tysiąć w przybliżeniu. Różnica w cenie przekracza nawet 1,5tyś zł w tym samym sklepie. Gdyby on choc nazywał się D400 ;) Aktualnie posiadam D200 i tylko karty CF. Slot SD to dla mnie nieduży atut. Nagrywanie filmów - dla mnie absolutnie zbędne. Pozostaje atut jednej klatki więcej przy zdjęciach seryjnych, podobno lepszy AF, poprawiona matryca, liveview. Coś jeszcze? Jeśli nikt nie przekona mnie że warto zamiast gripa do D300 przeznaczyć te 1-1,5tyś na D300s, to kupię D300 :)
Kup sobie za tą różnicę gripa lub N35/1.8.
zprkangur
17-10-2009, 22:27
Mam pytanie do zaawansowanych znawców D300s, czy w tej puszce da sie ustawić w trybach ekspozycji np:
S - 125
A - 7.1
M - 250 i 5.6
przykładowo taki zestaw i przełączać w zależności od potrzeby między tymi ustawieniami przyciskiem MODE +główne pokrętło sterowania?
Pytam ponieważ w D80 było to mozliwe, a w D300s bynajmniej u mnie nie daje rady ustawić.
Jeśli ustawię w trybie M - 250 i 5.6 to po przełączniu z trybu manualnego do automatyki z preselekcją czasu - S pojawia się wartość ustawienie z trybu manualnego czyli - 250.
Jeśli wczesniej ustawię w trybie S - 125 to po przejściu do trybu M - jest 125 zamiast przed chwilą ustawionego 250.
Podobnie po przejściu do tyrybu automatyki z preselekcją przysłony zamiast oczekiwanej, wczesniej ustawionej wartości 7.1 pojawia sie to co ustawiłem w trybie M czyli - 5.6.
body zachowuje sie dokladnie tak jak opisujesz, stoi za tym jakas logika... mianowcie taka, zeby zmiana trybu zmieniala Ci tylko tryb fotografowanie, a nie takze inne parametry typu czas/przeslona
Pytanie zasadnicze - czy jest widoczna różnica w zachowaniu na wysokich czułościach między D300 a D300s? W czym AF w D300s jest lepszy?
W czym AF w D300s jest lepszy?
szybszy, pewniejszy, szybciej pracuje i nie ma jakby to nazwac "chwil zastanowienia", ktore miewal D300, szczegolnie gdy uzywalo sie trybow wykorzystujacych wieksza ilosc punktow AF
subiektywne odczucie jest takie, ze uzywajac D3 i przesiadajac sie na D300 czulo sie, ze bierze sie do reki wolniejszy aparat (w sensie autofocusa)
przesiadka D3 -> D300s takiego wrazenia nie daje
A co z różnicą w jakości zdjęć? Jest jakaś w ogóle?
szybszy, pewniejszy, szybciej pracuje i nie ma jakby to nazwac "chwil zastanowienia", ktore miewal D300, szczegolnie gdy uzywalo sie trybow wykorzystujacych wieksza ilosc punktow AF
subiektywne odczucie jest takie, ze uzywajac D3 i przesiadajac sie na D300 czulo sie, ze bierze sie do reki wolniejszy aparat (w sensie autofocusa)
przesiadka D3 -> D300s takiego wrazenia nie daje
Przy jakim szkle dalo sie to odczuc ?
Podpinales moze 24-70 do D300s ?
Z gory dzieki za odp. :)
na popphoto maja jakies inne spotrzezenia co do szumu i pracy af. po lewej d300, po prawej d300s.
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/7995/d300d300s.jpg)
Z gory dzieki za odp. :)
Dzisiaj przez pól dnia robiłem zdjęcia na zmianę D3+N70-200 lub D300s+N24-70. Oświetlenie słabe (Wystawa Czekolady :mrgreen:). Złego słowa na AF (51, 3D) D300s powiedzieć nie mogę. Szybki, żadnego błądzenia. Nie widzę różnicy w pracy AF miedzy D3 i D300s, ale ja jestem amator.
rozne, zarowno stalki 35, 85, zoomy typu 70-200 czy tez 300 AFS VR
Malisz w tym teście masz odwrotnie po lewej na czerwono jest 300s po prawej na szaro 300
popatrz na zakres czułości 300s nie ma iso 100!!!
Jatin, d300 tez nie ma iso100. tu sa linki do obu testow, ale nie wiem czy zmienila sie ich metodyka, czy mieli jakis zwalony egzamplarz, bo nie chce mi sie wierzyc, zeby 'eska' nie miala chociaz troche poprawionego obrazka i af.
http://www.popphoto.com/Reviews/Cameras/Camera-Test-Nikon-D300
http://www.popphoto.com/Reviews/Cameras/Camera-Test-Nikon-D300s
no faktycznie ale nadal wydaje mi się z obserwacji ze eska mniej szumi
a może ktoś pokazać fotki d300s z 35mm lub 50mm:)?
a może ktoś pokazać fotki d300s z 35mm lub 50mm:)?
50/1.8 (http://www.pixel-peeper.com/adv/?lens=42&camera=1309&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
Mz 24-70 śmiga aż miło na d300 jak i d700. Dla używających lampki wspomagacza radzę zdjąć tulipana bo zasłania światełko na środkowy punkt i może stąd te opóźnienia u niektórych.
Gdyby ktoś natrafił na test porównawczy D300 i D300s na iso powyżej 1600, to oddam rękę królewny i pół królestwa za podesłanie linka ;)
Tak trochę OT ale właśnie czytam forum C...... i natknąłem się na ciekawy wątek wynika z niego że my mamy uszczelnienia a canoniarze mają torebki foliowe i izolacje :)
Stosowałem wcześniej patenty pokroju torebki foliowej, jeszcze na 400D, jednak mocno ograniczały robienie zdjęć, czy zaklejenie bagnetu z zamocowanym obiektywem, klapek od baterii i CF, guzikoligii i sanek pozwoli mi na robienie zdjęć w mocnym deszczu?
Szakall1
20-10-2009, 18:07
Gdyby ktoś natrafił na test porównawczy D300 i D300s na iso powyżej 1600, to oddam rękę królewny i pół królestwa za podesłanie linka ;)
wejdź na http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM wybierz Sobie aparaciki do porównania jakie chcesz i porównuj...
PS.Jak będziesz zadowolony z linka to daj znać na PW w sprawie ręki królewny i połowy królestwa :))
taka sobie ta strona mało obiektywna te same foty robione na różnych ustawieniach ekspozycji z różnymi iso co to za porównanie
Tez "cfaniakowalem" z guma w D50, ktora mimo wieku i klasy aparatu caly czas byla na miejscu - kiedys jeden maly narozniczek zaczal sie odklejac i blyskawiczna reakcja zatrzymala reszte. Ale w tym roku temperatura w Portugalii i Hiszpanii (Madryt - 35 w nocy bylo najmniejszym wymiarem kary) zrobily swoje.
Dlatego nie jeżdżę do Portugalii... Szkoda gum.
35st w nocy? Człowieku! trzeba było tylko w dzień roić zdjęcia to może by wytrzymały ;)
stachmuszel
21-10-2009, 13:07
Ta sama matryca to czego się spodziewasz? :-) W nef pewno to samo.
Porównałem z kumplem który ma D300 ja nie widzę żadnej różnicy w nef w jpg przy optymalizacji na SD też się nie dopatrzyliśmy różnic
W nef pewno to samo.
NEF-y mnie niezbyt interesują, chodzi o jpg-i prosto z puszki.
cypherdid
21-10-2009, 18:18
NEF-y mnie niezbyt interesują, chodzi o jpg-i prosto z puszki.
Kto normalny strzela JPEGi :)
Do moich zastosowań NEF rzadko się przydaje ;) Choć w sumie nie wiem po co ta dyskusja, jak ktoś chce to niech sobie nawet w GIF-ach robi.
hehe jak bym wcześniej wiedział że matrycę do 300 robi sony to bym go nie kupił :p
to byś nie miał żadnego aparatu nikona, lub prawie żadnego.:twisted:
to byś nie miał żadnego aparatu nikona, lub prawie żadnego.:twisted:
nie mialby tak zle, musialby kupic d700 lub d3 :)
e tam to pewnie i tak sony lub w spółce z sony wyprodukowane ;)
Tak trochę OT ale właśnie czytam forum C...... i natknąłem się na ciekawy wątek wynika z niego że my mamy uszczelnienia a canoniarze mają torebki foliowe i izolacje :)
Ha, ha, ha... a myślisz, że jak uszczelniałem D70s czy D80?
Nikon, Canon, Sony oni tam wszyscy razem wódkę piją i sobie pod ogony zaglądają :p
mpwt i to się sprawdza ?
http://optyczne.pl/112.1-Test_aparatu-Nikon_D300s_Wstęp.html
Mikis525
26-10-2009, 22:13
Dziwi mnie ciągle ten BKT, ja swojego D300s sam ( rozdziewiczyłem ;] ) i od początku ten przycisk funkcyjny był jako BKT. Ja nie wiem co to za problem jest, żeby napisać, że ma. Przecież to to samo jak osobny przycisk np. w D90 ;)
Ja też mam Fn jako BKT bardzo wygodne, chociaż wolał bym mieć tam iso albo WB :)
mpwt i to się sprawdza ?
No ba...
Ale ja chcialem wskazac przy okazji na twoje niefortunne porownanie...
Kto normalny strzela JPEGi :)
Ja strzelam, ze swojego F-301 - miod malina!
cypherdid
28-10-2009, 00:37
Ja strzelam, ze swojego F-301 - miod malina!
Mistrzostwo Świata i Okolic :D
Rente?
- Nie rentę tylko rękę. Czyli królewnę za żonę.
- Aaaaaa... za żonę, za żone to w sumie może byc.
:) Ani Mru-mru
neomarcel
30-10-2009, 12:50
Wraz z zakupem D300S dostałem "rewelacyjnego" GRATISa - przeglądam pierwsze zdjęcie i od razu HOT PIXEL................ nogi się uginają.......półprofesjonalny aparat i taka wtopa.........niby nic bo na Postępu zmapują matrycę w 5 minut ale niedosyt pozostanie - eeeeeeh
Wraz z zakupem D300S dostałem "rewelacyjnego" GRATISa - przeglądam pierwsze zdjęcie i od razu HOT PIXEL................ nogi się uginają.......półprofesjonalny aparat i taka wtopa.........niby nic bo na Postępu zmapują matrycę w 5 minut ale niedosyt pozostanie - eeeeeeh
Na takie rzeczy nie ma zadnej reguly i nie ma sie IMHO co wielce stresowac. Ew kupowac w sklepie, w ktorym
w razie czego bedziesz mogl odeslac sprzet i wymienic na nowy.
Jak kiedys kupilem palmtopa to padl mi 2 dni o zakupie, po czym po tej awarii dzialal bezawaryjnie przez
nastepne kilka lat. Z drugiej strony cos co dzialalo mi od nowosci caly rok idealnie padlo na miesiac przed
koncem gwarancji.
Takie rzeczy sie po prostu zdarzaja, niezaleznie od klasy sprzetu. I tyle.
Dokładnie tak jak kolega mówi mi obiektyw sigmy padł przy drugim zdjęciu, nikona dzień przed końcem gwarancji (na postępu z bólem serca wymienili silnik) :p a D200 od nowości do tej pory działa chodź był zalany i przeszedł różne inne dziwne przygody ma 128k klapnięć i serwisu nie widział :)
woytec60
05-12-2009, 09:19
Nikon D300S - test (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10038) na Fotopolis.
robin102
05-12-2009, 12:59
"Pomiar ostrości
Nikon D300S został wyposażony w moduł autofokusa Multi-CAM 3500DX, który w wersji pełnoklatkowej jest stosowany w takich modelach jak D3x czy D3s. Trudno o lepszą rekomendację. D300S oferuje 51 punktów AF z czego 15 to punkty krzyżowe."
I chyba stąd moje subiektywne wrażenie, że wersja S jakby skuteczniej fokusje od poprzedniego modelu, a śmiem twierdzić po 2 godzinnej znajomości z tym aparatem, że może i lepiej od D700 :???: jeśli to prawda z tym modułem ostrzenia i jego oprogramowanie to zostaje wierzyć, że znajdzie się też w modelu D700S :) choć z trzeciej strony na sprawę patrząc w D700 dobrze jest w tym względzie, ale zawsze mogło by być lepiej.
I chyba stąd moje subiektywne wrażenie, że wersja S jakby skuteczniej fokusje od poprzedniego modelu, a śmiem twierdzić po 2 godzinnej znajomości z tym aparatem, że może i lepiej od D700 :???:
Pisalem o tym w pierszym poscie, ze przesiadajac sie z D3 na D300s nie czuc roznicy w pracy autofocusa.
Z D3 na D700 i D300 (bez s) tak.
robin102
05-12-2009, 14:14
Wszystko dobrze samemu sprawdzić. Ja sprawdzałem, porównywałem D300 z D300S z jednym kolegi szkłem 17-55 i rzeczywiście nowszy model radził sobie żwawiej i pewniej. Nie walił w trudnych warunkach oświetleniowych ewidentnym ustawianiem ostrości przed jak to często robił D300.. Mogę sie mylić, ale pisałki marketingowe Nikona mówiły o tym, że w D700 jest ten sam moduł AF co w D300, a jednak subiektywnie wydaje się, że ten w D700 jest skuteczniejszy troszkę, szczególnie w pracy w ciemnicy, choć też potrafi nie miło zaskoczyć.
"Pomiar ostrości
Nikon D300S został wyposażony w moduł autofokusa Multi-CAM 3500DX, który w wersji pełnoklatkowej jest stosowany w takich modelach jak D3x czy D3s. Trudno o lepszą rekomendację. D300S oferuje 51 punktów AF z czego 15 to punkty krzyżowe."
I chyba stąd moje subiektywne wrażenie, że wersja S jakby skuteczniej fokusje od poprzedniego modelu, a śmiem twierdzić po 2 godzinnej znajomości z tym aparatem, że może i lepiej od D700 :???: jeśli to prawda z tym modułem ostrzenia i jego oprogramowanie to zostaje wierzyć, że znajdzie się też w modelu D700S :) choć z trzeciej strony na sprawę patrząc w D700 dobrze jest w tym względzie, ale zawsze mogło by być lepiej.
No niestety tu jest mało istotny błąd w artykule, bo oczywiście dla pełnoklatkowców jest wersja modułu bez literek DX, czyli do D3, D3s, D3x i D700 jest wsadzane co innego, a dla D300 i D300s wersja DX. Nie opracowano niczego nowego w sensie modułu. Za to zmeiniono może jakoś oprogramowanie, co powiduje poprawę działania systemu AF. Moduł to tylko jedna część systemu, jego wakurat nie zmieniono.
Kolejną poprawę przynosi stosowanie w gripie akku en-el4a. Sprawdzone organoleptycznie ;):-D
Wstyd nie wiedzieć, ale zapytam. D300s piszczy przy potwierdzaniu ostrości?
Polsar74
07-12-2009, 23:53
Wstyd nie wiedzieć, ale zapytam. D300s piszczy przy potwierdzaniu ostrości?
Co robi ?
mateo912
07-12-2009, 23:55
czy jest sygnał dźwiękowy gdy złapie ostrość- o to chodziło?
Tak, chodzi o sygnał dźwiękowy, taki jak np. w D80
W menu (d1) można regulować jego wysokość (Wysoki, Niski, Wyłączony), ale za cho.... to nie działa. To dotyczy tylko trybu LV?
Tak, chodzi o sygnał dźwiękowy, taki jak np. w D80
W menu (d1) można regulować jego wysokość (Wysoki, Niski, Wyłączony), ale za cho.... to nie działa.
A nie masz przypadkiem włączonego trybu AF-C? W tym trybie nie ma potwierdzenia ostrości dźwiękiem (byłoby to raczej awykonalne). Przełącz w AF-S i dźwięk się pojawi :)
A nie masz przypadkiem włączonego trybu AF-C? W tym trybie nie ma potwierdzenia ostrości dźwiękiem (byłoby to raczej awykonalne). Przełącz w AF-S i dźwięk się pojawi :)
Właśnie w AF-S mam ciszę. Przy grzebaniu w menu (opcja d1) dźwięk jest, ale podczas ostrzenia obojętnie czy AF-ON, czy spustem nic. Potwierdzenie kropką jest i zdjęcia żyleta, więc AF działa. Sprawdzałem też dla dynamicznego ustawiania pola ostrości. Jeśli nie ma jakieś innej magicznej funkcji, która wyłącza dźwięk to mam walnięty aparat.
EDIT:
Wiem, magiczną funkcją jest "Priorytet w trybie AF-S". Przepraszam za zawracanie głowy.
Mariusz888
08-12-2009, 00:39
A w menu to nie masz przypadkiem tego wyłączonego? Nie wiem jak jest w D300s ale na 99% jest tak jak w innych puszkach - wziąłem teraz instrukcję od D700 i tam na stronie 298 masz w menu "d1" coś takiego jak "sygnał dźwiękowy" i ma 3 ustawienia a dodatkowo gdy wybrane jest "piszczenie" to na górnym wyświetlaczu masz taką nutkę - czyli jak w innych puszkach - nawet w D80 tak jest :)
zobacz czy przy zmianie tego ustawienia w menu aparat wydaje dźwięk jeśli nie to masz coś uszkodzone zapewne głośnik, czy czym on ten dźwięk wydaje
robin102
08-12-2009, 10:41
Nie opracowano niczego nowego w sensie modułu. Za to zmeiniono może jakoś oprogramowanie, co powiduje poprawę działania systemu AF. Moduł to tylko jedna część systemu, jego wakurat nie zmieniono.;):-D
Trudno się połapać w tym marketingowym bełkocie producenta co jest wynikiem unifikacji, a co modernizacji sprawdzonych rozwiązań czy to na gruncje softu, czy samego servo AF, czy innych czarów. Mnie zaskoczył AF w D300 przyjemnym brakiem opóźnienia które spotykałem w egzemplarzach w D300 z pierwszych miesięcy produkcji czy nawet pierwszego roku. Na dziś wydaje mi sie to aparat bardzo dokończony potwierdzajacy zasadę, że nie koniecznie trzeba łapać w ręce gorące bułeczki, czego osobiście doświadczyłem :(
A w menu to nie masz przypadkiem tego wyłączonego?
zobacz czy przy zmianie tego ustawienia w menu aparat wydaje dźwięk jeśli nie to masz coś uszkodzone zapewne głośnik, czy czym on ten dźwięk wydaje
Właśnie wszystko miałem poprawnie ustawione, dźwięki były podczas grzebania w menu i w trybie LV, nutka była na wyświetlaczu.
Okazało się, że przełączenie opcji "Priorytet w trybie AF-S" wyłącza dźwięk przy potwierdzaniu ostrości. Wszystko działa już dobrze.
A czy w w D300s w AF-C jest podświetlany punkt ostrości? Jakoś jeszcze nie udało mi się go włączyć...
No to ode mnie też pytanie dotyczące punktów ostrości. Czy jest możliwe aby w wizjerze widoczne były wszystkie 51 pola? Tzn. jak wybieram sobie sam dany punkt to mogę przechodzić przez te wszystkie punkty ale są one nie widoczne. Czy też jest to sprawa matówki? Pozdrawiam
No to ode mnie też pytanie dotyczące punktów ostrości. Czy jest możliwe aby w wizjerze widoczne były wszystkie 51 pola? Tzn. jak wybieram sobie sam dany punkt to mogę przechodzić przez te wszystkie punkty ale są one nie widoczne. Czy też jest to sprawa matówki? Pozdrawiam
Nie da się zrobić tak żeby widać było naraz wszystkie 51, nie wiem czy to kwestia matówki ale w D300s jest ona nie wymienna. Przynajmniej Nikon tak twierdzi.
A czy w w D300s w AF-C jest podświetlany punkt ostrości? Jakoś jeszcze nie udało mi się go włączyć...
Jak ustawisz AF-C na tryb 3D to pokazuje punk na który w danym momencie ostrzy
Ostatnio miałem okazje pofocić troche D300s, przepaść wiekowa pomiędzy moim korpusem :)
Andrzej Olender
24-12-2009, 16:14
Nie da się zrobić tak żeby widać było naraz wszystkie 51, nie wiem czy to kwestia matówki ale w D300s jest ona nie wymienna. Przynajmniej Nikon tak twierdzi.
Jak ustawisz AF-C na tryb 3D to pokazuje punk na który w danym momencie ostrzy
Matówka jest wymienna, sam wymieniałem w jakieś 30s. Banalna wymiana.
Jeśli były by punkty naniesione na nowej matówce to punkty były by widoczne.
Nie wiedziałem by jednak producenci niezależni robili matówki z wszystkimi punktami AF dla D300.
Nie wiedziałem by jednak producenci niezależni robili matówki z wszystkimi punktami AF dla D300.
Jestes pewien ze chcial bys cos takiego. Przeciez te punkty kryja wizjer praktycznie od deski do deski. Nic de facto bys za bardzo wtedy nie widzial.
Andrzej Olender
24-12-2009, 17:04
Jestes pewien ze chcial bys cos takiego. Przeciez te punkty kryja wizjer praktycznie od deski do deski. Nic de facto bys za bardzo wtedy nie widzial.
Proszę czytać uważniej ;), poprzednik chciał, ja zakupiłem matówkę katza bez jakichkolwiek punktów AF, lini itp. :)
No na pewno by kryły. Ale przy wyborze między 51 a 11 mogłaby być taka opcja. Tak się tylko pytam :)
sprocket
25-12-2009, 20:03
Ostatnio miałem okazje pofocić troche D300s, przepaść wiekowa pomiędzy moim korpusem :)
Znam lekarstwo na ta dolegliwosc :) wrzucic zdjecia na komputer i juz nie widac roznicy miedzy puszkami.
sirdoniu
28-12-2009, 22:25
Witam wszystkich
Dziś (korzystając z poświątecznych obniżek) stałem się szczęśliwym posiadaczem D300s. Na razie wrażenia są mega-pozytywne bo przesiadam się z D50:)
Warto dodać, że kupując w poznańskim sklepie AB-Foto bardzo miła pani poświęciła mi ponad godzinę(!) i spokojnie mogłem się pobawić sprzętem sprawdzając wszystko co chciałem. Naprawdę polecam ten sklep.
pozdr.
agnieszkaweronika
23-01-2010, 23:00
witam.
krótko i zwięźle- zaczynam bawić się fot. ślubną...fot. w ruchu, często w ciemnych salach, kościołach lub wręcz przeciwnie- bardzo jasnych.pojawiają się również plenery ślubne... obecnie zajmuję się obróbką takich zdjęć, ale chęć fotografowania jest nie do odparcia:).posiadam wiedzę z zakresu kardu itd-jesli chodzi o zaplecze plastyczne jest ok, techniczna wiedza - żadna:/.
mam swiadomość, że co najmniej z 2,3 mies będę studiować sprzęt, ale boję sie dać "naciągnąć" na obiektyw w sklepie, który nie będzie odpowiadał moim wymaganiom. domyślam się, że na początek potrzebuję jakiś uniwersalny...tylko jaki?
do wydania mam 6-7tys zl.wiem ze opcje mnie powalą.ale szczerze- nie mam zielonego pojecia, jesli chodzi o sprzęt fotograficzny. decyduję sie na ten model, ponieważ nie chce po roku szukac kolejnego.chce kupić raz a porządnie.
jeśli ktoś znajdzie chwilkę prosze o pomoc w dobraniu obiektywu.
znalazlam cos takiego Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED.
łącznie wyszło mi ok7,5 tys zł, po odliczeniu podatku (jeśli uda mi się na firmę szefa) jeszcze piękniej:)
proszę o pomoc:).
cheyenne
23-01-2010, 23:13
mając te pieniążki wziąłbym d300s + nikkora 35/1.8 + lampę sb900
nie zapomniałbym o dwóch firmowych i porządnych kartach CF
maciey75
24-01-2010, 22:04
Znam lekarstwo na ta dolegliwosc :) wrzucic zdjecia na komputer i juz nie widac roznicy miedzy puszkami.
Co prawda dopiero robie przymiarki do wymiany mojego leciwego D70 na cos lepszego ale czy czasem nie przesadziles?
agnieszkaweronika
25-01-2010, 16:38
Co prawda dopiero robie przymiarki do wymiany mojego leciwego D70 na cos lepszego ale czy czasem nie przesadziles?
dlaczego ktos miałby przesadzic??:)...czyzby propozycja byla nieodpowiednia. jakby cos to mam karte sd 4G, wiec wiem ze druga pasuje dokupic :)
dzisiaj zaczęłam meczyc opcję canona i EOS 7D kusi też:).
no i mam dylemat...
jesli ktoś ma cierpliwosc w pomocy wyboru sprzetu...oj bede bardzo wdzieczna:).
jeszcze czytam co chwilke, że lepiej kupic nie za drogi korpus a lepsze szklo...heh.taaa tylko jaki korpus i jakie szklo...jeeny calkiem zabawnie to musi wygladac- bierze sie za kosztowny sprzet a guzik sie zna:D...czas czas :).zalapie wiecej jak w moje rece trafi wymarzone cudo(a raczej jedno z 2, bo ten canon kusi oj kusi ):)
Tomek Konopka
25-01-2010, 17:19
witam.
krótko i zwięźle- zaczynam bawić się fot. ślubną...
bardzo proszę napisz co to znaczy "bawić się fotografią ślubną"
kuba_rsx
25-01-2010, 17:21
Hehe stałem przed tym samym wyborem i 7D odpadł. Ogólnie bym go nie kupił jako modelu. Wolałbym chyba tańszego 50D a różnice władował w szkła albo już 5D czy D700 (tu masz już czułości ze hej)
Podeślę Ci na pw dlaczego wybrałem akurat nikona, bo nie chcę wzbudzać tutaj wojen systemowych.
Dość napisać że D300s daje mega pozytywne wrażenia od D70(s) dzieli go przepaść w każdym względzie, jakbym miał na coś zmienić to tylko na pełną klatkę ale musiałaby mieć 24mpix i robić 6-7kl/s przy 14bitach ;)
Ogólnie uważam ze 7D jest fajny ale nadal ustępuje D300s. Filmowania nie biorę pod uwagę.
Do D300s bierzesz np. 35mm 1.8 i 50mm 1.4 lub 85mm 1.8. Do focenia w kościołach jak znalazł. 35mm jest za tą cenę poprostu rewelacją ostry od pełnej dziury, 50mm jest o klasę lepszy od canonowskiego. Ktoś powie że Canon ma szerokie jasne stałki.. tylko popatrz na ceny. Do nikona idzie dobrać jakaś sigmę za mniejsza kasę o podobnych parametrach.
agnieszkaweronika
25-01-2010, 17:44
Panie Tomasz K. no nie chciałam się już tak bardzo rozpisywać. nie miałam w zamiarze nikogo tutaj obrazić. mam świadomość że jestem totalnym żółtodziobem jeśli chodzi o wiedzę z zakresu fotografii, ale naprawdę jest ona dziedziną sztuki, która bardzo mnie zainteresowała, więc chcę spełnić moje marzenie i kupić odpowiedni sprzęt.
a określenie= zaczynam bawić się fot. ślubną- jestem graf. komp.i zajuję się przeróbką takich zdjęć, przygotowaniem zdjęć do fotoksiążeczek...
jeśli uraziłam pana moim określeniem to nie było to celowe i przepraszam. pragnę zaistnieć na tym forum jako pokojowo nastawiona osoba i nie zamierzam nikomu podnosić ciśnienia swoją nieiwedzą:).
dziękuję panie Jakubie za cierpliwe wyjaśnienie.
Tomek Konopka
25-01-2010, 18:02
agnieszkaweronika :-D spokojnie nikt się nie obraża :-D tylko słowo bawić się fot.ślubną , dziwnie mi sie kojarzy ;)
nathaniel
25-01-2010, 18:05
Podeślę Ci na pw dlaczego wybrałem akurat nikona, bo nie chcę wzbudzać tutaj wojen systemowych.
Śmiało pisz na ogólnym, jesteś w twierdzy Nikona, nic Ci tu nie grozi :D.
agnieszkaweronika
25-01-2010, 18:12
:) dzięki panowie...ufff, bo już miałam na czole tą kropelkę z Mangi;)
trochę taka zagubiona w tym ogromie jestem...:D, ale nie dam się tak łatwo;)
ps. na forum Canona też coś się denerwują, ale ogolnie że sobie chyba żarty stroję, jeśli piszę taka prośbe...hmmm
heh, Nikon in plus:D
kuba_rsx
25-01-2010, 19:50
Jak sobie kupisz na początek za skomplikowany sprzęt to możesz się odbić od ściany że tak powiem. Chyba że szybko chwytasz techniczne sprawy. Ale generalnie tak jak wszyscy mówią lepiej tańszy aparat a dobre szkła i coś w tym jest. Bo np:
Czy dzisiaj kupiłbym tańszego D90? -Nie
Czy na droższym D300s zrobie lepsze zdjęcia niż na D90? : Nie
Czy na D300s będzie mi się lepiej/wygodniej/szybciej/sprawniej robić zdjęcia?: Tak, tak, tak, tak ;)
Co to moich subiektywnych wrażeń wybrałem nikona BO:
-obsługa znacznie lepiej pasuje mi w nikonie (wcześniej miałem D70)
-matryca nie jest przepakowana jak w 7D, poza większymi plikami nic to nie daje bo żaden obiektyw nie da takiej rozdzielczości żeby wykorzystać tam te 18mpix
-z racji tego wchodzi mi więcej zdjęć na kartę (16GB - jakieś 770 nie kompresowanych 12bitowych raw'ów w 7D to pewnie jakieś 450) nie muszę się ładować w drogie karty i nowego twardziela
-ludzie pisali ze w nikonie jest lepsza powtarzalność na lampach i ogólnie lepiej się z nimi pracuje - nie porównywałem ale pracuje się świetnie
-na filmowaniu mi nie specjalnie zależy (choć tu 7D wyrazie góruje)
-2 sloty na karty pamięci
-w 7D spust kiwał mi się na boki co strasznie wkurzało a włącznik nie był "pod ręką"
-choroby dziecięce 7D też mnie zraziły (nakładające się na siebie zdjęcia)
-nikon D300s jest tańszy od 7D można sobie za róznicę kupić kapitalne szkło 35mm f/1.8
-w nikonie mam pełną kompatybilność szkieł, DX'owe działają pod pełną klatką. w Canonie już nie bo by haczyły o lustro
-w foto video był test 7D i D300s z czego ten pierwszy miał 50mm Zeiss'a f/1.4 za 5tys jako obiektyw testowy a D300s Nikkora 50mm f/1.8 który kosztuje 400zł a mimo to 7D przegrał w jakości wypluwanych fotek... wiec śmiech, nawet Zeiss mu nie pomógł. za rozpiętość tonalną też canona pojechali.
Co wkurza w nikonie?
-brak iso 12tys (choć w 7D jest to chwyt marketingowy ale mogli by też dać)
-na iso 6400 zdjęcia są mydlane
-filmowanie wypada słabo ( jak już dają to niech dadzą porządnie)
-D300s nie wykorzystuje pełnych możliwości szybkości kart pamięci.. chociaż duży bufor i tak załatwia temat
Tylko proszę bez wojenek... to tylko moje subiektywne wrażenia.
agnieszkaweronika
25-01-2010, 20:47
nooo to się nazywa wyczerpująca odpowiedź.
a ja posłuchałam rady i czytam :) co by nie denerwować:)
dzięki wielki:D
maciey75
26-01-2010, 00:33
dlaczego ktos miałby przesadzic??:)...czyzby propozycja byla nieodpowiednia.
Przesadzil ze nie widac roznicy w zdjeciach. Bo jesli tak jest to dla klawiszologii, ergonomii i paru innych bajerow zostane przy moim dziadku ;)
szymkowsky
26-01-2010, 00:43
Kuba, litości. Jeśli to Cię wkurza, ćwicz jogę...
-nikon D300s jest tańszy od 7D można sobie za róznicę kupić kapitalne szkło 35mm f/1.8
Gdzie można kupić 35/1.8 za 200zł? Bo tyle aktualnie wynosi różnica w cenie.
-w nikonie mam pełną kompatybilność szkieł, DX'owe działają pod pełną klatką. w Canonie już nie bo by haczyły o lustro
Co jeszcze poza 35/1.8 zamierzasz używać na FF?
W canonie kupując 24-105/4 i 70-200 (którekolwiek) nie masz żadnego problemu z przejściem FF/crop. Stałki typu 50, 85, 135, etc też działają i tu i tu. 35mm pomijam z racji ceny bo ewidentnie brakuje odpowiednika Nikonowego.
Jeśli chodzi o pozostałe kwestie to też nie rozumiem 18 megowej matrycy, słabszego DR. Zwróć jednak uwagę ile z punktów, które wymieniłeś są tak naprawdę fundamentalnie ważne - kiwający się spust?, mniej zdjęć na karcie? (przy dzisiejszym ich koszcie), test foto video? Za to diametralnie inny poziom filmowania czy szklarnia jest tylko szczegółem... ;)
Mnie zarówno 7D jak i d300s przekonał tylko do jednego.... do D700 na które cierpliwie czekam :mrgreen:
kuba_rsx
26-01-2010, 12:15
Ok w canonie to nie orientuje się jakoś szczególnie więc i się nie sprzeczam. Mają trochę fajnych rozwiązań ale do mnie nie trafiają.
Kiwający się spust to tylko taki mały drobiazg ale mnie osobiście wkurzają na maxa takie rzeczy. Tak samo jak w niektórych egzemplarzach D300s trzeszczy klapka od karty.. Można zdziczeć :\
Gdzie można kupić 35/1.8 za 200zł? Bo tyle aktualnie wynosi różnica w cenie.
Faktycznie, dopiero teraz zwróciłem uwagę że różnica cenowa się zmniejszyła. Ale jeszcze jakiś czas temu 7D (kilka tygodni) kosztował 5800 czy coś koło tego.
A testy jak testy, różnie wypadają ale też z kosmosu się nie biorą, podchodzę do nich z dystansem ale mam je na uwadze, szczególnie
OK każdy podaje argument ze 7D super kręci filmy. Nie neguje tego, tylko ja tego nie używam więc dla mnie to nie jest istotna zaleta. D300s pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie robi "lepsze zdjęcia" i TO dla mnie jest fundamentalnie ważne ;)
Ja wiem zaraz ktoś powie że wprawny fotograf jednym i drugim zrobi to samo a różnice są aptekarskie - wiec niech każdy kupi co chce i będzie zadowolony.
Co do szkieł nie będę specjalnie dyskutował bo to inna sprawa. Każdemu według potrzeb. Mi oferta nikona jak na razie wystarcza ale mogłoby być lepiej. A zobaczymy w lutym czy coś nowego wyjdzie.
Ja czekam aż mój D300s wypstryka co swoje i wtedy też mam zamiar przejść na FX ;)
Bartek_902
26-01-2010, 22:10
Witam.
Wczoraj zakupiłem d300s,nie będe wychwalał bo już pare osób tu to zrobiło i w pełni to potwierdzam:) mam pytanie odnośnie rawów,mam problem z otworzeniem ich w Ps CS3 zapewno to wina starej wersji ACR-a która nie obsługuje plików z d300s,nie myle się?
Pozdrawiam
Andrzej Olender
26-01-2010, 22:16
Witam.
... mam pytanie odnośnie rawów,mam problem z otworzeniem ich w Ps CS3 zapewno to wina starej wersji ACR-a która nie obsługuje plików z d300s,nie myle się?
Pozdrawiam
Nie mylisz się i niestety nic na to w CS3 nie poradzisz, możesz konwertować NEFy do DNG za pomocą darmowego Adobe DNG Converter i otwierać w Camera RAW 4.x.
Bartek_902
26-01-2010, 22:21
Hmmm czyli pozostaje chyba przesiąśc sie na CS4 :) chociaż myślałem że tego unikne a jednak widze że nie,bo powiem szczerze że w zmiane formatów nie chce mi sie bawić:)
Ja miałem długą rozkminę pomiędzy 7d a d300s i padło jak widać na Nikosia... dlaczego?
-35 1.8
-lepsza praca z sigmami a z tego co poczytałem ogólnie lepsza praca z firmowymi szkłami
-zarażony byłem af w 40 i pomimo że w 7 chodził lepiej jakiś niesmak pozostał...
-jakoś zdjęć! (chyba najważniejszy powód) długo to zgłębiałem i jednym słowem w canonie przegięli z matrycą
dynamika tonalna spada na łeb na szyje wraz z wzrostem ISO i do tego coś na co wcześniej nie zwracałem uwagi a jak już zauważyłem to się stało problemem
(opisane tu http://darwinwiggett.wordpress.com/2009/11/11/the-canon-7d/ )
W Nikonie już mogę powiedzieć że 3200 uznaję za w pełni użyteczne ( trochę szumi ale jest bogate w szczegóły, przejścia tonalne jak na 3200 też są ok )
to co przemawiało za 7d to ergonomia... jak dla mnie perfect!
A wszystkie rozważania przypieczętowała jakaś sympatia do Nikona ;]
warto dodać że przesiadłem się z Pentax'a K10D
woytec60
27-01-2010, 13:07
U Canona miałbyś 35 f/1.4... ;)
wracając do tematu matrycy czy też jej oprogramowanie wpływające na obrazowanie to wg DXO sytuacja przedstawia się bardzo ciekawie
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/295|0/%28appareil2%29/336|0/%28appareil3%29/294|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon/%28brand3%29/Nikon
jak by nie patrzeć to d90 na każdym wykresie odstaje na + od d300 i d300s, dziwny to zabieg ze strony nikona, pewnie w praktyce różnice są niewielkie ale jednak...
kuba_rsx
27-01-2010, 18:55
U Canona miałbyś 35 f/1.4... ;)
W cenie 6,5 raza wyższej.. :( Fajnie że jest ale cena zabija.
Dla mnie podstawowym atutem stałek jest to że za kwotę nie kładącą na kolana można mieć jasne, ostre szkło.
wracając do tematu matrycy czy też jej oprogramowanie wpływające na obrazowanie to wg DXO sytuacja przedstawia się bardzo ciekawie
http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/295|0/%28appareil2%29/336|0/%28appareil3%29/294|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon/%28brand3%29/Nikon
jak by nie patrzeć to d90 na każdym wykresie odstaje na + od d300 i d300s, dziwny to zabieg ze strony nikona, pewnie w praktyce różnice są niewielkie ale jednak...
Z tego co czytałem to w D90 sensor jest ten sam ale układ zczytujący z niej dane jest inny (wolniejszy) ale może ma inne zalety, nie mówiąc już o sofcie.
Zastanawia mnie w tym zestawieniu wielkość "pixel pitch" i tak :
D300 - 5.4 µm
D300s - 5.4 µm
D90 - 5.5 µm
D700 - 8.4 µm
D3 - 8.4 µm
To pokazuje, że matryce D90 i D300(s) są jednak trochę inne i stąd te różnice?
kuba_rsx
06-02-2010, 15:54
A ja zastanawiam się jak sobie to tłumaczyć: http://www.youtube.com/watch?v=gt5I0pVUK6E
Ze 4,5 raza tańszy zestaw z D70s jest tak dobry czy że D300s to żaden szał...
To porównanie jest daremne...
wrzuć/znajdź porównanie na dwóch takich samych szkłach af-d to zobaczysz różnice ...
A ja zastanawiam się jak sobie to tłumaczyć: http://www.youtube.com/watch?v=gt5I0pVUK6E
Ze 4,5 raza tańszy zestaw z D70s jest tak dobry czy że D300s to żaden szał...
Kolega posiada oba aparaty i nie potrafi znaleść różnicy ? Praca Af w trudnych warunkach (czyt brak światła) ? Af-c szybko poruszających sie obietków? Myśle, że D300s z 17-55 bije na głowe 18-70 i takie oglądanie filmików nie służy niczmu...
Szczegolnie, ze oba szkla to AF-S, wiec szybkosc krecenia silnika bedzie porownywalna. Poza tym taki filmik bylby kompletny, gdyby oba aparaty mialy na cos wyostrzyc, a nie po prostu przeleciec cala skale ;)
Poza tym obawiam się że z racji wielkości samego szkła droga jaką ma do przebycia całą skala będzie dłuższa w 17-55 więc to kolejny powód dla którego takie filmiki są o kant d... potłuc