Zobacz pełną wersję : Nikon F4
Nikon F4.
Szukam kontaktu z osobami które wykonują zdjęcia Nikonem F4, pracowały tym sprzętem, mają do odsprzedania osprzęt (obiektywy, matówki itd). Zachęcam jednocześnie do wymiany poglądów na temat fotografii tradycyjnej, zależy mi by wskazać alternatywę dla wszechobecnych "cyfrówek".
Krótko o mnie: od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem F4, wcześniej fotografowałem trochę Nikkormatem FTN, jestem z Wrocławia, prowadzę małą firmę usługową.
Zapraszam serdecznie do dyskusji! Krzysztof.
dejnekas
04-09-2009, 21:37
Witaj,
Ja mam F4 i jestem bardzo zadowolony. Ostatnio wylal mi się wyswietlacz w DP-20 ale co tam.
Tradycyjna fotografia ma swój niepowtarzalny urok. Cyfrowa moim zdaniem konieczna jest w newsach.
Cudownie jest kombinowac z filmami, wywolywaczami czy papierami.
No i te powiekszalniki....
Dla "cyfówek" nie ma alternatywy :-)
Tak jak nie ma dla filmu. Dlatego używam i tego i tego.
Chociaż ostatnimi czasy F4(s) służy mi raczej jako "zabawka do plecaka na niezobowiązujące wycieczki".
Ale najlepsze jest w nim to, że spokojnie konkuruje ze współczesnymi konstrukcjami, a w niektórych rzeczach nawet je przewyższa.
Ostatnio mój kolega bezskutecznie próbował sfotografować nocne niebo na długiej ekspozycji cyfrakiem (bodaj D200) i się szybko musiał poddać (zasilanie, szumy...)
Załamał się, jak mu pokazałem, co potrafi mój F4 sprzed 20 lat w tej kwestii :-D
robiłem troszke zdjęcia F4 to fajny niezniszczalny sprzęt ale straszliwie ciężki i duży...nie wiem jak to sie działo ale F5 wydawał mi sie lżejszy i mniejszy ;)
szkoda że nie robi się już takich solidnych puszek :(
... F4 to fajny niezniszczalny sprzęt ...
Taki niezniszczalny to on znowu nie jest.
Osobiście zajechałem dwie F4-ki, w obydwu przypadkach padła elektronika mechanizmu domykania przysłony (nienaprawialne). Potem przesiadłem się na F90X.
I tak fotografuję cały czas analogami, a cyfrówki zostawiam dla "profesjonalistów" prasowych.
Miło wiedzieć, że nie tylko ja budzę zdumienie sprzedawcy gdy proszę o rolkę filmu do aparatu ;-) Nie robiłem jeszcze zdjęć gwiazd, ciekaw jestem wskazówek jeśli chodzi o obiektywy?
Pozdrawiam!
Niestety coraz trudniej dostać filmy, przynajmniej w moim mieście - jedyne co można dostać to Fuji Superia 200.
Marzy mi się kontynuacja wynalazku pod tytułem "silicon film".
Co do szkieł - możesz używać każdych, starych i nowych (ze znanymi powszechnie wyjątkami, znajdziesz info w sieci). Używam dokładnie tych samych, co do współczesnych cyfrówek. Jedyny ból, że z obiektywem G nie możesz używać trybu A (znaczy możesz, ale...). na szczęście mam tylko jeden taki obiektyw póki co.
Nie będzie działał VR (dla mnie to żadna strata), AF-S działa normalnie.
Co do jakości wykonania - podejrzewam, że F5 czy F6 jest równie solidny, po prostu materiały nowocześniejsze - lżejsze (odpowiednie stopy, odpowiednie tworzywa).
No i fakt, F4 ciężki jest. Jak się do tego założy 85 czy 135, to już dwie ręce muszą pracować... Nie mówiąc o wersji z gripem.
A cyfrówki przydają się też prawdziwym profesjonalistom, wierz mi :-)
Nie wszyscy profesjonaliści potrzebują cyfry. Tak samo jak nie wszyscy analoga. narzędzia się dobiera do zlecenia, a nie odwrotnie...
Miło wiedzieć, że nie tylko ja budzę zdumienie sprzedawcy gdy proszę o rolkę filmu do aparatu ;-) Nie robiłem jeszcze zdjęć gwiazd, ciekaw jestem wskazówek jeśli chodzi o obiektywy?
Pozdrawiam!
A, gwiazd:
zależy co dokładnie chcesz. Mój znajomy próbował zrobić tzw. całe niebo - wiesz, ze śladami gwiazd powstałymi przez obrót ziemi. Tu się przydaje coś jak najszerszego oczywiście, z rybim okiem włącznie. Czyli 16/2.8, 17-35/2.8, 14-24/2.8, 20/2.8, 24/2.8, Sigma 20/1.8 itp.
On z D200 próbował zrobić to niebo ze szkłem 12-24 DX chyba. Założenia słuszne, ale z F4 nie powalczy...
Ja próbowałem robić trochę gwiazd. Z cyfrą to ciężki temat, bo mój D70 naświetla tylko 30 min + 30 minut odszumiania. Dlatego kupiłem wężyk mechaniczny z blokadą i czekam na gwiaździste niebo z moim analogiem ;). Generalnie co do szkieł - im szerzej, tym ciekawiej, ale trzeba uważać by nic nie wpadło w kadr. I z cyfrą koniecznie filtr niebieski! A negatywem jeszcze nie sprawdzałem.
Dzięki za odpowiedzi :-) Poznajemy się z moją F4 coraz lepiej, dlatego pomyślę o zdjęciach nieba pewnie wkrótce. Kiedyś interesowałem się odrobinę astronomią, pamiętam, że najlepsze warunki do obserwacji są w zimie, pewnie również do zdjęć. Tylko to zimno! Chyba jednak się skuszę...
Niestety coraz trudniej dostać filmy, przynajmniej w moim mieście - jedyne co można dostać to Fuji Superia 200.
Ekhm... rozumiem, że mówisz nie tej Warszawie w której ja mieszkam, prawda?
Nie, nie o tej :-)
To spoko. W tej mojej Warszawie nie ma problemu, żeby kupić dowolny film w 15-45 min (w zależności gdzie jestem w danej chwili) od podjęcia decyzji jaki :D
Nie każdy ma czas / ochotę jeździć do stolicy po film.
Witam ponownie :-) Jak tu zacząć? Byłem w górkach- Bieszczady, Tatry, z moim f4. Przyznaję, jeśli zabierałem oprócz Nikkora 28-105 coś dłuższego, było ciężko... Trzeba mieć lepszą, od mojej, kondycję :-)
A same zdjęcia? Robiłem na kilku różnych emulsjach ale szło mi ciężko. Ostatni raz pstrykałem analogowym Nikkormatem FTN, trzydziestoletnim staruszkiem. Kurcze, szło mi chyba lepiej... Cały czas jest się czego czepiać jeśli chodzi o jakość...
Zrobiłem 19 filmów: około 6 cz-b reszta kolor. Przyznaję jednak, że jestem początkującym fotopstrykiem więc, na razie, uznaję, że wady wynikają jedynie z moich malutkich umiejętności :-)
Witam ponownie :-) Jak tu zacząć? Byłem w górkach- Bieszczady, Tatry, z moim f4. Przyznaję, jeśli zabierałem oprócz Nikkora 28-105 coś dłuższego, było ciężko... Trzeba mieć lepszą, od mojej, kondycję :-)
A same zdjęcia? Robiłem na kilku różnych emulsjach ale szło mi ciężko. Ostatni raz pstrykałem analogowym Nikkormatem FTN, trzydziestoletnim staruszkiem. Kurcze, szło mi chyba lepiej... Cały czas jest się czego czepiać jeśli chodzi o jakość...
Zrobiłem 19 filmów: około 6 cz-b reszta kolor. Przyznaję jednak, że jestem początkującym fotopstrykiem więc, na razie, uznaję, że wady wynikają jedynie z moich malutkich umiejętności :-)
nie pitol tylko pokaż efekty ;)
A proszę bardzo bardzo :-) http://www.photoblog.pl/nikonem Zdjęcia pochodzą Z Bieszczad i Tatr.
Witam!
Poszukuję obiektywu szerokokątnego do mojego F4, chętnie kupię używany, najlepiej zoom :-) Ktoś może mi pomóc?
grzesiok
29-09-2009, 15:48
witam a ja mam pytanko czy kiedykolwiek powstało takie cudo jak spolszczona wersja instrukcji do F4 bo u mnie niestety z angolskim wybitnie słabo :(
A proszę bardzo bardzo :-) http://www.photoblog.pl/nikonem Zdjęcia pochodzą Z Bieszczad i Tatr.
niektóre zdjęcia bardzo fajne, np. lisek :) albo kaczuszka - ciekawe ile godzin zajmie taka konwersja w PS-ie albo innym LR.
czym skanowałeś?
jeśli chodzi o czerwone światło, to najprawdopodobniej masz sparciałą gąbkę od docisku tylnej ścianki. miałem takie coś w minolcie XG1.
grzesiok
29-09-2009, 17:04
o to rad jestem niezmiernie a byłaby szansa na dostanie od Ciebei tej instrukcji?
Galu44: dzięki za dobre słowo :-) filmy oddałem do wywołania i poprosiłem o wrzucenie na cd. Jeśli chodzi o czerwone światło- pozostałe zdjęcia były O.K. wszystkie robiłem jednego dnia. Naturalnie nie wierzę w prawosławne duszki ale...
grzesiok: instrukcję mam skserowaną w bardzo małym formacie i kiepskiej jakości. Instrukcja była tłumaczona przez kogoś i skopiowana. Jeśli bardzo Ci zależy pomyślę jak to skopiować, przerzucić na coś i Ci wyślę.
Witam!
Konsekwentnie zapytam sympatycznych kolegów (o koleżankach tutaj nie słyszałem- z góry przepraszam za ew. ignorancję!) o szkiełko, mianowicie zoom szerokokątny. Chętnie kupię i już!
Witam!
Konsekwentnie zapytam sympatycznych kolegów (o koleżankach tutaj nie słyszałem- z góry przepraszam za ew. ignorancję!) o szkiełko, mianowicie zoom szerokokątny. Chętnie kupię i już!
to nie ten dział na takie ogłoszenia! poza tym wszyscy juz przeczytali i po co to powtarzac?
nikonem jeśli szukasz szerokości radzę zainteresować się Tamronem 20-40/2.7-3.5 mało znane szkiełko a do analoga doskonałe.Używam z F90x
Tu masz linki do opinii o tym szkle:
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=76&obiektyw=629&typ=0&moc=0
http://foto.recenzja.pl/Tamron_20_40mm_F_2.7_3.5_AF_Aspherical_(IF)-rec-298/
Albo AF COSINA 19-35/3.5-4.5 jest to wersja z "D" choć na obudowie nie jest napisane.
Posiada pierścień przysłon na obiektywie.
Albo AF COSINA 19-35/3.5-4.5 jest to wersja z "D" choć na obudowie nie jest napisane.
Posiada pierścień przysłon na obiektywie.
Rozważałem ten obiektyw, występuję też pod nazwami: Cosina/Soligor/Vivitar ale jednak Tamron to o lata świetlne lepsze szkło. Za tą Cosiną przemawia tylko cena
Witam!
Poszukuję obiektywu szerokokątnego do mojego F4, chętnie kupię używany, najlepiej zoom :-) Ktoś może mi pomóc?
Z tańszych szkieł polecam to:
Sigma 12-24/4,5-5,5
Nikkor 18-35/3,5-4,5
Tamron 17-35/2,8-4
Nkkor 20-35/2,8
Jeśli cena nie ma znaczenia to:
Nikkor 14-24/2,8
Nikkor 17-35/2,8, ja bym wolał tego bo można stosować normalne nakręcane filtry :)
Z tańszych szkieł polecam to:
Sigma 12-24/4,5-5,6
Jeśli cena nie ma znaczenia to:
Nikkor 14-24/2,8
Z zastrzeżeniem, że akceptujesz pracę jedynie w trybach P i S. F4 niestety nie działa w pełni z obiektywami bez pierścienia przysłony.
Dzięki wielkie za podpowiedź!
Właśnie okazuje się, że cena ma znaczenie. Myślę, że będę musiał poczekać aż do Gwiazdki :-(
Prowadzenie firmy słono kosztuje, nie mogę sobie na wszystko pozwalać ale nie czas na łzy ;-)
Może jednak nie najgorszym rozwiązaniem byłby obiektyw stało ogniskowy???
Lepsze światełko i cena...
Ktoś już pogroził mi tu paluszkiem, że jest inne miejsce do dyskusji o szkiełkach ale może nie wstawi mnie do kąta? Jak myślicie?
F4 to najlepszy Nikon do pracy z manualnymi obiektywami /pomiar matrycowy i TTL lampy/
Dziękuję za podpowiedź :-) A jakie jest Wasze zdanie jeśli o chodzi o wymienne matówki? Szukałem ostatnio we Wrocławiu ale są z tym problemy. Jeszcze jedna sprawa- wężyk spustowy, gdzie jest szansa zakupu???
Z góry serdecznie dziękuję za podpowiedzi :-)
Dziękuję za podpowiedź :-) A jakie jest Wasze zdanie jeśli o chodzi o wymienne matówki? Szukałem ostatnio we Wrocławiu ale są z tym problemy. Jeszcze jedna sprawa- wężyk spustowy, gdzie jest szansa zakupu???
Z matówkami jest faktycznie kłopot - trzeba szukać po komisach, ebayu i allegro, mechaniczny wężyk spustowy najlepiej kupić za jakieś grosze na allegro albo giełdzie foto na dworcu PKP.
Przeglądaj forum KOREX , ostatnio tam kilka matówek do F4 zmieniło właścicieli.
Jeśli chodzi o tradycyjny wężyk spustowy, to kup srebrny w oplocie metalowym. Te szmaciane, czarne, rozłażą się w rękach albo się po prosty urywają.
Więc giełda na Dworcu Głównym we Wrocławiu wciąż funkcjonuje? Byłem tam ostatnio chyba z 6 lat temu. Jestem mile zaskoczony :-) Przyznaję, że robię zakupy w komisie na Odrzańskiej ale mam wrażenie, że chłopacy Bardzo się cenią ;-) O matówkach kazali mi zapomnieć :-( Nie wspomnę przecież znowu o obiektywie wąskokątnym- cenowa masakra!
Z pozytywnych spraw można u nich wciąż kupić sporo filmów, nie wiadomo tylko jak długo jeszcze...
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi!
marcin_G
25-10-2009, 12:42
W temacie matówek: poszukaj matówki "K" czyli z klinem. Ja taką mam i praktycznie nie wyjmuje jej z korpusu. AF nadal działa bez problemu, a zawsze masz wizualnie potwierdzenie ostrości. A do manulali rozumie sie to samo przez się.
Taki niezniszczalny to on znowu nie jest.
Osobiście zajechałem dwie F4-ki, w obydwu przypadkach padła elektronika mechanizmu domykania przysłony (nienaprawialne). Potem przesiadłem się na F90X.
I tak fotografuję cały czas analogami, a cyfrówki zostawiam dla "profesjonalistów" prasowych.
Odgrzewam dość stary wątek.
Jak by porównać pracę AF w F4 do F90X? Szybkość dokładność...
większość porównań jest do współczesnych cyfrówek albo F100/F5 a to musi być różnica.
Podobno F4 jest gorszy w śledzącym (tak to po polsku?) AF-C
Że nie ma pierdyliarda punktów AF, ok, akceptuję, zresztą stary nałóg z F301 'centralnie, zapamiętaj pomiar, przenieś kadr' podobnie mi się odzywa w palcach co do autofocusa...
zeberek1
03-08-2013, 22:49
W czasach analoga miałem F-90X dość długo ze starym Nikkorem 28-85. Potem to samo szkło podpiełem do F-4s. i moim zdaniem af miał większego kopa jeszcze! Niesamowitym było dla mnie to ze model rocznik 1988 działał supe z AF-S Micro Nikkorem 105 o którym w tamtym czasie nikt chyba nawet nie śnił, no może poza jakimiś prototypami AF-I.
Hej. Też miałem kilka F4 ale ostatnio zamieniłem na F5. F4 to taki święty gral dla mnie i na pewno powrócę do niej. Teraz w sumie trzaskam w kolorze (c-41) do tego stopnia że kupiłem fajny analogowy minilab aby robić odbitki za dnia a nie pod powiększalnikiem w nocy i nie korzystać z labów cyfrowych bo to profanacja dla negatywu. F4 miała fajną tylną ściankę która wstawiała opisy między klatkami. Miałem takie dwie jedynym mankamentem to słabe zasilanie które siadało po kilku filmach a na mrozie po jednym. F5 ma fajny AF ale zauważyłem że mimo to że szybszy to potrafi się zagubić czego nie robiła F4. Co do szkieł mam starą 24-120 w sumie całkiem niezłe uniwersalne szkiełko, sigmę 15-30 super szkiełko pod FX tanie i dobre, oraz sigmę 70-210 2,8 tą starą z filtrem 82mm i z tego szkła jestem bardzo zadowolony. Jak byś chciał jakiejś pomocy w procesie C-41 lub RA4 to wal śmiało, chętnie pomogę.
No nie wiem, AF w mojej F4 jest taki sobie, lubi się gubić. Ale mało fotografuję nim, więc może to kwestia wprawy.
Jak dla mnie:
- wadą F4 jest to, że ma archaiczny AF i nie do końca działa z obiektywami G
- zaletą F4 jest to, że chyba jako jedyny daje pomiar matrycowy z wszelkimi szkłami Nikona (może jeszcze FA?)
- wadą F5 jest to, że nie da się zdjąć gripa (dlatego cenię i wolę F4 i F6)
zajrzyj na wakacyjne promocje (http://bratex.org/sklep/pl/c/SUPER-PROMOCJE-I-WYPRZEDAZE/69) :D
i nie tylko
W czasach analoga miałem F-90X dość długo ze starym Nikkorem 28-85. Potem to samo szkło podpiełem do F-4s. i moim zdaniem af miał większego kopa jeszcze! Niesamowitym było dla mnie to ze model rocznik 1988 działał supe z AF-S Micro Nikkorem 105 o którym w tamtym czasie nikt chyba nawet nie śnił, no może poza jakimiś prototypami AF-I.
Znalazłem takie porównanie w wersji tabelarycznej.
http://shashinki.com/review/resources/f4sandf90xcomparison.htm
Co do autofocusa wg tabelki czuć te kilka lat różnicy (oprócz subiektywnych stwierdzeń jak "szybszy" , z obiektywnych, to czułość na pionowe/poziome linie itd).
Oczywiście tabelka nie ujmie czegoś zupełnie subiektywnego.
Przymykanie lustra (i mechaniczny tryb T dla "nocników"), korekta dioptrii, więcej trybów pomiaru z manualami vs ambitniejsze pomiary matrycowe z AF, każdy potrzeby oceni po swojemu.
Nie wie przypadkiem ktoś, gdzie można kupić MB-21
Tu:
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=1321&id=202
Pisałem do nich, ale prawdopodobnie tam wylała bateria (czyli ten problem co był u mnie i wszystko popękało) co zresztą widać na zdjęciu :( Chyba pozostaje EBAY:)
zaletą F4 jest to, że chyba jako jedyny daje pomiar matrycowy z wszelkimi szkłami Nikona (może jeszcze FA?)
Z matrycowym na cyfrze, owszem jestem z niego zadowolony, ale kojarzy mi się wielkie niezrozumienie, brak wyczucia jak korygować. Nawet spotkałem się z opinią że korektę już nakłada komputer i nie da się zrobić ręcznej. Opinia nieprawdziwa bo wpływ korekty jest, ale do dziś nie mam pewności że go rozumiem.
Mam nadzieję że na wymienionych aparatach gdzie "matryca" to chyba AŻ 5 punktów pomiarowych da się to lepiej ogarnąć?
Np popularne miejsce do pstrykania, ktoś w wagonie kolejowym, za nim okno, dzień (przyjmijmy nie ma bezpośredniego słońca). Pomiar matrycowy to ma rozwiązać czy korekta dodatnia?