Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Nikon F4

Domyślnie Nikon F4

Nikon F4.
    Szukam kontaktu z osobami które wykonują zdjęcia Nikonem F4, pracowały tym sprzętem, mają do odsprzedania osprzęt (obiektywy, matówki itd). Zachęcam jednocześnie do wymiany poglądów na temat fotografii tradycyjnej, zależy mi by wskazać alternatywę dla wszechobecnych "cyfrówek".
    Krótko o mnie: od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem F4, wcześniej fotografowałem trochę Nikkormatem FTN, jestem z Wrocławia, prowadzę małą firmę usługową.
    Zapraszam serdecznie do dyskusji! Krzysztof.

Domyślnie

Witaj,
    Ja mam F4 i jestem bardzo zadowolony. Ostatnio wylal mi się wyswietlacz w DP-20 ale co tam.

Tradycyjna fotografia ma swój niepowtarzalny urok. Cyfrowa moim zdaniem konieczna jest w newsach.
    Cudownie jest kombinowac z filmami, wywolywaczami czy papierami.
    No i te powiekszalniki....

Domyślnie

Dla "cyfówek" nie ma alternatywy
    Tak jak nie ma dla filmu. Dlatego używam i tego i tego.
    Chociaż ostatnimi czasy F4(s) służy mi raczej jako "zabawka do plecaka na niezobowiązujące wycieczki".
    Ale najlepsze jest w nim to, że spokojnie konkuruje ze współczesnymi konstrukcjami, a w niektórych rzeczach nawet je przewyższa.
    Ostatnio mój kolega bezskutecznie próbował sfotografować nocne niebo na długiej ekspozycji cyfrakiem (bodaj D200) i się szybko musiał poddać (zasilanie, szumy...)
    Załamał się, jak mu pokazałem, co potrafi mój F4 sprzed 20 lat w tej kwestii
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Rycerz
    Gość

Domyślnie

robiłem troszke zdjęcia F4 to fajny niezniszczalny sprzęt ale straszliwie ciężki i duży...nie wiem jak to sie działo ale F5 wydawał mi sie lżejszy i mniejszy
    szkoda że nie robi się już takich solidnych puszek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    ... F4 to fajny niezniszczalny sprzęt ...
    Taki niezniszczalny to on znowu nie jest.
    Osobiście zajechałem dwie F4-ki, w obydwu przypadkach padła elektronika mechanizmu domykania przysłony (nienaprawialne). Potem przesiadłem się na F90X.
    I tak fotografuję cały czas analogami, a cyfrówki zostawiam dla "profesjonalistów" prasowych.

Domyślnie

Miło wiedzieć, że nie tylko ja budzę zdumienie sprzedawcy gdy proszę o rolkę filmu do aparatu Nie robiłem jeszcze zdjęć gwiazd, ciekaw jestem wskazówek jeśli chodzi o obiektywy?
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Niestety coraz trudniej dostać filmy, przynajmniej w moim mieście - jedyne co można dostać to Fuji Superia 200.
    Marzy mi się kontynuacja wynalazku pod tytułem "silicon film".

Co do szkieł - możesz używać każdych, starych i nowych (ze znanymi powszechnie wyjątkami, znajdziesz info w sieci). Używam dokładnie tych samych, co do współczesnych cyfrówek. Jedyny ból, że z obiektywem G nie możesz używać trybu A (znaczy możesz, ale...). na szczęście mam tylko jeden taki obiektyw póki co.
    Nie będzie działał VR (dla mnie to żadna strata), AF-S działa normalnie.

Co do jakości wykonania - podejrzewam, że F5 czy F6 jest równie solidny, po prostu materiały nowocześniejsze - lżejsze (odpowiednie stopy, odpowiednie tworzywa).
    No i fakt, F4 ciężki jest. Jak się do tego założy 85 czy 135, to już dwie ręce muszą pracować... Nie mówiąc o wersji z gripem.

A cyfrówki przydają się też prawdziwym profesjonalistom, wierz mi
    Nie wszyscy profesjonaliści potrzebują cyfry. Tak samo jak nie wszyscy analoga. narzędzia się dobiera do zlecenia, a nie odwrotnie...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonem Zobacz posta
    Miło wiedzieć, że nie tylko ja budzę zdumienie sprzedawcy gdy proszę o rolkę filmu do aparatu Nie robiłem jeszcze zdjęć gwiazd, ciekaw jestem wskazówek jeśli chodzi o obiektywy?
    Pozdrawiam!
    A, gwiazd:
    zależy co dokładnie chcesz. Mój znajomy próbował zrobić tzw. całe niebo - wiesz, ze śladami gwiazd powstałymi przez obrót ziemi. Tu się przydaje coś jak najszerszego oczywiście, z rybim okiem włącznie. Czyli 16/2.8, 17-35/2.8, 14-24/2.8, 20/2.8, 24/2.8, Sigma 20/1.8 itp.

On z D200 próbował zrobić to niebo ze szkłem 12-24 DX chyba. Założenia słuszne, ale z F4 nie powalczy...

Domyślnie

Ja próbowałem robić trochę gwiazd. Z cyfrą to ciężki temat, bo mój D70 naświetla tylko 30 min + 30 minut odszumiania. Dlatego kupiłem wężyk mechaniczny z blokadą i czekam na gwiaździste niebo z moim analogiem . Generalnie co do szkieł - im szerzej, tym ciekawiej, ale trzeba uważać by nic nie wpadło w kadr. I z cyfrą koniecznie filtr niebieski! A negatywem jeszcze nie sprawdzałem.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi Poznajemy się z moją F4 coraz lepiej, dlatego pomyślę o zdjęciach nieba pewnie wkrótce. Kiedyś interesowałem się odrobinę astronomią, pamiętam, że najlepsze warunki do obserwacji są w zimie, pewnie również do zdjęć. Tylko to zimno! Chyba jednak się skuszę...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów