Zobacz pełną wersję : Plecaki Kata a D300?
Hi!
Mam dylemat - a nie mam jak "pomacać". Potrzebuję plecak do następujących zadań:
a/ na spacery, a więc niezbyt duży - chcę zapakować zamiennie body D300 z przypiętą 18-50 (tu nie ma problemu) lub z przypiętym 50-150, który jest już całkiem sporym obiektywem- a w plecaku drugie szkło na zmianę jakby co. Jakby się jeszcze błyskotka zmieściła - będzie fajnie;
b/ chciałbym go zabrać ze sobą do autokaru pod nogi, gdy się wybiorę na wycieczkę - by nie było problemu z przejściem w wąskim przejściu, czy nawet schowaniu pod nogi czy na półkę.
c/ konieczna funkcjonalność slingshot.
Prawie siebie przekonałem do plecaków Kata D-3N1, bardzo podoba mi się opcja pracy na jednym ramieniu lub na dwóch - obejrzałem filmiki na youtube - ale większość tam prezentowanych filmów nie opisuje wersji prezentowanego plecaka, no i teraz mam problem z wyobrażeniem sobie, jak się ten plecak ma
do rozmiarów D300 z zapiętym szkłem.
Czy jest na forum może posiadacz Kata 10-tki i D300, czy też 20-tki i D300 - i mógłby zamieścić tutaj przez np.
www.odsiebie.com zdjęcie tego plecaka z ułożeniem w środku swojego D300 z jakimś zoomem?
Na spacery chciałbym mniejszy plecak - i jak patrzę na opis wewnętrznych wymiarów - nie są to duże różnice w wymiarach:
10/ 19x15x28,5
20/ 22x16x30
i zgodnie z metrówką 20-tka powinna mi teoretycznie wystarczyć, ale wolałbym się upewnić - bo ceny podobne - a 10-tka i mniejsza, i tańsza.
Jeżeli mogę wtrącić to ja mam Lowepro flipside 300... Nie jest duży, jest bardzo wygodny, do środka wchodzi D300 z zapiętym 17-55 lub 50-150, drugi obiektyw obok, SB-800 można schować w górnej "kieszonce", zostaje miejsce na ładowarkę albo coś jej rozmiarów. Jak chcesz fotki to mogę Ci wrzucić :)
Poproszę o zdjęcia - bo jestem ciekaw i tego rozwiązania.
mirektoja
04-09-2009, 11:21
Ja ostatnio kupiłem Slingshot 200 AW i jestem bardzo zadowolony. Mały , zgrabny plecak , a naprawdę może sporo zabawek pomieścić.
pozdrawiam
Mam Kata 3N1 30, D90 z 70-300 wchodzi bez problemu jest miejsce jesli bym mial grip zalozony. miejsce zostaje na 2 lampy i 3 obiektywy. Plecaczek jest dosyc waski. kolega ma 20 zamienil z Crumplera Nikona, Kata jest mniejsza bardziej kanciata i znacznie bardziej pakowna. Fotki ze sprzetem moge wrzucic najwczesniej po wtorku ze wzgledu na wyjazd.
koziołek_matołek
09-09-2009, 11:19
switch wrzuć zdjęcia jeśli możesz. Ja również chętnie obejrzę jak to dokładnie wygląda. Z tego co czytam, to jest mały, ale bardzo poręczny. Ja mam wielkiego kloca i aż czasem mnie to wkurza. Kupiłabym coś mniejszego, stąd też chętnie obejrzę zdjęcia tego zapakowanego Lowepro flipside 300.
Może ten link coś dopomoże: http://www.maitolaituri.tv/images/3N1-20-open.jpg
thx ;-)
Jakby ktoś jeszcze był zainteresowany tematem, to niezła prezentacja jest na http://www.cambags.com/
popatrz tutaj:
http://www.taschenfreak.de/indexliste.htm
Oglądałem raz plecaki firmy Kata, więcej nie chce ;]
Lowepro slingshot 200 albo flipside (bardzo pojemne są)
marcinez
16-09-2009, 09:57
Ja tam oglądałem raz slingshota i więcej nie chcę :) Nie powiedziałbym, że są takie pojemne. No cóż ile osób tyle opinii.
Co do pojemności chodziło mi o Flipside :)
aczkolwiek do 200 Slinga wciśnie się d300,N70-200/2.8,N50/1.8,N24-70/2.8, sb-800 tyle że ramie urywa
marcinez
16-09-2009, 12:27
Jeśli tak to przepraszam :) Flipside to rzeczywiście pojemny plecak.
tyle że ramie urywa
i dlatego kata jest fajna bo zakladasz na 2 ramiona
Przepraszam najmocniej, że nie wrzuciłem wcześniej... Zupełnie zapomniałem o tym wątku, jeżeli jeszcze Cię interesuje:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/i/dsc00013f.jpg/)
Z góry przepraszam również za b. słabą jakość, ale oprócz D300 mam tylko aparat w telefonie ;) Szybki opis co jest w plecaku: D300 z zapiętym 17-55, po prawej od niego Sigma, w przegródce obok Sigmy (prawie nie widać na zdjęciu) ładowarka do nikona, obok ładowarki osłona przeciwsłoneczna do 17-55, z boku jeszcze ładowarka do AA i kabel zasilający (mieści się jeszcze czytnik kart i kabel USB, w kieszonce na górze jest schowane SB-800 i ściereczka.
i dlatego kata jest fajna bo zakladasz na 2 ramiona
Bałbym się wsadzić do Katy aparat i inne rzeczy w stylu jedzenie, picie itd..Czemu? Wystarczy obejrzeć dokładnie plecak;]
Bałbym się wsadzić do Katy aparat i inne rzeczy w stylu jedzenie, picie itd..Czemu? Wystarczy obejrzeć dokładnie plecak;]
Nie wiem czego sie boisz ja wkładam sprzet na dół do kieszeni na sprzęt a na górę resztę, no chyba że wlewasz zupę luzem to wtedy może ten plecak się nie sprawdzić.
ano boje się tych dziur wszędzie, pomiędzy kieszeniami. Lowepro jest jednak lepiej wykonane.
ano boje się tych dziur wszędzie, pomiędzy kieszeniami. Lowepro jest jednak lepiej wykonane.
co prawda mam inny plecak Kata niż ten, o którym mowa ale dla mnie wykonanie jest pierwsza klasa...
i mam zupełnie odmienne odczucia bo dla mnie lepsze niż w lowepro :)
chętnie obejrzę zdjęcia tego zapakowanego Lowepro flipside 300.
Zdjec nie mam, ale ja w nim mieszcze do transportu D300 z gripem i zapietym Tamronem 28-75, w jednej bocznej kieszonce lampa, w drugiej 70-200, a ponizej aparatu Sigma 10-20, N50/1,8 - to tak na styk.
Przy czym to tylko do transportu, bo przy uzywaniu juz nie jest do konca wygodnie - jak sie pozbede jednego elementu z tej konfiguracji to juz jest ok.
Nie wiem o jakich dziurach mowisz, te ktore są w moim plecaku są zabezpieczone zamkami blyskawicznymi i wystarczy je zasunąć chociaż te "dziury" się przydają bo tamtędy wkładasz i wyjmujesz aparat i resztę sprzętu.
na stronie która podałem są zdjęcia flipside 300.. sporo ich..
Pinczer, w środku plecaka pomiędzy materiałem a ściankami.
Pipi, cieszy mnie to w sumie, konkurencja mile widziana
jot chyba przesadnie jestes lękliwy jako użytkownik (a nie jednorazowy oglądacz) stwierdzam ze "dziury" te nie są straszne. Wykonanie plecaka też bez zarzutu ergonomia też ok.