PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D 40 , przy trybie auto

jago69
03-09-2009, 15:13
pomocy,pomocy

zielona ze mnie istota ,tajniki foto dopiero poznaję ,jeszcze długa droga przede mną w poznaniu słownictwa i samego aparatu ,jak dotąd aparat sprawował się bez zarzutu,nie używałam go dwa tygodnie ,po czym gdy chciałam wykonać zdjęcie ,okazało się, ze nie działa-należało podładować baterię ,teraz lampa działa i przy manualnym nastawianiu też można wykonać zdjęcia ,natomiast przy ustawieniach automatycznych słychać jedynie szum-brzęczenie (jakby silniczka)

co się dzieje ?

JAGO

Fefka
11-09-2009, 15:24
Zrób reset aparatu i zobacz czy pomoże. Tutaj masz napisane:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=59112

malyandrzejek
11-09-2009, 15:36
A nie wyświetla się tobie żaden błąd na ekranie? Może coś w instrukcji (na końcu) jest o tym napisane?

jago69
11-09-2009, 16:50
Dziękuję za poradę.Niestety po resetowaniu nadal aparat nie działa.Na ekranie żadne błędy się nie wyświetlają.

conio
12-09-2009, 11:05
Czy przy automatycznym ustawianiu ostrości widzisz w wizjerze, że zmienia się ostrość (obiektyw kręci mordką i zmienia skale ostrości) ? Jeżeli nie to prawdopodobnie problem z napędem w obiektywie. Na wszelki wypadek naładuj aku i sprawdź jeszce raz.

jago69
12-09-2009, 16:18
akumulator ładowałam już dwukrotnie, wizjerze tez nie ma zmian przy nastawianiu ostrości, ....to chyba coś z napędem faktycznie