Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Windy Lighthouse
Okolice miejscowości Sztum, 1 września 2009.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img299.imageshack.us/img299/3987/wl1.jpg)
Piotr_ek
02-09-2009, 21:21
Bardzo fajnie rozmyte śmigła. Dobre b/w. Fajny kadr. pozdr!,P.
grudzinsky
02-09-2009, 21:25
kadr i pomysl na wielki plus, ale niestety technicznie to fota lezy i kwiczy :( zwlaszcza niebo. szum i przejscia tonalne odbieraja caly urok :( wielka szkoda, bo to moglo by byc ekstra super exportowa fota :)
Prawdę mówiąc totalnie wiszą mi przejścia i szumik w tym momencie - mam oczywiście świadomość tego, że są ale fota na odbitce będzie wyglądała tak jak trzeba więc olewam ;)
grudzinsky
02-09-2009, 21:36
Prawdę mówiąc totalnie wiszą mi przejścia i szumik w tym momencie - mam oczywiście świadomość tego, że są ale fota na odbitce będzie wyglądała tak jak trzeba więc olewam ;)
olewasz w ten sposob ogladajacego to zdjecie pokazujac cos co nie jest dobrze zrobione. ja staram sie obrabiac tak zdjecia by w sieci jak i na papierze wygladaly tak samo.
Piotr_ek
02-09-2009, 21:39
ja staram sie obrabiac tak zdjecia by w sieci jak i na papierze wygladaly tak samo.
skoro masz na to sposób to jak proszę o tutka.
olewasz w ten sposob ogladajacego to zdjecie pokazujac cos co nie jest dobrze zrobione. ja staram sie obrabiac tak zdjecia by w sieci jak i na papierze wygladaly tak samo.
Mam na to inną teorię - dla mnie nie jest najważniejsza jakość lecz moment i przekaz zdjęcia, nie skupiam się nad pikselozą jako najważniejszą wartością zdjęcia. Więc mamy na to inne spojrzenie i nie koniecznie chce mi się je zmieniać.
grudzinsky
02-09-2009, 21:44
skoro masz na to sposób to jak proszę o tutka.
TUTEK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659)
prosze bardzo :)
Tu dla porównania wersja w kolorze. Na taką a nie inną jakość pliku wyjściowego wpływa wiele czynników, od f16 poczynając, przez dość kiepskie warunki pogodowe po filtr kończąc, na bw wychodzi to ze zdwojonym efektem ale jak wspomniałem dla mnie bardziej liczy się chwila, moment na tym zdjęciu niż to jak zaszumi :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/87/434758_283382.jpg)
TUTEK (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659)
prosze bardzo :)
tylko to co powyzej, to nie jest tutek jak uniknąc twardych przejsc tonalnych. To jest jedynie prezentacja pewnego sposobu obróbki danego zdjecia, który to wcale nie musi byc aplikowalny do innego.
Co do owych przejśc, najczęsciej powstają w 3 przypadkach:
- kiedy pracujemy na pliku 8-bitowym
- kiedy wykonujemy dużo złozonych przekształcen stratnych (np mapujemy tonalnośc) na danym obszarze
- kiedy oglądamy pliki na monitorze z ustawioną jakościa kolorów nizszą niz 32 bitową.
a zdjecie ładne, zwłaszcza kolor, chociaz przekadrowałbym, pozbywając sie dołu
Proac150
02-09-2009, 21:58
Jak dla mnie ekstra, kadr, bw, śmigła.
Paablitos
02-09-2009, 23:14
Fajne... bardzo fajnie dobrany czas... BTW chetnie bym zobaczyl exif (lub podstawowe parametry).
Pozdrawiam, Paweł
łoł ...powaliło mnie na kolana ..dobre
Fajne... bardzo fajnie dobrany czas... BTW chetnie bym zobaczyl exif (lub podstawowe parametry).
Poniżej parametry Pawle:
ExposureTime - 1 seconds
FNumber - 16
ExposureProgram - Manual control
ISOSpeedRatings - 200
MeteringMode - Center weighted average
LightSource - Cloudy weather
FocalLength - 20.00 mm
Kolor bez tego pola jest super....ciac i do druku!
Paablitos
02-09-2009, 23:27
Poniżej parametry Pawle:
Dzieki (szczerze mowiac myslalem ze dluzszy czas,ale dobrany do predkosci smigiel super), mam w okolicy wiartołki... ale na takie efekty musze filterkow dokupic... widze, ze warto:). Jakies ND w ruch poszlo?
Pozdr. Paweł
Kadr świetny, ale obróbka kuleje.
Co ma oznaczać tytuł?
Kadr świetny, ale obróbka kuleje.
Co ma oznaczać tytuł?
W jakim sensie?????
Dla mnie obróbka jest na wysokim poziomie.
Przejścia tonalne to kwestia kompresji i publikacji zdjęć w internecie. Trzeba się z tym liczyć.
Piotr_ek
03-09-2009, 01:26
TUTEK
prosze bardzo
z całym szacunkiem ale nie działa przy mojej technice b/w :)
Z tego co się orientuję to podobne problemy ma Nemeth, u kultena też widziałem przejścia tonalne, na kilku pracach M.Stawiarza w sieci też widać przejścia tonalne. To jest nieuniknione. Apropo Twój tutek pod kolor jest świetny ale z całym szacunkiem konwersja b/w to inna bajka... pozdr!, P.
W jakim sensie?????
Dla mnie obróbka jest na wysokim poziomie.
Przejścia tonalne to kwestia kompresji i publikacji zdjęć w internecie. Trzeba się z tym liczyć.
Właśnie o to mi chodziło. Przejęcia tonalne i ewentualna kompresja. Być może jestem przewrażliwiony, bo od niedawna posiadam nowy monitor, ale też od tego czasu zdjęcia obrabiam na plikach .tiff a nie ośmiobitowych .jpg-ach. Warsztat jest bez zarzutu. Chodzi o efekt obróbki.
Ale zdjęcia prezentujemy w jpgach. dodatkowo skompresowanych przez internet.
Ale zdjęcia prezentujemy w jpgach. dodatkowo skompresowanych przez internet.
Internet sam z siebie nic nie kompresuje. Po to pracuje się na większym pliku, żeby takich strat uniknąć. Nie chcę roztrząsać tej kwestii, szukam tylko przyczyn takiego stanu rzeczy. Nie mam długiego stażu i wielkiego doświadczenia w fotografii, ale zdążyłem się już w miarę nauczyć jak unikać takich pułapek. Forsowanie małego pliku zawsze przynosi szkody. Składa się na to agresywny retusz, częsta konwersja pomiędzy przestrzeniami barwnymi i wiele innych czynników. Co mogło być winą w konkretnym przypadku wiedzieć może tylko autor. Prezentowane zdjęcie może być małym i odchudzonym jpg-iem. Prezentowanie takiego pliku w internecie nie ma tu nic do rzeczy.
Wiele razy zdarzyło mi się że po wrzuceniu zdjęcie do netu traciło ono znacznie na jakości ale ja się nie znam ;)
Wiele razy zdarzyło mi się że po wrzuceniu zdjęcie do netu traciło ono znacznie na jakości ale ja się nie znam ;)
Jeżeli tak się dzieje traci na tym tylko fotograf. Dobrze byłoby poznać przyczynę. Może to serwer hostingowy? W mojej galerii wszystkie zdjęcia oglądane w przeglądarce wyglądają tak jak przeglądane z poziomu komputera.
Zgadza się bo publikujesz je na swoim serwerze. Firmy hostingujące obrazki niestety dorzucają swoją kompresję.
Zgadza się bo publikujesz je na swoim serwerze. Firmy hostingujące obrazki niestety dorzucają swoją kompresję.
Zdjęcia publikowane na forach wysyłam na http://tinypic.com/ Imageshack odpuściłem sobie już dawno. Jeżeli dowiem się, że moje zdjęcia dostają coś "w prezencie", osobiście odwiedzę kogo trzeba i uduszę własnymi rękoma. Można chyba sprawdzić zgodność dwóch plików o ile się nie mylę (ten wysyłany oraz opublikowany wcześniej na serwerze). Straty są zrozumiałe, jeżeli zdjęcie jest skalowane przez serwer, ale w innym wypadku pliki powinny być identyczne (przynajmniej z założenia).
Zdjęcia publikowane na forach wysyłam na http://tinypic.com/ Imageshack odpuściłem sobie już dawno. Jeżeli dowiem się, że moje zdjęcia dostają coś "w prezencie", osobiście odwiedzę kogo trzeba i uduszę własnymi rękoma. Można chyba sprawdzić zgodność dwóch plików o ile się nie mylę (ten wysyłany oraz opublikowany wcześniej na serwerze). Straty są zrozumiałe, jeżeli zdjęcie jest skalowane przez serwer, ale w innym wypadku pliki powinny być identyczne (przynajmniej z założenia).
Tez uzywam tego serwera i przyznac musze ze jezeli jest cos nie tak ze zdjeciem to tylko z mojej winy:D
Zdjecia nalezy obrabiac tak zeby nie bylo widac strat w sieci......przejscia tonalne sa w 99% z winy autora jak juz wspomnial fushiro
Ale jak juz pisalem wczesniej kolor z poprawionym kadrem to arcydzielo!;)
borregaard
03-09-2009, 06:42
Nie mogę stwierdzić czy to jest arcy,czy prawie dzieło,bo to co oglądam nie daje mi tych możliwości.Oczywiście istnieje coś takiego jak dobre intencje,domniemanie niewinności ,spisek określonych serwerów i technik....ale guzik naciska autor....
Nie mogę stwierdzić czy to jest arcy,czy prawie dzieło,bo to co oglądam nie daje mi tych możliwości.Oczywiście istnieje coś takiego jak dobre intencje,domniemanie niewinności ,spisek określonych serwerów i technik....ale guzik naciska autor....
Hehe moze przesadzilem pod wplywem emocji z tym "arcydzielem";)
malasana
03-09-2009, 08:02
Zdjecie w kolorze jest przepiekne. W b/w podoba mi sie mniej...
alfapasje
03-09-2009, 09:14
Zdjecie w kolorze jest przepiekne. W b/w podoba mi sie mniej...
Ja dla kontrastu wybieram b/w :)
z całym szacunkiem ale nie działa przy mojej technice b/w :)
Z tego co się orientuję to podobne problemy ma Nemeth, (...)
No to źle się orientujesz ;)
Miałem.
Zmieniłem monitor i przy konwersji do b/w przechodzę na 16 bit.
Nie będę oceniał przejść tonalnych bo na papierze będzie wyglądać super :)
Nie będę oceniał przejść tonalnych bo na papierze będzie wyglądać super :)
A jesteś pewien, że na papierze tego nie będzie widać ;)
Bo to wcale nie jest takie oczywiste :)
Zrobiłem odbitkę w a3 - nie widać w tym akurat przypadku - co do tych 16bit - opisz coś więcej..
Piotr_ek
05-09-2009, 12:39
Zmieniłem monitor i przy konwersji do b/w przechodzę na 16 bit.
zacząłem zbierać na Eizo...
Piotrze gdzie Ty teraz oddajesz do druku ?
2b jak na razie ale pewnie u Mirka będę robił ;)
A jesteś pewien, że na papierze tego nie będzie widać ;)
Bo to wcale nie jest takie oczywiste :)
Pewny nie jestem ale skoro Piotrek mówi że będzie dobrze to nie mam powodu mu nie wierzyć :-D
Pewny nie jestem ale skoro Piotrek mówi że będzie dobrze to nie mam powodu mu nie wierzyć :-D
Ja również, jednak mówię na podstawie własnych doświadczeń. Mogę powiedzieć, że parę wydruków już porobiłem :mrgreen: i czasami byłem niemile zaskoczony.
Calme - ja Ci nie wytłumaczę co z tymi 16 bitami bo Ci którzy się na tym znają padną ze śmiechu więc się nawet nie podejmuję :) Powiem tylko, że przy 16 bit jest LEPIEJ :P
Chodziło mi o to czy np przykładowo otwierasz sobie raw w acr jako aRGB 16bit/kanał i potem np ustawiasz sobie "Image-Mode-na 16bit" ? Czy też może jakoś inaczej to realizujesz - napisz najwyżej na PW ;)
BTW jaki model kupiłeś?
Chodziło mi o to czy np przykładowo otwierasz sobie raw w acr jako aRGB 16bit/kanał i potem np ustawiasz sobie "Image-Mode-na 16bit" ? Czy też może jakoś inaczej to realizujesz - napisz najwyżej na PW ;)
BTW jaki model kupiłeś?
Pytanie co prawda do Nemeth-a, ale pozwolę sobie dopisać swoje trzy grosze. Może również uda mi się zachęcić do kupna dobrego monitora.
ACR -> 16bit tiff -> obróbka -> konwersja do 8bit jpg. Po konwersji do tiff-a z RAW nic nie trzeba przekształcać. Każdy tiff jest 16-sto bitowy z klucza. Plik taki daje ogromne możliwości forsowania obrazu. Wyciąganie cieni, wyciskanie koloru i każda inna ostra obróbka prędzej nam się znudzi, niż zaczniemy dostrzegać ubytki obrazu. Można sobie pozwolić na dużo więcej niż w przypadku jpg.
Niedawno (podobnie jak Nemeth) kupiłem nowy monitor Eizo S2242W. Ostrość i kolory są niesamowite. Pomiędzy każdą budżetową matrycą TN jest po prostu przepaść. Najlepsze jest jednak co innego: linearność i równomierność podświetlania. Po ponownym zainstalowaniu PS zacząłem konfigurację, między innymi ustawianie progu świateł i cieni (pipeta/krzywe) Dan Margulis zaleca ustawienie cieni (licząc dla Lab) od 6 i świateł do 97 (w kanale jasności). Jak wielkie było moje zdumienie, kiedy odkryłem, że jestem w stanie odróżniać poszczególne odcienie na poziomie 1%!
Obecnie jestem absolutnie przekonany, że monitor jest warty każdej złotówki. Biorąc pod uwagę jakie daje możliwości nie można nawet powiedzieć, że jest drogi. Co ciekawsze, jest to "tylko" monitor biurowy ;)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) Monitor w planach mam już od dawna, choć co prawda obecny jest bardzo w porządku ale tylko niestety 19".