Zobacz pełną wersję : Soczewki korekcyjne do wizjera
Czy ktoś z Was spotkał soczewki korekcyjne do wizjera do D90? Chodzi mi o jak najsilniejsze.
Pozdrawiam
czerwienny
01-09-2009, 01:50
Moze to zabrzmi smiesznie,ale ja mam uniwersalne rozwiazanie...uzywam soczewek kontaktowych...
Zaleta tego rozwiazanie jest fakt,ze odrywajac oko od wizjera nadal wyraznie widze i nie musze zakladac/zsuwac na nos okularow...no i gdy pada deszcz,to jest duzo wiekszy komfort...jako "okularnik" chyba wiesz,o co chodzi.
pzdr
Moze to zabrzmi smiesznie,ale ja mam uniwersalne rozwiazanie...uzywam soczewek kontaktowych...
Zaleta tego rozwiazanie jest fakt,ze odrywajac oko od wizjera nadal wyraznie widze i nie musze zakladac/zsuwac na nos okularow...no i gdy pada deszcz,to jest duzo wiekszy komfort...jako "okularnik" chyba wiesz,o co chodzi.
pzdr
Niestety nie każdy może z tego rozwiązania skorzystać. Mi okulistka zabroniła nawet myśleć o noszeniu szkieł kontaktowych, tylko okularki :(
Do serii Dxxx są. Jak nie ma do Dxx to ktoś pisał, że kupił soczewkę powiększającą, poszedł do optyka i mu podmienił soczewkę. Inna sprawa, że sam się skusiłem na coś takiego do D700 (mam blisko -5) i rozwiązanie takie okazało się mega niepraktyczne. Tak więc proponuję to przemyśleć. Obecnie nie używam swojego.
A ja radzę nosić przypisane okulary, bo taka soczewka w wizjerze jest mocno upierdliwa (sam noszę okulary) - jak oderwiesz oko od wizjera by się rozejrzeć będziesz miał mydło ;)
A ja radzę nosić przypisane okulary, bo taka soczewka w wizjerze jest mocno upierdliwa (sam noszę okulary) - jak oderwiesz oko od wizjera by się rozejrzeć będziesz miał mydło ;)
Dokładnie. Często też jest tak, że lewym okiem chcesz obserwować otoczenie. I kiszka. Kupiłem, przetestowałem i leży w szufladzie. Za to genialnie spisuje się soczewka powiększająca (to kolejny powód, dla którego zdjąłem korekcyjną - dwóch na raz nie można używać).
Dzięki Wam za odpowiedzi. A czym różni się soczewka powiększająca od korekcyjnej?
Że jedna powiększa obraz i nie koryguje wady a druga odwrotnie? :D