Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Soczewki korekcyjne do wizjera

korsarz
01-09-2009, 00:25
Czy ktoś z Was spotkał soczewki korekcyjne do wizjera do D90? Chodzi mi o jak najsilniejsze.

Pozdrawiam

czerwienny
01-09-2009, 01:50
Moze to zabrzmi smiesznie,ale ja mam uniwersalne rozwiazanie...uzywam soczewek kontaktowych...
Zaleta tego rozwiazanie jest fakt,ze odrywajac oko od wizjera nadal wyraznie widze i nie musze zakladac/zsuwac na nos okularow...no i gdy pada deszcz,to jest duzo wiekszy komfort...jako "okularnik" chyba wiesz,o co chodzi.
pzdr

Szadzik
01-09-2009, 02:22
Moze to zabrzmi smiesznie,ale ja mam uniwersalne rozwiazanie...uzywam soczewek kontaktowych...
Zaleta tego rozwiazanie jest fakt,ze odrywajac oko od wizjera nadal wyraznie widze i nie musze zakladac/zsuwac na nos okularow...no i gdy pada deszcz,to jest duzo wiekszy komfort...jako "okularnik" chyba wiesz,o co chodzi.
pzdr

Niestety nie każdy może z tego rozwiązania skorzystać. Mi okulistka zabroniła nawet myśleć o noszeniu szkieł kontaktowych, tylko okularki :(

mpwt
01-09-2009, 09:50
Do serii Dxxx są. Jak nie ma do Dxx to ktoś pisał, że kupił soczewkę powiększającą, poszedł do optyka i mu podmienił soczewkę. Inna sprawa, że sam się skusiłem na coś takiego do D700 (mam blisko -5) i rozwiązanie takie okazało się mega niepraktyczne. Tak więc proponuję to przemyśleć. Obecnie nie używam swojego.

wigi
01-09-2009, 10:02
A ja radzę nosić przypisane okulary, bo taka soczewka w wizjerze jest mocno upierdliwa (sam noszę okulary) - jak oderwiesz oko od wizjera by się rozejrzeć będziesz miał mydło ;)

mpwt
01-09-2009, 10:15
A ja radzę nosić przypisane okulary, bo taka soczewka w wizjerze jest mocno upierdliwa (sam noszę okulary) - jak oderwiesz oko od wizjera by się rozejrzeć będziesz miał mydło ;)

Dokładnie. Często też jest tak, że lewym okiem chcesz obserwować otoczenie. I kiszka. Kupiłem, przetestowałem i leży w szufladzie. Za to genialnie spisuje się soczewka powiększająca (to kolejny powód, dla którego zdjąłem korekcyjną - dwóch na raz nie można używać).

korsarz
02-09-2009, 03:15
Dzięki Wam za odpowiedzi. A czym różni się soczewka powiększająca od korekcyjnej?

mpwt
02-09-2009, 10:02
Że jedna powiększa obraz i nie koryguje wady a druga odwrotnie? :D