PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe studyjniaki Quantuum T

BlackRoger
31-08-2009, 21:55
Za optycznymi:
http://www.optyczne.pl/2177-nowo%C5%9B%C4%87-Nowa_seria_lamp_Quantuum_T.html
nowe lampki, większy wybór wśród chińskich marek do studia, niby się trzeba cieszyć a jednak wydaje mi się że nowa linia lamp to tylko wzbogacony o bajery i zubożony o niektóre elementy stary model R. Palnik jak widać na zdjęciach jest dosyć mocno wysunięty do przodu ale chyba nadal nie zrobili wentylacji samego palnika. A wystarczyło dodać kilka otworów wokół niego. Hmm, pożyjemy zobaczymy jak to się sprawdzi na żywca (znaczy czekamy na pierwsze wrażenia organoleptyczne).

kruszyna
31-08-2009, 22:09
Za optycznymi:
http://www.optyczne.pl/2177-nowo%C5%9B%C4%87-Nowa_seria_lamp_Quantuum_T.html
nowe lampki, większy wybór wśród chińskich marek do studia, niby się trzeba cieszyć a jednak wydaje mi się że nowa linia lamp to tylko wzbogacony o bajery i zubożony o niektóre elementy stary model R. Palnik jak widać na zdjęciach jest dosyć mocno wysunięty do przodu ale chyba nadal nie zrobili wentylacji samego palnika. A wystarczyło dodać kilka otworów wokół niego. Hmm, pożyjemy zobaczymy jak to się sprawdzi na żywca (znaczy czekamy na pierwsze wrażenia organoleptyczne).

Hmm mam podobne przypuszczenia co Ty jeśli chodzi o tą nowość. Osobiście nie pasuje mi takie rozwiązanie ustawiania lamp. Wręcz jest dla mnie tragiczne. Nie ma możliwości co parę sekund ustawianie tego ustrojstwa gdy lampa jest wysoko na boomie lub tyłem do ściany[(mówię o modelach z wyświetlaczem ledowym (chyba że z pilota ale to inna bajka), te będzie się ustawiać podobnie źle]. Na szczęście mam kilka sztuk starej generacji ze zwykłym pokrętłem. Poleciałem kiedyś na nowość w stylu fajnego panela a teraz sobie pluje w twarz.. Teraz mi wystarczy lamp studyjnych. Ale jak następnym razem będę je kupował będą miały obsługę TTL:) Miło pomarzyc. A może marzenia nie są tak odległe... W końcu ktoś mógłby zrobić coś z tym fantem. I żeby miała zasilanie akumulatorowe do tego:D

Pan_Szy
31-08-2009, 22:13
Widziałem juz te lampy i sam nie wiem co mam o nich myśleć to co niby jest nowością i atutem serii T to ten wielki wyświetlacz który mnie osobiście nie przekonuje, jestem ciekawy jak te lampy sprawdza sie w pracy. Choć moje zdanie takie im więcej bajerów tym więcej problemów.Ja osobiście używam R+ z których jestem zadowolony

kruszyna
31-08-2009, 22:24
Widziałem juz te lampy i sam nie wiem co mam o nich myśleć to co niby jest nowością i atutem serii T to ten wielki wyświetlacz który mnie osobiście nie przekonuje, jestem ciekawy jak te lampy sprawdza sie w pracy. Choć moje zdanie takie im więcej bajerów tym więcej problemów.Ja osobiście używam R+ z których jestem zadowolony

No właśnie nie wiem dlaczego tak utrudniają prace takimi bzdetami. Jak ktoś będzie miał dwa rodzaje, jedną z pokrętłem drugą z panelem to wtedy osądzi co mu jest wygodniejsze. Póki co to kojarzy mi się ta nowość z marketingiem. Dobry wygląd nowa linia, nowość, hmm.. Ale może ktoś lubi jak z tyłu lampy świeci się komputerek:) I trzeba tam zaglądać aby trafić ręką/palcem w zmianę mocy. Na tych z pokrętłem jak widzę na światłomierzu f9 to wiem że jak przekręcę tyla to wiem że już mam f8. Póki co zawsze sprawdzam ale mylę się już z ustawieniem bardzo rzadko i to przy różnych końcówkach. I tutaj wszystko wydaje się proste bo z wyświetlaczem można tak samo. Ale ale tam trzeba najnormalniej zajrzeć. A to czasem się nie da, a to ciężko zaglądać bo lampa przy ziemi:) Nie wiem czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi:D Pozdrawiam ustawiających:)

BlackRoger
31-08-2009, 22:25
Ale jak następnym razem będę je kupował będą miały obsługę TTL:) Miło pomarzyc. A może marzenia nie są tak odległe... W końcu ktoś mógłby zrobić coś z tym fantem. I żeby miała zasilanie akumulatorowe do tego:D
Nie no... przeciez są już takie ;) SB czy jakoś tak :mrgreen:

kruszyna
31-08-2009, 22:35
Nie no... przeciez są już takie ;) SB czy jakoś tak :mrgreen:

No tak fakt:D Ale tak serio jak by coś takiego zrobili to bym był pierwszy który by kupił takie cudo. Tak ze 400ws, możliwość zasilania 230v, 12v samochodowe, akumulatorowe kilkaset błysków. Tak po około 3tys/szt bym wziął ze dwie sztuki na początek:) Boję się że tak dużej mocy lampa nie ma racji bytu ze względu na moc. Chodzi o szybkie wygaszanie palnika jeśli mamy już naświetlony materiał. No chyba że do końca nie wiem jak działa ten system w sabinach. Ale z tego co wiem to jak kadr naświetlony i aparat uzna że starczy odcina moc na palniku. A dla lampy o dużej mocy raczej ciężko szybko wygasnąć. Jak się mylę poproszę o poprawienie.

Gamling
01-09-2009, 10:28
Panowie, ale przecież stara, dobra i bardzo lubiana seria R+ cały czas zostaje w ofercie. Seria T to jest rozwinięcie oferty a nie zastąpienie wcześniejszego modelu. Natomiast już teraz mogę napisać, że na jesieni będzie jeszcze jedna seria lamp Quantuum. Tym razem dedykowana dla klientów szukających naprawdę lampy na poziomie profi. Bez żadnych wodotrysków ale ze sprawdzonymi rozwiązaniami. No i niedługo będzie też Dual Power 600 Ws.

kruszyna
01-09-2009, 11:43
Panowie, ale przecież stara, dobra i bardzo lubiana seria R+ cały czas zostaje w ofercie.

No więc pełne zadowolenie że zostaje wybór:)

Bartek - NinoVeron
01-09-2009, 13:38
Panowie, ale przecież stara, dobra i bardzo lubiana seria R+ cały czas zostaje w ofercie. Seria T to jest rozwinięcie oferty a nie zastąpienie wcześniejszego modelu.

otóż starej i dobrej i najpopularniejszej R+300 nie ma w ofercie (i to już prawie pół roku)

klasyczna R+300 była wspaniałą lampą dla początkujących oraz dla osób mających małe studia (czyli dla 80% osób) :) i do tego była dostępna cenowo (kosztowała zdajsie 579 zł). Miała tradycyjny potencjometr, który wielu osobą bardziej odpowiada niż to sterowanie elektroniczne. I tą właśnie lampę wycofali :(
Teraz do dyspozycji są R+300 Dual (za 979 zł) - fajna i z akumulatorem w zestawie ... tylko ... ta cena dla wielu początkujących jest nie do przeskoczenia. No i jest jeszcze "nowa" R+300 Digital (719 zł) ... ze sterowaniem elektronicznym.

wracając do nowych lamp serii T to nawet mi się podobają, na wyświetlaczu widać temperaturę a to na pewno pozwoli bardziej kontrolować pracę lampy by jej nie przegrzać :)
jednak podobne wyświetlacze to nie jest jakaś nowość na polskim rynku: lampy FotoKing (http://afe.pl/catalog/product_info.php?cPath=22_107&products_id=1161 ) i Menik ( http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1745 ) od pewnego czasu oferują coś takiego. Przydało by sie dowiedzieć od użytkowników tych lamp jak się sprawują te wyświetlacze ze sterowaniem.

Podoba mi się możliwość przesuwania lampy (przód-tył) na statywie. Wiele osób chwaliło sobie tą opcję w PowerLuxach.
Podoba mi się, że kabel zasilający jest podpinany od dołu a nie od tyłu ... mała rzecz a cieszy :)

mój minus - to sterowanie bo osobiście wole potencjometr :D
lampy przeważnie są umieszczone dosyć wysoko i aby zmienić parametry to trzeba ja albo obniżyć (i później od nowa ustawiać wysokość i ew. kąt świecenia) albo trzeba ustawiać po omacku ew. można wejść na jakąś drabinkę.
mam R+300/600 i S400 (bez pilota sterującego) i zawsze wysoko staram się umieszczać R-plusy aby uniknąć męczarni z ustawianiem S400
W tej nowej lampie brakuję mi możliwość podpięcia baterypacka (tego z serii Dual) oraz brakuje mi możliwości podpięcia dodatkowego pilota sterującego znanego z serii S

Gamling
01-09-2009, 14:53
R+ 300 będzie jeszcze dostępna. Początkowo myśleliśmy o wycofaniu jej z produkcji ale właśnie opinie kupujących przekonały nas żeby zostawić tą serię. W tej chwili nie potrafię jeszcze podać dokładnego terminu ale będzie to najdalej w październiku.
Natomiast co do serii T to wyświetlacz jest o tyle nowością, że jednak jest zdecydowanie większy, no i ma panel dotykowy. O ile sam lubię pracować na lampach z klasycznym potencjometrem, to muszę przyznać, że sterowanie serią T jest naprawdę wygodne.

Jacek_Z
01-09-2009, 15:40
.. Osobiście nie pasuje mi takie rozwiązanie ustawiania lamp. Wręcz jest dla mnie tragiczne. Nie ma możliwości co parę sekund ustawianie tego ustrojstwa gdy lampa jest wysoko na boomie lub tyłem do ściany[(mówię o modelach z wyświetlaczem ledowym (chyba że z pilota ale to inna bajka), te będzie się ustawiać podobnie źle]. Na szczęście mam kilka sztuk starej generacji ze zwykłym pokrętłem. rozwiązanie z wyświetlaczem jest lepsze. Nie mam nic przeciwko pokrętłu, można w końcu zrobic tak, że jest pokrętło, a to co ustawione pokazuje się na LCD czy LED. Gdy lampa jest wysoko to stosuje się panel sterujący (po kablu). I dlaczego tego nie dodano do tej lampy, skoro jest taki panel (do serii S)? Bez sensu.

Pokrętło takie jakie jest w R+ jest do kitu. Spróbuj za jednym razem przestawić moc o np 1,7 EV. Do tego trzeba ze 3-4 prób, łazić po studiu ze światłomierzem itd. Gdy jest wyświetlacz numeryczny zrobi się to za jednym podejściem, bez kontroli światłomierzem.
Wiem, lampa nie jest wyskalowana idealnie (myślę tu o serii S), liniowo to zrobili w środku zakresu, na minimum i maximum mocy zmiana o 1 na wyświetlaczu nie jest zmianą o 1 EV. Ale gdy to się wie to samemu się wprowadza korekcję w swojej główce.

Gdy się robi na czuja, bez światłomierza, to może samo pokrętło jest OK, ale jak juz się ma precyzyjny miernik to chce się mieć i precyzyjne przestawienie mocy od razu na żądaną wartość.

. Natomiast już teraz mogę napisać, że na jesieni będzie jeszcze jedna seria lamp Quantuum. Tym razem dedykowana dla klientów szukających naprawdę lampy na poziomie profi. Bez żadnych wodotrysków ale ze sprawdzonymi rozwiązaniami.
1. czy będzie możliwość podpięcia zewnętrznego pulpitu?
2. czy będzie wyświetlanie numeryczne ustawionej mocy?
3. czy będzie chłodzenie palnika?
4. wejście na zasilanie z akku to byłby nadmiar szczęścia.
te cztery powyższe rzeczy są najistotniejsze
mniej istotne:
fajnie by był podział mocy do 1/64, dobrze by odpowiednio opracowano samorozładowanie przy zmniejszaniu mocy (największa bolączka w lampach S), mogli by dać osłonę na palnik odcinającą UV.

Gamling
01-09-2009, 16:05
Nie będzie pulpitu i wyświetlacza. Będzie za to regulacja do 1/64, osłona palnika z filtrem UV, układ automatycznego rozładowania. Lampy będą w zupełnie nowej obudowie, kondensatory oraz wszystkie inne elementy naprawdę wysokiej (czytaj profesjonalnej) jakości.

kruszyna
01-09-2009, 20:31
można w końcu zrobic tak, że jest pokrętło, a to co ustawione pokazuje się na LCD czy LED

No to by było to. Mnie by wystarczyło i było by super.

Wiem, lampa nie jest wyskalowana idealnie... ...Ale gdy to się wie to samemu się wprowadza korekcję w swojej główce.

no właśnie słabo wyskalowana, a o korekcie związanej z przyzwyczajeniem, obczajeniem bazy poprzez wielogodzinne pstrykanie to się wie jaka korekta:) Kręcisz raz a porządnie i już ustawione:D bo masz już po jakimś czasie miarkę w głowie tak jak to piszesz.

Jacek_Z
01-09-2009, 20:43
jakoś nie mam czucia w palcach kręcąc tym pokrętłem :-D. Poważnie - dla mnie to rozwiązanie jest fatalne. W dodatku znaczek na potencjometrze jest taki maciupki, że ciężko go dostrzec.

Eflo miało (kiedyś, w lampach j czy E) gałkę z przeskokami co 1/2 EV. Z jednej strony to słabo, bo lepiej miec dokładność do 1/10, ale w praktyce to było genialne. Wystarczyło liczyć wyrażne przeskoki by zmienic moc jak sie chce. A dziesiąte części EV jak ktoś juz musiał to robić reguluje sie przestawieniem statywu z lampą o 20 cm :mrgreen:

Co do serii Quantuumów które się maja pokazać. To fajnie, że wprowadzają 1/64, oraz osłonę palnika. To faktycznie rozwiązanie z półki pro. Ale dlaczego rezygnują z możliwości podpięcia zdalnego pulpitu? (zapewne mały zbyt na ten gadżet) Szkoda, bo to właśnie potrzebne w dużych studiach pro, a nie w mieszkaniach.
Będę i tak musiał kupić lampę z serii S.

Bartek - NinoVeron
01-09-2009, 21:22
przy okazji tych nowych lamp mam pytanie o czasy synchronizacji

w R+300/600 z chińskimi wyzwalaczami najkrótszy czas jaki jestem w stanie osiągnąć (bez smużenia) to 1/125 sek.
z PocketWizardami można wyciągnąć 1/160 sek

czy z tych nowych lamp da się uzyskać jeszcze krótszy czas?

kruszyna
01-09-2009, 21:34
jakoś nie mam czucia w palcach kręcąc tym pokrętłem :-D. Poważnie - dla mnie to rozwiązanie jest fatalne. W dodatku znaczek na potencjometrze jest taki maciupki, że ciężko go dostrzec.

Jasne można Cie zrozumieć w tym sensie ale... ...cały czas chodzi mi o przestawianie w złych warunkach, czyli lampa przy ścianie, pod sufitem itp. Przecież nie wsadzę tam głowy bo się nie zmieści:) No ba jak by panel dotykowy z wyświetlaczem był cały czas na wierzchu i dostępny to dlaczego by nie.

para_wodna
02-09-2009, 00:11
Nie będzie pulpitu i wyświetlacza. Będzie za to regulacja do 1/64, osłona palnika z filtrem UV, układ automatycznego rozładowania. Lampy będą w zupełnie nowej obudowie, kondensatory oraz wszystkie inne elementy naprawdę wysokiej (czytaj profesjonalnej) jakości.

Dobrze, że pojawi się osłona na palnik, bo to irytujące, gdy z uwagi na bezpieczeństwo lampy lepiej wyłącząć ją na jakiś czas, co jakiś czas... aczkolwiek czy ta osłona rozwiąże problem przegrzewania palnika? Co do tego ma filtr uv?
A bez pulpitu sobie jakoś damy radę, więc nowe lapy Quantuum, jak dla mnie nie muszą go posiadać... Może gdy moje wymagania się zwiekszą to wówczas zacznę się go domagać ;)

Jacek_Z
02-09-2009, 00:18
jak jest osłonka to praktycznie musi być wentylacja na palnik.
Potocznie mówi się, że to osłona panika, ale to coś ma dwie funkcje. Jest to także (a może przede wszystkim) szkło odcinające UV. palnik daje błysk nie tylko w zakresie światła widzialnego. W zakresie UV też - zupełnie zbędne (a nawet szkodliwe)

A bez pulpitu sobie jakoś damy radę, więc nowe lapy Quantuum, jak dla mnie nie muszą go posiadać... Może gdy moje wymagania się zwiekszą to wówczas zacznę się go domagać ;)Ale te lampy to miała być półka pro, więc taka spełniająca większe wymagania :)

para_wodna
19-09-2009, 21:52
Ale te lampy to miała być półka pro, więc taka spełniająca większe wymagania :)

Racja, ale mimo wszystko jak na te półkę cenową to Quantuumy i tak świenie się prezentują.
Zauważyłam na różnych forach, że ich zwolenników przybywa, a to chyba coś oznacza ;)
Nastepny model pewnie będzie tak bardzo pro, że nie będziemy mogli powstrzymać zdumienia ;)

moro
05-10-2009, 13:04
Witam
A te nowe lampy to kiedy, przymierzam się do zakupu i wolałbym poczekać i zobaczyć tą nowość - zawsze to większy wybór. Spytam jeszcze gdzie najlepiej kupować bezpośrednio w Krakowie, czy może polecicie jakiegoś dystrybutora.

para_wodna
11-10-2009, 18:32
Witam
A te nowe lampy to kiedy, przymierzam się do zakupu i wolałbym poczekać i zobaczyć tą nowość - zawsze to większy wybór. Spytam jeszcze gdzie najlepiej kupować bezpośrednio w Krakowie, czy może polecicie jakiegoś dystrybutora.

Najlepiej zamowić bezpośrednio na quantuum.pl, zrobić przelew, a lampy odebrać na Zakopiańskiej.
Dokładny adres znajdziesz na stronie.
Ja tak poczyniłam i się opłaciło i wcale nie żałuję, że nie poczekałam na nowości quantuumowskie ;)

moro
15-10-2009, 14:15
Dziękuje za info, lamp jeszcze nie zamówiłem - ale wysłałem też zapytanie do MULTIFOTO.PL Dostałem następnego dnia odpowiedz i wycenę z rabatem od cen detalicznych. Więc jeśli ktoś szuka lamp quantuum to można tam spróbować.

para_wodna
17-10-2009, 16:05
Dziękuje za info, lamp jeszcze nie zamówiłem - ale wysłałem też zapytanie do MULTIFOTO.PL Dostałem następnego dnia odpowiedz i wycenę z rabatem od cen detalicznych. Więc jeśli ktoś szuka lamp quantuum to można tam spróbować.

A ile wynosi ten rabat? bo jak porównuję ceny lamp z wymienionego przez ciebie sklepu z quantuum.pl to bez dwóch zdań w quantuum jest taniej. 100zł (a nawet więcej) różnicy w cenie to moim zdaniem sporo...

Jacek_Z
20-10-2009, 14:27
.. Natomiast już teraz mogę napisać, że na jesieni będzie jeszcze jedna seria lamp Quantuum. Tym razem dedykowana dla klientów szukających naprawdę lampy na poziomie profi. Bez żadnych wodotrysków ale ze sprawdzonymi rozwiązaniami.

Coś więcej już wiadomo? Kiedy wprowadzą ten model??

moro
21-10-2009, 16:05
A ile wynosi ten rabat? bo jak porównuję ceny lamp z wymienionego przez ciebie sklepu z quantuum.pl to bez dwóch zdań w quantuum jest taniej. 100zł (a nawet więcej) różnicy w cenie to moim zdaniem sporo...

Wysyłałem zapytanie w sprawie softów, statywów i T300 - cena tej lamy w QUANTUUM 349,00 w MULTIFOTO też 349,00 ale od tej ceny dostałem 6 % rabatu. Całość ewentualnego zamówienia opiewała na ponad trzy tysiące.

rafi127
05-12-2009, 09:08
Widzę, że wątek zamarł z początkiem października. A może jednak ktoś ma już doświadczenia z serią T Quantuuma, jesli tak to może zdecyduje się nam przedstawić swoje opinie?

para_wodna
08-12-2009, 13:31
Jak dobrze pójdzie, a mam nadzieję, że tak się stanie, to dostanę te lampy do testowania w tym albo przyszłym miesiacu. Wówczas będę mogła podzielić się z wami swoimi doświadczeniami.
Ale jestem dobrej myśli co do tych lampek quantuum :)

Piotr.S
09-12-2009, 01:31
He - po kilkumiesięcznej zabawie z PT 200 i 300 z wyświetlaczem i przyciskami - tęsknię za zwykłą gałką, nawet taką z kiepskim oznaczeniem. Będę pierwszym klientem jesli FotoTip wprowadzi takie do sprzedaży.

Jacek_Z
09-12-2009, 01:48
Zauważ że sa różne wyświetlacze. Sa takie LCD, ale są takie diodowe. PT ma te pierwsze, a seria S ma dobrze widoczne cyfry. Może stąd nasz spór, że każdy myslał o innym wyświetlaczu.

para_wodna
11-12-2009, 15:20
He - po kilkumiesięcznej zabawie z PT 200 i 300 z wyświetlaczem i przyciskami - tęsknię za zwykłą gałką, nawet taką z kiepskim oznaczeniem. Będę pierwszym klientem jesli FotoTip wprowadzi takie do sprzedaży.

No niestety chyba się to prędko nie wydarzy... Nawet quantuum.pl nie planuję w najbliższym czasie wprowadzać te lampy z gałką. W końcu gałka to przeżytek, wszyscy teraz domagają się paneli dotykowych, a ty nawołujesz do gałek :P Szaleniec :P

Piotr.S
15-12-2009, 22:47
Zauważ że sa różne wyświetlacze. Sa takie LCD, ale są takie diodowe. PT ma te pierwsze, a seria S ma dobrze widoczne cyfry. Może stąd nasz spór, że każdy myslał o innym wyświetlaczu.

PT mają akurat wyświellacz LED. No ale trzeba dotknąć by poznać

No niestety chyba się to prędko nie wydarzy... Nawet quantuum.pl nie planuję w najbliższym czasie wprowadzać te lampy z gałką. W końcu gałka to przeżytek, wszyscy teraz domagają się paneli dotykowych, a ty nawołujesz do gałek :P Szaleniec :P No może idę pod prąd? Ale jakoś bardziej niż gadżety interesuje mnie codzienna funkcjonalność. Może dla tego, że zarabiam na życie używając lamp błyskowych?

Jacek_Z
15-12-2009, 23:44
PT mają akurat wyświellacz LED. No ale trzeba dotknąć by poznać

Sorry, to Quantuumy T mają takie LCD. Ostatnio u quantuuma mnogość odmian.

Co do funkcjonalności wyświetlacza numerycznego sprawa jest dość prosta. Wystarczy popatrzeć jakie rozwiązanie jest stosowane w lampach z najwyższych pólek, gdzie cena nie jest barierą (Profoto, broncolor). Nawet jeśli jest gałka (coraz rzadziej) to wartości nastaw sa pokazywane cyfrowo.

Piotr.S
20-12-2009, 23:28
No niestety porządna firma Q mnoży modele zamiast doskonalić już istniejace.