PDA

Zobacz pełną wersję : jasny zoom do D700...?

Daga
31-08-2009, 11:34
Witam

Posiadam jak w tytule : D700 i Tamrona 28-75 F2.8.
Duecik niezły. Obiektyw świetny, ostry w całym zakresie, ale nie mogę wybaczyć mu jednego : wolnego AF.
Wystarczy, że fotografowany obiekt powoli sie porusza i już nie jestem w stanie zrobić zdjęcia w trybie AF-S,
bo jeśli nawet uda sie uda sie ustawić ostrość, to już jest za późno na dobre ujęcie.
I w zasadzie tylko to mnie denerwuje, bo na początku testów z zestawem przyrzekłam sobie, że zoom zostanie w mojej torbie baaaardzo długo (jeśli nie na zawsze :) ).

I teraz zastanawiam się, czy istnieje w ogóle coś równie dobrego jak powyższy tamron, ale znacznie szybciej ostrzącego. Nikkor 24-70 na razie odpada ze względów finansowych, a i ciężki jest jak dla mnie.
Na jaki więc obiektyw zwrócić uwagę, by nie odstraszył mnie ceną, wagą i mydłem na maksymalnie otwartej przysłonie ?
Zaznaczam, że tamron bez silnika nie wchodzi w grę, bo szkło musi być nowe.

Która Sigma jest godna zainteresowania i działa na FF ? Oczywiście musi mieć szybki AF.

Dziękuję
i pozdrawiam !

morzon
31-08-2009, 11:40
Sigma 24-70 HSM ?

Adak
31-08-2009, 11:43
Sigma 24-70/2.8 EX jest szybka, działa na FF i... tyle.
Niestety jak to Sigma - jeśli będziesz jej intensywniej używał to po jakimś czasie zrobi się miękka - żeby nie powiedzieć, że nieostra.

Daga
31-08-2009, 11:44
Pytanie tylko, czy faktycznie podpinając tę Sigmę do D700 będę miała szybki AF ?
Jak sprawują się Sigmy na FF ? Nie ma mydełka ?

Naprawdę te obiektywy sie tak rozlatują przy intensywnym użytkowaniu ? Ale chyba dają długie okresy gwarancyjne i można potem skalibrować ?

Adak
31-08-2009, 11:45
Pytanie tylko, czy faktycznie podpinając tę Sigmę do D700 będę miała szybki AF ?
Jak sprawują się Sigmy na FF ? Nie ma mydełka ?

Póki są nowe to są ostre. Potem dzieje się różnie.

mooha
31-08-2009, 11:47
z sigmą jest tak, że nie masz 100% pewności, że nie będzie mydełka, ale jeśli coś nie podpasuje zawsze serwis sigmy może skalibrować Ci to ładnie z puszką. Czytając Twoje wymagania innego- lepszego- w tych pieniądzach nie znajdziesz chyba .

Fefka
04-09-2009, 17:56
Mamy dwa wydania tej Sigmy starszą bez HSM i nowszą (z HSM), gdzie w testach szybkość ostrzenia nie odbiega od Nikkora 24-70.

mpwt
04-09-2009, 18:02
Tamrona masz z silnikiem czy bez?

martych
04-09-2009, 18:25
używałem tamrona 28-75 i bardzo sobie chwaliłem jego współpracę z d700, bardzo ostry i dający bardzo ładny rysunek.. potem trafił w moje ręcę 24-70 i mimo, że w obrazowaniu dużej różnicy nie ma to szybkość AF to kosmos w porównaniu z tamronem. Nie wiem jak działa sigma o tym zakresie ale jak chcesz coś co daje taki obrazek jak tamron, w tym zakresie i z szybkim AF to chyba zostaje nikkor 24-70, choć jak wspomniałem nie wiem jak zachowuje się sigma w tej kwestii. Używam tamrona bez silnika, który podobno jest szybszy od nowego.

dareknik
06-09-2009, 10:12
Też używałem tego Tamrona pożyczonego od Kolegi. Byłem zdziwiony jaki jest dobry w Kościele na ślubie (ostrość, kolory). Nie przeszkadzało mi nawet jego bzyczenie. Ale cała prawda wyszła jak zaczęły się tańce na początku w średnio jasnej sali później było ciemno, obiektyw nie wyrabiał z AF, bardzo często pudłował, za długo ustawiał ostrość. W kościele przy statycznych sytuacjach jest OK ale do dynamicznych i słabo oświetlonych wnętrzach jest problem. Kolegi ma dwa lata i już ma luzy na pierścieniach.

bo_foto
10-09-2009, 08:23
...cóż zapewne chwalić i krytykować to szkło można , mz. optycznie nie jest żle ,choć spora abberacja daje o sobie znać , co do sigmy AF lepiej , ale jakość wykonania nienajlepsza ,do D700 warto pomysleć o jasnych szkłach Nikona , bo czy Tamron czy Sigma chyba podobnie jest ,ja np. z Tamronem w gorszych warunkach nie mam problemów z ostrzeniem .Fakt delikatne to jak nie wiem co.

afterall
10-09-2009, 23:08
Nie wiem jak Sigma, ale Tamrona miałem i po roku użytkowania nadal był optycznie OK .

Daga
24-11-2009, 19:45
Teraz już wiem "jaki" :).

Miałam Tamrona, który był optycznie dobry, ale baaaardzo wolny. Trochę kadrów mi przez to uciekło... :)

Miałam Sigmę 24-70 F2.8 USM. Myślałam, że jest przyzwoita optycznie, była szybka i nieźle wykonana. Ale myliłam się. Po nieco dłuższym użytkowaniu doszłam do wniosku, że na szerokim kącie ma BF, na 70mm była w miarę. Wysłałam do kalibracji. Na 70mm stała sie idealna, na 24mm jakoś szczególnie nie zauważyłam na początku, żeby działo sie coś nie tak. Obiektyw chciałam sprzedać na tym Forum, bo chciałam go zamienić na stałkę... I niech żałuje ten, kto sie zastanawiał ! :) - ale o tym później.
Zrezygnowałam ze sprzedaży, doszłam do wniosku, że ten zakres mi sie jednak przyda. I zaczęłam go znowu używać.
Okazało sie, że jednak na szerokim ma BF (boczne punkty AF na 24mm dawały już w ogóle totalne mydło, ale myślałam, że to wina ich niedoskonałości w aparacie). Obiektyw wysłałam do regulacji ponownie, w końcu był na 3 letniej gwarancji. Serwis uznał moją reklamacje i ku mojemu zdziwieniu przyznał mi zwrot pieniędzy za to szkiełko !
(dlatego napisałam, że zainteresowani powinni żałować, bo na zakupie ktoś mógłby zarobić 600 zł).

Co dalej chyba już wiadomo. Miałam 3 możliwości. Dwie już wykorzystałam, została jedna. Nie miałam wyjścia. Zdobyłam sie (że tak napiszę :) ) na pewne poświęcenia, bo te 2000 zł to dla mnie na dziś bardzo dużo. No i mam Nikkora 24-70 F2.8G. W sklepie mieli kilka sztuk. Kupiłam pierwszą, jaką wzięłam do ręki, oczywiście po sprawdzeniu.

I ponieważ kiedyś założyłam ten wątek, dzisiaj opisuję moje doświadczenia z "jasnymi zoomami". Mam nadzieję, że ułatwi podjęcie decyzji tym wszystkim, którzy zastanawiają się który wybrać.

:)