Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie jasny zoom do D700...?

Witam

Posiadam jak w tytule : D700 i Tamrona 28-75 F2.8.
    Duecik niezły. Obiektyw świetny, ostry w całym zakresie, ale nie mogę wybaczyć mu jednego : wolnego AF.
    Wystarczy, że fotografowany obiekt powoli sie porusza i już nie jestem w stanie zrobić zdjęcia w trybie AF-S,
    bo jeśli nawet uda sie uda sie ustawić ostrość, to już jest za późno na dobre ujęcie.
    I w zasadzie tylko to mnie denerwuje, bo na początku testów z zestawem przyrzekłam sobie, że zoom zostanie w mojej torbie baaaardzo długo (jeśli nie na zawsze ).

I teraz zastanawiam się, czy istnieje w ogóle coś równie dobrego jak powyższy tamron, ale znacznie szybciej ostrzącego. Nikkor 24-70 na razie odpada ze względów finansowych, a i ciężki jest jak dla mnie.
    Na jaki więc obiektyw zwrócić uwagę, by nie odstraszył mnie ceną, wagą i mydłem na maksymalnie otwartej przysłonie ?
    Zaznaczam, że tamron bez silnika nie wchodzi w grę, bo szkło musi być nowe.

Która Sigma jest godna zainteresowania i działa na FF ? Oczywiście musi mieć szybki AF.

Dziękuję
    i pozdrawiam !
    Nikon

Domyślnie

Pytanie tylko, czy faktycznie podpinając tę Sigmę do D700 będę miała szybki AF ?
    Jak sprawują się Sigmy na FF ? Nie ma mydełka ?

Naprawdę te obiektywy sie tak rozlatują przy intensywnym użytkowaniu ? Ale chyba dają długie okresy gwarancyjne i można potem skalibrować ?
    Ostatnio edytowane przez Daga ; 31-08-2009 o 11:46
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daga Zobacz posta
    Pytanie tylko, czy faktycznie podpinając tę Sigmę do D700 będę miała szybki AF ?
    Jak sprawują się Sigmy na FF ? Nie ma mydełka ?
    Póki są nowe to są ostre. Potem dzieje się różnie.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

Sigma 24-70/2.8 EX jest szybka, działa na FF i... tyle.
    Niestety jak to Sigma - jeśli będziesz jej intensywniej używał to po jakimś czasie zrobi się miękka - żeby nie powiedzieć, że nieostra.
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

z sigmą jest tak, że nie masz 100% pewności, że nie będzie mydełka, ale jeśli coś nie podpasuje zawsze serwis sigmy może skalibrować Ci to ładnie z puszką. Czytając Twoje wymagania innego- lepszego- w tych pieniądzach nie znajdziesz chyba .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mamy dwa wydania tej Sigmy starszą bez HSM i nowszą (z HSM), gdzie w testach szybkość ostrzenia nie odbiega od Nikkora 24-70.
    Nikon D750 | Nikkor AF-S 70-200 F4 VR | Nikkor AF-S 35 1:1.8G | Nikkor AF-S 50 1:1.4G | Σ 24-70 2.8 HSM | SB-900

Domyślnie

Tamrona masz z silnikiem czy bez?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Maz.

Domyślnie

używałem tamrona 28-75 i bardzo sobie chwaliłem jego współpracę z d700, bardzo ostry i dający bardzo ładny rysunek.. potem trafił w moje ręcę 24-70 i mimo, że w obrazowaniu dużej różnicy nie ma to szybkość AF to kosmos w porównaniu z tamronem. Nie wiem jak działa sigma o tym zakresie ale jak chcesz coś co daje taki obrazek jak tamron, w tym zakresie i z szybkim AF to chyba zostaje nikkor 24-70, choć jak wspomniałem nie wiem jak zachowuje się sigma w tej kwestii. Używam tamrona bez silnika, który podobno jest szybszy od nowego.
    Ostatnio edytowane przez martych ; 04-09-2009 o 18:29

Domyślnie

Też używałem tego Tamrona pożyczonego od Kolegi. Byłem zdziwiony jaki jest dobry w Kościele na ślubie (ostrość, kolory). Nie przeszkadzało mi nawet jego bzyczenie. Ale cała prawda wyszła jak zaczęły się tańce na początku w średnio jasnej sali później było ciemno, obiektyw nie wyrabiał z AF, bardzo często pudłował, za długo ustawiał ostrość. W kościele przy statycznych sytuacjach jest OK ale do dynamicznych i słabo oświetlonych wnętrzach jest problem. Kolegi ma dwa lata i już ma luzy na pierścieniach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów