Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] kulczyk...
ten mikrus jest 13-tym gatunkiem zagladającym do mojego oczka. Dotychczas lądował bezpośrednio w wodzie lub brzegu. Dzisiaj z racji tłoku (wróble i mazurki) w wodzie poczekał chwilkę na patyku. I tak go zdjąłem :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/i/kulczyk6.jpg/)
Pięknie szanowny kolego : ) jeszcze nie spotkałem tego "pana" chociaż ciągle mam nadzieję ; )
Waldemar, jak zwykle super. Pozdrawiam.
a dzięki, Andrzeju ;) Muszę z żalem przyznać, że przez to moje oczko stałem się leniwy jak diabli. W lesie nie byłem już wieki :) Siedzę, cholera, w tym namiocie przy oczku mając nadzieję, że coś nowego przyleci. Czaję się na szczygła, bo raz skorzystał z wody ale to raczej przypadek był, bo go później już nie widziałem ;)
Zdeiecie ladne jak zwykle.Chcial bym miec taki stawek jak Twoj gdzie zaglada do niego tyle ptactwa.
Niedawno napisałem, że na każdym monitorze to samo zdjęcie wychodzi inaczej… twoich zdjęć to nie dotyczy masz jakiś złoty środek na obróbkę.
Zdaje się, że trzeba ostrość i nasycenie dawać z rozwagą i nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę. Takie to oczywiste a tak jeszcze mi ciężko wyczuć, kiedy już jest dobrze i nie trzeba poprawiać.
Niedawno napisałem, że na każdym monitorze to samo zdjęcie wychodzi inaczej… twoich zdjęć to nie dotyczy masz jakiś złoty środek na obróbkę.
Zdaje się, że trzeba ostrość i nasycenie dawać z rozwagą i nie przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę. Takie to oczywiste a tak jeszcze mi ciężko wyczuć, kiedy już jest dobrze i nie trzeba poprawiać.
nie mam złotego środka, a jedynie staram się odtworzyć obraz tak, jaki był w rzeczywistości ;) Niestety czasami miewam skłonności do zbytnich ociepleń ale walczę z tym :)
nie mam złotego środka, a jedynie staram się odtworzyć obraz tak, jaki był w rzeczywistości ;) Niestety czasami miewam skłonności do zbytnich ociepleń ale walczę z tym :)
Jak zaczynam obrabiać to zapominam o wszystkim i tak się zapatrzę w zdjęcie, że trącę do niego dystans.
Teraz napiszę sobie kartę i przykleję na komputerze „ NA ZDJĘCIU ODTWARZAJ RZECZYWISTOŚĆ „
może pomoże.
...Chcial bym miec taki stawek jak Twoj gdzie zaglada do niego tyle ptactwa.
Prawdę mówiąc liczyłem na więcej ;) Wiem, wiem, nie można być pazernym ale wiem, jakie ptactwo żeruje w okolicy lecz do mnie nie zaglądają :( Są to raniuszki, gąsiorki, skowronki, dzwońce, mysikróliki, szczygły i niemal wszystkie sikorki (oprócz czubatej). Jakoś nie dbają o higienę i nie chcą skorzystać z darmowej kąpieli :) Chociaż nie do końca darmowej bo muszą zapłacić pozowaniem :mrgreen:
Może wolą błotko, musisz obok oczka zrobić bajorko może wtedy i dziki przyjdą:-D.
jurek1906
31-08-2009, 09:26
Ładnie, mięciutko , klasa :).Zazdraszczam tego oczka ;).
Kolejne fajne i jak zwykle naturalnie oddane kolory.
Bardzo ładnie zdjęty :)
pozdrawiam
Nikonozaur
31-08-2009, 13:34
Piękna robótka. Oczko znów puściło oczko. :-D
jajacek44
31-08-2009, 16:06
Bardzo staranne, świetna jakość...u mnie tez często bywają...:-D
A tak poza tematem - byłem wczoraj w Radomiu i już po tragicznym wypadku na lotnisku podszedł do mnie jakiś miły człowiek (bez sprzętu foto) i wypytywał co sądzę o D700, o obiektyw, o inne rzeczy związane z fotografowaniem...w końcu spytał, czy jestem z Poznania ? Grzecznie odpowiedziałem, że z Przemyśla. Dzisiaj patrząc na Twój awatar pomyślałem, że gdyby wczoraj ktoś mi zrobił zdjęcie w okularach, które są takie same jak Twoje, to faktycznie można by się dopatrzeć podobieństwa twarzy :-D ...możliwe, że wziął mnie za Ciebie :mrgreen:
Bardzo dobre foto,jak zwykle.To Twoje oczko to magiczne miejsce,przyciąga wiele gatunków ptaków.
Oby pokazały się te najbardziej wyczekiwane.
Pozdrawiam
no to jeszcze jedno ujęcie jako... antyreklama poziomu hałasu migawki w D300 - zostałem usłyszany :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/i/kulczyk5.jpg/)
Nikonozaur
31-08-2009, 23:02
Boskie jest to zdjęcie (2.) Waldku. Wspaniały moment.
Fajny jegomość i jego zdjęcie. Pierwszy raz słysze o takim ptaszku.