PDA

Zobacz pełną wersję : SB900 - rysy na "szybce"

Macienty
30-08-2009, 22:28
Witam,

mam pytanie natury optofizycznej :) jako, że fizyka sama w sobie nie jest moją ulubioną nauką kieruję się do mądrzejszych ode mnie - czy rysy na frontowym "szkiełku" lampy (jakiejkolwiek) mogą mieć jakikolwiek wpływ na efekt na zdjęciu? załamanie światła flesza o nierówności na powierzchni szybki - to mam na myśli.. Czy macie jakieś z tym doświadczenia?

badabuzz
30-08-2009, 22:44
moje SB800 jest porysowane bardzo grubo na pow. szybki zarowno czeronej jak i palnika....
No i nic :D

nie ma co sie martwić imo

Anion
31-08-2009, 13:08
może znajdź pozytywy w tym, że się porysowała - nie będziesz musiał wydawać na stofena :) A poważnie to wydaje mi się, że oprócz konieczności ewentualnego spuszczenia 50 dych z ceny przy odsprzedaży nic złego nie powinno się dziać

PRR
31-08-2009, 13:24
Witam,

mam pytanie natury optofizycznej :) jako, że fizyka sama w sobie nie jest moją ulubioną nauką kieruję się do mądrzejszych ode mnie - czy rysy na frontowym "szkiełku" lampy (jakiejkolwiek) mogą mieć jakikolwiek wpływ na efekt na zdjęciu? załamanie światła flesza o nierówności na powierzchni szybki - to mam na myśli.. Czy macie jakieś z tym doświadczenia?

e no nie rób sobie jaj :???:

Quimeen
31-08-2009, 14:32
Rysy które powstają przy normalnym użytkowaniu lampy oczywiście wpływaja na światło. Tylko w stopnie nie mającym kompletnie znaczenia dla fotografa ;)

Shah
02-09-2009, 18:39
Podłączę się do tematu. W mojej (co prawda nie SB900) SB-24 pękła ta czerwona szybka (na pół) :( Skleiłem ją, widać to, mam rozumieć, że znacząco nie wpłynie to na jakość błyskania?

soko
02-09-2009, 18:59
ta czerwona szybka zakrywa asystenta auto fokusa no nie? ja w SB - 600 w ogole jej nie mam (czerwonej szybki) od kilku miesiecy i dziala :P

Shah
03-09-2009, 17:47
ta czerwona szybka zakrywa asystenta auto fokusa no nie?
Dokładnie o nią chodzi. Dzięki za odpowiedź.