Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D90
Witam.
Chcę zakupić D90 ale same body. Mam w domu F65 z N28-85 i chciałbym ten obiektyw na początku podłączyć do D90, w specyfikacji Nikona wyczytałem takie zastrzeżenie dla D90 przy tym obiektywie.
"When focusing at minimum focus distance with this lens at maximum zoom, electronic rengefinder may be displayed when image on matte
screen in viewfinder is not in focus. Adjust focus manually until image in viewfinder is in focus."
Jako że mój angielski jest na poziomie -1 prośba o wytłumaczenia tego tekstu w sposób łopatologiczny. Próbowałem przez automat w sieci ale wyszły jakieś pomyje a nie tłumaczenie.
adolfik9501
30-08-2009, 20:16
"Gdy ostrzysz na najkrótszy dystans na ogniskowej 85, elektroniczne potwierdzenie ostrości (zielona kropka) może zadziałać zanim obraz w wizjerze będzie ostry. Popraw ręcznie aż będzie OK."
Zastanawiam się tylko jak to się ma do AF...
Rozumiem że przy 85 będą problemy z ostrzeniem, system pokaże że jest ostro (zielona lampka) a tak na prawdę ostrości nie będzie :(. Właśnie się zdecydowałem, zawsze moge dokupić szkło i pewnie niedługo tak zrobie :). Dam znać jak przetestuje. Dzięki adolfik za pomoc
adolfik9501
30-08-2009, 20:38
Może być nieostro przy 85 ale na minimalnym dystansie. A na takim się rzadko pracuje.
Może być nieostro przy 85 ale na minimalnym dystansie. A na takim się rzadko pracuje.
Powiedz to komuś, kto foci portrety...
adolfik9501
31-08-2009, 09:19
Ta na 85 poniżej metra...
Ta na 85 poniżej metra...
Jeśli ktoś nie nazywa portretem czegoś, gdzie nie widać całej twarzy, no to oczywiście nie ma problemu :-)
Zamień "się rzadko pracuje" na "ja na takim rzadko pracuję" i będzie OK.
adolfik9501
31-08-2009, 12:59
Jeśli ktoś nie nazywa portretem czegoś, gdzie nie widać całej twarzy, no to oczywiście nie ma problemu :-)
Zamień "się rzadko pracuje" na "ja na takim rzadko pracuję" i będzie OK.
Przeczytaj uważnie pierwszy post, a potem zastanów się co Twoje dywagacje mają z nim wspólnego, i zastanów się czy założyciel wątku będzie w najbliższym czasie spędzał czas focąc na ogniskowej 85mm z minimalną odległością fotografowania, która w tym obiektywie jest sporo poniżej metra (jakieś 0.8m)
Panowie, do portretoeania kupie sobie stałkę. To co chiałem uzyskać na najbliższe 3 miesiące zanim się doposażę to zaznajomienie z sprzętem, a potem 50/ 1.8D
Adolfik, Kolega chciał się dowiedzieć, co znaczy napis po angielsku, a Ty mu wytłumaczyłeś, super, ale potem zacząłeś brnąć w tezę, że to nic, że nie będzie ostrzył z bliska, bo mało kto tak robi. Po prostu nie zgadzam się z tezą, że mało kto tak robi. A poza tym chyba lepiej mieć obiektyw sprawny w 100%, tak? I tyle. Jeśli chcesz się koniecznie posprzeczać o taką różnicę zdań, to ja się wycofuję, bo to nie ma sensu.
Z tego co zrozumiałem co napisał Adolfik to obiektyw ten będzie nieostrzył prz 85mm i 0,8m. Z tego co wiem należy przeliczyć ten obiektyw x1,5 czy zakres dla tej matrycy to 36-127. Do portertów używa sie 50mm dla tego obiektywu bedzie to ok 33mm. Dla drugiej wielkości czyli 85mm najczęściej wykozystywanej ten obiektyw należy ustawić na 57mm. Z tego wynika że w przypadku portetów nie osiągnę max wartości ogniskowej. Zgadzam się równiez z Adolfikiem że zakres 127mm (85mm) jest rzadko używany dla portetów. Nawet jak bym się pokusił o portet na max ogniskowej to raczej obiekt jest nieruchomy i bedzie czas na manualną korektę.
Nie mam 100% pewności czy to co napisałem to prawda więc prosze o weryfikację.
adolfik9501
31-08-2009, 19:02
Prawda (nie dotyczy ogniskowej 50mm do portretów, bo można użyć, ale nie takie jej przeznaczenie bo troszkę brakuje mm po cropie).
Piszą, że może coś tam nie ostrzyć w tym skrajnym przypadku. Co zaś się tyczy portretów to sam sobie znajdziesz która ogniskowa najbardziej Ci pasuje. Zacząć oczywiście możesz od "książkowych" zakresów ogniskowych 85-105mm dla FX ;) Jednakże jak pokazuje wątek o SY 1.4/85 na cropie jest to równie fajna ogniskowa do portretów.
Przy analogu portetowałem przy 50mm ale spróbuje czegoś nowego.
No i stałem się szcześliwym posiadaczem D90. Szkło działa poprawnie, ostrzy tak jak powinno, problemy napotkałem dopirero przy odległości dłoni ale to przekracza rozmiar 0.35mm jaki jest min na aparacie. Fakt szkło samo w sobie ciemne ale narazie musi starczyć.
adolfik9501
02-09-2009, 18:02
No to miłego użytkowania.