Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Obiektyw do D90

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Borki Siedleckie

Domyślnie Obiektyw do D90

Witam.
    Chcę zakupić D90 ale same body. Mam w domu F65 z N28-85 i chciałbym ten obiektyw na początku podłączyć do D90, w specyfikacji Nikona wyczytałem takie zastrzeżenie dla D90 przy tym obiektywie.

"When focusing at minimum focus distance with this lens at maximum zoom, electronic rengefinder may be displayed when image on matte
    screen in viewfinder is not in focus. Adjust focus manually until image in viewfinder is in focus."

Jako że mój angielski jest na poziomie -1 prośba o wytłumaczenia tego tekstu w sposób łopatologiczny. Próbowałem przez automat w sieci ale wyszły jakieś pomyje a nie tłumaczenie.
    D90 F65 N28-80 | N50 1.8| N 18-55 | SB-900
    Strona

Domyślnie

"Gdy ostrzysz na najkrótszy dystans na ogniskowej 85, elektroniczne potwierdzenie ostrości (zielona kropka) może zadziałać zanim obraz w wizjerze będzie ostry. Popraw ręcznie aż będzie OK."
    Zastanawiam się tylko jak to się ma do AF...
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Borki Siedleckie

Domyślnie

Rozumiem że przy 85 będą problemy z ostrzeniem, system pokaże że jest ostro (zielona lampka) a tak na prawdę ostrości nie będzie . Właśnie się zdecydowałem, zawsze moge dokupić szkło i pewnie niedługo tak zrobie . Dam znać jak przetestuje. Dzięki adolfik za pomoc
    Strona

Domyślnie

Może być nieostro przy 85 ale na minimalnym dystansie. A na takim się rzadko pracuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Może być nieostro przy 85 ale na minimalnym dystansie. A na takim się rzadko pracuje.
    Powiedz to komuś, kto foci portrety...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ta na 85 poniżej metra...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Ta na 85 poniżej metra...
    Jeśli ktoś nie nazywa portretem czegoś, gdzie nie widać całej twarzy, no to oczywiście nie ma problemu
    Zamień "się rzadko pracuje" na "ja na takim rzadko pracuję" i będzie OK.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Jeśli ktoś nie nazywa portretem czegoś, gdzie nie widać całej twarzy, no to oczywiście nie ma problemu
    Zamień "się rzadko pracuje" na "ja na takim rzadko pracuję" i będzie OK.

Przeczytaj uważnie pierwszy post, a potem zastanów się co Twoje dywagacje mają z nim wspólnego, i zastanów się czy założyciel wątku będzie w najbliższym czasie spędzał czas focąc na ogniskowej 85mm z minimalną odległością fotografowania, która w tym obiektywie jest sporo poniżej metra (jakieś 0.8m)
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 31-08-2009 o 13:05

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Borki Siedleckie

Domyślnie

Panowie, do portretoeania kupie sobie stałkę. To co chiałem uzyskać na najbliższe 3 miesiące zanim się doposażę to zaznajomienie z sprzętem, a potem 50/ 1.8D
    Strona

Domyślnie

Adolfik, Kolega chciał się dowiedzieć, co znaczy napis po angielsku, a Ty mu wytłumaczyłeś, super, ale potem zacząłeś brnąć w tezę, że to nic, że nie będzie ostrzył z bliska, bo mało kto tak robi. Po prostu nie zgadzam się z tezą, że mało kto tak robi. A poza tym chyba lepiej mieć obiektyw sprawny w 100%, tak? I tyle. Jeśli chcesz się koniecznie posprzeczać o taką różnicę zdań, to ja się wycofuję, bo to nie ma sensu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów