PDA

Zobacz pełną wersję : Mac OS X Snow Leopard

gadas
27-08-2009, 12:56
Nowość dla Mac pojawił OS X Snow Leopard (http://www.apple.com/pl/macosx/refinements/) no to sie ciekawie zapowiada .

Tr0n
27-08-2009, 13:38
Nowość dla Mac pojawił OS X Snow Leopard (http://www.apple.com/pl/macosx/refinements/) no to sie ciekawie zapowiada .

Rzeczywiście "ciekawie":
1. Adobe CS3 nie jest zgodny ze Snow Leopardem - posiadacze są informowani, że Adobe CS4 jest w pełni zgodne
2. Apple wprowadza trochę po cichu program antywirusowy do Snow Leoparda - czyżby koniec mitu o braku wirusów?
Co ponadto?
Wywalono zgodność z Power PC - system przyśpieszył bo został odchudzony o połowę. Poprawiono kilka ikonek, napisano od nowa dwie aplikacje - jedyna ciekawostka to Open Cl ale na jego faktyczna użyteczność lub nie trzeba poczekać.

Dokładnie takie same zmiany wnosi Windows 7 - poprawiono kilka rzeczy w kernelu, poprawiono kilka ikonek, przepisano od nowa ze dwie aplikacje i dodano wsparcie DirectCompute co jest odpowiednikiem OpenCl - a obie nazwy kryją w sobie możliwość wykorzystania mocy procesora graficznego do wsparcia innych zadań.

Ot godni następcy "starych" systemów awans z 10.5.8 na 10.6 w przypadku OS-X i z 6.0 na 6.1 w przypadku Windows.

Zapowiada się zatem marketingowy bełkot jaki to Windows 7 cacy, a reszta be i jaki to Snow Leopard cacy, a reszta be.

Pomijając cenę kosztów zakupu samego systemu której tak naprawdę porównać się nie da ponieważ dla Snow Leoparda trzeba dokupić ściśle określony hardware konkretnej firmy który kosztuje trochę drogo a potem najczęściej instaluje się parallels i windows - kolejne koszty.

Właściwie podsumowując mogę napisać że i tak Tiger i XP są najbardziej chwalonymi systemami.

ku6i
27-08-2009, 16:25
Tr0n, to co piszesz o W7 to jest kompletne mijanie się z prawdą. Używałeś dlużej niż 10 minut? Próbowałeś zrobić na nim coś więcej niż odpalenie filmu/uruchomienie IE? Spróbuj odpalić sobie monitor zasobów, popatrz na rozpoznawanie pisma czy PowerShell. Daleki jestem od czołobitności i gdyby nie to, że mogę mieć ten system legalnie za darmo z uczelni, to na pewno nie kupiłbym go w innych okolicznościach niż przy zmianie kompa. Ale trzeba przyznać, że to jeden z najwygodniejszych (pomimo wad) i najstabilniejszych Windowsów jaki się pojawił w ciągu ostatnich 10 lat. Tyle.

P. S. na pewno nie nazwałbym tego systemu Vistą po liftingu.

Tr0n
27-08-2009, 16:42
Tr0n, to co piszesz o W7 to jest kompletne mijanie się z prawdą. Używałeś dlużej niż 10 minut? Próbowałeś zrobić na nim coś więcej niż odpalenie filmu/uruchomienie IE? Spróbuj odpalić sobie monitor zasobów, popatrz na rozpoznawanie pisma czy PowerShell. Daleki jestem od czołobitności i gdyby nie to, że mogę mieć ten system legalnie za darmo z uczelni, to na pewno nie kupiłbym go w innych okolicznościach niż przy zmianie kompa. Ale trzeba przyznać, że to jeden z najwygodniejszych (pomimo wad) i najstabilniejszych Windowsów jaki się pojawił w ciągu ostatnich 10 lat. Tyle.

P. S. na pewno nie nazwałbym tego systemu Vistą po liftingu.

Tak, używałem dłużej niż 10 minut
- rozpoznawanie pisma akurat mało mnie interesuje - klawiatura w tym celu jest wystarczająca dla mnie, jednak nie nazywałbym systemu operacyjnego rewolucyjnym z powodu takiej oczywistej ewolucji
- PowerShell - to akurat można sobie dodać do XP lub też używać Cygwina jak ktoś woli skrypty unixowe,choć oczywiście PowerShell ma większe możliwości do "wyciągania" danych z systemu
- monitor zasobów - Sysinternals daje mi to co potrzebuję

Spędziłem bardzo dużo czasu z Windows 7. Nie udowadniaj mi proszę w tym wątku świetności Windows 7 bo jest on o Snow Leopardzie. Na temat W7 możemy porozmiawiać w innym wątku

Swoją droga SnowLeopard jako jedną z "najważniejszych" nowych funkcji też ma "Ulepszone wprowadzanie chińskiego pisma ręcznego"

ku6i
27-08-2009, 18:19
Wskaż mi proszę, gdzie nazwałem W7 rewolucyjnym? Rewolucji nie ma, ale nie zmienia to faktu, że to najlepszy Windows jaki został wydany. Dobre wypośrodkowanie pomiędzy OS X a Linuksem. Ja wyjścia nie mam i nawet jakbym chciał, to przejść na inny system nie mogę. A skoro mogę to robić wygodniej, to dlaczego nie?
Spróbuj wklepać jakieś bardziej skomplikowane wzory do Worda to porozmawiamy. Klikając można się zajechać, a tak tablecik, W7 i mam szybko to co potrzebuję do jakiegoś sprawozdania itd. Przez litość nie wspomnę o wszelkiego rodzaju *TeKSach.
Jasne, że można PS sobie zainstalować, podobnie jak Sysinternals i milion innych programów. Tyle, że w W7 masz to już w systemie. Powiedz adminowi który ma kilkaset kompów pod sobą i musi hurtem coś na nich zmienić, żeby sobie PS na każdym zainstalował...
Daleko mi do fanboystwa, ale nie trawię narzekania "bo to Windows".
Z mojej strony koniec OT.

Tr0n
27-08-2009, 22:30
Wskaż mi proszę, gdzie nazwałem W7 rewolucyjnym? Rewolucji nie ma, ale nie zmienia to faktu, że to najlepszy Windows jaki został wydany. Dobre wypośrodkowanie pomiędzy OS X a Linuksem. Ja wyjścia nie mam i nawet jakbym chciał, to przejść na inny system nie mogę. A skoro mogę to robić wygodniej, to dlaczego nie?
Spróbuj wklepać jakieś bardziej skomplikowane wzory do Worda to porozmawiamy. Klikając można się zajechać, a tak tablecik, W7 i mam szybko to co potrzebuję do jakiegoś sprawozdania itd. Przez litość nie wspomnę o wszelkiego rodzaju *TeKSach.
Jasne, że można PS sobie zainstalować, podobnie jak Sysinternals i milion innych programów. Tyle, że w W7 masz to już w systemie. Powiedz adminowi który ma kilkaset kompów pod sobą i musi hurtem coś na nich zmienić, żeby sobie PS na każdym zainstalował...
Daleko mi do fanboystwa, ale nie trawię narzekania "bo to Windows".
Z mojej strony koniec OT.

Klepałem wzory w Wordzie 2.0 i 6.0 na Windows 95 i NT 4.0 i przeżyłem - choć obecnie mniemam jest wygodniej.
Co do instalacji oprogramowanie admin który ma kilkaset kompów robi to za pomocą serwera domenowego, a jako osoba obeznana z wieloma sieciami po 10000 stacji i więcej znam problemy i scenariusze migracji i wcale tak kolorowo z W7 nie będzie. Nie narzekam też nigdzie "bo to Windows" - zęby zjadłem na tych systemach począwszy od najstarszych wersji. Poddałem tylko w wątpliwość marketingowe gadanie o W7 i Snow Leopard.
Naskoczyłeś na moją wypowiedź a chyba jej dokładnie nie przeczytałeś, ale nie szkodzi wyjaśnię Ci:
Spece od marketingu napisali jaki to Snow Leopard jest cudowny i najnowocześniejszy na świecie itd. Ja w swojej wypowiedzi napisałem że to samo oferuje Windows 7 - są to dla mnie równoważne systemy pod względem możliwości. Dalej napisałem że obydwa są po prostu uaktualnieniem swoich poprzednich wersji i tyle.

Wszelkie kolejne wpisy dotyczące Windowsów spowodują że zamknę ten wątek i tyle

marszull
27-08-2009, 22:39
A gdzie jest info o niezgodnosci cs3 ze snowleopardem?
nie zebym Ci nie wierzyl ale myslalem o upgrade, jednak przy takim babolu to poczekam sobie, az kiedys zmienie pakiet adobe na nowszy

Tr0n
27-08-2009, 22:42
A gdzie jest info o niezgodnosci cs3 ze snowleopardem?
nie zebym Ci nie wierzyl ale myslalem o upgrade, jednak przy takim babolu to poczekam sobie, az kiedys zmienie pakiet adobe na nowszy

np http://applemania.pl/2009/08/26/adobe-creative-suite-3-nie-wspiera-snow-leoparda/

Niezgodność nie oznacza, że nie da się uruchomić ale jak coś nie będzie działać to Adobe się oficjalnie odcięło od tematu

marszull
27-08-2009, 22:47
kurcze co za dziady :-(
zobaczymy moze ktos to zacznie testowac zamiast adobe (a znajac uzytkownikow to nawet na pewno)
i wtedy przekonamy sie czy nie jest zgodny i wywala jakies bledy czy tez wszystko gra ;-)

samek
27-08-2009, 22:52
kurcze co za dziady :-(

Tak sobie czytam te kolejne potyczki słowne na tematy popularne.
I tu się spytam. Znaczy to jest zarzut, że ten nowy kociak może stworzyć problem z CS3?
Bo jeżeli tak, to śmiało go pociągnijcie na CS2, CS itd aż do powiedzmy Photoshopa 3 - a co?

Marcin Jakubowski
27-08-2009, 22:59
co do niezgodności cs 3 to chyba jednak nie wina Apple,
twierdzenie o porzuceniu platformy powerPC jest jednak chyba trochę na wyrost - Tiger i Leopard są w dalszym ciągu wspierane.
na snow leopardzie można dzięki rosette w dalszym ciągu zainstalować programy pisane pod power pc.
Snow nie ma wbudowanego programu antywirusowego,
Nie można zapominać o opłacie jaką kasuje apple za snow leoparda. Z ciekawości ile będzie kosztowała najdroższa wersja windows 7 ?
W mojej opinii to jak traktowany jest snow widać dokładnie po jego cenie. Jest to ewolucja , a nie rewolucja. Zresztą przekonam się jutro.
pozdrawiam

Tr0n
27-08-2009, 23:02
Tak sobie czytam te kolejne potyczki słowne na tematy popularne.
I tu się spytam. Znaczy to jest zarzut, że ten nowy kociak może stworzyć problem z CS3?
Bo jeżeli tak, to śmiało go pociągnijcie na CS2, CS itd aż do powiedzmy Photoshopa 3 - a co?

Może nie zarzut, ale wiele osób używa CS3 i mieli chęć na upgrade do SnowLeoparda bo cena tego upgrade jest niska, a może się okazać że do upgradu trzeba doliczyć koszty Photoshopa bo Adobe nie ma już ochoty wspierać tego produktu i już tak kolorowo nie jest bo co niektórzy nie potrzebują najnowszego PSa inni wręcz wola starą wersję, a premiera CS4 miała miejsce na koniec 2008 więc posiadacze CS3 mogą czuć się zawiedzeni.

Może nie do Photoshopa 3 ale jakiś cykl życia produktu powinien chyba obowiązywać - typu wsparcie producenta 3 lata po wydaniu nowej wersji - to chyba nie jest jakieś kosmiczne wymaganie.

Oczywiście to pretensje do producenta Photoshopa a nie SnowLeoparda

samek
27-08-2009, 23:05
co do niezgodności cs 3 to chyba jednak nie wina Apple,
twierdzenie o porzuceniu platformy powerPC jest jednak chyba trochę na wyrost - Tiger i Leopard są w dalszym ciągu wspierane

No przecież to jasne, że ten problem z CS3 jest problemem tych, co chcą się przyczepić :)
A co do PPC to podobnie :) Kiedy się ta platforma skończyła? Znaczy do nieskończoności producenci systemów mają wspierać stare kompy? :-D
Jak ktoś chce się czepić to się i czepi - czyli jak zwykle.
A co do wirusów. Nie wiem czy to mity czy nie - ale wiem, że wirusy na maki były. Ale i wiem, że od 1995 roku nie wiem co to wirus, a od około 2001 wokół mnie jest sporo maków wpiętych nonstop w sieć. I jakoś sobie radzą.

Może nie zarzut, ale wiele osób używa CS3 i mieli chęć na upgrade do SnowLeoparda bo cena tego upgrade jest niska, a może się okazać że do upgradu trzeba doliczyć koszty Photoshopa i już tak kolorowo nie jest bo co niektórzy nie potrzebują najnowszego PSa inni wręcz wola starą wersję, a premiera CS4 miała miejsce na koniec 2008 więc posiadacze CS3 mogą czuć się zawiedzeni

Sebastian - tak przebiega rozwój - nie możesz wymagać od producenta systemu by zajmował się minionym już oprogramowaniem. Teraz jest CS4 i on bangla z nowym Leo.

marszull
27-08-2009, 23:06
wlasnie to mialem na mysli piszac o dziadach z Adobe
przesiadka na snow to 120zl
przesiadka jesli ktos uzywa cs3 to 120 plus 2200
roznica spora

PS cs3 tez pewnie bangla (moze jest pare bledow do poprawienia), tylko adobe sie wypielo i nie zrobilo testow/poprawek
zeby wyciagnac kase z upgrade
PS2 Jakos tam przezyje ale wyzalic sie na forum chyba mozna ;-)

samek
27-08-2009, 23:12
wlasnie to mialem na mysli piszac o dziadach z Adobe...

Ależ nie trzeba przecież iść do góry z systemem :)
W takim jednym studiu mam pod opieką jeszcze kompy z 10.3.9 - bo na nich idzie stary photoshop i illustrator. Nie było kompletnie sensu wydawać kasy nawet na Tigera.
A propos - Tiger jest świetny. Generalnie jest tak, że spędzam czas pomiędzy dwoma stanowiskami. Jeden ma Tigera, a drugi Leo - na obydwu CS4. I CS4 stabilniej i pewniej idzie na Leo.

Tr0n
27-08-2009, 23:14
Sebastian - tak przebiega rozwój - nie możesz wymagać od producenta systemu by zajmował się minionym już oprogramowaniem. Teraz jest CS4 i on bangla z nowym Leo.

IMHO to rozbój a nie rozwój i działanie z pozycji monopolisty

Moim zdaniem mam prawo oczekiwać od producenta oprogramowania które jest dosyć drogie jakiegoś okresu wsparcia od czasu ukazania się nowej wersji. Sprzęt i oprogramowanie ma swój cykl życia w korporacji i musi się zamortyzować.

Przykładowo kupiłem w grudniu pakiet CS3 i laptopa z Leopardem. We wrześniu laptop wpadnie mi do jeziora i kupie nowego laptopa który juz domyślnie będzie miał SnowLeoparda i okazuje sie że muszę dokupić upgrade do CS4 które tanie nie jest - to jest przykładowy problem.

samek
27-08-2009, 23:18
IMHO to rozbój a nie rozwój i działanie z pozycji monopolisty

Jednak się nie zgodzę. Myślę, że to pierwszy system makowy zrobiony już tylko pod intela i czas na to przyszedł. Jest możliwość manewru, jak napisali niektórzy powyżej. Można pozostać na starych wersjach. Czas już było odrzucić stare pozostałości.

Tr0n
27-08-2009, 23:21
Jednak się nie zgodzę. Myślę, że to pierwszy system makowy zrobiony już tylko pod intela i czas na to przyszedł. Jest możliwość manewru, jak napisali niektórzy powyżej. Można pozostać na starych wersjach. Czas już było odrzucić stare pozostałości.

Ja mam na myśli Adobe nie Apple

samek
27-08-2009, 23:27
Ja mam na myśli Adobe nie Apple

Poczekałbym na efekty działania wcześniejszych CS na Snow. Podejrzewam, że pójdą, ale z wadami. Tu się sypnie, a tam się wykrzaczy. Oczywiście budujące to nie jest. Ale CS3 się skończył rok temu - Snow powstał teraz. Tego się nie da pogodzić. Tak naprawdę, kto ma legala CS3 do teraz to po prostu wypadałoby go updatnąć do 4. A jeśli nie, to i nie pchać się w górę z systemem :)
A że producenci chcą wciąż i wciąż sprzedawać? No w sumie się nie dziwię :)

gadas
28-08-2009, 11:33
Ja tam ryzykant jestem ;) dzisiaj zainstaluje sobie nową wersję wieczorkiem .
To co dla mnie jest istotne w nowym systemie to szybsze tworzenie kopii zapasowych i połączenia z sieciami bezprzewodowymi bo teraz to czasami krew mnie zalewa .
Reszte traktuje jako bonusy które otrzymam :)
O ja przezorny ;) mam CS4

moonrage
28-08-2009, 12:18
ja właśnie dziś*z rana zamówiłem Snow Leoparda poprzez program MAC OS X up-to-date i czekam na nowy system :)

gadas
28-08-2009, 12:42
Ja mam juz w domu :) dzisaj instaluje zobacze jak działa w isoptach wchodzą i wychodza ludziska az sie zdziwiłem ze tak dobrze im sie sprzedaje .
No tak 129 brutto to nie jest 350 czy tam ileś za Windows 7 wersji upgrade .

alexkoz
28-08-2009, 13:10
Ja mam juz w domu :) dzisaj instaluje zobacze jak działa w isoptach wchodzą i wychodza ludziska az sie zdziwiłem ze tak dobrze im sie sprzedaje .
No tak 129 brutto to nie jest 350 czy tam ileś za Windows 7 wersji upgrade .
to 129 to za caly system czy tylko upgreat?

stig
28-08-2009, 13:36
to 129 to za caly system czy tylko upgreat?za upgrade

alexkoz
28-08-2009, 13:38
za upgrade
to jest odpowiedź, czy tylko wytknięcie błędu?

stig
28-08-2009, 13:44
to jest odpowiedź, czy tylko wytknięcie błędu?Jedno i drugie.

pkos
28-08-2009, 15:22
OpenCL jak zacznie być używane może być ciekawie, mały test nie wiem na ile wiarygodny (MacBookPro i 16 rdzeni karty graficznej do dyspozycji... swoją drogą nie wiedziałem że karty grafiki są aż tak wypasione):

loop9:OpenCLBench_as_terminal_tool pkos$ ./OpenCL2_Bench_V025
.................................................. .........
.................. OpenCL Bench V 0.25 by mitch ...........
...... C2D 3GHz = 12 sec vs Nvidia 9600GT = 0,93 sec ......
... time results are not comparable to older version! .....
.................................................. .........

Number of OpenCL devices found: 2
OpenCL Device # 0 = GeForce 9400M
Device 0 is an: GPU with max. 1100 MHz and 16 units/cores
Now computing - please be patient....
time used: 3.523 seconds

OpenCL Device # 1 = Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P7550 @ 2.26GHz
Device 1 is an: CPU with max. 2260 MHz and 2 units/cores
Now computing - please be patient....
time used: 16.061 seconds

Now checking if results are valid - please be patient....
:) Validate test passed - GPU results=CPU results :)

Tylko z tego co mi wiadomo na razie tylko QT wykorzystuje OpenCL, do tego system miał być 64bit a mimo sprzętu kompatybilnego taki tryb trzeba wymusić przy starcie... a nawet iTunes jakoś się uchowało w wersji 32bit.

stig
28-08-2009, 15:29
OpenCL Device # 0 = GeForce 9400M
time used: 3.523 seconds

OpenCL Device # 1 = Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P7550 @ 2.26GHz
time used: 16.061 seconds

Now checking if results are valid - please be patient....
:) Validate test passed - GPU results=CPU results :)

No to teraz czekamy az Nikon wypusci NC w wersji 64-bit, i ze wsparciem OpenCL. :)

gadas
28-08-2009, 20:05
U mnie już po instalacji - wszystko działa prawidłowo .

Pawel92
28-08-2009, 20:22
Widać może jakieś różnice z 10.5.8 ?

gadas
28-08-2009, 20:56
Właśnie ściągam aktualizacje Aperture do 2.1.4

√ Sieci bezprzewodowe wszystkie mi działają to zasadnicza różnica jak dla mnie i duży plus - tego oczekiwałem .
√ Time Machine wydaje mi się ze normalnie nie widzę olbrzymiej różnicy

spiritwood
28-08-2009, 21:02
Pro tools i tak będzie działać na SL za jakieś półtora roku, więc problem i pokusa na szczęście mnie nie dotyczy ;P

samek
28-08-2009, 21:07
... więc problem i pokusa na szczęście mnie nie dotyczy ;P

No i tu jest problem :) Tak se patrzę na swojego MBP i iMaca i myślę - po co mi to? :) Kiedyś wezmę, ale nie dziś.

gadas
28-08-2009, 21:34
Po aktualizacji odpaliłem macówke i .... jest szybciej moim zdaniem odczuwalnie nawet dużo szybciej .

Pawel92
29-08-2009, 13:32
Po actualizacji SL i CNX2 do wersji 2.2 2. CNX2 informuje , ze nie moze czytac plikow NEF i JPEG (innych nie probowalem) :(
View NX dziala OK.

gadas
29-08-2009, 13:39
NX 1.3.1 działa

dzejms
29-08-2009, 19:42
Szybszy start, szybciej sie wylacza. CS3 dziala, nic sie nie krzaczy. Nowe Spaces fajnie dzialaja. Wiecej miejsca na dysku.

marszull
29-08-2009, 19:54
Jak cos sie w cs3 wykrzaczy to daj znac ;-)
ja na razie sobie z upgrade poczekam

martiso
30-08-2009, 01:15
tak szybko się zrobiło i to znacznie - aperture działa nareszcie sprawniej - ale może to aktualizacja 2.1.4 sprawiła a nie snow :)

Siupes
30-08-2009, 21:20
ja tam roznicy po upgrade nie widze, czyli jest dobrze :)

samek
30-08-2009, 23:43
Lektura. (http://pym.uce.pl/snow_leopard.html)

adrian
31-08-2009, 21:47
Przeczytałem, ciekawe. Dużo informacji. Trza się będzie zapgrejdować ;-)

Idę szukać benczmarków :D

Artur
01-09-2009, 11:53
to 129 to za caly system czy tylko upgreat?

Jest to pelny/caly sytem, ktory bez problemu instaluje sie na czystym dysku, jednak zgodnie z licencja powinienes go zainstalowac na starym systemie jako upgrade.

edit: Co pracuje, a co nie pod Snow'em: http://snowleopard.wikidot.com/start
jesli komus nie EFI nie wystartowalo jako 64bit, polecam sprawdzic i wlaczyc, jesli jest mozliwosc: http://www.macupdate.com/info.php/id/32252/32--or-64-bit-kernel-startup-mode-selector

mam nadzieje, ze sie przyda :)

adrian
01-09-2009, 13:22
Btw, ktoś już zamawiał ten upgrade za $9.95?

adrian
01-09-2009, 20:37
Może mi ktoś naświetlić teren :)

Snow Leopard ma gammę ustawioną na 2.2 - Leopard ma 1.8. Czy to oznacza, że obraz jest bardziej przekontrastowany?

Jeżeli tak - jaki to ma wpływ na obraz? Dodam tylko, że nie korzystam z wyświetlaczy apple.

adrian
02-09-2009, 07:52
Nikt? :/

Znalazłem na serio dobry artykuł o Snow: http://arstechnica.com/apple/reviews/2009/08/mac-os-x-10-6.ars.

lookash
02-09-2009, 09:36
Teoretycznie tak. Zapewne mozna bez problemu wrócić do ustawień leo. Ja jak na razie czekam na 10.6.1, na pierwsze poprawki i wtedy polece do ispotu po snow za 129zl - cena rzeczywiscie jak na oryginalny system malutka.

adrian
02-09-2009, 11:48
129zł to cena za upgrade ;-)

lookash
02-09-2009, 12:01
129zł to cena za upgrade ;-)
Wiem, mam leo wiec mnie ta cena obowiazuje.

kiemlo
02-09-2009, 12:19
Podobnież aktualizacja do Snow Leoparda zadziała również na komputerach z Tigerem - nie trzeba kupować pełnej wersji.

adrian
02-09-2009, 15:05
Na płycie jest pełna wersja, więc możesz ją postawić też na kompach z tigerem.

lookash
02-09-2009, 23:10
Możesz jest tutaj slowem względnym. Mozesz zainstalowac update na tigera a mozesz tez sciagnac z torrentow. Niczym sie to nie rozni jesli chodzi o legalnosc, jedynie w pierwszym przypadku placisz za nielegalne oprogramowanie.
Zeby byc legalnym wazne jest przestrzegac zapisow w licencji a w niej wyraznie napisane jest ze update i cena 129zl (29$) przysluguje uzytkownikom ktorzy posiadaja komputer na ktorym wczesniej mieli legalnie zainstalowanego zwyklego leoparda.
Tak wiec update snow instalowany na tigera jest tak samo nielegalny jak zwykly pirat :) To ze znajdziesz na ulicy plyte z oryginalnym photoshopem nie znaczy ze mozesz instalowac go legalnie - nie pisadasz jeszcze licencji ;)

adrian
03-09-2009, 11:09
Racja, racja :)

Fefka
03-09-2009, 11:40
Dochodzi do tego pewność pochodzenia oprogramowania bo z tymi "ściąganymi" to różnie bywało - mam tu na myśli iLife 09 i iWork 09 gdzie były one lekko zmodyfikowane.

adrian
03-09-2009, 12:04
Co jest o tyle fajne, że te programy można zessać za darmo od apple ;-)

lookash
03-09-2009, 13:14
No to był najwiekszy paradoks wlasnie, bo mozna zassac pewne ilusdniowe triale wlasnie od apple ze strony i potraktorac jakimis witaminami - kto chce oczywiscie. Ale ludzie woleli sciagac z jakis roznych niepewnych zrodel.

Z iLife09 tak nie bylo, za to iWork09 wywołał niemałe zamieszanie w światku macowców. I wbrew niektorym donosom, to nie byl wirus, bo ten na macu nie ma prawa bytu. Musialby sie sam kopiowac i zarażać a tego nie robil :)

adrian
03-09-2009, 13:57
W sensie, że wirusy nie mają prawa bytu na makach?

lookash
04-09-2009, 02:49
W sensie, że wirusy nie mają prawa bytu na makach?
Wirus jak nazwa wskazuje to takie specyficzne oprogramowanie które samo bez wiedzy i zgody użytwonika potrafi się rozprzestrzeniać i zarażać inne pliki. Mac to system unixowy, a w nich każda poważniejsza czynność wymaga podania hasła admina. O ile użytkownik wie co robi o tyle trudno, żeby takie oprogramowanie się rozprzestrzeniło. Co innego trojany i dziury w samym systemie. No ale to już dyskusja na dłuższe posiedzenie i nie ten temat :)

adrian
04-09-2009, 07:51
Wirus jak nazwa wskazuje to takie specyficzne oprogramowanie które samo bez wiedzy i zgody użytwonika potrafi się rozprzestrzeniać i zarażać inne pliki. Mac to system unixowy, a w nich każda poważniejsza czynność wymaga podania hasła admina. O ile użytkownik wie co robi o tyle trudno, żeby takie oprogramowanie się rozprzestrzeniło. Co innego trojany i dziury w samym systemie. No ale to już dyskusja na dłuższe posiedzenie i nie ten temat :)

No a co za problem zarazić pliki, których właścicielem jest user? Poza tym wirusy mogą też rozprzestrzeniać się przez sieć - np. poprzez pocztę lub komunikatory.

To, że jest to unix nie oznacza z automatu, że nie wirusy nie mają prawa bytu ;-)

michaeel
04-09-2009, 09:40
uzywam macow od dluzeszo czasu, tiger->leo->snow leo i powiem, ze jest roznica predkosci :) Tak, szybciej to dziala :) Chociaz to jeszcze nie jest moca jak tiger ns g5 :) ale jest dobrze, zobaczymy co przyniesie update :)

lookash
04-09-2009, 11:32
No a co za problem zarazić pliki, których właścicielem jest user? Poza tym wirusy mogą też rozprzestrzeniać się przez sieć - np. poprzez pocztę lub komunikatory.

To, że jest to unix nie oznacza z automatu, że nie wirusy nie mają prawa bytu ;-)
Z doświadczenia widać, że problemy jednak z tym są. Ale jak już pisałem nie ten temat, bo to dłuższa pogawędka i właściwie bez końca :) Na myapple.pl bez liku takich :)

Co do prędkości samego systemu byłem u kumpla który instalowal update i widać dość duży skok. Jest szybciej i to cieszy. Szybki podgląd jeszt teraz rzeczywiscie szybki - często było trzeba czekać na załadowanie większych zdjęć, czy muzyki. Martwi jedynie zacinające expose :(

Mnie przed przesiadką zatrzymują te niektóre drobne błędy i nie do końca dobrze działający CS3 :(

adrian
04-09-2009, 12:01
To co mi się podoba w Snow Leopardzie (przynajmniej na papierze i w testach - bo jeszcze mam leo) to usprawnienia w systemie bez dodawania zbędnych bajerów. Poprawili system plików, kompilatory (LLVM), przepisali parę aplikacji na 64bity (Finder). Jest Grand Central, który rozrzuca wątki po coreach procesora/procesorów, poprawili quick time. Generalnie bardzo ciekawe usprawnienia na plus, więc i wydajność musi wzrastać.

Dla mnie bomba - jeżeli chodzi o ficzery to os x ma ich sporo i nie ma takiego ciśnienia na nowe, natomiast przyspieszenie samego systemu to zmiana baaaardzo in plus.

adrian
04-09-2009, 13:03
Apple już testuje 10.6.1 ;-)

klik (http://www.appleinsider.com/articles/09/09/03/apple_already_testing_mac_os_x_10_6_1_update.html)

marszull
04-09-2009, 13:35
A tu (http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Photoshop-CS3-pojdzie-na-Mac-OS-X-106-Adobe-uspokaja,wid,11437369,wiadomosc.html?ticaid=18afd) apropos wspierania cs3

lookash
04-09-2009, 14:20
Apple już testuje 10.6.1 ;-)

klik (http://www.appleinsider.com/articles/09/09/03/apple_already_testing_mac_os_x_10_6_1_update.html)

A tu (http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Photoshop-CS3-pojdzie-na-Mac-OS-X-106-Adobe-uspokaja,wid,11437369,wiadomosc.html?ticaid=18afd) apropos wspierania cs3

No i cudnie :) Tylko wyjdzie 10.6.1 i potwierdzi sie normalne działanie cs3 lece do iSpota po update :)

michaeel
06-09-2009, 23:29
Pewnie w tym miesiacu bedzie juz 10.6.1 :) szczerze, dopatrzyłem sie malego bledu przy korzystaniu z saobow samby, nie dziala to tak jak powinno, na leo bylo ok :)

adrian
07-09-2009, 07:44
michaeel, co jest nie tak?

Fefka
08-09-2009, 20:45
właśnie zrobiłem upgrade z Leo do Snow Leo i jest spory skok jeśli chodzi o szybkość działania - mam też teraz 12 GB więcej wolnego miejsca na dysku. Udał się programistom Apple system.

MrQba
11-09-2009, 08:18
10.6.1 pojawiło sie w nocy. Do pobrania oczywiscie przez SU

kubens
11-09-2009, 08:43
no to dzisiaj update w domku ;)

Fefka
12-09-2009, 17:48
Wczoraj zrobiłem update i wszystkie aplikacje Nikona jak działały tak nadal działają...

Artur
12-09-2009, 20:29
U mnie NX2 strasznie zwolnil.

moonrage
15-09-2009, 14:46
a do mnie dziś właśnie zawitała paczka AirMail z UK a w niej update do SnowLeopard'a jestem już*po instalacji i WOW śmiga naprawdę szybko, specjalnie nie czytałem opinii innych recenzentów, nie oglądałem testów aby przekonać*się*na własnej skórze i faktycznie, zrobili kawał dobrej roboty. LR2 po prostu lata :] Oby więcej takich systemów, bo wszystko idzie w dobrą stronę.

marszull
15-09-2009, 15:01
a do mnie dziś właśnie zawitała paczka AirMail z UK a w niej update do SnowLeopard'a

moglbys cos wiecej na ten temat? czy po prostu kupiles kompa w UK?

moonrage
15-09-2009, 17:38
moglbys cos wiecej na ten temat? czy po prostu kupiles kompa w UK?

Sprzęt kupiłem w UK, więc kwalifikowałem się na upgrade za 10$ czy ileś tam równowartość w £. Wypełniłem formularz na polskiej stronie apple, wydrukowałem i wysłałem z Polski wraz z potrzebnymi dokumentami do UK. Całość trwała mniej jak dwa tygodnie. Dziś otrzymałem przesyłkę z płytką :)

marszull
15-09-2009, 18:05
Dzieki
Czyli tak jak myslalem

gadas
15-09-2009, 20:31
10.6.1 noooooo teraz jestem zadowolony jeszcze bardziej .
Linksys router eNkowy działa mi poprawnie a już traciłem nadzieje ;)

gadas
16-09-2009, 20:44
... no to mały edit do linksysa nie moge sobie zmienić ręcznie kanału ale to nie wina upg :(

lookash
16-09-2009, 21:52
A niech mi ktos powie jedna rzecz. Bo juz sie naczytalem roznych opini.

W zwyklym leo korzystalem czesto z takiej malej dogodnosci. W docku mialem ikone PSa, budzuje sobie po sieci w safari i np widze fajny obrazek, przeciagam go na ikone PSa a tem otwiera sie i jest gotowy do edycji przeciagnietego obrazka.

Moze ktos z was sprawdzic czy takie cos dziala w snow? Bo podobno ludzie maja z tym problemy :/

dzejms
16-09-2009, 21:59
Nie dziala.

Tu (http://www.michaelcritz.com/2009/08/28/snow-leopard-breaks-drag-and-drop/) i tu (http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=10110296) tez nie.

Apple i Adobe juz wiedza, a czy cos zrobia? Oby.

lookash
16-09-2009, 22:23
Co za chała. Niech to poprawią jak najszybciej bo zbieraja im sie kolejne minusy ktore odciagaja mnie od update'u :(

marszull
16-09-2009, 23:19
A myslicie ze pilota poprawia? Tak zeby dzialaly inne aplikacje a nie tylko itunes i front row ?
bo ja bardzo czesto tego pilota uzywam przy ogladaniu filmow ;-)

lookash
16-09-2009, 23:26
A co? Tez nie dziala? :P Z tego co wiem na leo VLC normalnie korzystalo z niego, na snow juz to nie dziala?

marszull
16-09-2009, 23:38
to co wyczytalem w necie :
"Przede wszystkim: pilot Apple stał się bezużyteczny. Nie działa bowiem funkcja uaktywniania trybu wyłączności, przez co PYM Player (i każdy inny program, sterowany pilotem) nie może zarezerwować pilota tylko dla siebie. Na skutek tego przyciski pilota zawsze włączają Front Row, zawsze regulują głośność i zawsze uruchamiają iTunes, niezależnie od tego, do czego chciałby użyć ich bieżący program."

dzejms
17-09-2009, 07:57
A Sofa Control (http://www.gravityapps.com/sofacontrol/) nie dziala?

northrop
17-09-2009, 08:13
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/6/snowr.jpg)

;)

marszull
17-09-2009, 10:41
A Sofa Control (http://www.gravityapps.com/sofacontrol/) nie dziala?

o a tego nie znalem, musze stestowac
dzieki za linka

adrian
17-09-2009, 12:00
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/6/snowr.jpg)

;)

hehehe

fonu
13-01-2010, 12:05
Capture NX2 tez nie działa - i jakoś kulawo idzie im wydanie łatki

spiritwood
13-01-2010, 12:13
Jak nie działa jak działa. Przynajmniej wersja CNX 2.2.2, którą mam. Wszystkie aplikacje Nikona działają bezbłędnie, podobnie jak Lightroom i Photoshop Elements 6.

dzejms
14-01-2010, 12:22
A niech mi ktos powie jedna rzecz. Bo juz sie naczytalem roznych opini.

W zwyklym leo korzystalem czesto z takiej malej dogodnosci. W docku mialem ikone PSa, budzuje sobie po sieci w safari i np widze fajny obrazek, przeciagam go na ikone PSa a tem otwiera sie i jest gotowy do edycji przeciagnietego obrazka.

Moze ktos z was sprawdzic czy takie cos dziala w snow? Bo podobno ludzie maja z tym problemy :/

Juz dziala. Update do 10.6.2 to zalatwil.

Capture NX2 tez nie działa - i jakoś kulawo idzie im wydanie łatki

Dziala.

to co wyczytalem w necie :
"Przede wszystkim: pilot Apple stał się bezużyteczny. Nie działa bowiem funkcja uaktywniania trybu wyłączności, przez co PYM Player (i każdy inny program, sterowany pilotem) nie może zarezerwować pilota tylko dla siebie. Na skutek tego przyciski pilota zawsze włączają Front Row, zawsze regulują głośność i zawsze uruchamiają iTunes, niezależnie od tego, do czego chciałby użyć ich bieżący program."

Wyczytane a nie sprawdzone. Dziala.

marszull
14-01-2010, 12:27
Wyczytane a nie sprawdzone. Dziala.

o a tego nie znalem, musze stestowac
dzieki za linka

Tak w nawiazaniu do tematu, na snow jeszcze nie przeszedlem
ale sofacontrol smiga od pazdziernika i jest bardzo pomocna
A co do pilota to na pewno nie dzialal (znajomy testowal na snow), ale wydaje mi sie ze wyszedl jakis update systemu dotyczcy pilota.

dzejms
14-01-2010, 12:31
Tak w nawiazaniu do tematu, na snow jeszcze nie przeszedlem
ale sofacontrol smiga od pazdziernika i jest bardzo pomocna
A co do pilota to na pewno nie dzialal (znajomy testowal na snow), ale wydaje mi sie ze niedawno wyszedl jakis update systemu dotyczcy pilota.

Uzywalem SofaControl, ale ostatnio probuje RemoteBuddy (http://www.iospirit.com/products/remotebuddy/).

marszull
14-01-2010, 12:47
Uzywalem SofaControl, ale ostatnio probuje RemoteBuddy (http://www.iospirit.com/products/remotebuddy/).

tez sie natknalem na ten program, ale na razie sofa sie sprawdza
a co do poprawek i pilota to ta sama firma wypuscila http://www.iospirit.com/labs/candelair/
ktory naprawia bledy w uzywaniu pilota

fonu
15-01-2010, 19:24
nie wiem jak Wam dział NX2 - bo mi jakoś dziwnie działa - na Windows śmiga aż miło, na Maku - coż - zle,
mam wersje 2.2.3 nowszej nie widzę - nie hula
Leopard Snow i iMac

Pawel92
15-01-2010, 20:54
nie wiem jak Wam dział NX2 - bo mi jakoś dziwnie działa - na Windows śmiga aż miło, ...

No wreszcie komuś śmiga NX2. Gratulacje :mrgreen:

fonu
19-02-2010, 11:02
NX2 2.2.4 - hula
ale do czasu aż zainstaluje się
Color Efex Pro 3.0 for Capture NX 2

i wtedy już nie hula jak należy - wybierasz filtr - i .... kwas