Nowość dla Mac pojawił OS X Snow Leopard no to sie ciekawie zapowiada .
Szukaj
Nowość dla Mac pojawił OS X Snow Leopard no to sie ciekawie zapowiada .
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
Rzeczywiście "ciekawie":
1. Adobe CS3 nie jest zgodny ze Snow Leopardem - posiadacze są informowani, że Adobe CS4 jest w pełni zgodne
2. Apple wprowadza trochę po cichu program antywirusowy do Snow Leoparda - czyżby koniec mitu o braku wirusów?
Co ponadto?
Wywalono zgodność z Power PC - system przyśpieszył bo został odchudzony o połowę. Poprawiono kilka ikonek, napisano od nowa dwie aplikacje - jedyna ciekawostka to Open Cl ale na jego faktyczna użyteczność lub nie trzeba poczekać.
Dokładnie takie same zmiany wnosi Windows 7 - poprawiono kilka rzeczy w kernelu, poprawiono kilka ikonek, przepisano od nowa ze dwie aplikacje i dodano wsparcie DirectCompute co jest odpowiednikiem OpenCl - a obie nazwy kryją w sobie możliwość wykorzystania mocy procesora graficznego do wsparcia innych zadań.
Ot godni następcy "starych" systemów awans z 10.5.8 na 10.6 w przypadku OS-X i z 6.0 na 6.1 w przypadku Windows.
Zapowiada się zatem marketingowy bełkot jaki to Windows 7 cacy, a reszta be i jaki to Snow Leopard cacy, a reszta be.
Pomijając cenę kosztów zakupu samego systemu której tak naprawdę porównać się nie da ponieważ dla Snow Leoparda trzeba dokupić ściśle określony hardware konkretnej firmy który kosztuje trochę drogo a potem najczęściej instaluje się parallels i windows - kolejne koszty.
Właściwie podsumowując mogę napisać że i tak Tiger i XP są najbardziej chwalonymi systemami.
Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 27-08-2009 o 14:04
pozdrawiam Sebastian
Tr0n, to co piszesz o W7 to jest kompletne mijanie się z prawdą. Używałeś dlużej niż 10 minut? Próbowałeś zrobić na nim coś więcej niż odpalenie filmu/uruchomienie IE? Spróbuj odpalić sobie monitor zasobów, popatrz na rozpoznawanie pisma czy PowerShell. Daleki jestem od czołobitności i gdyby nie to, że mogę mieć ten system legalnie za darmo z uczelni, to na pewno nie kupiłbym go w innych okolicznościach niż przy zmianie kompa. Ale trzeba przyznać, że to jeden z najwygodniejszych (pomimo wad) i najstabilniejszych Windowsów jaki się pojawił w ciągu ostatnich 10 lat. Tyle.
P. S. na pewno nie nazwałbym tego systemu Vistą po liftingu.
Tak, używałem dłużej niż 10 minut
- rozpoznawanie pisma akurat mało mnie interesuje - klawiatura w tym celu jest wystarczająca dla mnie, jednak nie nazywałbym systemu operacyjnego rewolucyjnym z powodu takiej oczywistej ewolucji
- PowerShell - to akurat można sobie dodać do XP lub też używać Cygwina jak ktoś woli skrypty unixowe,choć oczywiście PowerShell ma większe możliwości do "wyciągania" danych z systemu
- monitor zasobów - Sysinternals daje mi to co potrzebuję
Spędziłem bardzo dużo czasu z Windows 7. Nie udowadniaj mi proszę w tym wątku świetności Windows 7 bo jest on o Snow Leopardzie. Na temat W7 możemy porozmiawiać w innym wątku
Swoją droga SnowLeopard jako jedną z "najważniejszych" nowych funkcji też ma "Ulepszone wprowadzanie chińskiego pisma ręcznego"
Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 27-08-2009 o 16:56
pozdrawiam Sebastian
Wskaż mi proszę, gdzie nazwałem W7 rewolucyjnym? Rewolucji nie ma, ale nie zmienia to faktu, że to najlepszy Windows jaki został wydany. Dobre wypośrodkowanie pomiędzy OS X a Linuksem. Ja wyjścia nie mam i nawet jakbym chciał, to przejść na inny system nie mogę. A skoro mogę to robić wygodniej, to dlaczego nie?
Spróbuj wklepać jakieś bardziej skomplikowane wzory do Worda to porozmawiamy. Klikając można się zajechać, a tak tablecik, W7 i mam szybko to co potrzebuję do jakiegoś sprawozdania itd. Przez litość nie wspomnę o wszelkiego rodzaju *TeKSach.
Jasne, że można PS sobie zainstalować, podobnie jak Sysinternals i milion innych programów. Tyle, że w W7 masz to już w systemie. Powiedz adminowi który ma kilkaset kompów pod sobą i musi hurtem coś na nich zmienić, żeby sobie PS na każdym zainstalował...
Daleko mi do fanboystwa, ale nie trawię narzekania "bo to Windows".
Z mojej strony koniec OT.
Klepałem wzory w Wordzie 2.0 i 6.0 na Windows 95 i NT 4.0 i przeżyłem - choć obecnie mniemam jest wygodniej.
Co do instalacji oprogramowanie admin który ma kilkaset kompów robi to za pomocą serwera domenowego, a jako osoba obeznana z wieloma sieciami po 10000 stacji i więcej znam problemy i scenariusze migracji i wcale tak kolorowo z W7 nie będzie. Nie narzekam też nigdzie "bo to Windows" - zęby zjadłem na tych systemach począwszy od najstarszych wersji. Poddałem tylko w wątpliwość marketingowe gadanie o W7 i Snow Leopard.
Naskoczyłeś na moją wypowiedź a chyba jej dokładnie nie przeczytałeś, ale nie szkodzi wyjaśnię Ci:
Spece od marketingu napisali jaki to Snow Leopard jest cudowny i najnowocześniejszy na świecie itd. Ja w swojej wypowiedzi napisałem że to samo oferuje Windows 7 - są to dla mnie równoważne systemy pod względem możliwości. Dalej napisałem że obydwa są po prostu uaktualnieniem swoich poprzednich wersji i tyle.
Wszelkie kolejne wpisy dotyczące Windowsów spowodują że zamknę ten wątek i tyle
pozdrawiam Sebastian
A gdzie jest info o niezgodnosci cs3 ze snowleopardem?
nie zebym Ci nie wierzyl ale myslalem o upgrade, jednak przy takim babolu to poczekam sobie, az kiedys zmienie pakiet adobe na nowszy
np http://applemania.pl/2009/08/26/adob...snow-leoparda/
Niezgodność nie oznacza, że nie da się uruchomić ale jak coś nie będzie działać to Adobe się oficjalnie odcięło od tematu
Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 27-08-2009 o 22:44
pozdrawiam Sebastian
kurcze co za dziady![]()
zobaczymy moze ktos to zacznie testowac zamiast adobe (a znajac uzytkownikow to nawet na pewno)
i wtedy przekonamy sie czy nie jest zgodny i wywala jakies bledy czy tez wszystko gra![]()
Skontaktuj się z nami