Zobacz pełną wersję : Problem z Phottix Tetra
Witam
Właśnie otrzymałem upragniony wyzwalacz radiowy i pojawił sie mały problem.
Posiadam nikona d100 oraz lampe sb 600, po podłączeniu wszystkiego ładnie błyska, problem sie pojawia w momencie gdy chce ustawić moc błysku, tzn wogole nie moge go ustawić, przyciski na lampie przy ustalaniu mocy wogole nie działają. Natomiast gdy lampe podłacze do aparatu działa, działa także gdy jest podłączona przewodem synchronizacyjnym.
Moglibyście coś doradzić.
Mam nadzieję że nie zaśmiecam.
Pozdrawiam
ustaw lampe w manual i mozesz sobie ustawiac co chcesz...
Jest ustawiona i nic :/ Przy kablu obok TTL pokazują "pioruny" i wtedy moge ustawiać a przy radiu brak tego...
a jak jest podlaczany ten odbiornik? przez goraca stopke czy kablem? jesli przez stopke i jest metalowy to moze Ci zwierac styki. zaklej wszystko tasma, zostaw tylko otwarty srodkowy styk.
Problem został rozwiązany, nikon d100 nie obsługuje lamp bezprzewodowo, stąd taki efekt, sprawdze jeszcze na d90 czy napewno to jest wina tylko d100.
co Ty mowisz... przez radio to nawet zorka odpalisz sb-600
Problem został rozwiązany, nikon d100 nie obsługuje lamp bezprzewodowo, stąd taki efekt
Że co ;) ? Chyba ci się coś całkiem pokiełbasiło, wyzwalanie przy pomocy chińskich wyzwalaczy nie ma nic wspólnego z CLS'em
no to nie wiem :/ sprawdzałem na d90 i tez nie dziala, może to być wina urządzenia ?
a co do tego to przeczytalem to w instrukcji od lampy
http://pricho.webd.pl/forum/instrukcje/nikon_sb_600_pl.pdf
strona 8
To może ja czegoś nie rozumiem
Tak na szybko to:
1. nie włączaj w sb-600 wyzwalania bezprzewodowego, lampa w manualu na odbiornik a nadajnik na aparat.
2. zobacz czy włączyłeś odbiornik
3. zobacz czy te dwie dźwigienki do ustawiania kanału są w tym samym położeniu na odbiorniku i nadajniku ( a musza być ;) )
4. bateria w odbiorniku lub nadajniku może być za słaba
naloz nadajnik na aparat, ustaw lampe w tryb M, nie zadne cls. ustaw sobie moc lampy strzalkami gora dol - taka jaka Ci potrzebna (1/8, 1/16, 1/32 itd) nacisnij spust migawki. lampa powinna blysnac z zdana jej sila. jesli nie blyska to zaklej stopke lampy tasma, bo jesli stopka odbiornika jest metalowa to moze zwierac i zepsujesz lampe.
prosciej juz sie nie da. jesli nadal nie dziala, to albo ja nie potrafia klarownie tlumaczyc albo urzadzenie ktore kupiles jest z miejsca w ktorym plecy traca swoja szlachetna nazwe.
A, sorry myślałem że jest też problem z wyzwoleniem i się rozpisałem :)
ja w lampie nie moge ustawic zakresu -3.0 do +3.0
ale o czym Ty mowisz!!!!!!!!!!!!!!!! ustaw w lampie tryb M!
Cichuu koledzy Ci juz napisali krok po kroku co i jak wlaczyc - zrob to i jesli nadal nie bedzie dzialalo znaczy ze cos nie teges z phottixem
dobra jest juz ustawione, sorki za zamieszanie, troche się a nawet bardzo zakręciło.ale pojawia mi sie inny problem i wsumie o to mi najbardziej chodziło, przepraszam za brak fachowej wiedzy nazewnictwa, chodziło mi kompesnacje błysku ze tego nie moge ustawić na radiu a na przewodzie synchronizacyjnym moge.
Przepraszam ze co poniektórych wkurzyłem.
jak nie mozesz jak mozesz? tylko w trybie manualnym - dodajac lub zdejmujac moc lampy. nawet tryb manualny masz podzielony co 1/3EV... (chyba w sb-600 tez?)
no włąsnie nie moge:/ podam jeszcze raz link do instrukcji i może ktoś zrozumie o co mi chodzi
http://pricho.webd.pl/forum/instrukcje/nikon_sb_600_pl.pdf
strona 44
Nie moge zmienic tych wartości... niechce wogole pokazac sie na panelu LCD lampy...
Jeżeli podłącze lampe na kablu to ta funkcja pojawia sie.
ustaw lampe w tryb M, nie TTL ani zaden inny. Strzalkami bedziesz mogl ustawiac sile lampy z dokladnoscia 1/3EV...
Nie da sie tak?
zrob zdjecie LCD lampy z podlaczonym odbiornikiem.
Witam
przesyłam fotke
http://i109.photobucket.com/albums/n59/cichuu/phottix.jpg
Sprawdzałem to urządzenie na d90 z drugą lampą sb600(nie moją ) i problem jest ten sam.
Witam
przesyłam fotke
Sprawdzałem to urządzenie na d90 z drugą lampą sb600(nie moją ) i problem jest ten sam.
czyli wszystko jasne- przestaw lampę z ttl na M- te chińskie wynalazki nie przenoszą automatyki. amen
Witam
przesyłam fotke
kolego, po raz nie wiem ktory! TAM NIE MA ZADNEGO PROBLEMU. kompensacja ekspozycji czyli EV w TTL bedzie dzialac TYLKO w systemie TTL czyli albo na sankach albo w CLS albo na dedykowanym kablu.
Jesli chcesz blyskac radiem to ustaw lampe w tryb M (kurcze - M jak MILOSC bo juz prosciej sie nie da. leci wieczorem w programie 2 TVP - sprawdz jak wyglada litera M) .
W tym trybie (M jak MILOSC) ustawiasz sobie moc palnika z dokladnoscia co 1/3 EV czyli DOKLADNIE to samo co w trybie ttl, tylko prosciej i bardziej zrozumiale.
Czy spawa wymaga dalszego tlumaczenia, czy wreszcie wystarczajaco prosto i wyraznie wszyscy napisalismy w czym NIE MA problemu?????
Ok wszystko zrozumiałem, nie ciśnieniuj sie tak. Czasami banalne rzeczy potrzebują dłuższego wytłumaczenia niż te skomplikowane.