Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Problem z Phottix Tetra

Witam
    Właśnie otrzymałem upragniony wyzwalacz radiowy i pojawił sie mały problem.
    Posiadam nikona d100 oraz lampe sb 600, po podłączeniu wszystkiego ładnie błyska, problem sie pojawia w momencie gdy chce ustawić moc błysku, tzn wogole nie moge go ustawić, przyciski na lampie przy ustalaniu mocy wogole nie działają. Natomiast gdy lampe podłacze do aparatu działa, działa także gdy jest podłączona przewodem synchronizacyjnym.
    Moglibyście coś doradzić.
    Mam nadzieję że nie zaśmiecam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

ustaw lampe w manual i mozesz sobie ustawiac co chcesz...

Domyślnie

Jest ustawiona i nic :/ Przy kablu obok TTL pokazują "pioruny" i wtedy moge ustawiać a przy radiu brak tego...

Domyślnie

a jak jest podlaczany ten odbiornik? przez goraca stopke czy kablem? jesli przez stopke i jest metalowy to moze Ci zwierac styki. zaklej wszystko tasma, zostaw tylko otwarty srodkowy styk.

Domyślnie

Problem został rozwiązany, nikon d100 nie obsługuje lamp bezprzewodowo, stąd taki efekt, sprawdze jeszcze na d90 czy napewno to jest wina tylko d100.

Domyślnie

co Ty mowisz... przez radio to nawet zorka odpalisz sb-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichuu Zobacz posta
    Problem został rozwiązany, nikon d100 nie obsługuje lamp bezprzewodowo, stąd taki efekt
    Że co ? Chyba ci się coś całkiem pokiełbasiło, wyzwalanie przy pomocy chińskich wyzwalaczy nie ma nic wspólnego z CLS'em

Domyślnie

no to nie wiem :/ sprawdzałem na d90 i tez nie dziala, może to być wina urządzenia ?
    a co do tego to przeczytalem to w instrukcji od lampy
    http://pricho.webd.pl/forum/instrukc..._sb_600_pl.pdf
    strona 8

To może ja czegoś nie rozumiem

Domyślnie

Tak na szybko to:
    1. nie włączaj w sb-600 wyzwalania bezprzewodowego, lampa w manualu na odbiornik a nadajnik na aparat.
    2. zobacz czy włączyłeś odbiornik
    3. zobacz czy te dwie dźwigienki do ustawiania kanału są w tym samym położeniu na odbiorniku i nadajniku ( a musza być )
    4. bateria w odbiorniku lub nadajniku może być za słaba

Domyślnie

naloz nadajnik na aparat, ustaw lampe w tryb M, nie zadne cls. ustaw sobie moc lampy strzalkami gora dol - taka jaka Ci potrzebna (1/8, 1/16, 1/32 itd) nacisnij spust migawki. lampa powinna blysnac z zdana jej sila. jesli nie blyska to zaklej stopke lampy tasma, bo jesli stopka odbiornika jest metalowa to moze zwierac i zepsujesz lampe.

prosciej juz sie nie da. jesli nadal nie dziala, to albo ja nie potrafia klarownie tlumaczyc albo urzadzenie ktore kupiles jest z miejsca w ktorym plecy traca swoja szlachetna nazwe.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów