Zobacz pełną wersję : d80 i pytanie o ostrosc...
grzegorzw
23-08-2009, 22:02
Witam jak to jest z autofocusem w nikonach naszych.. tzn majac ustawiuony aparat na "auto" wszystkie 11 pol sa aktywne czyli robiac zdjecie af lapie np 3, 4 pola i robi ostre zdjecie...
natomiast przelaczajac na "P,A,SM" lapie tylko srodkowe pole ktore mozemy sobie przesunac np lewo, p[rawo itd...
tak ma byc czy jest sposob zeby na tych trybach tez lapal ostrosc wszytskimi polami af...?
autofocus ustawiasz na auto i po problemie
jackrabbit
23-08-2009, 22:18
chcesz ustawic ostrosc jednoczesnie w paru polach czy co? ;)
grzegorzw
23-08-2009, 22:23
chodzi mi o to czy w tych trybach jest tez mozliwosc ustawienia af tak jak w auto ze lapie np 3 lub 4 pola
Oj, chyba koledze instrukcja obsługi aparatu się kłania ... Menu ustawień osobistych -> poz. nr 2
Witam
Ja mam dokładnie odwrotny problem, chcę ustawić pojedyncze pole af i po przejściu na ten tryb nie mam wpływu na to które pole jest aktywne, aparat za każdym razem ustawia inne a mnie potrzebne jest dokladnie środkowe...i w instrukcji tego nie ma jak to zrobić:(
trzeba ustawić widok menu na pełne a następnie w TRYBIE WYBORU POLA AF odpowiednio automatyczny wybór/dynamiczny wybór - czyli możemy zmieniać/ bądź tylko środek.
trzeba ustawić widok menu na pełne a następnie w TRYBIE WYBORU POLA AF odpowiednio automatyczny wybór/dynamiczny wybór - czyli możemy zmieniać/ bądź tylko środek.
mam ustawiony tryb pojedynczego AF i jest aktywne jedno ale nie środkowe, tylko dolne albo lewe a mnie zależy na środkowym...
jackrabbit
27-08-2009, 20:22
a nie zablokowales sobie czasem tego?
nie wiem czy sobie nie zablokowałam...może i tak a jak to sprawdzić??
willy_fil_
27-08-2009, 21:22
pod kciukiem masz taki przesuwany "cyngwajs" oznaczony literą L ustaw go w innym połozeniu niz jest teraz i powinno to zalatwić sprawę:)