Zobacz pełną wersję : Problem AF D300?
Witam forumowiczów.Mam problem w zachowaniu swojego apaatu Nikon D300 wraz z Tamronem 17-50 2.8. Mianowicie podczas robienia zdjęć w pewnym momencie przestaje mi działac autofocus.Ostrzy mi pięknie przez kilka minut nastepnie AF przestaje reagowac,spust migawki jest jak martwy,nie mogę wyostrzyć ani zrobić fotki. Muszę aparat wyłączyc i włączyc i problem znika ale zazwyczaj na kilkanascie minut. Nie mam pojecia w czym problem? W ustawieniach,w korpusie czy w optyce? Zdjęcia robię zazwyczaj w trybie A czyli ustawiam sam przysłnę,auto iso,AF 51 punktów wtrybie śledzenia ostrości C. Może macie jakies pomysły co źle robię?A może czeka mnie serwis.Dziękuję za sugestie.
woytec60
22-08-2009, 22:27
Z innym obiektywem sprawdziłeś?
Zacznij od najprostszej rzeczy, czyli przeczyszczenia styków w szkle i korpusie. Może właśnie problem jest w komunikacji szkła z korpusem.
czyli wogóle nie robi zdjęcia, niekoniecznie wina obiektywu - stawiam na karte...
Raczej nie wina obiektywu, w trybie C powinien robić fotkę nawet jak nie złapie ostrości...
byTOMall
26-08-2009, 14:32
Pewnie to wersja z silnikiem. Mam tak samo z D300 co jakis czas albo po wymianie obiektywu problem wraca. Pomaga czyszczenie stykow w aparacie i obiektywie. Co ciekawe ten sam obiektyw na S5Pro nie sprawia żadnych kłopotów.
jacekplacek
26-08-2009, 17:36
U mnie jest podobnie z n60 2.8af-s gdy robie z lampa pierscieniowa aparat jakby sie wiesza. Wylaczenie lampy, albo jej poruszenie w sankach zalatwia sprawe.
Miałem tak z D80. Czyszczenie styków aparatu i słoika pomaga na jakiś czas.
mam podobnie z tamronem , tylko mój robi fotki ale czarne nic nie naświetla po wyłączeniu i włączeniu aparat znów działa..wymiana karty pomogła na razie nie wiesza się. ale mam iną przypadłość zdarza się D300 że nie trafia z ostrością w punkt. to samo mam z nikonami 50 i 85 czy jest na to rada zmiana ustawień w body nie pomaga.pozdrawiam
Maciek321
13-09-2009, 21:28
mam podobnie z tamronem , tylko mój robi fotki ale czarne nic nie naświetla po wyłączeniu i włączeniu aparat znów działa..wymiana karty pomogła na razie nie wiesza się. ale mam iną przypadłość zdarza się D300 że nie trafia z ostrością w punkt. to samo mam z nikonami 50 i 85 czy jest na to rada zmiana ustawień w body nie pomaga.pozdrawiam
Ja mam dokładnie ten sam problem. Z Tamronem 17-50/2.8 i Nikkor 50/1.8. Wysłałem aparat do serwisu w związku z tym. Mój D80 (tez po serwisie) nie ma z tymi obiektywami żadnego problemu.