Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Problem AF D300?

Witam forumowiczów.Mam problem w zachowaniu swojego apaatu Nikon D300 wraz z Tamronem 17-50 2.8. Mianowicie podczas robienia zdjęć w pewnym momencie przestaje mi działac autofocus.Ostrzy mi pięknie przez kilka minut nastepnie AF przestaje reagowac,spust migawki jest jak martwy,nie mogę wyostrzyć ani zrobić fotki. Muszę aparat wyłączyc i włączyc i problem znika ale zazwyczaj na kilkanascie minut. Nie mam pojecia w czym problem? W ustawieniach,w korpusie czy w optyce? Zdjęcia robię zazwyczaj w trybie A czyli ustawiam sam przysłnę,auto iso,AF 51 punktów wtrybie śledzenia ostrości C. Może macie jakies pomysły co źle robię?A może czeka mnie serwis.Dziękuję za sugestie.

Domyślnie

Z innym obiektywem sprawdziłeś?
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Zacznij od najprostszej rzeczy, czyli przeczyszczenia styków w szkle i korpusie. Może właśnie problem jest w komunikacji szkła z korpusem.

Domyślnie

czyli wogóle nie robi zdjęcia, niekoniecznie wina obiektywu - stawiam na karte...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Raczej nie wina obiektywu, w trybie C powinien robić fotkę nawet jak nie złapie ostrości...
    Magnezowe cos z lusterkiem w srodku, zoltym paskiem i do tego sloiki
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

Pewnie to wersja z silnikiem. Mam tak samo z D300 co jakis czas albo po wymianie obiektywu problem wraca. Pomaga czyszczenie stykow w aparacie i obiektywie. Co ciekawe ten sam obiektyw na S5Pro nie sprawia żadnych kłopotów.
    D300/ N70-300VR, T17-50/2.8, SB800
    C5D/ 17-40/4L, C85/1.8, 430EXII

Domyślnie

U mnie jest podobnie z n60 2.8af-s gdy robie z lampa pierscieniowa aparat jakby sie wiesza. Wylaczenie lampy, albo jej poruszenie w sankach zalatwia sprawe.
    D300, Sigma 17-70, N55-200VR, Sigma 70-300, N60 AF-S MICRO, falcon 800/f8, Sigma 150-500

Domyślnie

Miałem tak z D80. Czyszczenie styków aparatu i słoika pomaga na jakiś czas.
    D300 + MB-D10 + N50 + N85 + N17-55 + N70-300 + N70-200 + SB800 + CaptureNX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Swiętokrzyskie

Domyślnie

mam podobnie z tamronem , tylko mój robi fotki ale czarne nic nie naświetla po wyłączeniu i włączeniu aparat znów działa..wymiana karty pomogła na razie nie wiesza się. ale mam iną przypadłość zdarza się D300 że nie trafia z ostrością w punkt. to samo mam z nikonami 50 i 85 czy jest na to rada zmiana ustawień w body nie pomaga.pozdrawiam
    D 700 / D 300 MB D10 -T 17-50/2.8 N 85/1.8 N 50/1.8 SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarecki Zobacz posta
    mam podobnie z tamronem , tylko mój robi fotki ale czarne nic nie naświetla po wyłączeniu i włączeniu aparat znów działa..wymiana karty pomogła na razie nie wiesza się. ale mam iną przypadłość zdarza się D300 że nie trafia z ostrością w punkt. to samo mam z nikonami 50 i 85 czy jest na to rada zmiana ustawień w body nie pomaga.pozdrawiam
    Ja mam dokładnie ten sam problem. Z Tamronem 17-50/2.8 i Nikkor 50/1.8. Wysłałem aparat do serwisu w związku z tym. Mój D80 (tez po serwisie) nie ma z tymi obiektywami żadnego problemu.
    Nikon D80 + śmieci, I jeszcze D300 teraz mam.

Uprawnienia umieszczania postów