PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiatrak a.d. 1671

Marrab
22-08-2009, 19:40
No i nadeszła pora na mój skromny debiut :) Dość długo się wahałem, mam nadzieję że komuś się spodoba. Z góry dziękuję za komentarze i porady.

Wiatrak z roku 1671 we wsi Duchowo pod Miliczem.

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/t722s6-1.jpg
źródło (http://i32.tinypic.com/t722s6.jpg)

2. Taka mała próba... nie wiem czy w dobrym kierunku poszedłem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/v5k47a-1.jpg
źródło (http://i31.tinypic.com/v5k47a.jpg)

Pozdrawiam.

malasana
22-08-2009, 19:49
Kadr poprawny, nie powalajacy, ale w porzadku. jedynka to porzadnie zrobione zdjecie. Natomiast obrobka na dwojce jest jednak troszeczke zbyt... Proba z b/w czy sepia moglaby sie tu sprawdzic, ale w bardziej stonowanym wydaniu.

T_P_
22-08-2009, 19:55
Jak trafnie zauważył przedmówca, poprawny kadr... ale brakuje ciekawego światła, które m.in. podkreśliłoby materiał budowlany...

T_P_

creep
22-08-2009, 19:58
Za poprzednikami, masz blisko więc poluj na dobre światło, może jakieś dramatyczniejsze niebo?
No i później wywal tą białą tablicę z wiatraka.
Sam obiekt wydaje się mieć spory potencjał.

Angadil
22-08-2009, 20:28
brakuje ciekawego światła, które m.in. podkreśliłoby materiał budowlany...

T_P_

Więc drogi autorze powyższej fotografii pamiętaj by brać sobie te rady do serca i nieważne, że wyszedłeś sobie od tak na miasto z aparatem, zdjęcie robiłeś przy niedzielnym poobiednim spacerze, ewentualnie przejeżdzałeś w okolicy i miałeś aparat przy sobie - wg zaleceń które tak czesto się tu czyta, przy każdej chęci sfotografowania czegoś pamiętaj by .:

1 - mieć ze sobą 40 różnych blend i odpowiednio je ustawić
2 - mieć ze sobą conajmniej 2 dobre lampy błyskowe a najlepiej oświetlenie studyjne by odpowiednio doświetlić
3 - najlepiej gdybyś miał statyw i zawsze go wykorzystywał
4 - Dogadaj się z panem bóckiem coby ci dobre światełko zapewnił i chmurki niczym z armagedonu
5 - najlepiej to z w.w panem dogadaj się by jednoczesnie dał ci zajebiste słońce które pieknie ci doswieci, niebo armagedonowe, przy czym najlepiej jeszcze by były "soczyste pioruny" , lekka mżawka która da miła w odbiorze tęczę a to wszystko o 3:00 nad ranem.

Nie ważne czy fotografujesz jakieś widoczki czy też jesteś świadkiem niesamowitego wydarzenia - pamiętaj o powyższych zasadach i miej czas by to wszystko poustawiać, podostawiać, wyregulować i wtedy... Czekaj X lat na kolejną okazje która spieprzyła ci z przed nosa bo z bzdur wyczytanych na forum wywnioskowałeś, że przecież tak trzeba robić...

Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...
Ewentualnie radziłbym stać i czekać 20godzin aż w końcu te dobre światło będą mieli lub taszczyć 50kg sprzetu ze sobą na każdy najkrótszy spacer...

A żeby nie było offtopu - zdjęcie po prostu bez polotu.
Poprawne ale nudne - w sensie, że nie ma na nim nic co by szczególnie przykuwało uwagę.

malasana
22-08-2009, 20:31
Więc drogi autorze powyższej fotografii pamiętaj by brać sobie te rady do serca i nieważne, że wyszedłeś sobie od tak na miasto z aparatem, zdjęcie robiłeś przy niedzielnym poobiednim spacerze, ewentualnie przejeżdzałeś w okolicy i miałeś aparat przy sobie - wg zaleceń które tak czesto się tu czyta, przy każdej chęci sfotografowania czegoś pamiętaj by .:

2 - mieć ze sobą conajmniej 2 dobre lampy błyskowe a najlepiej oświetlenie studyjne by odpowiednio doświetlić

Nie ważne czy fotografujesz jakieś widoczki czy też jesteś świadkiem niesamowitego wydarzenia - pamiętaj o powyższych zasadach i miej czas by to wszystko poustawiać, podostawiać, wyregulować i wtedy... Czekaj X lat na kolejną okazje która spieprzyła ci z przed nosa bo z bzdur wyczytanych na forum wywnioskowałeś, że przecież tak trzeba robić...

Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...
Ewentualnie radziłbym stać i czekać 20godzin aż w końcu te dobre światło będą mieli lub taszczyć 50kg sprzetu ze sobą na każdy najkrótszy spacer...

Poprawne ale nudne - w sensie, że nie ma na nim nic co by szczególnie przykuwało uwagę.

Oceniamy tutaj efekt koncowy - zdjecie. Nie oceniamy warunkow jakie potencjalnie mozna bylo zastac ani mozliwosci fotografujacego. Swiatlo nieciekawe na zdjeciu - to prawda... i nic wiecej. Inna zupelnie kwestia jest czy autor bedzie mial okazje uchwycic obiekt w lepszym swietle. Przynajmniej jednak wie teraz, czego brakuje jego zdjeciu. Nie wiem skad ta zlosliwosc w tym poscie...

Angadil
22-08-2009, 20:37
Nie wiem skad ta zlosliwosc w tym poscie...

Nie ma złośliwości...
Tylko nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nikt nie ma wpływu na to jakie było światło przy krajobrazie, jak wygląda budynek XYZ albo że auto które focimy na zlocie jest uflogane niemiłosiernie - tu wersja dla hardkorów - powinnismy nosić ze sobą wiadro wody i gąbkę by kazde auto przed foceniem dobrze umyć ewentualnie nosić wiadro farby by przemalować obskórną elewację budynku.

Niestety poniekąd "bezsensownych" opinii nie brakuje tutaj a w fotografii krajobrazowej czy chociażby motoryzacyjnej jedyne na co mamy wpływ to na przesłone, czas, i kadr.

T_P_
22-08-2009, 20:39
...Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...

Powyższym stwierdzeniem, ukazałeś swą słabość... :???:

T_P_

Angadil
22-08-2009, 20:41
Powyższym stwierdzeniem, ukazałeś swą słabość... :???:

T_P_

Nie zrozumiałeś o co mi chodzi.. Trudno...

Tak BTW odnosnie tego co pisałem 2 posty wyżej...

Moja "złośliwość" idealnie pasuje do komentarza Borregarda w tym wątku .:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111024

malasana
22-08-2009, 20:44
a w fotografii krajobrazowej czy chociażby motoryzacyjnej jedyne na co mamy wpływ to na przesłone, czas, i kadr.
Tutaj sie nie zgodze. Mamy wplyw na wiele innych rzeczy. Chociazby na uzycie dodatkowego filtra, poczekanie godziny az slonce sie znizy itd. Nie mowimy tu o fotorafii reportazowej, utrwalajacej "jak tam bylo". W moim uznaniu celem fotografii krajobrazowej jest uzyskanie jak najlepszego zdjecia krajobrazu, i nie jest powiedziane, ze zdjecia nie mozemy powtorzyc.

Angadil
22-08-2009, 20:50
Tutaj sie nie zgodze. Mamy wplyw na wiele innych rzeczy. Chociazby na uzycie dodatkowego filtra, poczekanie godziny az slonce sie znizy itd. Nie mowimy tu o fotorafii reportazowej, utrwalajacej "jak tam bylo". W moim uznaniu celem fotografii krajobrazowej jest uzyskanie jak najlepszego zdjecia krajobrazu, i nie jest powiedziane, ze zdjecia nie mozemy powtorzyc.

Z filtrami itp rzeczami to już się wdajemy w szczegóły - owszem na to wpływ mamy, tak samo na EV czy szerokość jaką obierzemy w obiektywie... Nie mamy wpływu na pogodę i na wygląd danych elementów.

Gdy widzę na ulicy świetne auto nie będę stać 6 godzin i czekać aż słońce zejdzie niżej bo po prostu facet autem mi odjedzie.
Przy krajobrazie można się pokusić o piknik na łonie natury w oczekiwaniu na słońce czy dramatyczne niebo ale kto będzie stał X godzin i czekał ? Zwłaszcza że w danym miejscu jest przypadkowo, w przelocie.
Temat można by rozwijać długo ale nie od tego jest ten wątek.
Sam osobiście nie stałbym i nie czekał na światło, ominąłbym ten wiatrak bo dla mnie jest on po prostu nijaki.

EOT :)

T_P_
22-08-2009, 20:53
...Sam osobiście nie stałbym i nie czekał na światło, ominąłbym ten wiatrak bo dla mnie jest on po prostu nijaki...

Zarzucasz mojej osobie, ale raczej, nie rozumiesz fotografii krajobrazu... :-?

T_P_

Angadil
22-08-2009, 20:56
Jak na razie to nie rozumiem Ciebie ;)

A co do fotografowania krajobrazu... Nie rozumiem tylko tego jakim cudem na niektórych zdjęciach ludziom się udaje tyle nieba i dołu zmieścić w kadrze.. ;)

Greg77
22-08-2009, 21:08
A co do fotografowania krajobrazu... Nie rozumiem tylko tego jakim cudem na niektórych zdjęciach ludziom się udaje tyle nieba i dołu zmieścić w kadrze.. ;)

Stary co ty taki problematyczny jestes?
Slyszales kiedys o obiektywach szerokokatnych?? Lub chocby panoramach skladanych z kilku zdjec?
Cos sie tak tego Borregarda uczepil......w tamtym poscie mial racje.....wiem ze bywa upierd...wy ale taki juz jest:D Jednak bardzo czesto ma racje!
Przy poprawnie naswietlonym zdjeciu mozna wszystko wyciagnac z cienia......tam tak nie bylo....

A co do tej fotki.....jest zwykla i nie porywa....i to nie przez brak blend i innych *******.....ani kadr ani swiatlo mnie nie porywa chociarz jest duzy potencjal w tej miejscowce! I prawde mowia chlopaki ze nalezy to powtorzyc w innych warunkach oswietleniowych......

Co sie tak pieklisz.....meliski troche jakas komedia i wyluzuj!

Do autora zdjecia: Nie martw sie, czytaj forum ogladaj zdjecia i pytaj.....!

Nikonozaur
22-08-2009, 21:17
Zarzucasz mojej osobie, ale raczej, nie rozumiesz fotografii krajobrazu... :-?

T_P_

Po przeczytaniu całości dochodzę do takiego samego wniosku wniosku, co więcej, zrezygnowałbym ze słowa "krajobrazu".

Greg77
22-08-2009, 21:20
Po przeczytaniu całości dochodzę do takiego samego wniosku wniosku, co więcej, zrezygnowałbym ze słowa "krajobrazu".

:D;)

harb
22-08-2009, 21:23
czytam ten wątek i własnym oczom nie wierzę, widzę ze przybył nam na forum nowy ekspert w dziedzinie fotografii który nie dość ze opowiada bzdury to jeszcze obraża ludzi
drogi autorze ponieważ jest to portal edukacyjny, więc pozwoliłem sobie tak na szybciutko wskazać Ci jeden z kierunków obróbki tego zdjęcia, jak również podpowiedzieć zebyś słuchał jednak tych dobrych i sensownych rad doswiadczonych kolegów
ponieważ mam do dyspozycji tylko tego małego jpga, więc rzeczą oczywistą jest iż moje zabiegi nad tą fotką mogą być nie tak spektakularne jak obrobienie jej z nefa, jednak moze warto zobaczyć jaki efekt mozna osiagnąć przy odrobinie chęci

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/1999/anigifizv.gif)

Marrab
23-08-2009, 00:41
Dziękuję za odwiedziny mojego wątku i komentarze :) Nie pomyślałbym że taki "nijaki" 340 letni wiatrak taką burzę "rozdmucha"...;) A tak na poważnie, nie ukrywam że zamiast osobistych przepychanek, wolałbym przeczytać pod swoim zdjęciem taką ilość komentarzy.

Wracając do zdjęcia, wiem że światło jest nieciekawe... zrobiłem je o 19:40 dwa dni temu, za plecami nadciągały deszczowe ciemne chmury, z chwili na chwilę robiło się szarzej. Miałem przy sobie aparat i korzystając z okazji zrobiłem kilka zdjęć. Wrócę tam na pewno i zrobię kolejne przy lepszym świetle.

Do autora zdjecia: Nie martw sie, czytaj forum ogladaj zdjecia i pytaj.....!

Nie martwię się :) Czytam forum już od dość dawna, oglądam zdjęcia i chłonę dobre rady jak gąbka :)

...drogi autorze ponieważ jest to portal edukacyjny, więc pozwoliłem sobie tak na szybciutko wskazać Ci jeden z kierunków obróbki tego zdjęcia, jak również podpowiedzieć zebyś słuchał jednak tych dobrych i sensownych rad doswiadczonych kolegów
ponieważ mam do dyspozycji tylko tego małego jpga, więc rzeczą oczywistą jest iż moje zabiegi nad tą fotką mogą być nie tak spektakularne jak obrobienie jej z nefa, jednak moze warto zobaczyć jaki efekt mozna osiagnąć przy odrobinie chęci

Właśnie na takie porady i oceny liczyłem (i nadal liczę), podpowiedzi nad czym popracować a co jest poprawnie. Cały czas poznaję możliwości swojego aparatu, uczę się obróbki. Dziękuję :)

Pozdrawiam.

sea21
23-08-2009, 02:41

4 - Dogadaj się z panem bóckiem coby ci dobre światełko zapewnił i chmurki niczym z armagedonu
5 - najlepiej to z w.w panem dogadaj się by jednoczesnie dał ci zajebiste słońce które pieknie ci doswieci, niebo armagedonowe, przy czym najlepiej jeszcze by były "soczyste pioruny" , lekka mżawka która da miła w odbiorze tęczę a to wszystko o 3:00 nad ranem.

Dawno większych bzdur nie czytałem. Aż mi się odechciało spać. Jeżeli chcesz targać ze sobą tyle sprzętu w plener to proszę bardzo. Nikt Ci nie broni. Osobiście uważam że podstawowym czynnikiem dobrej ale to naprawdę dobrej fotografii krajobrazu jest właśnie pogoda i warunki w jakich fotografujemy. (mgła, poranne delikatne światełko, kolory zachodzącego słońca) Sam mam kilka kadrów ale czekam na odpowiednie warunki aby zrobić zdjęcie. Dużo można nadrobić softem co zademonstrował harb ale warunków zastanych nic nie zastąpi. Prosty przykład: bezchmurne niebo a błękitne niebo z kłębiastymi chmurkami. Spójrz na twórczość kolegi T_P_. On fotografuje analogiem (za co go bardzo szanuję i podziwiam bo to niemal ikona fotografii analogowej na tym forum) i jego ingerencja softem jest najbardziej znikoma. Bazuje głównie na warunkach zastanych. Proponuję najpierw poczytać o fotografii a nie snuć teorii wyssanych z palca.

Co do samego zdjęcia to podpisuję się pod postem harba. Nic dodać nic ująć :)

Angadil
23-08-2009, 15:39
Dawno większych bzdur nie czytałem. Aż mi się odechciało spać. Jeżeli chcesz targać ze sobą tyle sprzętu w plener to proszę bardzo. Nikt Ci nie broni.

Istnieje coś takiego jak ironia...
Ponad to jestem zwolennikiem "czystej" fotografii - jeśli widziałem wiatrak w kolorze szarego drewna, przesuszonego, zaniedbanego blablabla to takim go pokazuje a nie koloruję na pięknie brązowy i walę pastelowe kolory na trawie ;)
Fakt że po obróbce może wyglądać lepiej ale na litość pokazujmy to co widzieliśmy a nie to co chcielibyśmy aby tam się znajdowało ;)

Al Koholik
23-08-2009, 15:50
Istnieje coś takiego jak ironia...
Ponad to jestem zwolennikiem "czystej" fotografii - jeśli widziałem wiatrak w kolorze szarego drewna, przesuszonego, zaniedbanego blablabla to takim go pokazuje a nie koloruję na pięknie brązowy i walę pastelowe kolory na trawie ;)
Fakt że po obróbce może wyglądać lepiej ale na litość pokazujmy to co widzieliśmy a nie to co chcielibyśmy aby tam się znajdowało ;)

A dlaczego nie?

edit:

Żeby żadnej zadymy tu nie robić, to ja powiem jak ja to widzę.

Jeżeli to zdjęcie ma być użyte w jakimś "rejestrze zabytków regionu" jako "dokumentacja techniczna" to tu masz rację.
W najbliższym czasie czeka mnie zdjęcie RTG zębów i też nie chciałbym aby ktokolwiek cokolwiek przy nim majstrował...

ale jeżeli to djęcie ma pełnić funkcje "ozdobną" to dla mnie może nawet mieć zielone niebo w różowe kropki...

malasana
23-08-2009, 16:24
A dlaczego nie?

edit:

Żeby żadnej zadymy tu nie robić, to ja powiem jak ja to widzę.

Jeżeli to zdjęcie ma być użyte w jakimś "rejestrze zabytków regionu" jako "dokumentacja techniczna" to tu masz rację.
W najbliższym czasie czeka mnie zdjęcie RTG zębów i też nie chciałbym aby ktokolwiek cokolwiek przy nim majstrował...

ale jeżeli to djęcie ma pełnić funkcje "ozdobną" to dla mnie może nawet mieć zielone niebo w różowe kropki...
Podpisuje sie. Skad pomysl, ze w fotografii krajobrazowej mamy pokazywac dokladnie to, co widzielismy?

Angadil
23-08-2009, 16:54
Podpisuje sie. Skad pomysl, ze w fotografii krajobrazowej mamy pokazywac dokladnie to, co widzielismy?

Żeby później nie było tak, jak z żoną po i przed ślubem ? ;)
Przed ślubem piekna i kochana, po ślubie - stara wredna jędza z nadwagą ;)

Zachęcony pięknymi widokami wyruszę w Polskę bo na fotkach XYZ tak pięknie wyglądały te regiony...
A po przybyciu na miejsce okaże się, że miejsce w którym fota była robiona to wysypisko śmieci i jedyna rzecz jaka łączy widok prawdziwy z tym na zdjęciu to fragment trawy i starej szopy. ;)

Lub tak jak napisał Al Koholik - żeby nie wyszło, że na zdjęciu zęba który jest do leczenia bo żżera go próchnica znalazł się ząb w stanie idealnym bo pan w pracowni RTG miał akurat wizję i photoshopa. ;)

Greg77
23-08-2009, 17:00
Żeby później nie było tak, jak z żoną po i przed ślubem ? ;)
Przed ślubem piekna i kochana, po ślubie - stara wredna jędza z nadwagą ;)

Zachęcony pięknymi widokami wyruszę w Polskę bo na fotkach XYZ tak pięknie wyglądały te regiony...
A po przybyciu na miejsce okaże się, że miejsce w którym fota była robiona to wysypisko śmieci i jedyna rzecz jaka łączy widok prawdziwy z tym na zdjęciu to fragment trawy i starej szopy. ;)

Przecierz nawet dziecko wie ze na fotografii trudno jest oddac piekno okolicy.......obrobka moze nam tylko pomoc!
Bardzo czesto jest tak ze w danym miejscu jest niesamowicie pieknie i robimy zdjecia a potem klapa bo nie wyszlo tak jak widzielismy.....
Moge sie zalozyc ze w przypadku tego zdjecia wiatrak robil wrazenie majestatyczne i przyciagal uwage, sadze takze ze kolory byly zywsze niz sa na zdjeciu.....
Fotografia cyfrowa ma to do siebie ze daje nam mozliwosc obrobki zdjecia......wydaje sie tobie ze przez klepniecie JPGa zrobisz naturalna fotke.....otoz nie! Wszystko za ciebie zrobi procesor i wyjdzie tobie jakis Vivid czy inne ustrojstow ustawione w danym momencie w aparacie;)

Pozdrawiam autora zdjecia!

snikers
23-08-2009, 20:40
dla mnie 1 ok. 2 za malo tego czegos :)

Marrab
24-08-2009, 12:10
Panowie... a ja myślę że nie ma złotego środka i nie ma o co kruszyć kopii :) Każdy rodzaj obróbki będzie miał zawsze swoich zwolenników i przeciwników. Tak samo różnie każdy podchodzi do poważniejszej ingerencji w zdjęcie, np. stemplowanie lub usuwania w inny sposób jego elementów. Tak jak wspomniał Al Koholik, wiele zależy też od przeznaczenia zdjęcia.

Osobiście jestem zwolennikiem delikatnej obróbki, na swoich zdjęciach chciałbym pokazać obraz taki, jaki widziałem. Nie zawsze się da, nie zawsze elektronika aparatu jest w stanie przetworzyć bogactwo barw, grę światła... wtedy można spróbować je wydobyć obróbką. Ale to tylko moje zdanie, i dotyczy zdjęć krajobrazu, który wolałbym pokazywać jak najbardziej zbliżony do rzeczywistości.

Moge sie zalozyc ze w przypadku tego zdjecia wiatrak robil wrazenie majestatyczne i przyciagal uwage, sadze takze ze kolory byly zywsze niz sa na zdjeciu.....

Pozdrawiam autora zdjecia!

Co do kolorów... masz rację i nie :) Były bardzo podobne jak na zdjęciu (oceniam według tego co widzę na swoim monitorze), tylko niebo miało ciemniejszy odcień błękitu. Wiatrak przyciąga uwagę oczywiście, chociaż stoi sobie skromnie kilka metrów od drogi, niemal w centrum wioseczki. W rzeczywistości nie robi piorunującego wrażenia swoimi gabarytami, ale ma w sobie coś. Pozdrawiam również :)

Zrobiłem kilka zdjęć wiatraka, między takie w pionowym kadrze. Bardzo jestem ciekawy Waszych opinii. Z góry dziękuję :)

3.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/dgszkx-1.jpg
źródło (http://i25.tinypic.com/dgszkx.jpg)

Pozdrawiam.

kulten
24-08-2009, 14:03
Kadr poprawny, nie powalajacy, ale w porzadku. jedynka to porzadnie zrobione zdjecie. Natomiast obrobka na dwojce jest jednak troszeczke zbyt... Proba z b/w czy sepia moglaby sie tu sprawdzic, ale w bardziej stonowanym wydaniu.

Za kolegą.

woda
24-08-2009, 16:05
A mię się kadr nie podobuje. Się bym skupil na samym wiatraku. Bez krzaczorow po bokach. Tak to widze, poki dzis jeszcze cos widze. Hough!

Marrab
25-08-2009, 12:01
Dziękuję za odwiedziny :) Szkoda tylko trochę że nikt nie skomentował zdjęcia nr. 3, jestem ciekawy oceny pionowego kadru i innej obróbki.

Pozdrawiam.

Nikonozaur
25-08-2009, 12:42
Trójka daje radę, pojawiły się kolory i od razu lepiej. :)

harb
25-08-2009, 13:08
jest lepiej zdjecie przestało być zimne (choć jeszcze nie do końca ) dodanie saturacji zdecydowanie dodało zdjęciu zycia - mozna te kolorki jeszcze docieplic ale to juz kwestia gustu, dobrze też że nie umiesciłeś wiatraka centralnie, kadr przez to zyskuje :-D

jaś
25-08-2009, 15:47
Nie ma złośliwości...
Tylko nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nikt nie ma wpływu na to jakie było światło przy krajobrazie, jak wygląda budynek XYZ albo że auto które focimy na zlocie jest uflogane niemiłosiernie - tu wersja dla hardkorów - powinnismy nosić ze sobą wiadro wody i gąbkę by kazde auto przed foceniem dobrze umyć ewentualnie nosić wiadro farby by przemalować obskórną elewację budynku.

Niestety poniekąd "bezsensownych" opinii nie brakuje tutaj a w fotografii krajobrazowej czy chociażby motoryzacyjnej jedyne na co mamy wpływ to na przesłone, czas, i kadr.

Ja mam wpływ na wszystko :) jak nie ma odpowiedniego światła to po prostu nie fotografuję.

Rocket Queen
27-08-2009, 02:26
Zdjęcie 3 zdecydowanie najlepsze, kadrowo i kolorystycznie. Wyszło bardzo pocztówkowo.