Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Wiatrak a.d. 1671

No i nadeszła pora na mój skromny debiut Dość długo się wahałem, mam nadzieję że komuś się spodoba. Z góry dziękuję za komentarze i porady.

Wiatrak z roku 1671 we wsi Duchowo pod Miliczem.

1.

2. Taka mała próba... nie wiem czy w dobrym kierunku poszedłem.

Pozdrawiam.
    Surfingujące buty.

Domyślnie

Kadr poprawny, nie powalajacy, ale w porzadku. jedynka to porzadnie zrobione zdjecie. Natomiast obrobka na dwojce jest jednak troszeczke zbyt... Proba z b/w czy sepia moglaby sie tu sprawdzic, ale w bardziej stonowanym wydaniu.
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Domyślnie

Jak trafnie zauważył przedmówca, poprawny kadr... ale brakuje ciekawego światła, które m.in. podkreśliłoby materiał budowlany...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

Za poprzednikami, masz blisko więc poluj na dobre światło, może jakieś dramatyczniejsze niebo?
    No i później wywal tą białą tablicę z wiatraka.
    Sam obiekt wydaje się mieć spory potencjał.

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta
    brakuje ciekawego światła, które m.in. podkreśliłoby materiał budowlany...

T_P_
    Więc drogi autorze powyższej fotografii pamiętaj by brać sobie te rady do serca i nieważne, że wyszedłeś sobie od tak na miasto z aparatem, zdjęcie robiłeś przy niedzielnym poobiednim spacerze, ewentualnie przejeżdzałeś w okolicy i miałeś aparat przy sobie - wg zaleceń które tak czesto się tu czyta, przy każdej chęci sfotografowania czegoś pamiętaj by .:

1 - mieć ze sobą 40 różnych blend i odpowiednio je ustawić
    2 - mieć ze sobą conajmniej 2 dobre lampy błyskowe a najlepiej oświetlenie studyjne by odpowiednio doświetlić
    3 - najlepiej gdybyś miał statyw i zawsze go wykorzystywał
    4 - Dogadaj się z panem bóckiem coby ci dobre światełko zapewnił i chmurki niczym z armagedonu
    5 - najlepiej to z w.w panem dogadaj się by jednoczesnie dał ci zajebiste słońce które pieknie ci doswieci, niebo armagedonowe, przy czym najlepiej jeszcze by były "soczyste pioruny" , lekka mżawka która da miła w odbiorze tęczę a to wszystko o 3:00 nad ranem.

Nie ważne czy fotografujesz jakieś widoczki czy też jesteś świadkiem niesamowitego wydarzenia - pamiętaj o powyższych zasadach i miej czas by to wszystko poustawiać, podostawiać, wyregulować i wtedy... Czekaj X lat na kolejną okazje która spieprzyła ci z przed nosa bo z bzdur wyczytanych na forum wywnioskowałeś, że przecież tak trzeba robić...

Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...
    Ewentualnie radziłbym stać i czekać 20godzin aż w końcu te dobre światło będą mieli lub taszczyć 50kg sprzetu ze sobą na każdy najkrótszy spacer...

A żeby nie było offtopu - zdjęcie po prostu bez polotu.
    Poprawne ale nudne - w sensie, że nie ma na nim nic co by szczególnie przykuwało uwagę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angadil Zobacz posta
    Więc drogi autorze powyższej fotografii pamiętaj by brać sobie te rady do serca i nieważne, że wyszedłeś sobie od tak na miasto z aparatem, zdjęcie robiłeś przy niedzielnym poobiednim spacerze, ewentualnie przejeżdzałeś w okolicy i miałeś aparat przy sobie - wg zaleceń które tak czesto się tu czyta, przy każdej chęci sfotografowania czegoś pamiętaj by .:

1 - mieć ze sobą 40 różnych blend i odpowiednio je ustawić
    2 - mieć ze sobą conajmniej 2 dobre lampy błyskowe a najlepiej oświetlenie studyjne by odpowiednio doświetlić
    3 - najlepiej gdybyś miał statyw i zawsze go wykorzystywał

Nie ważne czy fotografujesz jakieś widoczki czy też jesteś świadkiem niesamowitego wydarzenia - pamiętaj o powyższych zasadach i miej czas by to wszystko poustawiać, podostawiać, wyregulować i wtedy... Czekaj X lat na kolejną okazje która spieprzyła ci z przed nosa bo z bzdur wyczytanych na forum wywnioskowałeś, że przecież tak trzeba robić...

Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...
    Ewentualnie radziłbym stać i czekać 20godzin aż w końcu te dobre światło będą mieli lub taszczyć 50kg sprzetu ze sobą na każdy najkrótszy spacer...

A żeby nie było offtopu - zdjęcie po prostu bez polotu.
    Poprawne ale nudne - w sensie, że nie ma na nim nic co by szczególnie przykuwało uwagę.
    Oceniamy tutaj efekt koncowy - zdjecie. Nie oceniamy warunkow jakie potencjalnie mozna bylo zastac ani mozliwosci fotografujacego. Swiatlo nieciekawe na zdjeciu - to prawda... i nic wiecej. Inna zupelnie kwestia jest czy autor bedzie mial okazje uchwycic obiekt w lepszym swietle. Przynajmniej jednak wie teraz, czego brakuje jego zdjeciu. Nie wiem skad ta zlosliwosc w tym poscie...
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malasana Zobacz posta
    Nie wiem skad ta zlosliwosc w tym poscie...
    Nie ma złośliwości...
    Tylko nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nikt nie ma wpływu na to jakie było światło przy krajobrazie, jak wygląda budynek XYZ albo że auto które focimy na zlocie jest uflogane niemiłosiernie - tu wersja dla hardkorów - powinnismy nosić ze sobą wiadro wody i gąbkę by kazde auto przed foceniem dobrze umyć ewentualnie nosić wiadro farby by przemalować obskórną elewację budynku.

Niestety poniekąd "bezsensownych" opinii nie brakuje tutaj a w fotografii krajobrazowej czy chociażby motoryzacyjnej jedyne na co mamy wpływ to na przesłone, czas, i kadr.

Domyślnie

...Niektórym komentującym, zwłaszcza tym w stylu "ja bym to widział w ostrzejszym świetle" poleciłbym dobrego lekarza specjalistę...
    Powyższym stwierdzeniem, ukazałeś swą słabość...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T_P_ Zobacz posta
    Powyższym stwierdzeniem, ukazałeś swą słabość...

T_P_
    Nie zrozumiałeś o co mi chodzi.. Trudno...

Tak BTW odnosnie tego co pisałem 2 posty wyżej...

Moja "złośliwość" idealnie pasuje do komentarza Borregarda w tym wątku .:

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111024

Domyślnie

a w fotografii krajobrazowej czy chociażby motoryzacyjnej jedyne na co mamy wpływ to na przesłone, czas, i kadr.
    Tutaj sie nie zgodze. Mamy wplyw na wiele innych rzeczy. Chociazby na uzycie dodatkowego filtra, poczekanie godziny az slonce sie znizy itd. Nie mowimy tu o fotorafii reportazowej, utrwalajacej "jak tam bylo". W moim uznaniu celem fotografii krajobrazowej jest uzyskanie jak najlepszego zdjecia krajobrazu, i nie jest powiedziane, ze zdjecia nie mozemy powtorzyc.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów