PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + sb 800

miksar
22-08-2009, 00:23
Prosze o pomoc !!!

W trakcie robienia zdjęć seryjnych , lampa nie dopala... tzn wychodzi co 3 zdjęcie reszta ciemna. I obserwując lampę z boku widać jest jak piewszy błysk jest dobry a np. dwa nastęne albo bardzo słabe albo nie ma go wcale. Nie mam pojęcia co jest powodem i jak temu zaradzić. Czy to wina aparatu czy też lampy ?

Prosze o poradę

Z góry dziekuję

Radek

jackrabbit
22-08-2009, 00:29
mysle ze powinienes zadac to pytanie w jeszcze paru watkach, to pomoze

Zbigniew
22-08-2009, 00:40
Aby poprawnie błysnąć, lampa musi chwilę się naładować. Przy zdjęciach seryjnych, szczególnie gdy błyskasz z dużą mocą, nie ma na to czasu. Z tych powodów część zdjęć masz niedoświetloną. Tego nie przeskoczysz - to normalne. Swoją drogą możesz zobacz o ile lampa niedoświetliła sceny - po błysku (gdy jest on niewystarczający) wyświetla ona informację.

pap911
22-08-2009, 08:30
dorzuć piątą baterię, trochę pomaga

miksar
22-08-2009, 09:21
Najczęsciej to się dzieje na ślubie bądź weselu jak trzeba zrobić zdjęcie jakiej szybkiej akcji i przy seryjnych jest zonk. I co tu zrobić w takich przypadkach ???

pap911
22-08-2009, 09:52
jeśli masz te 5 paluszków i ci nie starcza to pomyśl nad zasilaniem zewnętrznym.

pierwszy wątek z google o zasilaniu sb-800
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-2710.html

Zbigniew
22-08-2009, 10:52
Opcją jest jeszcze spowodowanie, aby lampa słabiej błyskała, czyli wyższe ISO w aparacie, jaśniejsze szkło i bardziej otwarte.

Jatin
22-08-2009, 13:01
Ja miałem podobny problem jak używałem zwykłych baterii jak przerzuciłem się na porządne akumulatory problem znikną.

miksar
22-08-2009, 13:39
Nie chcę wprowadzac zamieszania, tylko potrzebuję w miarę możliwości szybkiej reakcji od osób które potrafią mi pomóc. Gdyby mi nie zależało na czasie, umieścił bym tenwątek tylko w jednym miejscu. Nie sztuka jest kogoś krytykować... . Zamiast krytykować może lepiej pomóc choćby w 10 wątkach ???. Przepraszamza zamieszanie. Pozdrawiam

pap911
22-08-2009, 20:37
ja do niedawna błyskałem na 4 akumulatorkach, po przerzuceniu sie na pięć, problem jakby zniknął z niedoświetlaniem przy seriach :)
choć pewnie jakby błyskała cały czas na pełnej mocy to i tak by się pojawiał.

posłuchaj porady Zbigniewa, podbijaj ISO troszkę do góry bardziej, i jak mozesz to działaj na największej dziurze, albo dokup coś z większą.

PS. myślę że nikt nikogo tu nie krytykuje.