Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: D80 + sb 800

Unhappy D80 + sb 800

Prosze o pomoc !!!

W trakcie robienia zdjęć seryjnych , lampa nie dopala... tzn wychodzi co 3 zdjęcie reszta ciemna. I obserwując lampę z boku widać jest jak piewszy błysk jest dobry a np. dwa nastęne albo bardzo słabe albo nie ma go wcale. Nie mam pojęcia co jest powodem i jak temu zaradzić. Czy to wina aparatu czy też lampy ?

Prosze o poradę

Z góry dziekuję

Radek
    Pozdrawiam

Domyślnie

mysle ze powinienes zadac to pytanie w jeszcze paru watkach, to pomoze

Domyślnie

Aby poprawnie błysnąć, lampa musi chwilę się naładować. Przy zdjęciach seryjnych, szczególnie gdy błyskasz z dużą mocą, nie ma na to czasu. Z tych powodów część zdjęć masz niedoświetloną. Tego nie przeskoczysz - to normalne. Swoją drogą możesz zobacz o ile lampa niedoświetliła sceny - po błysku (gdy jest on niewystarczający) wyświetla ona informację.

Domyślnie

dorzuć piątą baterię, trochę pomaga

Domyślnie

Najczęsciej to się dzieje na ślubie bądź weselu jak trzeba zrobić zdjęcie jakiej szybkiej akcji i przy seryjnych jest zonk. I co tu zrobić w takich przypadkach ???
    Pozdrawiam

Domyślnie

jeśli masz te 5 paluszków i ci nie starcza to pomyśl nad zasilaniem zewnętrznym.

pierwszy wątek z google o zasilaniu sb-800
    http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-2710.html

Domyślnie

Opcją jest jeszcze spowodowanie, aby lampa słabiej błyskała, czyli wyższe ISO w aparacie, jaśniejsze szkło i bardziej otwarte.

Domyślnie

Ja miałem podobny problem jak używałem zwykłych baterii jak przerzuciłem się na porządne akumulatory problem znikną.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Nie chcę wprowadzac zamieszania, tylko potrzebuję w miarę możliwości szybkiej reakcji od osób które potrafią mi pomóc. Gdyby mi nie zależało na czasie, umieścił bym tenwątek tylko w jednym miejscu. Nie sztuka jest kogoś krytykować... . Zamiast krytykować może lepiej pomóc choćby w 10 wątkach ???. Przepraszamza zamieszanie. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez miksar ; 22-08-2009 o 13:55
    Pozdrawiam

Domyślnie

ja do niedawna błyskałem na 4 akumulatorkach, po przerzuceniu sie na pięć, problem jakby zniknął z niedoświetlaniem przy seriach
    choć pewnie jakby błyskała cały czas na pełnej mocy to i tak by się pojawiał.

posłuchaj porady Zbigniewa, podbijaj ISO troszkę do góry bardziej, i jak mozesz to działaj na największej dziurze, albo dokup coś z większą.

PS. myślę że nikt nikogo tu nie krytykuje.

Uprawnienia umieszczania postów