Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cokin vs. nakręcany

Martix
20-08-2009, 17:32
Zastanawiam się nad zakupem szarej połówki a ponieważ posiadam holder systemu cookin również rozważam zakup filtra w tym systemie.

Filtr chciałbym używać ze stałką 20mm. Obecnie mam do niej dokręconą na stałe osłonę przeciwsłoneczną HN-1.

1 Czy jest jakiś sposób by montować adapter z holderem bez ciągłego odkręcania tej osłony?
2. czy nie lepiej kupić filtr nakręcany (na osłonie jest gwint) i wówczas nie byłoby potrzeby zdejmowania filtra czy się mylę? Zdaje się taki filtr da się wcisnąć do holdera, prawda ale czy to dobre rozwiązanie?
3. W jaki sposób reguluje się szara połówkę u cokina? W nakręcanym przejście wypada zawsze po środku a jak to można zmienić u cokina? Nie do końca wkładając filtr???

4. I na koniec jaki polecacie nakręcany a jaki cokin?

kh29228
20-08-2009, 18:42
cokin ma jedną podstawową mega przewagę nad wkręcanymi - można go swobodnie ustawiać w pionie, przez co przejście gradientowe masz w dowolnym miejscu. imho wszystkie ewentualne zalety wkręcanego bledną przy tym fakcie. co innego filtr cały szary.

Martix
20-08-2009, 19:31
Dzięki za info.
Najlepiej kupić filtr z przejściem soft lub light prawda?
Czy w przypadku cokin konieczny jest zakup specjalnej osłony przeciwsłonecznej?
Czy są jakieś specjalne sztywne opakowania na te filtry bo w plecaku łatwo zapewne coś takiego połamać.?

jarkko
20-08-2009, 20:48
Zapytam wprost, z pewną nutką złośliwości - opcji "szukaj" i flagowego produktu firmy Google Inc. użył?? ;) Wiele o tym napisano...

Martix
20-08-2009, 21:01
A jak to się ma do Twojego podpisu ;)

W necie jest kupa teorii a ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi przynajmniej jeśli chodzi o pyt 1,2

Anion
20-08-2009, 22:17
1. Czy jest jakiś sposób by montować adapter z holderem bez ciągłego odkręcania tej osłony?
Cokin ma własną (systemową) osłonę p.słoneczną

2. czy nie lepiej kupić filtr nakręcany (na osłonie jest gwint) i wówczas nie byłoby potrzeby zdejmowania filtra czy się mylę? Zdaje się taki filtr da się wcisnąć do holdera, prawda ale czy to dobre rozwiązanie?
nie wiem czy dobrze rozumuję - chcesz założyć posiadaną osłonę HN i do tego doczepić system cokina? To chyba niewykonalne z uwagi na rozmiary poszczególnych komponentów. Kup osłonę systemową (prawdopodobnie może być jakiś chińczyk chociaż nie próbowałem) za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych i nie kombinuj.

3. W jaki sposób reguluje się szara połówkę u cokina? W nakręcanym przejście wypada zawsze po środku a jak to można zmienić u cokina? Nie do końca wkładając filtr???
filtr wsuwasz tak głęboko jak jest to Ci w danej chwili (danym kadrze) potrzebne

4. I na koniec jaki polecacie nakręcany a jaki cokin?
zakupu nakręcanej połówki nie rozważałem - kupiłem wsuwanego hitech'a za coś ponad 100 zł i jest OK. Są jeszcze np. tiffeny ale to już około 300-400 zł (cały czas mówię o rozmiarze P)

kh29228
20-08-2009, 22:19
A jak to się ma do Twojego podpisu ;)

ha, ha, ha:) dobra riposta

Martix
20-08-2009, 22:39
Dzięki za odpowiedź. W dwójce trochę namotałem, chodzi o to że kupując nakręcany miałbym dwa w jednym - zdaje się mógłbym go przykręcić do osłony NH-1 czy bezpośrednio do obiektywu lub przykręcić holder systemu cokin i w nim go zamocować. Czy dobrze rozumuję? Ciekawe czy taki dobry nakręcany filtr połówkowy np B+W z holderem cokin tak samo się sprawdzi jak dobry filtr dedykowany dla systemu cokin.

jarkko
20-08-2009, 23:52
W necie jest kupa teorii a ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi

No i właśnie ja ciągle nie mogę tego zrozumieć... teorii kupa a chęci brak. Wiesz po co w ogóle stosuje się filtry połówkiwe, czy to też mieści się w kategorii tej zbędnej teorii? :mrgreen:

Martix
21-08-2009, 07:23
Widzę że zmieniłeś podpis ;)

Chodzi o to że po to jest forum żeby sobie trochę podyskutować na różne tematy. Googlarki również używam ale chcę mieć też info z pierwszej ręki.

jarkko
21-08-2009, 07:57
Widzę że zmieniłeś podpis ;)

Chodzi o to że po to jest forum żeby sobie trochę podyskutować na różne tematy. Googlarki również używam ale chcę mieć też info z pierwszej ręki.

Tak, zrobiłem upgrade ;)
Tak, forum jest po to, ale nie ma sensu wywarzać drzwi otwartych.

madmips
21-08-2009, 08:19
nie wiem jakie masz body, ale np. D70 czasami sobie nie radzi z szarą połówką, mam cokina, i nierównomiernie rozkłada się wtedy ziarno, z winy niedomagania puszki...

Martix
21-08-2009, 21:06
D200

a)Czy do stałki 20mm (być może w przyszłości będzie szerzej) lepszy będzie holder WIDE czy normalny?
b)W jakim rozmiarze pasują filtry do WIDE a w jakim do normalnego?
c)Czy rozmiar adaptera dla holdera wide jest ten sam jak w normalnym czy różny?
d)Czy osłona przeciwsłoneczna cokin p będzie pasować do holdera w wersji wide?

thorcik
21-08-2009, 21:49
D200

a)Czy do stałki 20mm (być może w przyszłości będzie szerzej) lepszy będzie holder WIDE czy normalny?
b)W jakim rozmiarze pasują filtry do WIDE a w jakim do normalnego?
c)Czy rozmiar adaptera dla holdera wide jest ten sam jak w normalnym czy różny?
d)Czy osłona przeciwsłoneczna cokin p będzie pasować do holdera w wersji wide?

a) ja mam tylko szeroki holder, dzięki czemu nie ma winiety. Nie wiem, jak to będzie ze zwykłym, trzebaby obczaić.
b) identyczne
c) taki sam
d) będzie pasować jeśli ją przytniesz ;oP za to może nieco winietować.

Martix
21-08-2009, 22:45
Dzięki za szybką i pomocną odpowiedź. A czy robiąc zdjęcia bez osłony zauważyłes jakieś blinki? Czy może jest również osłona do holdera WIDE?

thorcik
21-08-2009, 23:22
Dzięki za szybką i pomocną odpowiedź. A czy robiąc zdjęcia bez osłony zauważyłes jakieś blinki? Czy może jest również osłona do holdera WIDE?

Blików u mnie cała masa była, z tego też powodu zanabyłem osłonę. Co do drugiego pytania to nie wiem, wydaje mi się, że nie.

Adak
21-08-2009, 23:45
Pamiętaj, że 20mm z D200 jest umiarkowanie szerokie, tak więc nie musisz się specjalnie bać winetowania :-)

thorcik
27-08-2009, 01:03
Z przyciętą i dopasowaną do szerokokątnego holdera osłoną jest jeden problem - włazi w kadr na 10, 11 i 12mm. Chyba jeszcze się pobawię z nią w doktora (siostro, skalpel!) ;o>