Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Cokin vs. nakręcany

Zastanawiam się nad zakupem szarej połówki a ponieważ posiadam holder systemu cookin również rozważam zakup filtra w tym systemie.

Filtr chciałbym używać ze stałką 20mm. Obecnie mam do niej dokręconą na stałe osłonę przeciwsłoneczną HN-1.

1 Czy jest jakiś sposób by montować adapter z holderem bez ciągłego odkręcania tej osłony?
    2. czy nie lepiej kupić filtr nakręcany (na osłonie jest gwint) i wówczas nie byłoby potrzeby zdejmowania filtra czy się mylę? Zdaje się taki filtr da się wcisnąć do holdera, prawda ale czy to dobre rozwiązanie?
    3. W jaki sposób reguluje się szara połówkę u cokina? W nakręcanym przejście wypada zawsze po środku a jak to można zmienić u cokina? Nie do końca wkładając filtr???

4. I na koniec jaki polecacie nakręcany a jaki cokin?

Domyślnie

cokin ma jedną podstawową mega przewagę nad wkręcanymi - można go swobodnie ustawiać w pionie, przez co przejście gradientowe masz w dowolnym miejscu. imho wszystkie ewentualne zalety wkręcanego bledną przy tym fakcie. co innego filtr cały szary.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Dzięki za info.
    Najlepiej kupić filtr z przejściem soft lub light prawda?
    Czy w przypadku cokin konieczny jest zakup specjalnej osłony przeciwsłonecznej?
    Czy są jakieś specjalne sztywne opakowania na te filtry bo w plecaku łatwo zapewne coś takiego połamać.?

Domyślnie

Zapytam wprost, z pewną nutką złośliwości - opcji "szukaj" i flagowego produktu firmy Google Inc. użył?? Wiele o tym napisano...

Domyślnie

A jak to się ma do Twojego podpisu

W necie jest kupa teorii a ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi przynajmniej jeśli chodzi o pyt 1,2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martix Zobacz posta
    A jak to się ma do Twojego podpisu
    ha, ha, ha dobra riposta
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martix Zobacz posta

W necie jest kupa teorii a ja potrzebuję konkretnej odpowiedzi
    No i właśnie ja ciągle nie mogę tego zrozumieć... teorii kupa a chęci brak. Wiesz po co w ogóle stosuje się filtry połówkiwe, czy to też mieści się w kategorii tej zbędnej teorii?

Domyślnie

1. Czy jest jakiś sposób by montować adapter z holderem bez ciągłego odkręcania tej osłony?
    Cokin ma własną (systemową) osłonę p.słoneczną

2. czy nie lepiej kupić filtr nakręcany (na osłonie jest gwint) i wówczas nie byłoby potrzeby zdejmowania filtra czy się mylę? Zdaje się taki filtr da się wcisnąć do holdera, prawda ale czy to dobre rozwiązanie?
    nie wiem czy dobrze rozumuję - chcesz założyć posiadaną osłonę HN i do tego doczepić system cokina? To chyba niewykonalne z uwagi na rozmiary poszczególnych komponentów. Kup osłonę systemową (prawdopodobnie może być jakiś chińczyk chociaż nie próbowałem) za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych i nie kombinuj.

3. W jaki sposób reguluje się szara połówkę u cokina? W nakręcanym przejście wypada zawsze po środku a jak to można zmienić u cokina? Nie do końca wkładając filtr???
    filtr wsuwasz tak głęboko jak jest to Ci w danej chwili (danym kadrze) potrzebne

4. I na koniec jaki polecacie nakręcany a jaki cokin?
    zakupu nakręcanej połówki nie rozważałem - kupiłem wsuwanego hitech'a za coś ponad 100 zł i jest OK. Są jeszcze np. tiffeny ale to już około 300-400 zł (cały czas mówię o rozmiarze P)
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. W dwójce trochę namotałem, chodzi o to że kupując nakręcany miałbym dwa w jednym - zdaje się mógłbym go przykręcić do osłony NH-1 czy bezpośrednio do obiektywu lub przykręcić holder systemu cokin i w nim go zamocować. Czy dobrze rozumuję? Ciekawe czy taki dobry nakręcany filtr połówkowy np B+W z holderem cokin tak samo się sprawdzi jak dobry filtr dedykowany dla systemu cokin.

Domyślnie

Widzę że zmieniłeś podpis

Chodzi o to że po to jest forum żeby sobie trochę podyskutować na różne tematy. Googlarki również używam ale chcę mieć też info z pierwszej ręki.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 21-08-2009 o 07:29

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów