Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kapliczka
StachersDTR
19-08-2009, 23:33
Kapliczka św. Jadwigi
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=tfxlwznhyno87pn6qx8g.jpg)
i standardowo...
....nastawiam się na krytykę ;)
- zdjecie troche za duze jak na warunki forum, nie miesci sie na ekranie, trudno je ogladać.
- ujecie dosc ryzykowne, masz tu raczej kawałek kapliczki, scianę (tylną ?) a za to kupę drzewostanu
- przy takim kadrze konwecja BW jest troche niezrozumiala. BW stosuje sie raczej do motywów z duza iloscia elementów graficznych (np linii), gdzie kolor nie ma znaczenia. Tutaj masz duzo jednolitego tłą, które wcale nie wygląda lepiej w BW
- sama konwersja technicznie nie zachwyca. Jest bardzo jednostajna tonalnie. bez kontrastów, półcieni, przejść.
alfapasje
20-08-2009, 09:21
ja potwierdzam Lecha. Nieciekawa kompozycja. Nie ma na czym powiesić oka.
Mnie psują kompozycję te dwie czrne łaty u podstawy kapliczki. Ja bym je zlikwidował. Mnie tu B&W odpowiada.
Bardzo ciekawe klimatyczne zdjęcie
Właściwie to kapliczka nie jest specjalnej urody, ale właśnie obramowanie drzewami i pierwszy plan nieco to poprawiają.
andrzejp
20-08-2009, 21:06
Mnie także kadr odpowiada, może ciut bym przykadrował ( górę i prawą stronę )
ale naprawdę niewiele.
Myślę, że fota miałaby inny wydźwięk gdyby była w jakimś cyklu.
Nie jest źle, choć tu -
" sama konwersja technicznie nie zachwyca. Jest bardzo jednostajna tonalnie. bez kontrastów, półcieni, przejść"
z Lechem się zgodzę.
Kapliczke znam ale zdjęcie jakoś mnie nie zachwyciło :(
Co do uwag to zgadzam się z kolegami
StachersDTR
24-08-2009, 12:25
Kapliczka, sama w sobie rzeczywiśnie nadzwyczajną budowlą nie jest, ale w połączeniu z otoczeniem tworzy bardzo klimatyczne miejsce.
Było to mój pierwszy skok na nią i zgadzam się, że zdjęcie technicznie nie zachwyca, ale jak przeglądałem fotki z tego pleneru- na nim zatrrzymałem się najdłużej i osobiście uważam że ma coś w sobie.
Poczekam do jesieni aż częśc liści pożółknie i opadnie- wtedy, w dłuższej serii zaprezentuje klimat tego miejsca.
Muszę powiedzieć, że (mimo iż jestem ateistą) gdy człowiek stanie w tym miejscu (szczególnie sam), czuje się 'inaczej'. Myślę że jarek76 może to potwierdzić:)