PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Gosia

rafael
15-08-2009, 20:21
modelka Gosia make up i stylizacja Ewa www.evabasiura.viewbook.com

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/i/70954745.jpg/)

2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/i/mixahw.jpg/)

robertost
16-08-2009, 08:45
ad. 1 - za mała głębia ostrości - ciężko się to ogląda,
ad. 2a - płasko i nie podoba i się rozmycie tła, te półksiężyce denerwują,

jacek.gold
16-08-2009, 09:05
bokeh na 1 zacny ;) to 50 1,8?
szkoda że ostrość wylądowała na czubku nosa

NBA
16-08-2009, 09:06
Świetne... 2 i 3 Wybitne...

Roana
16-08-2009, 09:19
3 naj

irek6311
16-08-2009, 10:10
2 i 3 ładne :D

nigel
16-08-2009, 11:13
ad. 1 - za mała głębia ostrości - ciężko się to ogląda,
ad. 2a - płasko i nie podoba i się rozmycie tła, te półksiężyce denerwują,

Po obejzeniu fotek (!sic), w Twojej galerii, doszedlem do wniosku, ze chyba powinienes jeszcze troche pocwiczyc, zanim zaczniesz krytykowac tego typu zdjecia.

Jesli chodzi o zdjecia rafael'a to wszystkie 3 jak dla mnie swietne !
Najlepsza moim zdaniem 1.

ozzy
16-08-2009, 12:21
świetna modelka, ma rysy twarzy które aparat bardzo lubi :)
czy na 1 ostrość jest celowo na okularach? paznokcie są niedokładnie pomalowane- normalnie bym to olał, ale przy takim zbliżeniu i ostrości na nich... nie powinno się tego pomijać:)
2- modelka sympatycznie zagrała... ale razem z 3 widziałbym to chyba w nieco innej scenerii. Na 3 podoba mi się skośny układ plam przepaleń- fajnie izoluje modelkę:)

mOSAd
16-08-2009, 14:07
Po obejzeniu fotek (!sic), w Twojej galerii, doszedlem do wniosku, ze chyba powinienes jeszcze troche pocwiczyc, zanim zaczniesz krytykowac tego typu zdjecia.
.
Proponuję nie komentować dorobku komentujących, a zdjęcia. Ewentualnie odnieść się do samych uwag. Uważasz, że uwagi były niesłuszne? A ja się z nimi zgadzam.
Dodam jeszcze taką obserwację od siebie, że nie wiem co się dzieje z (za?) czapką na zdjęciu numer dwa. Chodzi o jej lewy kontur - nagle dostała jakby kolcy. Zgaduję, że to taka gra cieni i ciemne liście w tle taki efekt dają. Taki dysonans w stosunku do reszty obłych konturów.
Najlepsza trójeczka, światło strasznie mocne, ale zdjęcie takie przekorne i przez to ciekawe. Jedyneczka trochę za bardzo pojechana i mdła w oczach, dwójeczka za sztuczna.

rafael
16-08-2009, 15:11
wypowiadać sie każdy może dlatego wystawiam tutaj zdjęcia aby czytac wasze opinie;]i pracować nad warsztatem

nigel
16-08-2009, 19:24
Proponuję nie komentować dorobku komentujących, a zdjęcia. Ewentualnie odnieść się do samych uwag. Uważasz, że uwagi były niesłuszne? A ja się z nimi zgadzam.

Zgadzam sie z tym co napisales. Moja wypowiedzia, chcialem sie odniesc wlasnie do uwag komentujacego, jakby nie bylo zdjecia, na bardzo wysokim poziomie- co zreszta sam napisales.
Co do uwag, z ktorymi sie nie zgodzilem to uwazam, ze np. ad. 1 to jakas pomylka jest. No ale to moje zdanie.
I zeby nie bylo off-topic, to dozuce jeszcze, ze taki zestaw 3 fotek jest na tyle dobry, iz moim zdaniem nie ma co go rozbierac na drobiazgi, o ile nie sa one bardzo istotne i nie rzucaja sie w oczy. W tym wypadku, wydaje mi sie, ze one niewielkie i nie wplywaja zupelnie na odbior zdjec - czy nawet seta, jako calosci.
To tyle ode mnie. Jesli kogos urazilem, to sorry.

rafael
16-08-2009, 21:06
mnie nie uraziłeś pisałem juz wcześniej publikuje tutaj zdjecia by sie czegoś nauczyć i każda drobna rada zawsze moze byc tą która pomoże w przyszłości ;]

Sztolcman
16-08-2009, 21:33
Na jedynce modelka świetnie zagrała. Na 2 już trochę gorzej wg mnie - jakby bardziej ostentacyjnie. 3 bardzo fajne, szkoda strasznie tego światła na ręce. Gdyby takich słonecznych prześwitów było więcej to uznałbym że taki był zamysł autora... ale da się to spokojnie uratować w PS. Całość obróbkowo (lubię taką naturalną, zdrową kolorystykę) i kadrowo bardzo na tak, podoba się z naciskiem na 1.

mOSAd
17-08-2009, 14:58
Aha, dodam jeszcze, że podoba mi się doświetlenie modelki (wszędzie, ale klasę widać na 3). Możesz napisać jak doświetlałeś? Może ktoś skorzysta. Zakładam jakąś blendę sporych rozmiarów. Kwestia tak kontrastowego tła i praktycznie braku szczegółów stroju - wedle gustu, mnie nie urzeka, ale i jakoś straszliwie nie przeszkadza - czasem to i lepiej jak czegoś nie widać.

rafael
17-08-2009, 15:48
doświetlałem tylko blenda srebrną lekko, reszta zrobiła kostka brukowa koloru białego;]

Yedi
17-08-2009, 19:38
jedyneczka ladna...moze troszke za mala Go ale nie jest zle.
dwojeczka prawa strona...najlepsze z serii. kolorystyka poza jak i kadr odpowiadaja.

korona.
18-08-2009, 01:05
podoba sie na baczność