Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Gosia
modelka Gosia make up i stylizacja Ewa www.evabasiura.viewbook.com
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/i/70954745.jpg/)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/i/mixahw.jpg/)
robertost
16-08-2009, 08:45
ad. 1 - za mała głębia ostrości - ciężko się to ogląda,
ad. 2a - płasko i nie podoba i się rozmycie tła, te półksiężyce denerwują,
jacek.gold
16-08-2009, 09:05
bokeh na 1 zacny ;) to 50 1,8?
szkoda że ostrość wylądowała na czubku nosa
Świetne... 2 i 3 Wybitne...
irek6311
16-08-2009, 10:10
2 i 3 ładne :D
ad. 1 - za mała głębia ostrości - ciężko się to ogląda,
ad. 2a - płasko i nie podoba i się rozmycie tła, te półksiężyce denerwują,
Po obejzeniu fotek (!sic), w Twojej galerii, doszedlem do wniosku, ze chyba powinienes jeszcze troche pocwiczyc, zanim zaczniesz krytykowac tego typu zdjecia.
Jesli chodzi o zdjecia rafael'a to wszystkie 3 jak dla mnie swietne !
Najlepsza moim zdaniem 1.
świetna modelka, ma rysy twarzy które aparat bardzo lubi :)
czy na 1 ostrość jest celowo na okularach? paznokcie są niedokładnie pomalowane- normalnie bym to olał, ale przy takim zbliżeniu i ostrości na nich... nie powinno się tego pomijać:)
2- modelka sympatycznie zagrała... ale razem z 3 widziałbym to chyba w nieco innej scenerii. Na 3 podoba mi się skośny układ plam przepaleń- fajnie izoluje modelkę:)
Po obejzeniu fotek (!sic), w Twojej galerii, doszedlem do wniosku, ze chyba powinienes jeszcze troche pocwiczyc, zanim zaczniesz krytykowac tego typu zdjecia.
.
Proponuję nie komentować dorobku komentujących, a zdjęcia. Ewentualnie odnieść się do samych uwag. Uważasz, że uwagi były niesłuszne? A ja się z nimi zgadzam.
Dodam jeszcze taką obserwację od siebie, że nie wiem co się dzieje z (za?) czapką na zdjęciu numer dwa. Chodzi o jej lewy kontur - nagle dostała jakby kolcy. Zgaduję, że to taka gra cieni i ciemne liście w tle taki efekt dają. Taki dysonans w stosunku do reszty obłych konturów.
Najlepsza trójeczka, światło strasznie mocne, ale zdjęcie takie przekorne i przez to ciekawe. Jedyneczka trochę za bardzo pojechana i mdła w oczach, dwójeczka za sztuczna.
wypowiadać sie każdy może dlatego wystawiam tutaj zdjęcia aby czytac wasze opinie;]i pracować nad warsztatem
Proponuję nie komentować dorobku komentujących, a zdjęcia. Ewentualnie odnieść się do samych uwag. Uważasz, że uwagi były niesłuszne? A ja się z nimi zgadzam.
Zgadzam sie z tym co napisales. Moja wypowiedzia, chcialem sie odniesc wlasnie do uwag komentujacego, jakby nie bylo zdjecia, na bardzo wysokim poziomie- co zreszta sam napisales.
Co do uwag, z ktorymi sie nie zgodzilem to uwazam, ze np. ad. 1 to jakas pomylka jest. No ale to moje zdanie.
I zeby nie bylo off-topic, to dozuce jeszcze, ze taki zestaw 3 fotek jest na tyle dobry, iz moim zdaniem nie ma co go rozbierac na drobiazgi, o ile nie sa one bardzo istotne i nie rzucaja sie w oczy. W tym wypadku, wydaje mi sie, ze one niewielkie i nie wplywaja zupelnie na odbior zdjec - czy nawet seta, jako calosci.
To tyle ode mnie. Jesli kogos urazilem, to sorry.
mnie nie uraziłeś pisałem juz wcześniej publikuje tutaj zdjecia by sie czegoś nauczyć i każda drobna rada zawsze moze byc tą która pomoże w przyszłości ;]
Sztolcman
16-08-2009, 21:33
Na jedynce modelka świetnie zagrała. Na 2 już trochę gorzej wg mnie - jakby bardziej ostentacyjnie. 3 bardzo fajne, szkoda strasznie tego światła na ręce. Gdyby takich słonecznych prześwitów było więcej to uznałbym że taki był zamysł autora... ale da się to spokojnie uratować w PS. Całość obróbkowo (lubię taką naturalną, zdrową kolorystykę) i kadrowo bardzo na tak, podoba się z naciskiem na 1.
Aha, dodam jeszcze, że podoba mi się doświetlenie modelki (wszędzie, ale klasę widać na 3). Możesz napisać jak doświetlałeś? Może ktoś skorzysta. Zakładam jakąś blendę sporych rozmiarów. Kwestia tak kontrastowego tła i praktycznie braku szczegółów stroju - wedle gustu, mnie nie urzeka, ale i jakoś straszliwie nie przeszkadza - czasem to i lepiej jak czegoś nie widać.
doświetlałem tylko blenda srebrną lekko, reszta zrobiła kostka brukowa koloru białego;]
jedyneczka ladna...moze troszke za mala Go ale nie jest zle.
dwojeczka prawa strona...najlepsze z serii. kolorystyka poza jak i kadr odpowiadaja.