PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw 18-200

luk69
15-08-2009, 12:43
Witam!
Mam obiektyw kitowy 18-55 oraz obiektyw 70-300.Chciałbym dokupić 18-200, niemiałem doczynienia z tym obiektywem.Proszę o opinie czy też poradę.

ozi1024
15-08-2009, 12:46
Po pierwsze jakiej firmy? Nikon, Tamron, Sigma?

Po drugie - jaki masz korpus?

Po trzecie - po co Ci takie szkło?:D

Nie lepiej kupić porządną stałkę niż stawiać na wygodę kosztem jakości?
Napisz, jakie są powody, dla których chcesz taki obiektyw, to spróbujemy pomóc.

luk69
15-08-2009, 13:06
Mam Nikon D60, myslałem o Sigmie 18-200.
Myślę o zakupie tego szkła ponieważ dużo robię zdjęć w plenerze jak i w pomieszczeniach.Niekiedy niema czasu na zminę obiektywu.Stąd moje zainteresowanie tym obiektywem.Tylko nie wiem czy warto!

ozi1024
15-08-2009, 13:47
Cóż. A jakiego typu zdjęcia robisz? Portret, krajobraz?

Miałem okazję używać D60 z Sigmą 18-200 bez OS. Niestety jakość nie powala. Osobiście uważam, że to strata kasy. Na Twoim miejscu zakupiłbym albo stałoogniskowy obiektyw, albo lampę błyskową.
A na zmienianie obiektywów trzeba się nastawić o ile chcesz się rozwijać. Taka uroda lustrzanki, że trzeba ją dostosować do potrzeb. No, chyba, że potrzeba to hybrydowy super-zooom, ale tak jak mówię, jak dla mnie strata kasy. Przynajmniej na obecnym etapie, skoro masz tylko 18-55 i 70-300. Ale dla każdego coś miłego, to tylko moje zdanie:)

luk69
15-08-2009, 22:21
Robię krajobraz , portrety, różne imprezy rodzinne.Robię tylko dla siebie.Masz rację ,że taka uroda lustrzanki-szuka się coś nowego.Tylko tak jak piszesz niekiedy szkoda kasy.Dlatego pytam na forum.Jaki obiektyw mógłbyś polecic jeżeli chodzi o stałoogniskowy.Tak na marginesie lampę już mam NISSIN Di622.

adolfik9501
15-08-2009, 23:18
Robię krajobraz , portrety, różne imprezy rodzinne.Robię tylko dla siebie. (...)

A może N18-105VR ? Choć to nie stałka ;)

ozi1024
16-08-2009, 10:57
Robię krajobraz , portrety, różne imprezy rodzinne.Robię tylko dla siebie.Masz rację ,że taka uroda lustrzanki-szuka się coś nowego.Tylko tak jak piszesz niekiedy szkoda kasy.Dlatego pytam na forum.Jaki obiektyw mógłbyś polecic jeżeli chodzi o stałoogniskowy.Tak na marginesie lampę już mam NISSIN Di622.

Ja mam Nikkora 50/1,8. Na moje potrzeby jest idealny. Robię czasem portrety, wnętrza, a czasem go przymykam do f/5 aby mieć świetną ostrość.
Jeżeli dysponujesz większą kasą, to pewnie warto się zainteresować modelem 50/1,4 (ale tu ciekawostka, podobno model bez silnika, czyli starszy i nieco tańszy jest ostrzejszy).
Mnie się też podoba Sigma 30/1,4. Rewelacyjnie ostra i szybka pod względem AF.

Jeśli masz silnik AF w korpusie, to myślę, że 50-tka 1.8 jako pierwsza stałka jest super.
Ewentualnie 35/1,8, ale ona jest już droższa, ale też szersza.

A może warto pomyśleć nad czymś pokroju 18-50/2,8 Sigmy? Jest to obiektyw makro, szeroki, jasny (więc i do portretów będzie ok).
A przy okazji można KITowego Nikkora 18-55 sprzedać:)

uzma
16-08-2009, 11:22
Jak cię stać - kup 18-200 nikora. Jeśli rajcują cie testy - sprawdź na stronie Kena Rockwell-a lub optyczne.pl i sam wyrób sobie opinię o szkle na ich podstawie. Jak możesz od kogoś pożyczyć na dzień lub dwa - zrób to, a odpowiedź na twoje pytanie znajdzie się sama. Jeśli fotografujesz dla siebie i nie masz, puki co sprecyzowanych zainteresowań co do obszaru w fotografii w którym chcesz się poruszać - ten obiektyw jest dla ciebie. Wystarczająco szeroki do krajobrazu, z tele wychodzą niezłe portrety o VR nie wspominając. Mam sporo szkieł, głównie jasnych (= ciężkich), ale i tak na co dzień podpięte jest to właśnie szkło. Nie na darmo ma opinię najlepszego spacerzooma na rynku. Nie co dziennie trzeba taszczyć ze sobą 10 kg sprzętu tylko po to, żeby zrobić widoczek do albumu. Zwykle i tak światło akurat nie to, niebo mało interesujące albo model ma fochy. Jeśli coś cię zainteresuje, "wpadnie w oko" - wrócisz we właściwym czasie i z właściwym sprzętem przygotowany do uzyskania efektu, na którym ci zależy i - jeśli starczy ci umiejętności, cierpliwości i samozaparcia - uda ci się, nie wątpię.

Życzę wielu udanych kadrów

welury
16-08-2009, 12:32
Są dwie wersje 18-200, ta nowsza nie jest jeszcze wytestowana, to po pierwsze, po drugie 18-200, pomimo że megazum, to najlepszy z serii 18-XX.
Jak dla mnie to bardzo duża dystorsja przy 18mm i spora cena. IHMO tani i bardzo dobry był 18-70 (najmniejsza aberacja chromatyczna w całej serii).
Chyba już nie produkowany, niestety, ale używany też może być.

uzma
16-08-2009, 15:02
Są dwie wersje 18-200, ta nowsza nie jest jeszcze wytestowana, to po pierwsze, po drugie 18-200, pomimo że megazum, to najlepszy z serii 18-XX.

Jedyna różnica pomiędzy wersjami to blokada samo wysuwającego się tubusa przy pozycji body z obiektywem skierowanym ku dołowi. Świadczy to o dopracowaniu konstrukcji (z wyłączeniem tego jednego mankamentu - IMO, to nie jest wielki problem) Nadal uważam, że kupienie używki (można trafić również na NF) powinno być dobrym rozwiązaniem.

dzej
16-08-2009, 19:43
Ta sigma ma dosc slaba stabilizacje, co do optyki to zalezy od cibie, czy ci wystarczy.

Ja bym w to nie inwestowal, jedyna zaleta to uniwersalnosc, a poza tym te megazumy lubia z czasem dostawac luzow.

Lepiej kupic sigme 18-125 dc os hsm, zakres mniejszy, ale pod innymi wzgledami lepsza.

qzim
19-08-2009, 16:11
nikkora 18-200 mam od stycznia podpietego pod d80...strzelam czasami takie foty, ze sam sie dziwie jak to mozliwe. Oczywiscie to nigdy nie bedzie to samo co np 17-55 2.8 czy 70-200 2.8, ale za te cene (ja dostalem w komputroniku za 1800) masz masę szkieł w jednym i to robiącym foty lepiej niż kity. Troche kiepskie swiatlo, pomaga vr, ale jak to bywa z vr nie nadaje sie do focenia ruszających się rzeczy/ludzi w kiepskim świecie (odpada sport bez mocnego Słońca, koncerty itp). Nie nosze żadnej specjalnej torby czy coś. Po prostu wrzucam do plecaka i juz. No i te poczucie, ze mozesz zrobic kazde zdjecie. Poza tym jest szybki i bardzo cichy. Troche waży i ma spore rozmiary zwlaszcza na dlugim koncu, ale ja akurat mam duze rece.

Jedyna wada to bez dodatkowej lampy na krotkim koncu obiektyw rzuca cien, co czasami wpienia przy rodzinnych zdjeciach w ktorych korzystasz z lampy.

Mysle ze jedyne co zmienie za jakis czas to moze body na d300/d300s ze wzgledu na predkosc, ale obiektyw będę wymieniał tylko gdy sytuacja będzie wymagała naprawde czegoś dużo lepszego.

Polecam wszystkim, którzy nie muszą robić super profesjonalnych zdjęć.