Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Obiektyw 18-200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie Obiektyw 18-200

Witam!
    Mam obiektyw kitowy 18-55 oraz obiektyw 70-300.Chciałbym dokupić 18-200, niemiałem doczynienia z tym obiektywem.Proszę o opinie czy też poradę.

Domyślnie

Po pierwsze jakiej firmy? Nikon, Tamron, Sigma?

Po drugie - jaki masz korpus?

Po trzecie - po co Ci takie szkło?

Nie lepiej kupić porządną stałkę niż stawiać na wygodę kosztem jakości?
    Napisz, jakie są powody, dla których chcesz taki obiektyw, to spróbujemy pomóc.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Mam Nikon D60, myslałem o Sigmie 18-200.
    Myślę o zakupie tego szkła ponieważ dużo robię zdjęć w plenerze jak i w pomieszczeniach.Niekiedy niema czasu na zminę obiektywu.Stąd moje zainteresowanie tym obiektywem.Tylko nie wiem czy warto!

Domyślnie

Cóż. A jakiego typu zdjęcia robisz? Portret, krajobraz?

Miałem okazję używać D60 z Sigmą 18-200 bez OS. Niestety jakość nie powala. Osobiście uważam, że to strata kasy. Na Twoim miejscu zakupiłbym albo stałoogniskowy obiektyw, albo lampę błyskową.
    A na zmienianie obiektywów trzeba się nastawić o ile chcesz się rozwijać. Taka uroda lustrzanki, że trzeba ją dostosować do potrzeb. No, chyba, że potrzeba to hybrydowy super-zooom, ale tak jak mówię, jak dla mnie strata kasy. Przynajmniej na obecnym etapie, skoro masz tylko 18-55 i 70-300. Ale dla każdego coś miłego, to tylko moje zdanie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Robię krajobraz , portrety, różne imprezy rodzinne.Robię tylko dla siebie.Masz rację ,że taka uroda lustrzanki-szuka się coś nowego.Tylko tak jak piszesz niekiedy szkoda kasy.Dlatego pytam na forum.Jaki obiektyw mógłbyś polecic jeżeli chodzi o stałoogniskowy.Tak na marginesie lampę już mam NISSIN Di622.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk69 Zobacz posta
    Robię krajobraz , portrety, różne imprezy rodzinne.Robię tylko dla siebie. (...)
    A może N18-105VR ? Choć to nie stałka
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk69 Zobacz posta
    Robię krajobraz , portrety, różne imprezy rodzinne.Robię tylko dla siebie.Masz rację ,że taka uroda lustrzanki-szuka się coś nowego.Tylko tak jak piszesz niekiedy szkoda kasy.Dlatego pytam na forum.Jaki obiektyw mógłbyś polecic jeżeli chodzi o stałoogniskowy.Tak na marginesie lampę już mam NISSIN Di622.
    Ja mam Nikkora 50/1,8. Na moje potrzeby jest idealny. Robię czasem portrety, wnętrza, a czasem go przymykam do f/5 aby mieć świetną ostrość.
    Jeżeli dysponujesz większą kasą, to pewnie warto się zainteresować modelem 50/1,4 (ale tu ciekawostka, podobno model bez silnika, czyli starszy i nieco tańszy jest ostrzejszy).
    Mnie się też podoba Sigma 30/1,4. Rewelacyjnie ostra i szybka pod względem AF.

Jeśli masz silnik AF w korpusie, to myślę, że 50-tka 1.8 jako pierwsza stałka jest super.
    Ewentualnie 35/1,8, ale ona jest już droższa, ale też szersza.

A może warto pomyśleć nad czymś pokroju 18-50/2,8 Sigmy? Jest to obiektyw makro, szeroki, jasny (więc i do portretów będzie ok).
    A przy okazji można KITowego Nikkora 18-55 sprzedać
    Ostatnio edytowane przez ozi1024 ; 16-08-2009 o 11:01

Domyślnie

Jak cię stać - kup 18-200 nikora. Jeśli rajcują cie testy - sprawdź na stronie Kena Rockwell-a lub optyczne.pl i sam wyrób sobie opinię o szkle na ich podstawie. Jak możesz od kogoś pożyczyć na dzień lub dwa - zrób to, a odpowiedź na twoje pytanie znajdzie się sama. Jeśli fotografujesz dla siebie i nie masz, puki co sprecyzowanych zainteresowań co do obszaru w fotografii w którym chcesz się poruszać - ten obiektyw jest dla ciebie. Wystarczająco szeroki do krajobrazu, z tele wychodzą niezłe portrety o VR nie wspominając. Mam sporo szkieł, głównie jasnych (= ciężkich), ale i tak na co dzień podpięte jest to właśnie szkło. Nie na darmo ma opinię najlepszego spacerzooma na rynku. Nie co dziennie trzeba taszczyć ze sobą 10 kg sprzętu tylko po to, żeby zrobić widoczek do albumu. Zwykle i tak światło akurat nie to, niebo mało interesujące albo model ma fochy. Jeśli coś cię zainteresuje, "wpadnie w oko" - wrócisz we właściwym czasie i z właściwym sprzętem przygotowany do uzyskania efektu, na którym ci zależy i - jeśli starczy ci umiejętności, cierpliwości i samozaparcia - uda ci się, nie wątpię.

Życzę wielu udanych kadrów
    Pozdrawiam - uzma

Domyślnie

Są dwie wersje 18-200, ta nowsza nie jest jeszcze wytestowana, to po pierwsze, po drugie 18-200, pomimo że megazum, to najlepszy z serii 18-XX.
    Jak dla mnie to bardzo duża dystorsja przy 18mm i spora cena. IHMO tani i bardzo dobry był 18-70 (najmniejsza aberacja chromatyczna w całej serii).
    Chyba już nie produkowany, niestety, ale używany też może być.
    Pozdrawiam.

Cool

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Są dwie wersje 18-200, ta nowsza nie jest jeszcze wytestowana, to po pierwsze, po drugie 18-200, pomimo że megazum, to najlepszy z serii 18-XX.
    Jedyna różnica pomiędzy wersjami to blokada samo wysuwającego się tubusa przy pozycji body z obiektywem skierowanym ku dołowi. Świadczy to o dopracowaniu konstrukcji (z wyłączeniem tego jednego mankamentu - IMO, to nie jest wielki problem) Nadal uważam, że kupienie używki (można trafić również na NF) powinno być dobrym rozwiązaniem.
    Pozdrawiam - uzma

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów