PDA

Zobacz pełną wersję : RAW'y w D80 - help

acidjazz
02-10-2006, 22:13
Mam problem

Jak ustawiam w D80 format zdjęcia jako RAW to dostaję w wyniku tego pliki z rozszerzeniem *.nef i wszystko jest ok, tak jak powinno byc. ALE JAK mam ustawione RAW + JPG Fine to wyniku tego otrzymuje dwa identyczne pliki *.jpg - o tej samej wielkości i tej samej nazwie. Pytam się wiec gdzie jest *.nef ? CZy spotkaliście się z czyms takim?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

jm
02-10-2006, 23:26
Nie, ja u siebie ustawiam RAW + JPG (fine) to po przesłaniu do komputera mam dwa pliki: jeden NEF i jeden jpg - każdy innej wielkości.

Zresztą ilość zdjęć możliwych do wykonania (wyświetlana na roboczym LCD) się zmienia wraz ze zmianą raw na raw+jpg -- samych rawów mieści się rzecz jasna dużo więcej! Może sprawdź tę właściwośc u siebie?

OT
Tak się zaczęłam zastanawiać czy te usterki (prześwietlenia, dead piksele teraz ten dziwny zapis), które zgłaszają na forum niektórzy userzy nie dotyczą jakiejś wybranej serii tych aparatów - w każdym razie wydaje mi się to podejrzane.

Jacek_Z
02-10-2006, 23:29
w innym body nikona taki problem wystepował przy przestawieniu body na wspólpracę z komputerem z PTP na Mass albo na odwrót - nie pamietam w tej chwili. spróbuj

acidjazz
02-10-2006, 23:50
w innym body nikona taki problem wystepował przy przestawieniu body na wspólpracę z komputerem z PTP na Mass albo na odwrót - nie pamietam w tej chwili. spróbuj

Dzięki za podpowiedź, w życiu bym na to nie wpadł :-)

Teraz działa, przełączyłem na Mass. Pytanie jednak pozostaje - czy tak powinno byc, że przy opcji USB PTP nie widac NEF'ów? Czy to może jakiś bug?

Władca Pixeli
03-10-2006, 04:39
Dzięki za podpowiedź, w życiu bym na to nie wpadł :-)

Teraz działa, przełączyłem na Mass. Pytanie jednak pozostaje - czy tak powinno byc, że przy opcji USB PTP nie widac NEF'ów? Czy to może jakiś bug?
PTP - Picture Transfer Protocol - NEF musi być konwertowany do jpg, bo drukarka nie może rozkodować i wydrukować NEF'a