Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie RAW'y w D80 - help

Mam problem

Jak ustawiam w D80 format zdjęcia jako RAW to dostaję w wyniku tego pliki z rozszerzeniem *.nef i wszystko jest ok, tak jak powinno byc. ALE JAK mam ustawione RAW + JPG Fine to wyniku tego otrzymuje dwa identyczne pliki *.jpg - o tej samej wielkości i tej samej nazwie. Pytam się wiec gdzie jest *.nef ? CZy spotkaliście się z czyms takim?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Nie, ja u siebie ustawiam RAW + JPG (fine) to po przesłaniu do komputera mam dwa pliki: jeden NEF i jeden jpg - każdy innej wielkości.

Zresztą ilość zdjęć możliwych do wykonania (wyświetlana na roboczym LCD) się zmienia wraz ze zmianą raw na raw+jpg -- samych rawów mieści się rzecz jasna dużo więcej! Może sprawdź tę właściwośc u siebie?

OT
    Tak się zaczęłam zastanawiać czy te usterki (prześwietlenia, dead piksele teraz ten dziwny zapis), które zgłaszają na forum niektórzy userzy nie dotyczą jakiejś wybranej serii tych aparatów - w każdym razie wydaje mi się to podejrzane.

Domyślnie

w innym body nikona taki problem wystepował przy przestawieniu body na wspólpracę z komputerem z PTP na Mass albo na odwrót - nie pamietam w tej chwili. spróbuj
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    w innym body nikona taki problem wystepował przy przestawieniu body na wspólpracę z komputerem z PTP na Mass albo na odwrót - nie pamietam w tej chwili. spróbuj
    Dzięki za podpowiedź, w życiu bym na to nie wpadł

Teraz działa, przełączyłem na Mass. Pytanie jednak pozostaje - czy tak powinno byc, że przy opcji USB PTP nie widac NEF'ów? Czy to może jakiś bug?
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acidjazz Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedź, w życiu bym na to nie wpadł

Teraz działa, przełączyłem na Mass. Pytanie jednak pozostaje - czy tak powinno byc, że przy opcji USB PTP nie widac NEF'ów? Czy to może jakiś bug?
    PTP - Picture Transfer Protocol - NEF musi być konwertowany do jpg, bo drukarka nie może rozkodować i wydrukować NEF'a
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Uprawnienia umieszczania postów