Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ania by jo :)
Lukas8558
11-08-2009, 18:24
A o to i moja foteczka z plenerku na Klimoncie :) minimal w obróbce :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/d0b699d3dfda600fm-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d0b699d3dfda600f)
rainbowwarrior
11-08-2009, 18:37
Pozwolę sobie pomóc wstawić większe zdjęcie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/d0b699d3dfda600fmed-1.jpg
źródło (http://images38.fotosik.pl/174/d0b699d3dfda600fmed.jpg)
Zegarek skutecznie odwraca uwagę. No i to samo czego mi w mojej puszcze brakuje - ostrości.
fader_audio
12-08-2009, 07:51
Witam na temat zegarka juz wiemy, widzę kolega podobne podejście do mnie, czyli minimalizm w obrobce. Pozdrawiam
Lukas8558
12-08-2009, 16:09
tak minimalizm w obróbce :) co do ostrości to ostrość głównie jest na twarzy bo nic innego mnie nie interesowało :) copyman nie sztuka wrzucić fotke i poprawić ostrość w photoshopie ;) jak dla mnie to portret udany zgadzam sie z zegarkiem jedynie hyhy :P
Przemsky
12-08-2009, 21:02
Lukas8558 - bez przesady, d80+kit potrafi lepiej, wiec nie mow ze ostrosc jest ok :)
A fota... jak dla mnie album
Pozdrawiam
Lukas8558
12-08-2009, 21:52
bo ostrośc jest dobra nie mówi że superowa w pliku orginalnym przy powiększeniu jest dość dobra :P ale widze że tu większość to photoshopowce hyhy :) no ale co tam jak kto woli :) ja sie nie uważam za profesjonaliste bo tak naprawde to sie ciągle ucze :)
fader_audio
13-08-2009, 08:39
Witam, spadek ostrości w tym większym zdjęciu może być spowodowany powiekszeniem fotki z małego obrazka, to z pewnościa spowoduje spadek ostrości, a ponadto widać juz jakieś zniekształecenia. Sam kiedys próbowałem powiększyć fotkę i efekt był podobny. Gdyby kolega wstawił odrazu większe zdjęcie jestem pewien że z ostrością byłoby lepiej. Pozdrawiam.
Witam, spadek ostrości w tym większym zdjęciu może być spowodowany powiekszeniem fotki z małego obrazka, to z pewnościa spowoduje spadek ostrości, a ponadto widać juz jakieś zniekształecenia. Sam kiedys próbowałem powiększyć fotkę i efekt był podobny. Gdyby kolega wstawił odrazu większe zdjęcie jestem pewien że z ostrością byłoby lepiej. Pozdrawiam.
Przeciez to zdjęcie nie jest powiększane. Wręcz przeciwnie. Zostało zmniejszone. Oczywiście może to powodować spadek ostrości, jednak w tym przypadku ostrość na oryginalnym zdjęciu (kliknij w miniaturę) jest na bluzce, a nie na twarzy.
No i ten zegarek :)
Generalnie Pani wyszła korzystnie, więc jest do przodu. Zdjąć zegarek i po złapaniu ostrości nie czekać na cud tylko robić zdjęcie, bo ludzie się ruszają, a ręce się trzęsą ;)
pzdr
tak minimalizm w obróbce :) co do ostrości to ostrość głównie jest na twarzy bo nic innego mnie nie interesowało :) copyman nie sztuka wrzucić fotke i poprawić ostrość w photoshopie ;) jak dla mnie to portret udany zgadzam sie z zegarkiem jedynie hyhy :P
Zgodze sie z asha - ostrosc jest na bluzce. Widac interesowalo Cie cos innego niz twarz ;)
bo ostrośc jest dobra nie mówi że superowa w pliku orginalnym przy powiększeniu jest dość dobra :P ale widze że tu większość to photoshopowce hyhy :) no ale co tam jak kto woli :) ja sie nie uważam za profesjonaliste bo tak naprawde to sie ciągle ucze :)
Sam zmniejszales zdjecie, czy "fotosik" zrobil to za Ciebie? Jesli sam, to niechybnie tez nalezysz do niechlubnego grona fotoszopowcow. To, ze ktos podostrza zdjecie po jego zmniejszeniu, nie znaczy od razu, ze dokonuje na zdjeciu fotograficznej kastracji. Jak cos poPSules zmniejszajac, to potem wypada to przywrocic do pierwotnej ostrosci ;)
A zdjecie fajne, tylko ten zegarek... no i ostrosci troche brakuje ;)
Lukas8558
13-08-2009, 20:35
okej juz sie nie kłuce hyhy nie należe jeszcze do typowych photoshopowców :) ostrości też zabrakło bo pora już była przy zachodzącym słoncu blenda jedynie mnie uratowała i nie miałem jeszcze strzałeczki :) ale wiadomo każdy ma swój styl co do fotografii :) i do o oceny :) bede wrzucał kolejne ;)
Akurat tu światło zagrało super. Za ciemno też nie było - f 5,6 przy 1/100 na ISO 160 tyle z EXIF-a wyczytać się da.