Zobacz pełną wersję : Dziwna rzecz
fader_audio
11-08-2009, 08:05
Witam wszystkich, mam pytanie do Was mysle że było juz cos podobnego ale nie mogę teraz zbytnio poszukać a jestem ciekaw co to może być. Podczas robienia fotek burzy w rawach było ich ok 40 może 50, zauważyłem że częśc końcowych fotek ma takie dziwne jakby paski, siateczke czy coś takiego(może taki dziwny szum). Teraz moje pytanie czy to jest wina tego że matryca była często naświetlana przez długi czas naświetlania, przez co się nagrzała i takie cos powstaje???? Czy da sie to usunąć????
A nie są to krople deszczu tworzące linie przez dłuższy czas naświetlania? :)
Najlepiej jakbyś dał jakąś fotkę z parametrami zdjęcia to by można było coś więcej powiedzieć.
velaskez
11-08-2009, 08:30
Wyładowania podczas burzy tworzą silne pole elektromagnetyczne. Jak dla mnie to takie artefakt jest dziełem właśnie takiego zjawiska. Ja takie paseczki mam z czubka Empire State Building, gdzie jest wielka antena. To jak próba robienia zdjęć cyfrówką w mikrofalówce;)
fader_audio
11-08-2009, 14:36
Witam, dzięki za odpowiedzi, pewnie wrzuce jakąs fotke z tym problemem wieczorem. Dziwne jest to że problem pwostał dopiero po ok godzinnej pracy, to mnie zdziwiło krople widziałbym na wszystkich fotkach(tak myslę przynajmniej), pole elektromagnetyczne raczej nie bo efekt musiłaby sie pojawić również na pierwszym zdjęciu z tego wątku. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=109695 widac że piorun mocny, a odległośc od niego niezbyt duża może 2km... Jak wsadze fotkę z problemem powinno sie wszystko wyjaśnić. Pzdr
Długie czasy + nagrzanie matrycy = wzrost szumu i do tego pytanie na jakim ISO fotografowałeś ?
mam to samo jak w nocy robie z czasami ok 30s to końcowe zdjęcia mają dość marną jakość
fader_audio
11-08-2009, 23:24
czasy to od 10 - 30 sek(to akurat rzadko) iso 100, i parę fotek 200. Ale problem chyba sie rozwiązał sam, chciałem poszukac fotki na której to widac najbardziej nie znalazłem czyli cos musiało byc nie tak z obróbką z nefa na jpg, z góry dzieki za sugestie, co do szumu to pewnie tak bedzie choc nie zauważyłem zbyt duzego jego przyrostu. Pozdrawiam