PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy - soft

jm
02-10-2006, 08:17
mam od kilku dni d80 - i problem wiadomy... czym obrabiać rawy - wiem jest o tym osobny wątek ale ja trochę z innej strony chcę zapytać.
Ściągnęłam darmowy trial Nikon Capture- ale niestety tego nie da się używać - działa tak powoli, że aż zaczęłam mierzyć czasy poszczególnych operacji - np pełne otwarcie zdjęcia w NEF - ponad 2 minuty!!!!
I teraz sedno: czy wszyscy tak macie - czy tez może NX w zestawieniu z moim komputerem staje się bezużyteczny? Może powinnam załadować go ponownie - w czasie ściąganie występowały jakies błedy.....

Czy wersja płatna jest równie powolna co trial - testował ktoś?

Pytanie drugie - picture project - ten otwiera NEFy szybciej i nieco szybciej je obrabia (choć dalej to nie jest ekspres) - ale przy zapisaniu do jpg - zmniejsza mi rozmiar zdjęcia - czy to tak musi być? Czy może to ja coś robię źle??? Jaki sens ma takie automatyczne zmniejszanie zdjęcia?

Pytanie trzecie - do uzytkowników d70 i d50 - po jakim czasie od premiery Waszych modeli pojawiły się darmowe programy obsługujace NEFy z Waszych aparatów??? - czy np Rawshooter essentials - obsługuje Wasze NEFy?

No i ostatnie pytanie - do wszystkich posiadaczy d80 - czym obrabiacie NEFy - teraz, na dziś.

Szczerze powiem, że ta sytuacja z softem mnie oburza - bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że to nowość i że jeszcze nie powstały upgrady do programów, to Nikonowski NX jest na tyle fatalny (u mnie), że na pewno nie złamię się aby wydac 500zł na wersję pełną - no chyba, że ta działa rewelacyjnie???

proszę o pomoc - bo jak na razie to tak jakbym miała aparat który w ogóle nie robi zdjęć w RAW......

esioletz
02-10-2006, 12:41
Szczerze to zapewne wina komputera, poprostu zasłaby sprzęcik. Może Lightroom b4 okazać się szybszy, osobiście NEF'y z D70 obrabia znacznie szybciej niż NX. Choć niestety nie należy również do mistrzów prędkości. Można też wypróbować Capture One 3.7.5 traial - na stronie producenta

Hardy
02-10-2006, 13:20
witam na ten temat pisałem na innym forum ,ja mam d70s a nefy otwieram i bbrabiam w Rawshooter premium

jm
02-10-2006, 13:43
Szczerze to zapewne wina komputera, poprostu zasłaby sprzęcik. Może Lightroom b4 okazać się szybszy, osobiście NEF'y z D70 obrabia znacznie szybciej niż NX. Choć niestety nie należy również do mistrzów prędkości. Można też wypróbować Capture One 3.7.5 traial - na stronie producenta

no to grajmy w otwarte karty:) oto dane mojego komputera:
AMD Athlon XP 2200+
1,80 GHz 512 MB RAM

To jest aż tak słaby komputer że NX staje się bezużyteczny? Jestem bezradna wobec tych cyferek ale na pewno są wśród Was biegli w tych sprawach i nadal liczę na pomoc.

PS nadal nie wiem dlaczego przy zapisywaniu jpg z nefa w picture project wielkośc pliku zostaje automatycznie zmniejszona - tak musi być?

ALF
02-10-2006, 14:31
pomnożył bym ten RAM x4 i powinno być trochę lepiej

esioletz
02-10-2006, 14:33
Ufff koleżanko twój komputerek niestety potrzebuje lekkiej modernizacji. Procesor jest już z wczesniejszej generacji i pamięci 512MB to dla stacji graficznej (oczywiście średnich lotów) troszeczkę za mało (o jakieś 3/4).
Jeśli chodzi o format NEF - JPEG to ten pierwszy jest poddawany minimalnej kompresji= dobra jakość natomiast drugi to format kompresowany i to ślinie w stos. do 1.
Obrabiaj NEFY najlepiej Capture One i eksportuj jako TIFF to jest format o małej kompresji lecz bardziej wszechstronny od Nefów tzn. można z niego zrobić odbitkę czy oddać do drukarni.

jm
02-10-2006, 14:53
Dzięki. Capture One własnie ściągnęłam sobie i wreszcie działa w normalnym tempie. Na razie próbuję przyzwyczaić się do nowego interfejsu ale już mi się ten program podoba:) Szkoda że to tylko trial:(

Lolas
02-10-2006, 14:58
Nikon Capture jest przede wszystkim niesamowicie łasy na pamięć. Aby nakarmic jego niezaspokojony apetyt trzeba dysponowac minimium 2GB pamieci. Twoj komputer ma bardzo niekorzystne proporcje jesli chodzi o stosunek moc CPU / ilosc RAM. Po dokupieniu pamieci na pewno odczujesz duza roznice na plus.
Aby NC smigal naprawde przyzwoicie potrzeba jeszcze lepiej wyposazonego kompa (mocniejszy procek i maksymalna ilosc RAMu). Ten program jest chyba jeszcze bardziej pamieciozerny niz PS.

Darec_C
02-10-2006, 18:19
Mam szybszy komputer, a odczuwam to samo: Nikon Capture NX to demon powolności. Człowieka szlag trafia i liczy upływające minuty podczas elementarnych czynności tego po......ego programu.

Valdek_Tychy
02-10-2006, 19:20
AMD Athlon XP 2200+
1,80 GHz 512 MB RAM

O ile procek można zaakceptować to RAM-u jest ciut maluśko
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif) do jako takiego komfortu pracy z obróbką foto potrzeba 1GB RAM.Jak masz jeszcze zainstalowanego Win XP to polowę posiadanej pamięci (około) on Ci zabiera

jm
02-10-2006, 20:13
Dzięki wielkie za wszelkie uwagi co do niedoborów w moim komputerze - przekazałam te minimalne wymogi co do procków i innych RAMów mężowi, i mam nadzieję, że zrozumie powagę spraw;))))

Póki co dla wszystkich, którzy nadal nie wiedzą czym otwierać i wywoływać NEFy z d80 - mam dobrą wiadomość -
-
-
-
-

znalazłam program, który d80 obsługuje, jest darmowy (wersja testowa - trochę uboższa od płatnej) i działa jak błyskawica w porównaniu z Nikon Capture.

Ten program to SILKYPIX - no dobra, nie dziękujcie tak bardzo :DDD

wampirek
18-12-2006, 18:45
A na PII 440 i 128 ramu cos chodzi?
Pociesze was - chodzi. Trial NX jak slimak, PP wolno i sie wiesza, a c1 jak rakieta. Tak czy siak jak czytam na czym pracujecie wiem, ze zamiast jasnego krotkiego tele musi byc najpierw przynajmniej PIV3000 i jakies 2GB RAM + dobra karta + jakis porzadny dysk do zgrywania zdjec, a nie 6GB jak mam.

Tak wiec parafrazujac znane powiedzenie o szefie: nie win sprzetu swego - moglbys miec gorszego:))
pzdr irek

jm
18-12-2006, 20:22
poniekąd to mój wątek;) więc nieco aktualizacji...
Były rózne wersje i propozycje - co sklep i fachowiec to większe wymagania i większe sumy powoli nam te zera zaczęły wirowac aż wreszcie ktoś, gdzieś, jakoś doradził żeby dołożyc RAM - tak też zostało uczynione! zamiast 512 jest ponad 1,5gb - i działa wsio jak należy - szybko składnie i bez bólu nic się nie wiesza nic nie świruje. Żadna wymiana procesora, żadnych dodatkowych kosztów - pewnie gdyby wymienic w komputerze więcej byłoby jeszcze lepiej ale skoro tak jak jest - jest dobrze - to po co przepłacac???

Andre
18-12-2006, 20:41
chcialbym zauwazyc ze ALF jak i Valdek_Tychy tez Ci doradzali dolozenie ramu ;)

jm
18-12-2006, 20:50
chcialbym zauwazyc ze ALF jak i Valdek_Tychy tez Ci doradzali dolozenie ramu ;)

Zgadza się:) Oni tez zaliczają się do tej kategorii: "ktoś, gdzieś, jakoś"!:)

Niestety wielu sprzedawców chciało od razu wymieniac wszystko inne przy okazji

sinner
19-12-2006, 20:39
bo jakbyś wcześniej poszukała na forum to było już wałkowane w kilku przynajmniej wątkach ...

jm
20-12-2006, 00:54
bo jakbyś wcześniej poszukała na forum to było już wałkowane w kilku przynajmniej wątkach ...

się poprawię:oops:

bradley
20-12-2006, 02:01
A ja jeszcze wtrącę, że dobrze jest też utrzymywac PC we miarę "higienicznym" stanie, a i też dobrze, coby "plik stronicowania" nie był poszatkowany, a najlepiej stałej wielkości i na osobnej partycji

Paweł M
24-12-2006, 01:28
AMD Athlon XP 2200+
1,80 GHz 512 MB RAM

coś chyba źle Ci system pokazuje, bo z Athlona 2200+ nie wyciągnie się 1.8 no chyba, że nieźle podkręci. Zapewne masz 1.2 GHz i 512 ramu, to rzeczywiśie trochę za mało. Następną Twoją inwestycją powinien byc zakum sprzetu. W tej chwili spokojnie za ten zestaw (plyte procek i pamiec mozesz wziasc jakies 300-400 zł, wiec proponuje zakup juz na przyszlosc jakiejs plyty na sockecie 775 + jakis procek Intel Core 2 Duo (moze byc najwolniejszy) i z 512 ramu (niestety juz DDR2) bedzie smigac bez problemów. Całośc niestety bedzie kosztowac ok 1000 zł.

W obdóbkę grafiki w AMD nawet 2 rdzeniowego nie warto się pchac. Znacznie lepszy bedzie Intel tylko COre 2 Duo a nie Core Duo...

taka garśc informacji technicznej... :)