Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Pomocy - soft

Domyślnie Pomocy - soft

mam od kilku dni d80 - i problem wiadomy... czym obrabiać rawy - wiem jest o tym osobny wątek ale ja trochę z innej strony chcę zapytać.
    Ściągnęłam darmowy trial Nikon Capture- ale niestety tego nie da się używać - działa tak powoli, że aż zaczęłam mierzyć czasy poszczególnych operacji - np pełne otwarcie zdjęcia w NEF - ponad 2 minuty!!!!
    I teraz sedno: czy wszyscy tak macie - czy tez może NX w zestawieniu z moim komputerem staje się bezużyteczny? Może powinnam załadować go ponownie - w czasie ściąganie występowały jakies błedy.....

Czy wersja płatna jest równie powolna co trial - testował ktoś?

Pytanie drugie - picture project - ten otwiera NEFy szybciej i nieco szybciej je obrabia (choć dalej to nie jest ekspres) - ale przy zapisaniu do jpg - zmniejsza mi rozmiar zdjęcia - czy to tak musi być? Czy może to ja coś robię źle??? Jaki sens ma takie automatyczne zmniejszanie zdjęcia?

Pytanie trzecie - do uzytkowników d70 i d50 - po jakim czasie od premiery Waszych modeli pojawiły się darmowe programy obsługujace NEFy z Waszych aparatów??? - czy np Rawshooter essentials - obsługuje Wasze NEFy?

No i ostatnie pytanie - do wszystkich posiadaczy d80 - czym obrabiacie NEFy - teraz, na dziś.

Szczerze powiem, że ta sytuacja z softem mnie oburza - bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że to nowość i że jeszcze nie powstały upgrady do programów, to Nikonowski NX jest na tyle fatalny (u mnie), że na pewno nie złamię się aby wydac 500zł na wersję pełną - no chyba, że ta działa rewelacyjnie???

proszę o pomoc - bo jak na razie to tak jakbym miała aparat który w ogóle nie robi zdjęć w RAW......

Domyślnie

Szczerze to zapewne wina komputera, poprostu zasłaby sprzęcik. Może Lightroom b4 okazać się szybszy, osobiście NEF'y z D70 obrabia znacznie szybciej niż NX. Choć niestety nie należy również do mistrzów prędkości. Można też wypróbować Capture One 3.7.5 traial - na stronie producenta

Domyślnie

witam na ten temat pisałem na innym forum ,ja mam d70s a nefy otwieram i bbrabiam w Rawshooter premium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esioletz Zobacz posta
    Szczerze to zapewne wina komputera, poprostu zasłaby sprzęcik. Może Lightroom b4 okazać się szybszy, osobiście NEF'y z D70 obrabia znacznie szybciej niż NX. Choć niestety nie należy również do mistrzów prędkości. Można też wypróbować Capture One 3.7.5 traial - na stronie producenta

no to grajmy w otwarte karty oto dane mojego komputera:
    AMD Athlon XP 2200+
    1,80 GHz 512 MB RAM

To jest aż tak słaby komputer że NX staje się bezużyteczny? Jestem bezradna wobec tych cyferek ale na pewno są wśród Was biegli w tych sprawach i nadal liczę na pomoc.

PS nadal nie wiem dlaczego przy zapisywaniu jpg z nefa w picture project wielkośc pliku zostaje automatycznie zmniejszona - tak musi być?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

pomnożył bym ten RAM x4 i powinno być trochę lepiej
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Ufff koleżanko twój komputerek niestety potrzebuje lekkiej modernizacji. Procesor jest już z wczesniejszej generacji i pamięci 512MB to dla stacji graficznej (oczywiście średnich lotów) troszeczkę za mało (o jakieś 3/4).
    Jeśli chodzi o format NEF - JPEG to ten pierwszy jest poddawany minimalnej kompresji= dobra jakość natomiast drugi to format kompresowany i to ślinie w stos. do 1.
    Obrabiaj NEFY najlepiej Capture One i eksportuj jako TIFF to jest format o małej kompresji lecz bardziej wszechstronny od Nefów tzn. można z niego zrobić odbitkę czy oddać do drukarni.

Domyślnie

Dzięki. Capture One własnie ściągnęłam sobie i wreszcie działa w normalnym tempie. Na razie próbuję przyzwyczaić się do nowego interfejsu ale już mi się ten program podoba Szkoda że to tylko trial

Domyślnie

Nikon Capture jest przede wszystkim niesamowicie łasy na pamięć. Aby nakarmic jego niezaspokojony apetyt trzeba dysponowac minimium 2GB pamieci. Twoj komputer ma bardzo niekorzystne proporcje jesli chodzi o stosunek moc CPU / ilosc RAM. Po dokupieniu pamieci na pewno odczujesz duza roznice na plus.
    Aby NC smigal naprawde przyzwoicie potrzeba jeszcze lepiej wyposazonego kompa (mocniejszy procek i maksymalna ilosc RAMu). Ten program jest chyba jeszcze bardziej pamieciozerny niz PS.
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

Mam szybszy komputer, a odczuwam to samo: Nikon Capture NX to demon powolności. Człowieka szlag trafia i liczy upływające minuty podczas elementarnych czynności tego po......ego programu.
    Nikon D80, Nikkor 55-200 AF-S, Tamron 90 Micro Di f/2.8, Tamron SP 17-50 XR Di II Asp f/2.8, Tamron Di 200-500,
    Aktywny członek poznańskiej grupy miłośników fotografii PozFoto (www.fotograficzni.pl)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    no to grajmy w otwarte karty oto dane mojego komputera:
    AMD Athlon XP 2200+
    1,80 GHz 512 MB RAM
    O ile procek można zaakceptować to RAM-u jest ciut maluśko do jako takiego komfortu pracy z obróbką foto potrzeba 1GB RAM.Jak masz jeszcze zainstalowanego Win XP to polowę posiadanej pamięci (około) on Ci zabiera
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów