mam od kilku dni d80 - i problem wiadomy... czym obrabiać rawy - wiem jest o tym osobny wątek ale ja trochę z innej strony chcę zapytać.
Ściągnęłam darmowy trial Nikon Capture- ale niestety tego nie da się używać - działa tak powoli, że aż zaczęłam mierzyć czasy poszczególnych operacji - np pełne otwarcie zdjęcia w NEF - ponad 2 minuty!!!!
I teraz sedno: czy wszyscy tak macie - czy tez może NX w zestawieniu z moim komputerem staje się bezużyteczny? Może powinnam załadować go ponownie - w czasie ściąganie występowały jakies błedy.....
Czy wersja płatna jest równie powolna co trial - testował ktoś?
Pytanie drugie - picture project - ten otwiera NEFy szybciej i nieco szybciej je obrabia (choć dalej to nie jest ekspres) - ale przy zapisaniu do jpg - zmniejsza mi rozmiar zdjęcia - czy to tak musi być? Czy może to ja coś robię źle??? Jaki sens ma takie automatyczne zmniejszanie zdjęcia?
Pytanie trzecie - do uzytkowników d70 i d50 - po jakim czasie od premiery Waszych modeli pojawiły się darmowe programy obsługujace NEFy z Waszych aparatów??? - czy np Rawshooter essentials - obsługuje Wasze NEFy?
No i ostatnie pytanie - do wszystkich posiadaczy d80 - czym obrabiacie NEFy - teraz, na dziś.
Szczerze powiem, że ta sytuacja z softem mnie oburza - bo o ile jestem w stanie zrozumieć, że to nowość i że jeszcze nie powstały upgrady do programów, to Nikonowski NX jest na tyle fatalny (u mnie), że na pewno nie złamię się aby wydac 500zł na wersję pełną - no chyba, że ta działa rewelacyjnie???
proszę o pomoc - bo jak na razie to tak jakbym miała aparat który w ogóle nie robi zdjęć w RAW......
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami