Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kulten vs. Sebastian
Nieoficjalny pojedynek, całkowicie spontaniczny.
Jeden temat, dwie różne wizje...
Kulten - zdrajca koloru i minimalista.
Sebastian - naturalista i maniak koloru.
Płaczący ork Kultena
http://fc04.deviantart.com/fs46/f/2009/219/2/b/2b4bd6a589fa8425f44c0f92c7197ffd.jpg
Twist Sebastiana
http://img338.imageshack.us/img338/1819/84945707.jpg
Póki co Kulten prowadzi ;)
1 : 0
Kultena mi się bardziej podoba
wg mnie wygrywa foto kultena ze względu na ładniejsze dopracowanie sczegółów w cieniach, na fotografii Seby czarna plama psuje całą kompozycję . Oczywiście wg mnie:)
Kulten.
4:0 ??
A wogóle to zajebiaszo jest panie Kulten.
Zdecydowanie wykonanie Kultena (a te "łezki" super). Zastanawia mnie jedynie to "oczko" przy brzegu prawie w centrum obrazu. Nie umiem je zidentyfikować, a przyciąga wzrok.
Sebastianito
07-08-2009, 23:56
Wiec Ja na swoja obrone mam tylko tyle ze Pan Kulten uczy mnie nowej techniki... jest to pierwsze zdjęcie pod Jego kierownictwem... Mocne postanowienie POPRAWY z mojej strony!
Nikonozaur
08-08-2009, 00:10
Kolejność zamieszczenia prac wskazuje ich miejsce w szeregu.
grudzinsky
08-08-2009, 01:45
napisze tak:
roznica w kadrach ogromna. tak samo w obrobce. widac "mistrza" i "ucznia" pierwszy kadr dopieszczony w kazdym mm drugi zas to wyjatkowo nieudana obrobka ;) lezy i kwiczy ;) przy pracy kultena widac, ze postaral sie dobrze naswietlic kadr (moze skladane z dwoch, nie wnikam) przy zdjeciu Sebastiana widac, ze bylo zbyt ciemno i przy wyciaganiu z cieni szum wylazl w dole kadru. zbyt mocno wyciagniety lad, kolory trawy bardzo nienaturalne. za to bardzo ladne niebo u Seby, u Kultena tez niczego sobie, ale draznia mnie te jasne plamy :-P
Seba rada na przyszlosc. jesli cos jest nie tak z pierwszym naswietleniem warto zrobic dwa. gora i dol i polaczyc to w "szopie". to jest najprostrza metoda. bardziej czasochlonna to dobieranie ekspozycji tak by histogram nie przywieral do prawej lub lewej strony. staraj sie wyposrodkowac ;)
pojedynek mz nierowny :-P
mam nadzieje, ze dojdzie do wspolnego pleneru z Kultenem i wtedy bedziemy mogli sie zmierzyc :D
Kulten przyjmujesz wyzwanie? Lake District jesienia? :D
borregaard
08-08-2009, 06:15
Wielkie gratki dla Kultena,za to że mu się chce....!!!
Sebastian wygrał ,bo się nie bał....:mrgreen:
Dla mnie fantastycznie...obaj...:-D
Ech...Kulten powala! punkcik.....dal niego!
Chociarz Sebastian tez pokazuje swoj styl i to mu sie chwali.....pieknie odbite no i kolorki boskie!
wojtek6308
08-08-2009, 08:51
Gdyby fota Sebastiana była dobrze naświetlona wybrał bym właśnie jego pracę :) też
lubię ładne i mocne kolorki :) ale chwała za odwagę, bo ja bym się nie odważył na taki
pojedynek.
malasana
08-08-2009, 09:08
Obydwa zdjecia sa bardzo dobre. Ale zdjecie Kultena tutaj wygrywa. Swietny kadr i doskonala obrobka nadaja charakteru i klimatu, ktorego na drugim zdjeciu dla mnie zabraklo.
Sebastianito
08-08-2009, 09:25
Grudzinski ja pisze za Kultena. Pisze tak: PRZYJMUJEMY wyzwanie... Bedziemy jesnienia w Lake Distrct :)
Wiem ze sie nie tyczylo to do mnie ale... wtrace sie pomiedzy vodke a ogorka :)
Pozdrawiam.
Karbulot
08-08-2009, 09:33
A ja zaglosuje na Sebastiana, zeby mu nie bylo smutno i mial chociaz jeden punkt honorowy ;) .
andrzejp
08-08-2009, 09:44
Obie fotografie są przednie w swoim przedziale.
"Jeden temat, dwie różne wizje..."
więc wynik nigdy nie będzie uczciwy:???:
jedynie możemy mówić co się komu podoba.
"Sebastian - naturalista i maniak koloru"
i ta naturalna fota bardziej mnie przekonuje:-D
Marcin twoja technika wygrała w tym motywie - odpowiednie podanie jest równie ważne co cała reszta :-D
Marcin T
08-08-2009, 09:58
Fajny pojedynek ale trudno porównywać te prace do siebie.
Może gdyby Sebastian zrobił tak jak kulten czyli skleił dwie osobno obrabiane warstwy? albo kulten naświetlił kadr tak jak Sebastian?
Jeżeli już trzeba wybrać to napewno bardziej dopracowane jest fotografia kultena. U Sebastiana brakuje mi obróbki a ostrości to już wogóle niet. Na fotografii Sebastiana mz nienaturalnie wygląda tak mocno rozjaśniony ten...patryczek.
w przypadku Sebastiana za bardzo 1 i 2 plan się z sobą stapiają, przez co nie wiem, co jest ważniejsze (chociaż wiem, co powinno być)
na temat pracy nic nie napisze bo i po co ? masz przewage i tyle :mrgreen:
- sebastiana zdjecie zeby bylo ostre jak kultena i jasniejsze tez byloby swietne , nie zalamuj sie jeszcze pobijesz kultena / nie na pieści :-D /
Dziękujemy Paniom i Panom :) .
Na obronę Sebastiana muszę się przyznać, że podczas focenia trochę mu dokuczałem :twisted: i mocno rozpraszałem uwagę. Focił na kilka ekspozycji ale cokinowskie filtry wiele dodały od siebie. Ostatnio robiłem jedno zdjęcie pstryknięte przez Sebastiana (jest w dziale my w plenerze) i przyznam, że sporo zabawy było by zrobić z tym coś normalnego w miarę. No i Sebastian w zbyt gorącej wodzie kąpany zjadła go trema przy obróbce :) .
Kolego Grudziński: w październiku wstępnie zaplanowaliśmy z Sebastianem weekendową wyprawę do Cumbrii więc może coś się wspólnego urodzi ze spotkania Nikonistów :D . Oczywiście jeśli wypali to podejmuję wyzwanie. Możesz mnie trzymać za słowo :twisted:.
grudzinsky
08-08-2009, 12:25
sam uzywam filtrow cokinowskich (kupilem je w 2007 i do tej pory rozstac sie z nimi nie moge ;) )
przyklad 1 (http://www.digart.pl/zoom/4019774/Upper_Sanday_Beach.html)
przyklad 2 (http://www.digart.pl/zoom/3743443/Isle_of_Hoy.html)
przyklad 3 (http://www.digart.pl/praca/3570077/Yesnaby.html)
to tylko czesc ;)
Seba niech zapozna sie z tutkiem mojego autorstwa to napewno duzo mu pomoze tu link (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105659)
no to juz nie moge sie pazdziernika doczekac :twisted:
U Seby po tych filtrach (nie wiem, dokładnie, których używa) zdjęcie są mocno wpadające w zieleń. Ale już wkrótce kupi Hitechowe ND Grady i problem zniknie :) .
Tez października doczekać się nie mogę :D . Oby tylko pogoda dopisała, czekam na solidne zachmurzenie :D .
Pozdro.
Sebastianito
08-08-2009, 12:32
Powiem szczerze, ze umiem uzywac filtrow cokina i ja tez z nich jestem BARDZO zadowolony (a raczej bylem bo sprzedalem) Wiekszosc moich prac byla wykonana na nich (w tym kilka publikacji) Generalnie nie narzekam. Ale jestem typem takiego czleka ze oczekuje od wlasnej osoby jeszcze wiecej. I gwarantuje, ze bede sie staral!
--Arkadia--
08-08-2009, 12:36
eee No. 1 genialne
Wybieram Kultena zdecydowanie :)
alfapasje
08-08-2009, 14:00
Poziom wysoki, kulten wygrywa :)
andrzejb191066
08-08-2009, 20:07
Kulten Zdecydowanie lepiej.
Również wybieram wersję kultena, w szczególności za sprawą, iż ostrość w zdjęciu Sebastiana uciekła... Można domniemać, iż powyższe, winą dygoczących kolan przed pojedynkiem... ;-);-);-) Zresztą sam byłbym w stresie... :-D
T_P_
A ja to widzę tak: praca kolegi Sebastiana jest, że tak to ujmę z perspektywy spacerowej, taki pstryk czegoś ciekawego w wodzie, natomiast koledze Kultenowi chciało się przedstawić to coś ciekawego tak aby uwaga odbiory była skupiona właśnie na tym elemencie krajobrazu. I udało się wyśmienicie. I nawet gdyby obróbka była na obydwu pracach taka sama, bardziej intrygująca pozostanie praca Kultena
RadekCooper
08-08-2009, 22:12
Zdecydowanie Kulten wygrywa - przy drugim zdjeciu brakuje mi dalszej obróbki.
martinez
08-08-2009, 22:33
Jedyneczka do mnie gada :-D
Lubie takie...
nie bede oryginalny piszac .... KUlten
KOZI2000
08-08-2009, 22:51
kulten
tormentol
08-08-2009, 23:39
Na ten moment zdjęcie Marcina jest zdecydowanie lepsze, a Sebastian według mnie ma poważne braki w śmiganiu softem i troszkę z ekspozycją, ale to kwestia czasu :D. Gdyby śmiganie było na tym samym poziomie zaawansowania i kolega miał więcej doświadczenia w fotografowaniu tego typu scen, myślę że wybór nie był by tak oczywisty ;)
Sebastianito
09-08-2009, 00:39
dziekuje tormentol :)