PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90, czy Pentax k20d

damian.dab85
05-08-2009, 22:53
Witam serdecznie.
Mam , planuję kupić aparat. Tylko się waham między D90 a K20D.Co wybrać ?

Leatherface
05-08-2009, 22:55
Pytasz na forum Nikona, więc większość pewnie będzie chciała znaleźć przewagę D90 ;)

Sam mam, polecam. Pentaxa nie znam.

tomek 93
05-08-2009, 23:03
i d90 jak i k20d to świetne aparaty.. sam mam d90 i polecam ale k20d ma kilka zalet, jakich nie posiada nikon i vice versa oczywiście ale plusy d90 sobie znajdziesz na forum a co do pentaxa to uszczelniony korpus, stabilizacja w body (sam nie wiem jaka lepsza czy w body czy w słoiku), ale podobno matryca jest kiepska i szumy dosyć duże..

mam d90 i polecam bardzo gorąco, pentax to też starsza konstrukcja..

coroner
05-08-2009, 23:03
Pytasz na forum Nikona, więc większość pewnie będzie chciała znaleźć przewagę D90 ;)

Sam mam, polecam. Pentaxa nie znam.

Słowo w słowo za przedmówcą :)

Od siebie dodam tylko, że D90 to świetny aparat któremu jak dla mnie nic nie brakuje, a wręcz przeciwnie - sporo więcej daje niż ja potrzebuję :)

Rycerz
05-08-2009, 23:05
będziesz się borykał z dostępnością szkieł pentaxa...a raczej z ich niedostepnoscią i długimi terminami oczekiwania, ale to fajna puszka i ciekawe naleśniki produkują :)

Piotrek Charchuła
05-08-2009, 23:05
Co byś nie wybrał będzie dobrze :-)
Pamiętaj żeby nie wydać całej kasy na korpus, żeby Ci zostało jeszcze na jakieś fajne szkiełko ;-)

damian.dab85
05-08-2009, 23:42
W sumie, to będzie mój pierwszy aparat. Także myślałem, żeby kupić "gorsze" Nikona D70s (zapewne używane) i świetne jasne szkło.

szulif
05-08-2009, 23:43
d90 jest drozszy ale warto doplacic. k20d ma kiepski af, poteznie szumi, znacznie gorsza matryca od d90, dziwnie rozmieszczone przyciski, kiepski lv. kupuj d90

marcinez
06-08-2009, 10:45
d90 jest drozszy ale warto doplacic. k20d ma kiepski af, poteznie szumi, znacznie gorsza matryca od d90, dziwnie rozmieszczone przyciski, kiepski lv. kupuj d90
Kiepski AF - prawda, szumi mocniej od D90, ale czy potężnie to już chyba przesadziłeś, dziwnie rozmieszczone przyciski, to tylko twoja opinia, zapewne wzięta stąd, że używasz całe życie nikona i na chwilę pobawiłeś się k20. Na plusy pentaksa dodałbym: lepsze wykonanie niż D90, współpraca z praktycznie każdym rodzajem szkieł manualnych, tańsze obiektywy podstawowe. Minusy: brak uniwersalnych tanich spacerzoomów. W nikonie mamy 18-70 i 18-105 w dobrych cenach w pentaksie jest tylko 17-70, ale w cenie tego obiektywu kupimy dwa w/w nikony :) Mniejszy wybór lamp błyskowych, mniejsza ilość lustrzanek pentaksa powoduje, że więcej obiektywów niezależnych producentów wypuszczanych jest z mocowaniami C,N,S. Stałem przed podobnym do Twojego dylematem. D90 wyszedł sporo drożej, ale kupiłem go z fajnym obiektywem, którego do K20 nie znajdziemy, manualnych szkieł nie zamierzam używać, więc wybrałem D90.

driftmen
06-08-2009, 12:47
Ja miałem brać K100d a kupiłem D50:-D

lechtom
06-08-2009, 13:06
a jak to jest z pomiarem światła przy manualnych obiektywach przy K20D?

zunaj
06-08-2009, 13:13
Sam ma d90, którego polecam. Warto też zainteresować się fuji s3

lechtom
06-08-2009, 13:23
Sam ma d90, którego polecam. Warto też zainteresować się fuji s3
a to już nie lepiej S5 ?

messer
06-08-2009, 15:06
a jak to jest z pomiarem światła przy manualnych obiektywach przy K20D?

Bardzo dobrze jest.
Pentax nadaje się idealnie do manualnych szkiełek.

Mierzy światło z denkiem od butelki.

Tabu25
06-08-2009, 16:33
Potwierdzam mam Pentaxa

z manualnymi masz potwierdzenie ostrości i pomiar światła i stabilizacje

co do pytań o stabilizacje w korpusie działa ale bez przesady ( ta w szkłach lepsza ) ale ta w korpusie działa z każdym obiektywem

AF w Pentaxa nie powala to racja

S3 super kolory wolny ( bardzo wolny zapis raw )

astratow
06-08-2009, 19:17
Temat ciekawy, aczkolwiek wielu wykazuje dość fanatyczne przywiązanie do Nikona. Po zakupie D40 ogarnęły mnie wątpliwości, czy nie powinienem aby wejść w Pentaxa...
Z tego, co czytałem, Pentax zachowuje niemal pełną zgodność wsteczną, podczas gdy Nikon zmienia standardy (najnowszy to AF-S, który jest jedynym dostępnym w najtańszych lustrzankach). Imponuje mi szczelność Pentaxów, moja D40 zasysa całkiem sporo, dmuchanie prawie po każdym wyjściu...
Stabilizacja w korpusie jest fajnym rozwiązaniem, bo jak słusznie zauważono, stałek ze stabilizacją nie ma i pewnie jeszcze długo nie będzie...
W kwestii bagnetu K, wiele osób zaleca zakup Samsunga gx-20, opartego na tym samym mocowaniu (samsung zaprojektował również matrycę pentaxa), podobnej szczelności i zgodności wstecznej, a przy tym z nowocześniejszymi rozwiązaniami...
Na korzyść nikona przemawia duża dostępność, wysoka jakość uzyskiwanych fotografii no i prestiż (znany również pod nazwą szpan) posiadania żółtego paska;) Nikon D90 jest obecnie najciekawszym modelem, nieobciążonym wadami wrodzonymi (jak D5K), oferującym duże możliwości, o których wspominali koledzy.
Jak dla mnie kluczowe znaczenie ma cena, ale każdy ma swoje preferencje. Obecnie D90 wydaje mi się za drogi, poczekam, aż stanieje, to pomyślę.
Cokolwiek wybierzesz, życzę udanych fotek, dobrego światła i radości pstrykania;)

elfi
06-08-2009, 19:24
...Nikon D90 jest obecnie najciekawszym modelem, nieobciążonym wadami wrodzonymi ...
Coś takiego ;)!. To dlaczego część użytkowników ( nie tylko w Polsce) ma problemy z błędami (karty, obiektywy)?

astratow
06-08-2009, 19:29
No ale Nikon jeszcze się do nich nie przyznał, jak w d5k. W miarę niezawodny jest D40, ale niestety już go nie produkują...
Pozdrawiam

Rycerz
06-08-2009, 20:02
zawsze możesz sobie kupic żółty pasek nikona ;) :)

ska
06-08-2009, 20:38
Też myślałem o Pentaksie, ale te paluszki i dostępność asortymentu do obu sustemów skłoniły mnie by jednak zakupić Nikona

marcinez
06-08-2009, 21:18
Temat ciekawy, aczkolwiek wielu wykazuje dość fanatyczne przywiązanie do Nikona. Po zakupie D40 ogarnęły mnie wątpliwości, czy nie powinienem aby wejść w Pentaxa...
Z tego, co czytałem, Pentax zachowuje niemal pełną zgodność wsteczną, podczas gdy Nikon zmienia standardy (najnowszy to AF-S, który jest jedynym dostępnym w najtańszych lustrzankach). Imponuje mi szczelność Pentaxów, moja D40 zasysa całkiem sporo, dmuchanie prawie po każdym wyjściu... <....>
W kwestii bagnetu K, wiele osób zaleca zakup Samsunga gx-20, opartego na tym samym mocowaniu (samsung zaprojektował również matrycę pentaxa), podobnej szczelności i zgodności wstecznej, a przy tym z nowocześniejszymi rozwiązaniami...
Z tą zgodnością bym się tak nie rozpędzał. :) Nie wiadomo jaka będzie droga pentaksa. Szczelność kwestia względna, bo uszczelniany jest korpus, a obiektywy tylko te droższe. Co prawda obecnie pentaks wypuszcza uszczelniany kit, ale dopiero teraz będzie można mówić o szczelności całego zestawu. Jeśli chodzi o samsunga gx-20, to ciężko dokupić do tego modelu grip. Z siostrzanym modelem pentaks k20 takiego problemu nie ma, pasuje do niego grip od poprzednika k10. Tak jak autor wyżej cytowanej wypowiedzi również życzę udanych zdjęć, bez względu na wybór. :)

Nocturnal-Amnesia
08-08-2009, 16:39
No ale Nikon jeszcze się do nich nie przyznał, jak w d5k. W miarę niezawodny jest D40, ale niestety już go nie produkują...
Pozdrawiam
Ja bym dodał d60 które na pierwszy rzut oka wydaje się sztucznie ograniczone i ogólnie mówiąc na początku irytujące. Jednak z czasem człowiek zaczyna dostrzegać zalety. No i przede wszystkim. Stabilność i niską awaryjność (1.5 roku 15k klatek i jazdy z nie standartowymi obiektywami na m42 oraz wymiany matówek na ręcznie robione czy czyszczenia matrycy patyczkiem do uszu a mimo to dalej ani plamki na zdjęciach z f22 czy awari spowodowanej robieniem fot na deszczu). Ogólnie w porównaniu do D90 d5000 to niebo a ziemia (z punktu widzenia awaryjności).

Tabu25
10-08-2009, 18:09
Panowie przeszedłem z pentaxa na Nikona z 1 powodu ( AF ) a dokładnie jego szybkość mam dostęp do Canona i wybrałem Nikona i Fuji >>

co do pasków mam super szeroki z Napisem Zenit ( jest też wersja żółta )

juha
10-08-2009, 18:46
Również przeszedłem z Pentaxa (K10D) na Nikona D5000. Powody były identyczne jak u kolegi powyżej, czyli AF i dodatkowo szumy. Jako ciekawostkę dodam, że koleś od którego kupiłem 70-300 i Sabinkę, przeszedł jakiś czas temu na z Pentaxa K20D na Nikona D300, nie mógł się (jak twierdził) przyzwyczaić do Nikona i z powrotem kupił Pentaxa tym razem K7, aparat gdzieś sprzedał, a obiektyw i lampę dla mnie.

marcinez
10-08-2009, 19:23
Ciekawe kiedy będzie żałował ;) A swoją drogą ma rękę do zmieniania aparatów :)

Tabu25
11-08-2009, 07:25
znam człowieka co 1 w potrafił sprzedać pentaxa K20D kupić Olka 520 by pobawić się wymienić na Fuji S5 Pro potem na Nikona d300 by ponownie kupić K20D z ładnymi szkłami ale jak sam pisze lubi zmiany i ma podgląd jak który robi itp.

Kriso
11-08-2009, 22:45
znam człowieka co 1 w potrafił sprzedać pentaxa K20D kupić Olka 520 by pobawić się wymienić na Fuji S5 Pro potem na Nikona d300 by ponownie kupić K20D z ładnymi szkłami ale jak sam pisze lubi zmiany i ma podgląd jak który robi itp.

to musi on być strasznie niezdecydowany, wymieniać d300 na k20 to już kwalifikuje się do leczenia takiego delikwenta.

Dj_Direct
11-08-2009, 23:43
K20D to segment SemiPro. D90 to jednak troche nizsza polka, choc ogolnie nowsza konstrukcja.
Solidnosc wykonania Pentaxa jest porownywalna IMHO dopiero z polka D300/700.
Element o ktorym nikt nie spomnial to korekcja szkiel w Pentaxie, ktora dziala z kazdym szklem, a nie jak np. w Canionie - tylko ze sloikami systemowymi.
Co do tego AF w Pentaxie. Jest wolniejszy, ale nie demonizujmy, to sa ulamki sekund. Oczywiscie ze mozna powiedziec - ze przez te ulamki sekund mozna stracic zdjecie. Of course, ale osoba ktora ma tego swiadomosc, kupi sobie zapewne 1Dmarka albo D3 z najszybszym AFem. A nie bedzie myslala o Pentaxie.
Dostepnosc szkiel - mysle ze taka jak w kazdym prawie systemie. Nie ma rozwiazan ekwiwalentnych w sensie ze w kazdym systemie sa takie same szkla, czy ze wrecz musza byc. W pentaxie sa rewelacyjne limitedy, ktorych jakosc i cena, majac swiadomosc ze to najwyzsze modele systemowe sa nieporownywalnie nizsze niz w innych systemach.
System blyskowy - sam PTTL to wkur....aca sprawa. Dla mnie byl zbyt nieprzewidywalny, dlatego jak nie musze to nie uzywam. Dlatego miedzy innymi wybralem system Nikona, aPentax chwilowo lezy i jest tzw. allroundem.
Kwestia ISO - rowniez sugerowalbym nie przesadzac, bo nikt z Was pewnie nie mial i nie sprawdzil, a tylko zaslyszane historie powielacie. Osobiscie uwazam ze ISO do 2000 mozna smialo uzywac (jesli ktos swiadomy jest jak naswietlac), a mam tez zdjecia na wyzszych czulosciach i da sie to ogladac. Kolega robil wydruki bodaj 50x70 na wystawe strzelone na ISO 6400 na K20D i nie bylo widac. Of course - z lupa pewnie pixel peeperzy by znalezli. Ale kto tego typu fotografie oglada z lupa. Ja mam foty z ISO 1600 z Pentaxa i nie ma problemu, ktory razilby w oczy.
Apropos stabilizacji jeszcze. Generalnie z obiektywem standardowym czasy rzedu 1/10 da rade nie ruszyc. Zakladajac ze masz puszke z gripem i rowniez troche wazacy obiektyw - to moze byc problem bez stabilizacji utrzymac taki czas. A w Pentaxie, chocby szklo sprzed 40 lat podpiac - da rade.
Kolejna rzecz - White Balance. Dla mnie Pentax robi za duze bledy. Tzn. wczesniej tego nie widzialem, ale odkad mam S5, to nie wiem co to balans bieli. AWB i pomylki nie wieksze niz 100 Kelwinow. Nie wiem jak to jest w Nikonie, bo pod tym katem nie testowalem.
Ale Pentax potrafi sie pomylic o 500K i wiecej. Ale od czego RAWy....
Bateria - trzyma bardzo ladnie, zrobienie 700 strzalow to norma. Jak czesto nie zerkasz na LCD to i do 1000 mozna dac rade. Szybkostrzelnosc Pentaxa, to tez element ktory trudno porownywac do np. D300 (nie daj Boziu z gripem) ale to nie jest w sumie aparat reporterski typowo, wiec mysle ze nie ma co tu roztrzasac tej sprawy.
Moja kolezanka malzonka dla przykladu - nie lubi Nikona. Za to puszke Pentaxa scustomizowala sobie po swojemu, poprzypisywala funkcje i pokretla wg wlasnego uznania, pozamieniala co bylo mozliwe i jestem w szoku.
Mysle, ze takiej mozliwosci ingerencji w funkcjonowanie pokretel i przyciskow nie ma w Nikonie.
Pentax to bardzo dobry aparat, szczegolnie jak sie ma fajne obiektywy. Bardzo tania 50tka ze swiatlem 1.4 - ok 1000 PLN, a jeszcze lepsza stara metalowa ze swiatlem F1.7 - za ok 500 mozna wyrwac - to jest zyleta od pelnej dziury.
Limitedy - klasa sama w sobie, a jak ktos lubi zoomy - to i spacerniaki sie znajda bez problemu. Sa konstrukcje w zakresie 28-105, a jakze. I mozna je kupic nowe.
Takze Panowie ogarnieci zoltymi napisami i bezkresna wiara w system Nikona - jak nie wiecie o czyms, to lepiej nie piszcie.
Bo przypomina to historie opowiadane o marce samochodowej Alfa Romeo. Nikt nie mial, ale wszyscy sie wypowiadaja.
A najczesciej Ci co maja VW i dostaja w dupe na drodze od makarona :)

marcinez
12-08-2009, 04:33
a jak ktos lubi zoomy - to i spacerniaki sie znajda bez problemu. Sa konstrukcje w zakresie 28-105, a jakze. I mozna je kupic nowe.
Ze wszystkim mogę się zgodzić, ale moim zdaniem 28 jak na specerniak to trochę za wąsko. Kolega niech wskaże mi ciekawe spacerzoomy w zakresie od 18 mm. Pentaks takiego obiektywu nie ma. Fajny jest 17-70, ale w cena w granicach 1700 zł jest za wysoka.

farizer
12-08-2009, 08:46
Pamiętaj że kierując się wyborem marki, uzależniasz,ograniczasz się do pewnego systemu.