Witam serdecznie.
Mam , planuję kupić aparat. Tylko się waham między D90 a K20D.Co wybrać ?
Szukaj
Witam serdecznie.
Mam , planuję kupić aparat. Tylko się waham między D90 a K20D.Co wybrać ?
Pytasz na forum Nikona, więc większość pewnie będzie chciała znaleźć przewagę D90![]()
Sam mam, polecam. Pentaxa nie znam.
i d90 jak i k20d to świetne aparaty.. sam mam d90 i polecam ale k20d ma kilka zalet, jakich nie posiada nikon i vice versa oczywiście ale plusy d90 sobie znajdziesz na forum a co do pentaxa to uszczelniony korpus, stabilizacja w body (sam nie wiem jaka lepsza czy w body czy w słoiku), ale podobno matryca jest kiepska i szumy dosyć duże..
mam d90 i polecam bardzo gorąco, pentax to też starsza konstrukcja..
Nikon D90 + 18-105 VR + 70-300 VR + 35/1.8 (w miarę możliwości aktualizowane
będziesz się borykał z dostępnością szkieł pentaxa...a raczej z ich niedostepnoscią i długimi terminami oczekiwania, ale to fajna puszka i ciekawe naleśniki produkują![]()
Co byś nie wybrał będzie dobrze
Pamiętaj żeby nie wydać całej kasy na korpus, żeby Ci zostało jeszcze na jakieś fajne szkiełko![]()
W sumie, to będzie mój pierwszy aparat. Także myślałem, żeby kupić "gorsze" Nikona D70s (zapewne używane) i świetne jasne szkło.
d90 jest drozszy ale warto doplacic. k20d ma kiepski af, poteznie szumi, znacznie gorsza matryca od d90, dziwnie rozmieszczone przyciski, kiepski lv. kupuj d90
| korpus, optyka i pstryka |
Trahit sua quemque voluptas
Kiepski AF - prawda, szumi mocniej od D90, ale czy potężnie to już chyba przesadziłeś, dziwnie rozmieszczone przyciski, to tylko twoja opinia, zapewne wzięta stąd, że używasz całe życie nikona i na chwilę pobawiłeś się k20. Na plusy pentaksa dodałbym: lepsze wykonanie niż D90, współpraca z praktycznie każdym rodzajem szkieł manualnych, tańsze obiektywy podstawowe. Minusy: brak uniwersalnych tanich spacerzoomów. W nikonie mamy 18-70 i 18-105 w dobrych cenach w pentaksie jest tylko 17-70, ale w cenie tego obiektywu kupimy dwa w/w nikonyMniejszy wybór lamp błyskowych, mniejsza ilość lustrzanek pentaksa powoduje, że więcej obiektywów niezależnych producentów wypuszczanych jest z mocowaniami C,N,S. Stałem przed podobnym do Twojego dylematem. D90 wyszedł sporo drożej, ale kupiłem go z fajnym obiektywem, którego do K20 nie znajdziemy, manualnych szkieł nie zamierzam używać, więc wybrałem D90.
Ja miałem brać K100d a kupiłem D50![]()
Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8
Skontaktuj się z nami