Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Nikon d90, czy Pentax k20d

Witam serdecznie.
    Mam , planuję kupić aparat. Tylko się waham między D90 a K20D.Co wybrać ?

Domyślnie

Pytasz na forum Nikona, więc większość pewnie będzie chciała znaleźć przewagę D90

Sam mam, polecam. Pentaxa nie znam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

i d90 jak i k20d to świetne aparaty.. sam mam d90 i polecam ale k20d ma kilka zalet, jakich nie posiada nikon i vice versa oczywiście ale plusy d90 sobie znajdziesz na forum a co do pentaxa to uszczelniony korpus, stabilizacja w body (sam nie wiem jaka lepsza czy w body czy w słoiku), ale podobno matryca jest kiepska i szumy dosyć duże..

mam d90 i polecam bardzo gorąco, pentax to też starsza konstrukcja..
    Nikon D90 + 18-105 VR + 70-300 VR + 35/1.8 (w miarę możliwości aktualizowane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leatherface Zobacz posta
    Pytasz na forum Nikona, więc większość pewnie będzie chciała znaleźć przewagę D90

Sam mam, polecam. Pentaxa nie znam.
    Słowo w słowo za przedmówcą

Od siebie dodam tylko, że D90 to świetny aparat któremu jak dla mnie nic nie brakuje, a wręcz przeciwnie - sporo więcej daje niż ja potrzebuję
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Rycerz
    Gość

Domyślnie

będziesz się borykał z dostępnością szkieł pentaxa...a raczej z ich niedostepnoscią i długimi terminami oczekiwania, ale to fajna puszka i ciekawe naleśniki produkują

Domyślnie

Co byś nie wybrał będzie dobrze
    Pamiętaj żeby nie wydać całej kasy na korpus, żeby Ci zostało jeszcze na jakieś fajne szkiełko

Domyślnie

W sumie, to będzie mój pierwszy aparat. Także myślałem, żeby kupić "gorsze" Nikona D70s (zapewne używane) i świetne jasne szkło.

Domyślnie

d90 jest drozszy ale warto doplacic. k20d ma kiepski af, poteznie szumi, znacznie gorsza matryca od d90, dziwnie rozmieszczone przyciski, kiepski lv. kupuj d90
    | korpus, optyka i pstryka |

Trahit sua quemque voluptas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szulif Zobacz posta
    d90 jest drozszy ale warto doplacic. k20d ma kiepski af, poteznie szumi, znacznie gorsza matryca od d90, dziwnie rozmieszczone przyciski, kiepski lv. kupuj d90
    Kiepski AF - prawda, szumi mocniej od D90, ale czy potężnie to już chyba przesadziłeś, dziwnie rozmieszczone przyciski, to tylko twoja opinia, zapewne wzięta stąd, że używasz całe życie nikona i na chwilę pobawiłeś się k20. Na plusy pentaksa dodałbym: lepsze wykonanie niż D90, współpraca z praktycznie każdym rodzajem szkieł manualnych, tańsze obiektywy podstawowe. Minusy: brak uniwersalnych tanich spacerzoomów. W nikonie mamy 18-70 i 18-105 w dobrych cenach w pentaksie jest tylko 17-70, ale w cenie tego obiektywu kupimy dwa w/w nikony Mniejszy wybór lamp błyskowych, mniejsza ilość lustrzanek pentaksa powoduje, że więcej obiektywów niezależnych producentów wypuszczanych jest z mocowaniami C,N,S. Stałem przed podobnym do Twojego dylematem. D90 wyszedł sporo drożej, ale kupiłem go z fajnym obiektywem, którego do K20 nie znajdziemy, manualnych szkieł nie zamierzam używać, więc wybrałem D90.

Domyślnie

Ja miałem brać K100d a kupiłem D50
    Nikon D700/D50 N18-70/f3,5-4,5 S70-300/f4,5-5,6 N50/1.8D T35-75/f2.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów