Zobacz pełną wersję : Kiedy 5:4 Nikonie?
Właśnie jestem po selekcji i kadrowaniu około 630 zdjęć z imprezy rycerskiej w Gniewie. Niemal każde zdjęcie wymagało docięcia, kupę megapikselków posłałem do śmietnika, bo boki kadru zawsze niepotrzebne się były okazały.
Moje pytanie, a raczej wołanie (do niebios): kiedy doczekam się Nikona małaobrazkowego, do którego moja optyka ładnie by pasowała, z matrycą o proporcjach 5:4?
Z lekkim wku***em pozdrawiam Nipon Kogaku ;)
jacek.gold
05-08-2009, 21:19
???
a może czas nauczyć sie patrzeć przez tą dziurkę? wtedy mnie będzie przycinania
Hmm ... a to nie lepsza taka pseudopanoramka 3:2 ? Toż to już prawie jak u Matejki a i te klimaty kurz, chrzęst zbroi ... ;)
???
a może czas nauczyć sie patrzeć przez tą dziurkę? wtedy mnie będzie przycinania
Powiedział co wiedział :)
kup sobie D3 lub D3x i uzywaj 5:4 crop mode
Amen ;)
I Nippon, a nie Nipon :razz: ;)
kup sobie D3 lub D3x i uzywaj 5:4 crop mode
crop mode jest lamerskie :twisted:
jacek.gold
05-08-2009, 21:35
crop mode jest lamerskie :twisted:
lamerskie jest jojczenie że by się chciało a nimóc
jakbyś już miał taki format to byś jojczał że góra i dół jest do obcięcia
lamerskie jest jojczenie że by się chciało a nimóc
jakbyś już miał taki format to byś jojczał że góra i dół jest do obcięcia
Nie, po prostu "mój" format to kwadrat albo coś bliskiego - taki najbardziej mi pasuje, najwięcej zdjęć mam tak wykadrowanych. Chcę, aby D4 miał matrycę 5:4, na której będzie 16-18 megapikseli. Byłbym w niebie ;)
ps. Nie jojczę, bo zdjątka wyszły miodne, kolorki przecudne, chwile utrafiłem jak chciałem (dzięki fantastycznemu AF!), tylko te kadry w komputerze..... Jednak satysfakcja z D700 i szklarni jest bliska 100% :)
Chcę, aby D4 miał matrycę 5:4, na której będzie 16-18 megapikseli.
To wszystko juz jest w D3x na wyciagniecie reki. Wystarczy kliknac 'Kup Teraz' :)
To wszystko juz jest w D3x na wyciagniecie reki. Wystarczy kliknac 'Kup Teraz' :)
Filmów nie kręci :P
Nawet D70s kreci filmy. Jak sie chce (i potrafi to zrobic) oczywiscie...
Nawet D70s kreci filmy. Jak sie chce (i potrafi to zrobic) oczywiscie...
Czasem mnie nachodzi na timelapsy, ale najpierw kilka innych rzeczy popełnię....
Ale sami powiedzcie: Nikon na rynku średniego formatu by zamieszał wypuszczając takiego D4 5:4, nieprawdaż? A później D4x i 37 Mpx, też 5:4 i kaszanka pozostaje po Leice S2 (no, przynajmniej w studio). Hehe, idę odpocząć :-)
Na razie!
Kundzior
06-08-2009, 00:02
4:3 to jest prszyszłość!!! - Olympus TEAM. Coć czasami nie zaprzeczę.
Ale sami powiedzcie: Nikon na rynku średniego formatu by zamieszał wypuszczając takiego D4 5:4, nieprawdaż? A później D4x i 37 Mpx, też 5:4 i kaszanka pozostaje po Leice S2 (no, przynajmniej w studio). Hehe, idę odpocząć :-)
Powiemy: "NIE!" :P
Jak kogoś stać na średni format to kupuje Hasselblada lub Mamiye. A nie jakiegoś tam nikona