Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw?
Dzisiaj Tour de Pologne przez moje miasto. Który obiektyw założyć? 17-55 czy 55-200? :)
Piotrek Charchuła
05-08-2009, 11:59
Dokładnie, przecież nie wiesz jakie będą warunki i w którym miejscu staniesz
OK, miejsce już mam upatrzone, jest to na bodajże premii górskiej więc będzie mała wspinaczka kolarzy... ale nie wiem czy zdążę przepiąć, przepięcie zajmuje mi jakieś pół minuty. :<
(...) ... ale nie wiem czy zdążę przepiąć, przepięcie zajmuje mi jakieś pół minuty. :<
:shock: to może weź kompakta...
Niee, dobra, ale ile Wam zajmuje przepięcie obiektywu? Zaraz ja zmierzę ile by mi to zajęło .. dobra, sprawdziłem, jednak około 15 sekund ;) (jakby ktoś mi trzymał drugi obiektyw to 10 :D)
Co do reszty... filtr UV się chyba nie przyda, bo nie ma słoneczka. Uff, to jest raz do roku więc przepraszam, że tak panikuję, ale chcę chociaż raz w życiu uchwycić coś dobrze. A jak wyjdzie... zobaczymy.
Okej, jakoś to było, coś mam - może wrzucę później. Teraz mam pytanie też dt. obiektywów, aczkolwiek inne - czy nie lepiej sprzedać 17-55 i 55-200, a za to kupić 17-200?
A co to za 17-55? Nikkora?
Bo ja o innym 17-55 nie słyszalem... o 17-200 też nie słyszałem, wiem tylko o 18-200 ale przecież to jest ciemne...
A co to za 17-55? Nikkora?
Bo ja o innym 17-55 nie słyszalem... o 17-200 też nie słyszałem, wiem tylko o 18-200 ale przecież to jest ciemne...
na dworze takie ciemne wystarczy do "sportu"
Ale jeżeli na prawde ma Nikkora 17-55 to nie wiem po co miałby go zamieniać na 18-200... Przecież 17-55 to genialne szkło i poza tym ze światłem 2.8. No chyba, że chciałby dokupić sobie jeszcze coś innego, jakiś tele albo Bóg sam wie co. Poza tym przy nieciekawej pogodzie i dynamicznym sporcie słabe światło może nie wystarczyć (albo jakby np chciał jakiś mecz w hali focić). To jest moje zdanie, ale wymiana 17-55 na 18-200 to nie najlepszy pomysł.