PDA

Zobacz pełną wersję : FOTOJOKER - a jak jest teraz?

korsarz
05-08-2009, 00:32
Witam Was kolejny raz :D

Poszukując opinii o odbitkach w FOTOJOKERze i w ogóle o usługach natknąłem się na stare informacje (z 2006 roku).
Jak jest teraz?

- czy odbitki formatu 10x15 są dobrej jakości?

- czy powiększenia 20x30, 40x60 są dobrej jakości?

- czy ktoś z Was próbował "zdjęć jako obrazów na płótnie" i jak to się ma do jakości zdjęcia?

- czy trzeba im jakoś profilować specjalnie pliki czy zanieść można w sRGB?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, dodam, że interesuje mnie w tym akurat wypadku JAKOŚĆ a nie cena, ale jakość musi mieć uzasadnienie, tzn. zboczenie o jedną miliardową w którąś stronę kolorystyki zdjęcia mnie nie przerazi ale o jedną milionową już bardzo. :D

Kundzior
05-08-2009, 06:57
Odbitki standard tak ni jak, na papierze premium czyli kodak royal jest przyzwoicie. Usługa pro jest bardzo dobrze. Obraz na płutnie wygląda wyjątkowo ciekawie. sRGB jest oddawany wiernie.

Ksiazkiewicz
05-08-2009, 11:40
obraz robiłem dla klienta, ze zwykłej jakiejś 'małpki' i jakość wyszła lepsza niż na komputerze.
Powiększenia również robiłem (30x45cm), robili mi na papierach Fuji i byłem zadowolony

mkl
05-08-2009, 12:02
Ja niestety mam złe doświadczenia z salonem. Robiłem jednorazowo kilkaset odbitek w formacie 10x15 na standardowym papierze - tragedia. Zdjęcia mały widoczne artefakty kompresji JPG, choć do wywołania zaniosłem jpg'ki o niskiej kompresji. Poza tym kolory wyszły jakoś dziwnie, tak jakby coś było gmerane. Nie są to tylko moje doświadczenia. Znajomi, którzy wywoływali w standardowej usłudze też obserwowali te efekty.

Paweł Kania
05-08-2009, 12:10
Zdjecia im robi CEWE, a w zasadzie Fotojoker i CEWE tojeden pikuś.
Hurtownia zdjęć to jest...
Jak gadalem z przedstawicielm to się szczycił że mają maszynę co może zrobic 2mln odbitek za noc...

jabr
05-08-2009, 12:13
Wywoływałem w Fotojokerze kilka razy, z czego raz się naciąłem. Ale bez problemu przyjęli zwrot i wywołali jeszcze raz, już poprawnie (:
Prawdopodobnie coś z profilami kolorów się maszynie pokaszaniło (takie dostałem wytłumaczenie na piśmie z nowymi fotami).

T.Z.
06-08-2009, 13:12
Często zamawiam u nich odbitki w dużych formatach na papierze kodak endura i jeszcze nie trafiło się żebym musiał reklamować.
Co do mniejszych formatów na papierze fuji to rzeczywiście bywa różnie, raz lepiej raz gorzej.

Kundzior
06-08-2009, 13:24
Tak bo na endurze to jest usługa PRO.