Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zamek
calyptratus
04-08-2009, 15:11
Eilean Donan Castle w Szkocji na brzegu Loch Duich
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/8297/zamekg.jpg)
Fajne fajne. Ale po dłuższym przyglądaniu się sprawia wrażenie trochę sztucznego zdjęcia, (oczywiście moim zdaniem). Niebo jest dość dziwne.
fotokornik
04-08-2009, 15:15
Photomatixowy HDR?
I tu też postprodukcja deko leży jak w Twoich wodospadach ogrodów japońskich IMHO ... ratuj ten kadr naturalnością przytnij podłogę i będzie naprawdę przyjemna fotografia!
Kolejna photomatixowa sieczka.
Nie wiem jak można tak piękne miejsce tak spaprać.
A mogło być tak pięknie... niestety niebo przez tą photomatixową obróbkę wygląda tragicznie, zresztą całość przez tą nieszczęsną obróbkę nie sprawia dobrego wrażenia. Masz takie fajne miejsca to pokaż je w fajny sposób.
Sebastianito
04-08-2009, 15:43
Drogi calyptratus od dawna chce stanąć w tamtym miejscu jednak dzieli mnie 1000 km. Ale kiedyś tam "sfoce". Niemniej jednak zepsułeś to zdjęcie obróbką. Zepsułeś i to dość mocno. Postaraj się wyciągnąć z tego zdjęcia jak najbardziej naturalny kolor i strukturę... i na miłość Boska nie ostrz tego tak ze zdjęciem można się podrapać!
Oj nieee, za bardzo pojechane, jeśli masz możliwość, to wróć do tego miejsca i powtórz to zdjęcie, ponieważ ta miejscówka ma spory potencjał.
semyazza
04-08-2009, 16:00
dramat
do wszystkiego potrzebny jest umiar - tego zdecydowanie brakuje w obrobce
nie podoba mi sie , jak masz to wstaw zdjecie bez takiej odjazdowej obrobki
calyptratus
04-08-2009, 17:05
Dzięki za komentarze. Jako że długa jeszcze przede mną droga w mojej przygodzie z fotografią, wszystkie komentarze traktuję poważnie i obiecuję popracować nad tym kadrem.
Miejscówka zapewne świetna, kadr mi się podoba.
A co do obróbki tak jak przedmówcy jestem zdecydowanie na nie.
Przedobrzone, a kadr całkiem fajny - nie podoba mi się kompletnie obróbka.
Dzięki za komentarze. Jako że długa jeszcze przede mną droga w mojej przygodzie z fotografią, wszystkie komentarze traktuję poważnie i obiecuję popracować nad tym kadrem.
Gratuluję podejścia :) Każdy popełnia czasem gniota a już na pewno w fotograficznych początkach, ale nie każdy potrafi przyjąć krytykę (bolesną, ale konstruktywną). Ty jak widać potrafisz i to na pewno bardzo pomoże Ci w rozwoju.
A ten kadr jeszcze pomęcz, jeśli masz oryginał to spróbuj go pokazać w jakiś bardziej naturalny sposób, na pewno będzie to wyglądało lepiej.
semyazza
04-08-2009, 17:46
Ale to sa naprawde bardz dobre zdjecia, tyle ze (nie boje sie uzyc tego slowa, bo jest adekwatne) spieprzone obrobka
Wstaw je jeszcze raz, ale obrob je w czymkolwiek oprocz photomatixa i painta
calyptratus
04-08-2009, 17:51
Wstawiając tutaj zdjęcie nie oczekuję ochów i achów. Spodziewam się konstruktywnej krytyki dzięki której mój rozwój w tej dziedzinie ruszy do przodu. Po to chyba jest to forum. Klepanie po plecach do niczego nie prowadzi. No chyba że jest za co klepać. Cieszę się że chociaż kadry są dobre. Nad obróbką popracuję.
A mogło być tak pięknie... niestety niebo przez tą photomatixową obróbkę wygląda tragicznie, zresztą całość przez tą nieszczęsną obróbkę nie sprawia dobrego wrażenia. Masz takie fajne miejsca to pokaż je w fajny sposób.
Kadr piękny, z resztą muszę się zgodzić jak w cytacie. Wielka szkoda. :( A może nie jest to problem obróbki, tylko sposobu umieszczenia zdjęcia na forum?
Ale piękne miejsce ! Tylko wiesz co masz zrobić...?
Marcin T
04-08-2009, 23:45
Wygląda jak sfotografowany obrazek złożony z miliona puzzli ;)
Takie eksperymenty są dobre ale najpierw warto opanować obróbkę tradycyjną...tak sobie myślę.
dramat
do wszystkiego potrzebny jest umiar - tego zdecydowanie brakuje w obrobce
.... dramat to nie jest, bywało tu gorzej, ....... myślę, że to lekka sonda tolerancji grupy na szeroko rozumiany HDR, czekam na następne:|
myślę, że to lekka sonda tolerancji grupy na szeroko rozumiany HDR
Baaaardzo szeroko rozumiany, czyli po prostu źle rozumiany ;)
I tu też postprodukcja deko leży jak w Twoich wodospadach ogrodów japońskich IMHO ... ratuj ten kadr naturalnością przytnij podłogę i będzie naprawdę przyjemna fotografia!
zgadzam się - obróbka zdecydowanie zepsuła ładne zdjecie :-D
grudzinsky
05-08-2009, 16:48
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99225 - zobacz jak mozna ladnie pokazac ten zamek. odpusc sobie pseudo hadeery, kuknij na forum w dzial tutoriale i zobacz jak latwo mozna wyciagnac zdjecie ;)
Zrezygnuj z tego HDR-a bo miejsca i kadry masz bardzo ciekawe :) po co "upiększać" coś, co samo w sobie jest piękne
eee obrobka spaprana nawet jak na Photomatixa..........moim zyczeniem jest dostac tego NEFa....please daj mi sprobowac to wyciagnac.....to miejsce jest boskie a patrzac na to co pokazales wiem ze mozna cos z tego wyciagnac:)
Ooooo wlasnie to jest przyklad! http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99225
tak jak napisal semyazza. we wszystkim powinno sie zachowywac umiar.
efekt koncowy jak malunek z taniej, obowiazkowej basni dla dziecka na nauczaniu poczatkowym