Zobacz pełną wersję : Lightroom albo inny sprytny programik
Witam,
Właśnie wróciłem z wyjazdu i mam wyeksportowane z Lightrooma 181 zdjęć.
Muszę połączyć swoje zdjęcia ze zdjęciami z drugiego aparatu, więc pomyślałem, że sobie posortuję po dacie utworzenia.
Niestety LR zmienił datę utworzenia pliku JPG (wynikowego) na dzisiejszą.
Oryginały mam w NEF-ach, więc wyeksportować je jeszcze raz do JPG - nie ma problemu.
Mój kłopot polega na znalezieniu opcji w LR: Zachowaj oryginalną datę z danych EXIF
albo może jest inny program co zrobi odczyt z EXIF-a pliku i zapis daty utworzenia jako tej z EXIF-a.
Najlepiej hurtowo... dla wszystkich JPG w folderze...
Jest na to jakaś rada?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Sortuj po capture date? a nie po file creation date? Jak ja eksportuje tiffy, to capture date trafia dokładnie tam, gdzie trzeba na osi czasu...
Jak jeszcze jest problem, to może to pomoże:
W zasadzie ja exportuję przy użyciu addona LR2/Mogrify Toma Armes'a (www.timothyarmes.com/lr2mogrify.php (http://www.timothyarmes.com/lr2mogrify.php)) Jest tam opcja, żeby zapisał metadata do pliku wynikowego. Programik jest płatny (dowolna kwota), a w wersji trial pozwala wyeksportować bodajże 10 zdjęć). Być może opcja zapisu metadanych jest dostępna w standardowym eksporcie.
Da się to także zrobić za pomocą Total Commandera. Swoją drogą nie ma chyba takiej operacji na plikach której nie dało by się zrobić za pomocą TC :) Potrzebna jest do tego tylko wtyczka czytająca Exify i całą zmianę da się przeprowadzić za pomocą opcji "Zmień atrybuty".
Znalazłem w sieci programik, który realizuje to co chciałem:
http://www.rlvision.com/flashren/about.asp
Flash Renamer spełnia swoje zadanie rewelacyjnie.
Zaznacza się wszystkie JPG-i w folderze, klikamy prawy przycisk myszki, wybieramy Flash Renamer -> Sync file date with image Exif date i w tym momencie data utworzenia pliku jest podmieniana na tą oryginalną zawartą w EXIF-ie.
Program chyba nie jest freeware'owy (jest jakaś opłata), ale nie widzę w nim żadnych ograniczeń - może za małą ilość JPG-ów obrabiałem.
Da się to także zrobić za pomocą Total Commandera. Swoją drogą nie ma chyba takiej operacji na plikach której nie dało by się zrobić za pomocą TC :) Potrzebna jest do tego tylko wtyczka czytająca Exify i całą zmianę da się przeprowadzić za pomocą opcji "Zmień atrybuty".
Zgadza się, ale trzeba robić to pojedynczo, plik po pliku i trzeba samemu wpisać datę z EXIF'a.
Ale i tak Total Commander jest super programem.
ViewNX - Nikona
Niestety nie znalazłem takiej opcji.
Sortuj po capture date? a nie po file creation date? Jak ja eksportuje tiffy, to capture date trafia dokładnie tam, gdzie trzeba na osi czasu...
W Total Commanderze można wyświetlić dodatkową kolumnę pokazującą datę utworzenia zdjęcia z EXIF-u.
Jednak narzędzie do hurtowej zmiany nazwy (CTRL+M) nie widzi plików posortowanych po kolumnie zdefiniowanej przez użytkownika, jedynie po kolumnach systemowych (nazwa, data utworzenia).
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.
Zgadza się, ale trzeba robić to pojedynczo, plik po pliku i trzeba samemu wpisać datę z EXIF'a.
Ale i tak Total Commander jest super programem.
Nie, nie, nie :) Da się to zrobić hurtowo. Gdyby było możliwe jedynie ręcznie, pojedynczo to bym nie proponował.
Z TC jest ten problem, że nie ma do niego żadnych dobrych instrukcji użytkowania i jak chce się coś zrobić "niecodziennego" to trzeba na początku trochę pokombinować i znaleźć metodę.
W każdym razie - jeśli będzie trzeba to mogę jakiś szybki tutorial w tej konkretnej kwestii spłodzić.
W każdym razie - jeśli będzie trzeba to mogę jakiś szybki tutorial w tej konkretnej kwestii spłodzić.
A to z ciekawości chętnie poznam jak to TC robi :)
A to z ciekawości chętnie poznam jak to TC robi :)
No to spróbujmy :)
1. Do wykonania tego zadania potrzebne nam będzie:
+ TC w wersji dowolnej,
+ wtyczka exif.wdx klik (http://totalcmd.pl/download/wdx/mda/Exif)
+ JPGi zawierające EXIF
2. Wtyczkę oczywiście należy zainstalować w TC. (Można normalnie ręcznie,ale jeśli otworzy się spakowany plik z wtyczką bezpośrednio w TC on sam sobie rozpozna że jest tam wtyczka i zapyta o instalację)
3. Po zainstalowaniu zaznaczamy dowoloną ilość JPGów i wybieramy z menu File -> Change attributes (Plik -> Zmień atrybuty)
4. Otwiera nam się okienko i obraz jaki powinien w tym momencie rozpościerać się przed naszymi oczyma jest mniej więcej taki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum2/TCexif.png)
Zanim jednak ten obraz będzie przypominał powyższy musimy dokonać ustawień. Zaznaczamy ptaszka przy opcji Change plugin attributes i dodajemy odpowiednie atrybuty. (Ja w tym wypadku jak widać zmieniam dwie daty - utworzenia i zapisania - wynika to z tego, że chcę mieć pewność że wszędzie data będzie wyświetlana poprawnie, a większość programów wyswietla datę pliku wykorzystując jedną z tych dwóch jednak nie zawsze tą samą)
Na koniec można sobie zapisać stworzony zestaw atrybutów do ponownego wykorzystania - jest on wtedy dostępny na rozwijanej liście gdzie na obrazk widnieje nazwa EXIF date
5. Zatwierdzamy ustawienia i... woila! Cieszymy się rezultatami :)
Jak coś poknociłem w opisie to proszę o info :)
Jak coś poknociłem w opisie to proszę o info :)
Dzięki bardzo za opis - to jeszcze bardziej ułatwia sprawę.
Nie widziałem tej opcji, bo używałem Total Commander PowerPack (notabene z dodatkowymi plug-inami, w tym z EXIF plug), ale tam ta opcja się nie wyświetlała. Dopiero po instalacji czystego TC + plugin z Twojego linka odpowiednia opcja się pojawiła.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Tobie i wszystkim pozostałym.
W takim razie cieszę się, że mogłem pomóc :)
Witam!
Ja polecam Faststone-a darmowa przeglądarka. Własnie odkryłem ,że ma bardzo duże możliwości zmiany nazwy,rozmiaru,kompresji i praktycznie wszystkich innych paramerów dla wielu plików na raz. Podajesz scieżke do folderu z fotkami potem folder wyjsciowy i gotowe. Mozna zmieniać nazwy plikow np. po dacie z exifa i wtedy masz wszystko w takiej kolejnosci jak robiles fotki. Wszystko trwa bardzo szybko. Robienie ramek do fotek to tez minutka roboty i wszystkie fotki mają taką ramkę jaką chcesz. Zmiana rozdzielczosci z wyostrzeniem to tez 30sek roboty(dobre do fotek forumowych). Przerobienie 100 fotek to 2-3 minutki roboty i po sprawie(wazna szybkść procka) .Polecam ten program bo naprawde ma duze mozliwosci a przy tym jest bardzo prosty. Nowa wersja wyswietla nawet nef-y. Mozna nawet je obrobic i zapisac do jpeg-a co prawda efekt jest daleki od innych programow ale jak przeglądarka działa znakomicie.
Pozdr.