PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom albo inny sprytny programik

buntux
31-07-2009, 21:59
Witam,

Właśnie wróciłem z wyjazdu i mam wyeksportowane z Lightrooma 181 zdjęć.
Muszę połączyć swoje zdjęcia ze zdjęciami z drugiego aparatu, więc pomyślałem, że sobie posortuję po dacie utworzenia.
Niestety LR zmienił datę utworzenia pliku JPG (wynikowego) na dzisiejszą.
Oryginały mam w NEF-ach, więc wyeksportować je jeszcze raz do JPG - nie ma problemu.
Mój kłopot polega na znalezieniu opcji w LR: Zachowaj oryginalną datę z danych EXIF
albo może jest inny program co zrobi odczyt z EXIF-a pliku i zapis daty utworzenia jako tej z EXIF-a.
Najlepiej hurtowo... dla wszystkich JPG w folderze...

Jest na to jakaś rada?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam

B.K.
01-08-2009, 00:03
Sortuj po capture date? a nie po file creation date? Jak ja eksportuje tiffy, to capture date trafia dokładnie tam, gdzie trzeba na osi czasu...

Raulo
03-08-2009, 09:36
ViewNX - Nikona

B.K.
03-08-2009, 12:15
Jak jeszcze jest problem, to może to pomoże:
W zasadzie ja exportuję przy użyciu addona LR2/Mogrify Toma Armes'a (www.timothyarmes.com/lr2mogrify.php (http://www.timothyarmes.com/lr2mogrify.php)) Jest tam opcja, żeby zapisał metadata do pliku wynikowego. Programik jest płatny (dowolna kwota), a w wersji trial pozwala wyeksportować bodajże 10 zdjęć). Być może opcja zapisu metadanych jest dostępna w standardowym eksporcie.

elix
06-08-2009, 13:18
Da się to także zrobić za pomocą Total Commandera. Swoją drogą nie ma chyba takiej operacji na plikach której nie dało by się zrobić za pomocą TC :) Potrzebna jest do tego tylko wtyczka czytająca Exify i całą zmianę da się przeprowadzić za pomocą opcji "Zmień atrybuty".

buntux
20-08-2009, 10:34
Znalazłem w sieci programik, który realizuje to co chciałem:
http://www.rlvision.com/flashren/about.asp
Flash Renamer spełnia swoje zadanie rewelacyjnie.
Zaznacza się wszystkie JPG-i w folderze, klikamy prawy przycisk myszki, wybieramy Flash Renamer -> Sync file date with image Exif date i w tym momencie data utworzenia pliku jest podmieniana na tą oryginalną zawartą w EXIF-ie.
Program chyba nie jest freeware'owy (jest jakaś opłata), ale nie widzę w nim żadnych ograniczeń - może za małą ilość JPG-ów obrabiałem.

Da się to także zrobić za pomocą Total Commandera. Swoją drogą nie ma chyba takiej operacji na plikach której nie dało by się zrobić za pomocą TC :) Potrzebna jest do tego tylko wtyczka czytająca Exify i całą zmianę da się przeprowadzić za pomocą opcji "Zmień atrybuty".
Zgadza się, ale trzeba robić to pojedynczo, plik po pliku i trzeba samemu wpisać datę z EXIF'a.
Ale i tak Total Commander jest super programem.

ViewNX - Nikona
Niestety nie znalazłem takiej opcji.

Sortuj po capture date? a nie po file creation date? Jak ja eksportuje tiffy, to capture date trafia dokładnie tam, gdzie trzeba na osi czasu...
W Total Commanderze można wyświetlić dodatkową kolumnę pokazującą datę utworzenia zdjęcia z EXIF-u.
Jednak narzędzie do hurtowej zmiany nazwy (CTRL+M) nie widzi plików posortowanych po kolumnie zdefiniowanej przez użytkownika, jedynie po kolumnach systemowych (nazwa, data utworzenia).

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.

elix
20-08-2009, 11:14
Zgadza się, ale trzeba robić to pojedynczo, plik po pliku i trzeba samemu wpisać datę z EXIF'a.
Ale i tak Total Commander jest super programem.

Nie, nie, nie :) Da się to zrobić hurtowo. Gdyby było możliwe jedynie ręcznie, pojedynczo to bym nie proponował.

Z TC jest ten problem, że nie ma do niego żadnych dobrych instrukcji użytkowania i jak chce się coś zrobić "niecodziennego" to trzeba na początku trochę pokombinować i znaleźć metodę.

W każdym razie - jeśli będzie trzeba to mogę jakiś szybki tutorial w tej konkretnej kwestii spłodzić.

buntux
20-08-2009, 11:41
W każdym razie - jeśli będzie trzeba to mogę jakiś szybki tutorial w tej konkretnej kwestii spłodzić.

A to z ciekawości chętnie poznam jak to TC robi :)

elix
20-08-2009, 12:14
A to z ciekawości chętnie poznam jak to TC robi :)

No to spróbujmy :)

1. Do wykonania tego zadania potrzebne nam będzie:
+ TC w wersji dowolnej,
+ wtyczka exif.wdx klik (http://totalcmd.pl/download/wdx/mda/Exif)
+ JPGi zawierające EXIF

2. Wtyczkę oczywiście należy zainstalować w TC. (Można normalnie ręcznie,ale jeśli otworzy się spakowany plik z wtyczką bezpośrednio w TC on sam sobie rozpozna że jest tam wtyczka i zapyta o instalację)

3. Po zainstalowaniu zaznaczamy dowoloną ilość JPGów i wybieramy z menu File -> Change attributes (Plik -> Zmień atrybuty)

4. Otwiera nam się okienko i obraz jaki powinien w tym momencie rozpościerać się przed naszymi oczyma jest mniej więcej taki:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum2/TCexif.png)

Zanim jednak ten obraz będzie przypominał powyższy musimy dokonać ustawień. Zaznaczamy ptaszka przy opcji Change plugin attributes i dodajemy odpowiednie atrybuty. (Ja w tym wypadku jak widać zmieniam dwie daty - utworzenia i zapisania - wynika to z tego, że chcę mieć pewność że wszędzie data będzie wyświetlana poprawnie, a większość programów wyswietla datę pliku wykorzystując jedną z tych dwóch jednak nie zawsze tą samą)

Na koniec można sobie zapisać stworzony zestaw atrybutów do ponownego wykorzystania - jest on wtedy dostępny na rozwijanej liście gdzie na obrazk widnieje nazwa EXIF date

5. Zatwierdzamy ustawienia i... woila! Cieszymy się rezultatami :)

Jak coś poknociłem w opisie to proszę o info :)

buntux
20-08-2009, 20:30
Jak coś poknociłem w opisie to proszę o info :)

Dzięki bardzo za opis - to jeszcze bardziej ułatwia sprawę.

Nie widziałem tej opcji, bo używałem Total Commander PowerPack (notabene z dodatkowymi plug-inami, w tym z EXIF plug), ale tam ta opcja się nie wyświetlała. Dopiero po instalacji czystego TC + plugin z Twojego linka odpowiednia opcja się pojawiła.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Tobie i wszystkim pozostałym.

elix
20-08-2009, 20:32
W takim razie cieszę się, że mogłem pomóc :)

jchmiel
21-08-2009, 11:31
Witam!
Ja polecam Faststone-a darmowa przeglądarka. Własnie odkryłem ,że ma bardzo duże możliwości zmiany nazwy,rozmiaru,kompresji i praktycznie wszystkich innych paramerów dla wielu plików na raz. Podajesz scieżke do folderu z fotkami potem folder wyjsciowy i gotowe. Mozna zmieniać nazwy plikow np. po dacie z exifa i wtedy masz wszystko w takiej kolejnosci jak robiles fotki. Wszystko trwa bardzo szybko. Robienie ramek do fotek to tez minutka roboty i wszystkie fotki mają taką ramkę jaką chcesz. Zmiana rozdzielczosci z wyostrzeniem to tez 30sek roboty(dobre do fotek forumowych). Przerobienie 100 fotek to 2-3 minutki roboty i po sprawie(wazna szybkść procka) .Polecam ten program bo naprawde ma duze mozliwosci a przy tym jest bardzo prosty. Nowa wersja wyswietla nawet nef-y. Mozna nawet je obrobic i zapisac do jpeg-a co prawda efekt jest daleki od innych programow ale jak przeglądarka działa znakomicie.
Pozdr.