Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Oszczędny w słowach Awatar buntux
    Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie Lightroom albo inny sprytny programik

Witam,

Właśnie wróciłem z wyjazdu i mam wyeksportowane z Lightrooma 181 zdjęć.
    Muszę połączyć swoje zdjęcia ze zdjęciami z drugiego aparatu, więc pomyślałem, że sobie posortuję po dacie utworzenia.
    Niestety LR zmienił datę utworzenia pliku JPG (wynikowego) na dzisiejszą.
    Oryginały mam w NEF-ach, więc wyeksportować je jeszcze raz do JPG - nie ma problemu.
    Mój kłopot polega na znalezieniu opcji w LR: Zachowaj oryginalną datę z danych EXIF
    albo może jest inny program co zrobi odczyt z EXIF-a pliku i zapis daty utworzenia jako tej z EXIF-a.
    Najlepiej hurtowo... dla wszystkich JPG w folderze...

Jest na to jakaś rada?

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam
    XT4 + X100F + D750 (Sprzedane: Z6, F100 || Posiadane, ale nieużywane: D300s)

Domyślnie

Sortuj po capture date? a nie po file creation date? Jak ja eksportuje tiffy, to capture date trafia dokładnie tam, gdzie trzeba na osi czasu...

Domyślnie

ViewNX - Nikona
    D800 | N24-70 | SB900 |

Domyślnie

Jak jeszcze jest problem, to może to pomoże:
    W zasadzie ja exportuję przy użyciu addona LR2/Mogrify Toma Armes'a (www.timothyarmes.com/lr2mogrify.php) Jest tam opcja, żeby zapisał metadata do pliku wynikowego. Programik jest płatny (dowolna kwota), a w wersji trial pozwala wyeksportować bodajże 10 zdjęć). Być może opcja zapisu metadanych jest dostępna w standardowym eksporcie.

Domyślnie

Da się to także zrobić za pomocą Total Commandera. Swoją drogą nie ma chyba takiej operacji na plikach której nie dało by się zrobić za pomocą TC Potrzebna jest do tego tylko wtyczka czytająca Exify i całą zmianę da się przeprowadzić za pomocą opcji "Zmień atrybuty".

Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie

Znalazłem w sieci programik, który realizuje to co chciałem:
    http://www.rlvision.com/flashren/about.asp
    Flash Renamer spełnia swoje zadanie rewelacyjnie.
    Zaznacza się wszystkie JPG-i w folderze, klikamy prawy przycisk myszki, wybieramy Flash Renamer -> Sync file date with image Exif date i w tym momencie data utworzenia pliku jest podmieniana na tą oryginalną zawartą w EXIF-ie.
    Program chyba nie jest freeware'owy (jest jakaś opłata), ale nie widzę w nim żadnych ograniczeń - może za małą ilość JPG-ów obrabiałem.

Cytat Zamieszczone przez elix Zobacz posta
    Da się to także zrobić za pomocą Total Commandera. Swoją drogą nie ma chyba takiej operacji na plikach której nie dało by się zrobić za pomocą TC Potrzebna jest do tego tylko wtyczka czytająca Exify i całą zmianę da się przeprowadzić za pomocą opcji "Zmień atrybuty".
    Zgadza się, ale trzeba robić to pojedynczo, plik po pliku i trzeba samemu wpisać datę z EXIF'a.
    Ale i tak Total Commander jest super programem.

Cytat Zamieszczone przez Raulo Zobacz posta
    ViewNX - Nikona
    Niestety nie znalazłem takiej opcji.

Cytat Zamieszczone przez B.K. Zobacz posta
    Sortuj po capture date? a nie po file creation date? Jak ja eksportuje tiffy, to capture date trafia dokładnie tam, gdzie trzeba na osi czasu...
    W Total Commanderze można wyświetlić dodatkową kolumnę pokazującą datę utworzenia zdjęcia z EXIF-u.
    Jednak narzędzie do hurtowej zmiany nazwy (CTRL+M) nie widzi plików posortowanych po kolumnie zdefiniowanej przez użytkownika, jedynie po kolumnach systemowych (nazwa, data utworzenia).

Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buntux Zobacz posta
    Zgadza się, ale trzeba robić to pojedynczo, plik po pliku i trzeba samemu wpisać datę z EXIF'a.
    Ale i tak Total Commander jest super programem.
    Nie, nie, nie Da się to zrobić hurtowo. Gdyby było możliwe jedynie ręcznie, pojedynczo to bym nie proponował.

Z TC jest ten problem, że nie ma do niego żadnych dobrych instrukcji użytkowania i jak chce się coś zrobić "niecodziennego" to trzeba na początku trochę pokombinować i znaleźć metodę.

W każdym razie - jeśli będzie trzeba to mogę jakiś szybki tutorial w tej konkretnej kwestii spłodzić.

Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie

W każdym razie - jeśli będzie trzeba to mogę jakiś szybki tutorial w tej konkretnej kwestii spłodzić.
    A to z ciekawości chętnie poznam jak to TC robi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buntux Zobacz posta
    A to z ciekawości chętnie poznam jak to TC robi
    No to spróbujmy

1. Do wykonania tego zadania potrzebne nam będzie:
    + TC w wersji dowolnej,
    + wtyczka exif.wdx klik
    + JPGi zawierające EXIF

2. Wtyczkę oczywiście należy zainstalować w TC. (Można normalnie ręcznie,ale jeśli otworzy się spakowany plik z wtyczką bezpośrednio w TC on sam sobie rozpozna że jest tam wtyczka i zapyta o instalację)

3. Po zainstalowaniu zaznaczamy dowoloną ilość JPGów i wybieramy z menu File -> Change attributes (Plik -> Zmień atrybuty)

4. Otwiera nam się okienko i obraz jaki powinien w tym momencie rozpościerać się przed naszymi oczyma jest mniej więcej taki:

Zanim jednak ten obraz będzie przypominał powyższy musimy dokonać ustawień. Zaznaczamy ptaszka przy opcji Change plugin attributes i dodajemy odpowiednie atrybuty. (Ja w tym wypadku jak widać zmieniam dwie daty - utworzenia i zapisania - wynika to z tego, że chcę mieć pewność że wszędzie data będzie wyświetlana poprawnie, a większość programów wyswietla datę pliku wykorzystując jedną z tych dwóch jednak nie zawsze tą samą)

Na koniec można sobie zapisać stworzony zestaw atrybutów do ponownego wykorzystania - jest on wtedy dostępny na rozwijanej liście gdzie na obrazk widnieje nazwa EXIF date

5. Zatwierdzamy ustawienia i... woila! Cieszymy się rezultatami

Jak coś poknociłem w opisie to proszę o info

Miasto
    Płock
    Wpisów
    1

Domyślnie

Jak coś poknociłem w opisie to proszę o info
    Dzięki bardzo za opis - to jeszcze bardziej ułatwia sprawę.

Nie widziałem tej opcji, bo używałem Total Commander PowerPack (notabene z dodatkowymi plug-inami, w tym z EXIF plug), ale tam ta opcja się nie wyświetlała. Dopiero po instalacji czystego TC + plugin z Twojego linka odpowiednia opcja się pojawiła.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Tobie i wszystkim pozostałym.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów