Zobacz pełną wersję : D90 tak czy nie
Witam ,
Rozgladam sie za lustrzanka z mozliwoscia zapisu w HD wiem ze D90 ma HDReady ale w zupelnosci mi to wystarcza , mam pytanie do osob posiadajacych ten aparat , czy nikon ma ograniczenie dlugosci nagrania video oraz jak wygladaja ustawienia manualne do wideo czy jest podobnie jak w canonie d500 rec i wszystko na automacie czy tez mozna ustawiac cos manualnie?
Długość zależy od karty ;) A reszta to wszystko auto ;P
Poza tym jeśli zależy ci na filmach raczej rozejrzyj się za kamerą a nie aparatem.
d90 nagrywa w 3 rozdzielczosciach. 1280 x 720, 640 x 424 i 320 x 216 pix. pliki filmowe moga miec maksymalnie 2 gb. mozna krecic maksymalnie 5 min przy 1280 x 720 (hd) i 20 minut przy pozostalych rozdz. podczas krecenia nie dziala autofokus.
ale tak jak mowi farizer- d90 ma robic zdjecia a nie krecic filmy. ja podchodze do tej opcji jak do komorki ktora tez ma funkcje filmowania.. :D jesli chcesz krecic to kup kamere a nie dslr
TakingMyTime
29-07-2009, 13:10
po co Ci lustrzanka do krecenia filmow?:D
Piotrek Charchuła
29-07-2009, 13:14
Mam D90 i przy czytaniu fragmentu instrukcji dotyczącego kręcenia filmów po prostu go pominąłem bo używać tego nie mam zamiaru. Wolał bym kupić wersje D90 nawet droższą ale bez tego bajeru :-?
Wolał bym kupić wersje D90 nawet droższą ale bez tego bajeru :-?
cholera :D to samo powiedzialem do faceta w sklepie kupujac moje d90 hyhy
cheyenne
29-07-2009, 13:21
ja nawet nie wiem jak to działa i nie widzę potrzeby kręcenia filmów lustrzanką
brak mi tylko w d90 możliwości odtwarzania divx i słuchania mp3 jak jadę autobusem ;)
to był żart oczywiście ale:
do filmowania polecam panasonica g1 - podobno nie ma lepszego aparatu z funkcją kręcenia filmów HD
marcinez
29-07-2009, 14:02
Wolałbym, żeby sprzedawali wersję D90 okrojoną z funkcji filmowania :) i powinna być wtedy tańsza :) A w kwestii filmowania d90. Jeśli chcesz filmować kup inny aparat lub kamerę.
Kamere juz mam nawet 2 ale potrzebny mi aparat do niektorych ujec zeby uzyskac glebie ostrosci a nie uzyskasz kamera wideo tego co przy pomocy obiektywu fotograficzngo , mozna do kamery video dokupic adaprter dof ale to koszt okolo 1000$ i utrata swiatla o 1 stopien wiec pozostakje lustro z mozliwoscia video , wic drodzy panstwo pytalem o mozliwosci tego aparatu poniewaz zastanawiam sie miedzy d90 a 500D
cholera :D to samo powiedzialem do faceta w sklepie kupujac moje d90 hyhy
Hm, tak bez urazy, ale to nic specjalnie mądrego do niego nie powiedziałeś. Dopłacać żeby nie było czegoś, co kompletnie nie przeszkadza, gdy jest?
Piotr
redredomega
29-07-2009, 16:56
a od kiedy w D90 da się automatycznie nastawiać ostrość ? :P
jeśli będziesz robić ze statywu (nieruchomo), bez zmian ogniskowych w trakcie filmowania to przy 1280 x 720 jakość jest akceptowalna. W każdym innym przypadku kamera będzie lepsza imho (z D90 głębia ostrości obejmuje cały kadr i plan wgłąb perspektywy, oczywiście z jakąś tam utratą wraz z odległością). Ostatnio kamerę miałem w ręku ponad 10 lat temu więc zastrzegam się, że nie wiem jaką jakość prezentują obecne cyfrowe. Gdzieś był kiedyś wątek / opinie o filmowaniu z D90, ale to chyba nikogo tu specjalnie nie interesuje :-). D90 jako kamera nieruchoma spisuje się też dobrze w świetle dziennym, słonecznym. Wszystkie cienie, sztuczne światła, wnętrza - nie wychodzą na zdrowie... :-)
Hm, tak bez urazy, ale to nic specjalnie mądrego do niego nie powiedziałeś.
to Ty wytykajac moja wypowiedz nie piszesz "nic specjalnie madrego". czepiasz sie i to osoby ktora jako pierwsza pelnym zdaniem odpowiedziala na zadane pytanie/temat.
Dopłacać żeby nie było czegoś, co kompletnie nie przeszkadza, gdy jest?
Piotr
inaczej na to patrzymy. 1. wypowiedz byla ironiczna. 2. odnosila sie do tego d90 to swietny aparat z gadzetem jakim jest krecenie filmow i przez reklame przez ten wlasnie gadzet jest postrzegana. powiem prosciej/na przykladzie:
x: "witam"
ja: "witam"
x: "ooo. widze nowy aparacik"
ja: "a tak"
x: "a jaki. pochwal sie"
ja: "nikon d90"
x: "rewelacyjny. pierwszy aparat krory kreci filmy. tak? no i jak filmy wychodza!? pokaz jak wylada to hd z aparatu"
itd
i wlasnie za brak takiego postrzegania d90 jako czegos co kreci filmy moglbym doplacic
jeśli będziesz robić ze statywu (nieruchomo), bez zmian ogniskowych w trakcie filmowania to przy 1280 x 720 jakość jest akceptowalna. W każdym innym przypadku kamera będzie lepsza imho
eeeetam, masz widzę małe doświadczenie jeśli chodzi o filmowanie za pomocą D90 -zapewniam Cię, że się da filmować z ręki, i że jakość jest (plastyka, głębia -no ale to logiczne, bo wynika z posiadania odpowiedniego obiektywu) lepsza niż z kamer HD do 5 tysięcy (jak nie droższych).......
(z D90 głębia ostrości obejmuje cały kadr i plan wgłąb perspektywy, oczywiście z jakąś tam utratą wraz z odległością).
tzn ? co przez to rozumiesz ? -że używając D90 (godzie tu logika -to szkło jest istotne a nie puszka) nie da się uzyskać podczas filmowania efektu GO ?
Przy kręceniu HD jesteś ograniczony do 5 minut, ze względu na przegrzewanie się elektroniki. Czasami na chwilę jeszcze da się włączyć nagrywanie kolejnego fragmentu, ale kolejnych 5 minut nie nagrasz.
kilka linków:
http://nikond90.ning.com/
http://d90movie.blogspot.com/
http://dvxuser.com/V6/showthread.php?t=146661&page=27
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27506/p/19/c/241/r_id/127724
pozdrówka
PiotrB_86
29-07-2009, 18:56
Popieram kolegę szulif bo też wiele bym dał żeby nie było tych filmów a może właściwie żeby nikt o nich nie wiedział. W sumie mi nie przeszkadzają, ani razu ich nie użyłem ale dobija mnie fakt gdy każdy zamiast zapytać jak nowa matryca cmos czy jak sprawuje się af albo jakie jest max używalne iso każdy pyta się jakie kręci filmy. Za każdym razem jak weźmie w łapy to tylko filmy kręcą. Nie pojmę tego nigdy. Ludzie chcieli by na wyścigi jeździć traktorem a pole orać ferrari:/ a to nie do tego sprzęt. ech sorry za OT.
Ludzie chcieli by na wyścigi jeździć traktorem a pole orać ferrari:/ a to nie do tego sprzęt. ech sorry za OT.
a w czym Ci to przeszkadza ? ich sprzęt to niech robią z nim co chcą..........
PiotrB_86, to tak jakbyś miał pretensję do kolegów, że zaglądają Twojej przyjaciółce w dekolt, zamiast podziwiać jej inteligencję ;)
grafzero
29-07-2009, 19:33
Jakość wideo jest moim zdaniem fatalna. Straszliwa kompresja która powoduje że te hdready to jedynie marketingowy zabieg.
Jeśli chodzi o kontrolę na procesem tworzenia, to ekspozycja jest automatyczna, ale przycisk blokady ekspozycji działa. Jeśli chodzi o głębię ostrości to można ją kontrolować w przypadku użwania obiektywów z pierścieniem przesłony.
W sprawie d90 i filmów liczę na jakiś update firmware.
cheyenne
29-07-2009, 19:41
jeszcze raz powtórzę: idealnym narzędziem do filmowania w HD i przy okazji dobrym aparatem jest panasonic GH1
poczytaj testy np tu (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8578)
A tu się zgodzę, kompresja jest po prostu koszmarna i w niektórych przypadkach może efekt GO może zostać w znacznym stopniu stracony.....
update firmware -oj przydał by się bardzo, już zlikwidowanie "stair step" byłoby sporym udogodnieniem............ niestety prędzej doczekamy się D400/D700x z lepszymi filmami (np na takim samym poziomie jaki jest w 5D Mk II) niż nowego firmware........
jeszcze raz powtórzę: idealnym narzędziem do filmowania w HD i przy okazji dobrym aparatem jest panasonic GH1
tak -z tym, że ja jak i większość na tym forum mamy Nikony i co z tego wynika trochę szkieł do niego ;-) nie mam ochoty pakować się w drugi system tylko dla filmowania (zresztą wtedy bardziej 5D Mk II do mnie przemawia ze względu na niski poziom szumów)
marcinez
29-07-2009, 21:22
Dopłacać żeby nie było czegoś, co kompletnie nie przeszkadza, gdy jest?
Piotr
Nie do końca z tym się zgodzę. Prawdopodobnie gdyby nie było filmowania D90 byłby odrobinę tańszy. A tak marketing zrobił z tego wielkie wooooooow :) Z drugiej strony chyba jest już taka kolej rzeczy. Podobnie jest w komórkach, Kupiłbym dobry telefon, aparat foto w telefonie mi niepotrzebny, ale to już niestety standard :(
redredomega
30-07-2009, 09:25
Kupiłbym dobry telefon, aparat foto w telefonie mi niepotrzebny, ale to już niestety standard :(
do mms niezastąpiony...
ale zawsze możesz korzystać z budki telefonicznej - i nawet na kolorowy wyświetlacz nie będziesz musiał narzekać ;)
to Ty wytykajac moja wypowiedz nie piszesz "nic specjalnie madrego". czepiasz sie i to osoby ktora jako pierwsza pelnym zdaniem odpowiedziala na zadane pytanie/temat.
Nie wypowiadałem się na temat stylistyki.
inaczej na to patrzymy. 1. wypowiedz byla ironiczna. 2. odnosila sie do tego d90 to swietny aparat z gadzetem jakim jest krecenie filmow i przez reklame przez ten wlasnie gadzet jest postrzegana. powiem prosciej/na przykladzie:
x: "witam"
ja: "witam"
ja: "a tak"
ja: "nikon d90"
x: "rewelacyjny. pierwszy aparat krory kreci filmy. tak? no i jak filmy wychodza!? pokaz jak wylada to hd z aparatu"
itd
i wlasnie za brak takiego postrzegania d90 jako czegos co kreci filmy moglbym doplacic
Czyli, filmowanko godzi w lans?
Kolega z tych co to robią fotki "tylko na manualu'?
Filmowanie w aparacie, czy fotkowanie w kamerze, to fajna rzecz, bo jest i kiedy będzie potrzeba, to można użyć.
Oczywiście, że można się z lanserskich powodów przeciw temu burzyć, ale to mądre nie jest.
Piotr
Piotr
Czyli, filmowanko godzi w lans?
Kolega z tych co to robią fotki "tylko na manualu'?
Filmowanie w aparacie, czy fotkowanie w kamerze, to fajna rzecz, bo jest i kiedy będzie potrzeba, to można użyć.
Oczywiście, że można się z lanserskich powodów przeciw temu burzyć, ale to mądre nie jest.
Piotr
Piotr
1. moze Ty kupiles aparat w celach lanserskich. ja dokonalem tego zakupu zeby rozwijac swoje umiejetnosci/robic ZDJECIA.
2. aaaaa tak. fotografuje tylko w manualu. a przepraszam- to nie wypada? taki problem ustawic czas otwarcia migawki i wartosc przyslony!?!?
3. lanserstwo to ja widze z Twojej strony. "macie myslec tak jak ja bo moja racja jest mojsza niz twojsza" i patrzcie jak nawracam.
robi sie z tego offtop. jesli chcesz jeszcze rozstrzasac ten temat zapraszam na pw albo jakis komunikator. pozdrawiam
D.Anihilati
30-07-2009, 13:06
A ja wciaz nie rozumiem, dlaczego niektorzy narzekaja, ze w D90 sa filmy.
Fakt, gdyby byl taki D90 bez krecenia filmow, ale tanszy, to pewnie spotkalby sie ze szczerym zainteresowaniem. Problem w tym, ze wowczas w cenniku Nikona zrobiloby sie zbyt gesto (i cenowo i produktowo).
Natomiast sa dla mnie niezrozumiale powody, dla ktorych ktos chcialby doplacac do modelu, ktory bylby okrojona wersja D90 (przy zalozeniu, ze poza mozliwoscia krecenia filmow niczym by sie one nie roznily). Chyba, ze chodzi o jakas manifestacje i aparat taki mialby sluzyc pokazaniu, ze jestem purysta sprzetowym.
Uzasadnienie, ze wolalbym doplacac do ubozszego modelu, bo ludzie postrzegaja moj aparat tak jak to przedstawiono w przykladowej scene rodzajowej dla mnie jest calkowitym nieporozumieniem. Co fotografa obchodzi jak ludzie postrzegaja jego sprzet? Moim zdaniem aparat jest do robienia zdjec a nie od przejmowania co o nim mysla koledzy. No chyba, ze rzeczywiscie chodzi o lans. "Fotograf z prawdziwego zdarzenia bo ma sprzet foto a nie jakis bajer z reklam".
I tak jak spotkasz laika i zapyta Cie o aparat, to bedzie go interesowal zoom.
I na koniec, zalozmy, ze bylby model D90i (bez opcji filmowania) i mielibysmy przytoczyc podobny dialog, to spodziewalbym sie, ze wygladalby on tak:
y: "a tak"
y: "nikon d90i"
x: "rewelacyjny. o to ten nikon d90 co nie kreci filmow. tak? a czemu nie wziales tego z filmami..."
A ja wciaz nie rozumiem, dlaczego niektorzy narzekaja, ze w D90 sa filmy.
Fakt, gdyby byl taki D90 bez krecenia filmow, ale tanszy, to pewnie spotkalby sie ze szczerym zainteresowaniem. Problem w tym, ze wowczas w cenniku Nikona zrobiloby sie zbyt gesto (i cenowo i produktowo).
Natomiast sa dla mnie niezrozumiale powody, dla ktorych ktos chcialby doplacac do modelu, ktory bylby okrojona wersja D90 (przy zalozeniu, ze poza mozliwoscia krecenia filmow niczym by sie one nie roznily). Chyba, ze chodzi o jakas manifestacje i aparat taki mialby sluzyc pokazaniu, ze jestem purysta sprzetowym.
Uzasadnienie, ze wolalbym doplacac do ubozszego modelu, bo ludzie postrzegaja moj aparat tak jak to przedstawiono w przykladowej scene rodzajowej dla mnie jest calkowitym nieporozumieniem. Co fotografa obchodzi jak ludzie postrzegaja jego sprzet? Moim zdaniem aparat jest do robienia zdjec a nie od przejmowania co o nim mysla koledzy. No chyba, ze rzeczywiscie chodzi o lans. "Fotograf z prawdziwego zdarzenia bo ma sprzet foto a nie jakis bajer z reklam".
Ano, dokładnie.
Mam D90 od grudnia i zrobiłem dwa filmiki, z ciekawości. Generalnie to nie lubię filmować, lubię fotografować, ale cieszy mnie taka możliwość, bo jakbym potrzebował zarejestrować ruchomy obraz, to możliwość mam.
A, żeby nie było offtopicowo, to moja odpowiedź na główne pytanie wątku brzmi:
nie - ten aparat nie jest dobrym przyrządem do filmowania, dla takiego fotoamatora jak ja. Kłopoty z ustawianiem ostrości, wariuje pomiar światła zmieniając gwałtownie oświetlenie sceny, kiepskawy dźwięk - bez możliwości obejścia tego...
Piotr
Leatherface
30-07-2009, 20:00
Wolał bym kupić wersje D90 nawet droższą ale bez tego bajeru :-?
Mnie tak samo nie interesuje ta opcja wogóle, ale bez jaj ;)
a tak w ogóle, to widzieliście filmiki, jakie są kręcone tym d90? Moim zdaniem dla amatora jakość tego sprzętu przekracza jakość obrazu oferowanego przez kamerki w cenach 500-2000zł, głównie z względu na wielkość matrycy :D
tutaj krótki filmik "z ręki" z pozdrowieniami od mojej żony ;-) -przeskalowany na 1024x576
http://212.51.209.43/~fatman/d90/movies/aga.avi
ludzie aparat słuzy do robienie zdjęć a nie do kręcenia filmów, tak jak telefon służy do dzwonienia a nie pstrykania czy słuchania muzyki.. to tylko dodatkowe gadżety, które ładnie wyglądają w reklamach.. chce ktoś filmów niech kupi kamere..
mrkefas, ale chyba nie zabronisz tym co chcą pofilmować lustrzaneczką tego robić ? :-) Wiem, że to strasznie wkurzające jak ktoś robi coś czego się samemu nie lubi i nie rozumie, ale błagam ciut tolerancji :-)
btw: bardzo, ale to bardzo Cię proszę pokaż mi kamerę do 10 tyś złotych dzięki której będę mógł kręcić proste sekwencje filmowe (takie jak z mojego linka wyżej) -z taką kontrolą GO -ok ?
nie chodziło mi o zabranianie, ale nie oczekujmy cudów:) to tylko gadżet:) tak jak zdjęcie na kamerze zrobione nie wyjdzie pięknie jak na d90 (bynajmniej w trudnych warunkach), tak na d90 nie wyjdzie "film artystyczny", zgodzisz się chyba że 5 min filmu to troche mało, no chyba że chodzi o filmiki na youtuba, ale tam nie trzeba wydawać przeszło 3000 by móc nagrywać:)
a co do pytań "o ten aparat z możliwością filmowania" to z jednej strony mnie one bawią, a z jednem wkurzają, wkurzają gdy widze 14 latka z d90 na szyji i chwalacego się "nagrywaniem", nie dlatego że ma nagrywanie, ale dlatego że gdybym miał kasę to zamiast d80 teraz miałbym cmosa i dobre foty powyżej iso 1000:) a bawi bo mi zal ludzi podatnych na reklamy:)
jesli kogos uraziłem to przepraszam, nie taka była moja intencja:)
nie chodziło mi o zabranianie, ale nie oczekujmy cudów:) to tylko gadżet:)
no dziś to jeszcze niby tak, choć patrząc na jakość filmów z 5D Mk II, zwłaszcza nocnych chyba już te cuda "macamy" (nie mówię o wygodzie filmowania lustrzanką tylko o efektach)
tak jak zdjęcie na kamerze zrobione nie wyjdzie pięknie jak na d90 (bynajmniej w trudnych warunkach)
dziś jeszcze nie, ale w jutrzejszych kamerach............. ? ;-)
tak na d90 nie wyjdzie "film artystyczny", zgodzisz się chyba że 5 min filmu to troche mało
wiesz, jeśli chodzi o filmiki artystyczne (miałeś na myśli, ciekawsze, bardzej ambitne prawda?) to akurat w nich sekwencji 5min nie zobaczysz -będą to raczej góra 2 minutowe sekwencje posklejane w film -dla mnie akurat te 5 min to nie problem :-) (za to jest cała masa innych upierdliwości akurat w "filmach w wersji Nikona" ale to inna bajka jest)
a co do pytań "o ten aparat z możliwością filmowania" to z jednej strony mnie one bawią, a z jednem wkurzają, wkurzają gdy widze 14 latka z d90 na szyji i chwalacego się "nagrywaniem", nie dlatego że ma nagrywanie
mnie coraz mniej rzeczy wkurza, skoro ten 14 latek szczęśliwy i się cieszy -to ja też się cieszę, jakkolwiek by to sie prymitywne wydawało ;-)
jesli kogos uraziłem to przepraszam, nie taka była moja intencja:)
ej no bez przesady, chyba nikt nie poczuł się urażony ? ja na pewno nie
dziś jeszcze nie, ale w jutrzejszych kamerach............. ? ;-)
wiesz, jeśli chodzi o filmiki artystyczne (miałeś na myśli, ciekawsze, bardzej ambitne prawda?) to akurat w nich sekwencji 5min nie zobaczysz -będą to raczej góra 2 minutowe sekwencje posklejane w film -dla mnie akurat te 5 min to nie problem :-) (za to jest cała masa innych upierdliwości akurat w "filmach w wersji Nikona" ale to inna bajka jest)
jutro to będzie futro, a dziś to jest dziś:)
masz racje, te ambitne są sklejane, trudno zapamiętać tekst powyżej 2min;p
ale mam takie pytanie, zaufałbyś d90 np podczas przysięgi małzeńskiej?;p pan młody jakała i 5min nie starczy, nie będzie dowodu że "tak" powiedział, hehe:)
No chyba, że się jest panem Brianem De Palma ;-) to sekwencje z 5D Mk II będą w sam raz (polecam "Oczy węża").
ale mam takie pytanie, zaufałbyś d90 np podczas przysięgi małzeńskiej?;p pan młody jakała i 5min nie starczy, nie będzie dowodu że "tak" powiedział, hehe
podczas przysięgi robię zdjęcia, nie wchodzę w paradę panu filmowcowi, jak i on nie wchodzi w paradę mnie ;-) krótkie sekwencje filmowe robię na weselu i w plenerze, aby urozmaicić prezentację potem ;-)
ja tam w tych sprawach tradycjonalista jestem, wole w albumie ogladać, a nie jako prezentacje:) chyba że chodzi ci o prezentacje na filmie z weseliska:)
kielbach
31-07-2009, 01:21
Ja tam zwolennikiem filmowania lusterkiem nie jestem, ale to co prezentuje 5D MK II nie wygląda wcale źle na tle specjalizowanych kamer.
http://www.vimeo.com/user403001/videos
Witam.
Ta funkcja jest dobra dla mnie ale w jednym przypadku jak jesteśmy światkiem jakiegoś wydarzenia i czasami film jest dowodem lub lepiej opisze wydarzenie niż fotki.
Andrzej_D
31-07-2009, 07:24
Zauważcie że Nikon w każdym kolejnym modelu dokłada coś co chce sprawdzić w praktyce podczas zwykłego użytkowania, nie odstąpił od tej zasady w D90 dołączając wresję "roboczą". Zawsze pozostaje zagadką do którego modelu zastosuje to w wersji full.
D90 dostał dobre recenzje i szybko dołożono tą opcję w D300S - oczywiście w pełnej wersji. Nalezy również pogratulować Nikonowi szybkości działania w przeciwieństwie do innych gdzie kolejne modele rodzą się trochę dłużej.
Generalnie jestem za tym że aparat służy do robienia zdjęć, a do filmowania należy stosować kamerę - nie chcę tutaj się rozpisywać bo wszelkie dywagacje zostały napisane już powyżej przesz Użytkowników forum.
Ciekawe czy Nikon pokusi się na wprowadzenie na rynek kamery firmowanej swoją marką...
Ja jeszcze nie robiłem filmów swoim D90 (może kilka, żeby sprawdzić czy sam sprzęt po zakupie działa), więc pominę wypowiadanie się na temat ich jakości.
Ostatnio jednak promotor spytał się mnie, czy mógłbym zrobić krótki filmik (4~5minut) z obsługi pewnego urządzenia (kamerka na statywie wycelowana w urządzenie + mój głoś spoza kadru + moja ręka manipulująca co jakiś czas przy przełącznikach).
No i w tym momencie nagrywanie filmów w aparacie bardzo mi się przydaje i cieszę się, że nie muszę szukać nikogo z kamerą, pożyczać jej itd. tylko po to żeby skorzystać z niej przez 10 minut.
Ot, taka historyjka z życia wzięta.
Lekki uśmiech na mojej twarzy wywołuje z kolei specyfikacja D300s, w którym dodano chyba tylko:
+1kl/s bez gripa,
obsługę kart CF i SD,
tryb cichej migawki (Q) (w D300 chyba tego nie ma, ale mogę się mylić),
no i robienie filmów.
Rozumiem, że z punktu widzenia marketingowego, to Nikon pewnie wie co robi, ale dla mnie wygląda to trochę tak, jakby nie mieli co dodać do aparatu (a wiem, że to nieprawda) i dodają jakieś "pierdoły".
Jedyne co mnie pociesza, to malutka iskierka nadziei szamocząca się gdzieś w tyle mojej głowy, że wpłynie to na cenę D300 i będę mógł sobie kiedyś tam na niego pozwolić.
Przepraszam za OT ale i tak tyle go było, że bez problemu wtopię się w tłum...
Pozdrawiam serdecznie :)
mkornal chyba większość tu podziela twoją nadzieje:)
mkornal chyba większość tu podziela twoją nadzieje:)
Nie rozumiem po co wypowiadają się w tym wątku osoby, które są nastawione na "nie" do filmowania za pomocą D90. Przeczytaliście pytanie atura wątku z pierwszego postu? Męczy Was zgryzota, że musicie używać aparatu, który ma funkcję filmowania? Wasze artystyczne, a u niektórych wysoce artystyczne ego cierpi - rozumiem, prawdziwi profesjonaliści z d90 uprawiają wyłącznie fotografię artystyczną (zdjęcia tylko na wystawy, a w najgorszym wypadku zlecenia za kilka tysięcy złotych).
PS. Korzystam z funkcji filmowania w d90. Uważam, że nie jest idealna, ale jak dla mnie jest bardzo przydatna. Mam też Canona 500d.
Odnośnie samego filmowania, wprawdzie nie D90 ale D300s, to podobno w D300s działa AF i jest możliwość podłączenia zewnętrznego mikrofonu.
info:
http://www.optyczne.pl/2078-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D300s.html
ludzie aparat słuzy do robienie zdjęć a nie do kręcenia filmów, tak jak telefon służy do dzwonienia a nie pstrykania czy słuchania muzyki.. to tylko dodatkowe gadżety, które ładnie wyglądają w reklamach.. chce ktoś filmów niech kupi kamere..
z takim podejściem zakup kuchenki mikrofalowej z grillem, albo lodówki z kostkarką do lodu to tez idiotyzm..? ;)
Witam ,
Rozgladam sie za lustrzanka z mozliwoscia zapisu w HD wiem ze D90 ma HDReady ale w zupelnosci mi to wystarcza , mam pytanie do osob posiadajacych ten aparat , czy nikon ma ograniczenie dlugosci nagrania video oraz jak wygladaja ustawienia manualne do wideo czy jest podobnie jak w canonie d500 rec i wszystko na automacie czy tez mozna ustawiac cos manualnie?
Ograniczenia w d90, to tak jak ktoś już tutaj napisał: 2GB i 5 min. dla HD. Dodam jeszcze, że Canon 500D ma większe wymagania co do CPU - do pracy z plikami wideo producent rekomenduje Core 2 Duo 2.6GHz. Ja np. na laptopie mam T2300 1.66GHz i już obraz z 500D się kaszani (brak płynności ruchu, nawet przy 30 klatkach/s), a z d90 przy 24 klatkach/s - bez problemu (choć nie wiem jakby to wyglądało przy jakimś ekstremalnie szybkim ruchu, bo tego jeszcze nie miałem okazji przetestować).
Filmowanie zarówno w wydaniu Nikona jak i Canona nie jest idealne. Jak dla mnie największe niedociągnięcia to: w Nikonie kiepsko wychodzi filmowanie w pomieszczeniu ze sztucznym światłem - widać "falowanie" światła (coś tam się dzieje z częstotliwością). W Canonie tego problemu nie zauważyłem, ale za to przy ruchu poziomym aparatu, chcąc śledzić obiekt poruszający się, pojawia się blur (rozmazująca się linia) w dolnej części kadru (chociaż nie wiem, czy to nie jest związane z CPU). W kwestii AF dałbym remis z lekkim wskazaniem na Canona - w D90 wyostrza się na obiekt tuż przed rospoczęciem filmowania (a później już tylko wprawne oko i dłoń, ale po kilku próbych filmach, daję się to opanować), a w 500D niby jest AF w czasie filmowania, ale działa dość wolno i rejestruje swoje działanie na nagraniu, więc i tak w zasadzie pozostaje ostrzenie ręczne.
marcinez
01-08-2009, 20:53
z takim podejściem zakup kuchenki mikrofalowej z grillem, albo lodówki z kostkarką do lodu to tez idiotyzm..? ;)
Nie idiotyzm, tylko w przypadku kuchenki czy też lodówki masz większe możliwości wyboru. Przeważnie jest kilka modeli ze tej samej serii i możemy wybierać. Czy mamy alternatywę D90, ale bez możliwości filmowania??
Ja tam zwolennikiem filmowania lusterkiem nie jestem, ale to co prezentuje 5D MK II nie wygląda wcale źle na tle specjalizowanych kamer.
http://www.vimeo.com/user403001/videos
No, ten o tytule: the triple threat sde // parts one and two
zrobił na mnie mega wrażenie. Wspaniały montaż. Cudo.
O, już zobaczyłem, że nie tylko ten jeden film, ale większość świetna.
Dzięki za ten link.
Funkcja video jest przydatna. Wiem to ze swojego doświadczenia.